ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Muzeul Satului, varianta din Moldova

TIPĂREȘTE URM de aici

Fiind aproape de acest muzeu, după ce am vizitat cetatea de scaun a Sucevei, am hotărât să mergem și aici, deoarece ar fi fost prima dată.

INFORMAȚII GENERALE

Marți – Duminică: 10:00 – 18:00; ultima intrare: 17:30

Luni: Închis

Tarife

-adulti: 8 lei

-elevi, studenți cu legitimații valabile: 2 lei

-pensionari: 4 lei

GRATUIT pentru:

-persoane cu handicap fizic grav

-copiii din centrele de plasament

-veterani de razboi

-lucratori actuali si pensionari din reteaua muzeala

MUZEUL...

Fiind o zi caniculară, ne-am bucurat din plin de fiecare porție de umbră, oferită fie de copaci, fie de casele bătrânești.

Printre clădirile propuse spre vizitare ajungem și la Fierărie. De pe panoul informativ aflăm că

"Fieraritul a reprezentant in trecut un mestesug viu si indispensabil pentru buna desfasurare a vietii economice din lumea satului. Atelierul de fierar este locul unde fierul brut poate fi transformat in unelte agricole, obiecte de uz gospodaresc, ferecaturi pentru carute, potcoave, gratii de ferestre si inca multe altele, chiar si banalele cuie se faceau tot la fierarie. Si pentru ca mesterii fierari rromi erau foarte priceputi, cuielor si balamalelor de fierarie le-a ramas epitetul de țigănești. "

Mergem mai departe și intrăm într-o mică expoziție de porturi populare din zonele Maramureș, Oltenia și Bucovina.

De pe site-ul oficial (muzel bucovinean) aflăm că:

"Imaginea de ansamblu a Muzeului Satului Bucovinean reflectă organizarea și activitatea complexă a satului tradițional, arhitectura vernaculară a gospodăriilor și a construcțiilor comunitare, a instalațiilor tehnnice care ilustrează ocupațiile, meseriile și meșteșugurile zonei, modul de viață al locuitorilor din Bucovina. Alături de gospodăriile formate din case și anexe, amplasate de-a lungul ulițelor, în vatra satului, ca centru polarizator al vieții comunității, se regăsesc biserica și clopotnița Vama, crâșma Șaru Dornei și școala Securiceni.

Pe valea pârâului care străbate muzeul sunt amplasate instalațiile tehnice hidraulice: moara Mănăstirea Humorului, piua de sumane, daracul pentru prelucrarea lânii. Meseriile și meșteșugurile sunt reprezentate în ateliere dotate cu inventarul specific fiecărui meșteșug, aici putându-se demonstra și învăța tehnicile de lucru tradiționale, fiind folosite ca ateliere-școală pentru copii sau turiști.

Organizarea interioarelor constituie o expoziție etnografică aparte care respectă particularitățile zonale ale obiectivelor de arhitectură populară. Cuptoarele, sobele se regăsesc în muzeu într-o varietate de tipuri; mobilierul tradițional, textilele de interior, piesele de port popular completează imaginea civilizației tradiționale bucovinene.

Inedit pentru muzeu este reprezentarea vieții spirituale a țăranului prin marcarea riturilor de trecere, nașterea și înmormântarea, precum și ritul de integrare care este nunta.

Interesul pe care acest tip de muzeu îl relevă are la bază câteva elemente definitorii: expunerea într-un mediu natural, autenticitatea și originalitatea exponatelor, tehnicile de construcție diferite și elementele decorative specifice cu valoare de simbol, recreerea unui mod de viață tradițional, valoarea de document în scop educațional, expunerea colecțiilor etnografice cât mai aproape de utilitatea obiectului în context și nu doar ca obiect de muzeu, permite vizitatorului înțelegerea și valorizarea tradițiilor Bucovinei. "

De departe cel mai impresionant loc mi s-a părut a fi școala! Aici sunt 2-3 clase, mobilate complet, specifice perioadei la care fac referire, cu bănci ca pe timpuri, tablă, cancelarie, cărți, etc.

CONCLUZII

Sunt foarte multe de scris despre aceste locuri pitorești, unice prin reprezentarea portului românesc, a obiceiurilor, a stilului de a trăi dar și de a socializa unii cu alții.

Vă invit să vizitați acest loc minunat!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 03.07.21 17:10:30
Validat / Publicat: 03.07.21 19:19:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA.

VIZUALIZĂRI: 358 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P35 Muzeul Satului Bucovinean
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4050 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

liviu49
[03.07.21 20:04:38]
»

Daca e bal, bal sa fie!

Primul vot, primul ecou!

Anul trecut, dupa vizita la salina Cacica si biserica Arbore am ajuns si la cetatea Suceava. Aici, din cauza de motiv, partea feminina a ramas jos si a vizitat muzeul Etnografic, iar cea masculina a urcat in cetate. Dupa reintregirea familiei, am facut schimb de poze si descrieri, iar in final cu totii am fost multumiti, inclusiv nepoata care a descoperit un loc de joaca.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Satului Bucovinean:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056623220443726 sec
    ecranul dvs: 1 x 1