ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2021
DE msnd
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.07.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    O surpriză plăcută – Lago di Santa Caterina

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Pentru a nu mă lăsa așteptat mult prea mult în îndeplinirea promisiunii, încep șirul descrierilor obiectivelor vizitate în timpul Caravanei AFA cu ceva ce sper că nu îmi va ocupa prea mult timp. În același timp, este un loc în care, de cum am ajuns, mi-am zis: Despre asta, trebuie să scriu ceva. Nu pot să explic de ce. Poate și din cauza formației (sau deformației) >:) profesionale. Sau, poate, pentru că nu s-a încadrat în tipicul celor văzute în ultimele zile.

    Este vorba de Lago di Santa Caterina, adică Lacul Sfânta Ecaterina. Nu auzisem de acesta până în ziua a șaptea a excursiei, când a fost prima oprire în drumul nostru de la Misurina la Postojna. Pentru început, Zoli alege, ca loc de popas, un punct spre capătul amonte al lacului. Dar, nu avem noroc. Se pregătește, pentru zilele următoare, un concurs de canotaj și, deși nu este nici o mișcare prin zonă, accesul turiștilor este interzis. Ne urcăm din nou în microbuz, și îmi zic: Am văzut-o și pe asta! >:(.

    Dar, tor răul, spre bine! Zoli, când are o problemă de rezolvat, nu se lasă până nu o rezolvă, și găsește o parcare la vreo 2 km mai în aval. Coborâm, și fiecare își începe campania de fotografii. Eu remarc, la circa 200 m aval de parcare, ceva ce îmi pare a fi un pod peste lac. Am impresia că o fotografie a lacului din mijlocul podului ar arăta foarte bine. Așa că mă îndrept întra-acolo. Ajuns însă în dreptul „podului” , se dezvăluie surpriza: „podul” este de fapt un baraj, iar lacul este unul artificial.

    Primul lucru pe care îl remarc este un monument închinat celor 8 care au decedat în timpul execuției barajului. Nu cunosc ca pe vreo unul din șantierele noastre să se fi ridicat un asemenea monument. Apoi, un panou informativ îmi spune povestea lui Diga di Santa Caterina. Noroc că panoul este bilingv, italiană și engleză.

    Aflu astfel că râul pe care este construit barajul se numește Ansiei. Deși are o ușoară formă de arc, după dimensiuni, mie îmi pare a fi mai mult un „baraj de greutate” . Realizat din beton, acesta are 55 m înălțime, 35 m lățimea maximă la bază și 5.50 m lățime la coronament. Lungimea la coronament o aproximez la 150 – 160 m. Barajul a făcut parte din un program de exploatare a resurselor naturale de apă, din provincia Belluno, în scop hidroenergetic, inițiat în prima jumătate a secolului trecut. Construcția a început în 1930, și a fost finalizată în numai doi ani. Oare cât ar fi durat la noi execuția unei asemenea lucrări? Lacul, ce acumulează 6,25 milioane de m3 de apă, are aproximativ 2 km lungime, și este folosit în mod frecvent vara pentru diverse curse nautice.

    Lacul se întinde în lungul localității Auronzo di Cadore. Numele îmi sună cunoscut. Cu o zi înainte fusesem la Rifugio Auronzo de lângă cele Trei Vârfuri. Îmi dau seama că lacul pe care îl văzusem de acolo de sus este tocmai lacul lângă care eram acum. Înseamnă că, de aici de lângă lac, ar trebui să se vadă și Tre Cime. Într-adevăr, exact pe direcția râului, în fundal, pe creasta muntoasă se profilează destul de clar cele „Trei Vârfuri” . Iar, pentru cine are privirea ageră, punctul alb de la baza unuia ar putea fi chiar refugiul de ieri.

    Și aici, ca și la Barajul Kölnbrein, din Austria, vizitat cu câteva zile în urmă, rămân surprins. Accesul pe coronamentul barajului este permis publicului. Nu tu paznic înarmat, nu tu barieră, nu tu restricții. Oare la ei, asemenea construcții nu sunt „obiective strategice” ?

    Înainte de a intra pe coronament, cobor puțin dincolo de el, pentru a căuta un unghi potrivit pentru o fotografie a paramentului aval al barajului. După părerea mea, acesta arată destul de spectaculos, cu multiplele sale deversoare.

    Intrarea pe coronament este străjuită de doi lei înaripați. Aceștia ne întâmpină, fiecare, cu același text în latină, cu rezonanțe religioase. Culoarea lor albă strălucitoare mă face să cred că sunt din marmură. Parcurg lungimea coronamentului, oprindu-mă pentru câteva fotografii, atât spre amonte, cât și spre aval. Încerc chiar și o panoramă spre amonte, dar uit să iau în considerare efectul de curbură ce apare pentru obiectele apropiate.

    Malul opus este complet împădurit. Totuși, un drum de exploatare merge și pe malul lacului spre amonte, și coboară și aval de baraj. Rămân surprins cât de mulți localnici se plimbă prin această zonă într-o zi de joi, la ora 10.30 dimineață. Aflasem din schița de pe panoul informativ că acea construcție existentă la circa 50 m amonte de baraj ar avea legătură cu golirea lacului. Mă apropii de ea, dar nu văd nimic. Este o clădire complet închisă, înconjurată de un gard, cu poarta încuiată. Pornesc apoi spre aval, în speranța de a descoperi centrala electrică. Drumul coboară destul de abrupt și, după vreo 200 m intră complet în pădure. Nu are rost să continui, mai ales că timpul la dispoziție se apropie de sfârșit. Bineînțeles, nu găsesc nici o centrală. Există o construcție la baza barajului, i se vede acoperișul, dar nu văd nici un cablu electric care să plece de acolo. Va rămâne, pentru mine, un mister.

    Pornesc înapoi, parcurg din nou coronamentul barajului, și mă opresc pentru câteva momente, pe partea opusă a drumului, la cea care a dat numele barajului și lacului. Este Biserica Sfânta Ecaterina din Alexandria. Construcția ei ne-a atras atenția chiar din momentul coborârii din microbuz. „Aceea este o biserică foarte veche” spusese Doina în acel moment. Și, într-adevăr, un alt panou informativ, în vecinătatea celui aferent barajului, ne informează cu privite la hramul bisericii, și cu faptul că datează din 1554. Documentele menționează însă un schit pe acest amplasament încă din 1301 și mai apoi, o capelă de prin 1388. Forma actuală, cu o navă aproape pătrată și o absidă pentagonală i-o dă constructorul Nicolò Ruopèl. În 1683 i se adaugă pridvorul, ca loc de adăpost pentru trecători.

    Pictura datează de prin secolul al XVII-lea, perioadă de maximă bogăție în decorațiuni și tapiserii. O parte din aceasta se mai păstrează pe fațadă și în absidă. Din nefericire, biserica este închisă, așa că nu o pot admira decât pe Sfânta Ecaterina de pe fațadă. Mai mult, lanțul masiv ce blochează accesul în pridvor mă face să cred că biserica nu este în funcțiune, deși o fotografie de pe panoul informativ ne arată un interior complet mobilat, gata să primească enoriașii. O placă de marmoră de pe unul din stâlpii pridvorului ne informează că în 1952 enoriașii și administrația publică au contribuit la readucerea bisericii la decorațiunile originale.

    Dar, din 1952 până acum a trecut ceva timp. Prima impresie pe care ți-o lasă este aceea de construcție părăsită. Păcat! Câteva jardiniere cu flori în pridvor, sau un spațiu verde mai îngrijit de jur împrejur ar schimba complet impresia. Dacă nu mai este folosită ca biserică, și chiar dacă este, ar putea fi transformată și într-un punct de interes turistic.

    Oprirea noastră în zonă nu a durat decât o oră. Dar ceea ce am văzut, inclusiv biserica, mi-a bucurat ochiul, mi-a plăcut. Așa că, dacă cumva treceți prin zonă, merită o scurtă oprire.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de msnd in 01.08.21 19:14:02
    Validat / Publicat: 01.08.21 19:49:49
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA

    VIZUALIZĂRI: 1654 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 4. Primele poze făcute pe malul lacului.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    [1300 PMA] [600 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44900 PMA (din 33 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmasterX [01.08.21 19:41:14] »

    Mutat în rubrica "La pas prin Auronzo di Cadore, CORTINA d'AMPEZZO" (nou-creată pe sait)

    webmasterscris / TELEFON [01.08.21 19:57:45] »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    msnd [01.08.21 21:59:59] »

    @webmaster:

    Mulțumesc mult!

    Dar, cum spuneam și anterior, meritul aparține organizatorului excursiei.

    msnd [01.08.21 22:03:33] »

    @webmasterX:

    Mulțumesc pentru încadrare!

    Dar, coordonatele menționate mai sus nu corespund cu amplasamentul descris de mine.

    Vă propun următoarele coordonate, preluate din Google Earth:

    46°32' 21.60"N

    12°27' 49.18"E.

    O seară bună!

    webmasterX [01.08.21 22:12:21] »

    @msnd: rubrica este dedicată LOCALITĂȚII - și nu lacului!

    Coordonatele GPS, în astfel de cazuri, indică ORIENTATIV unde e localitatea vizitată (și nu diversele obiective prezentate de acolo!)

    msnd [01.08.21 22:39:11] »

    @webmasterX: Scuze!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    msnd

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055998086929321 sec
    ecranul dvs: 1 x 1