ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.06.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 2 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Castelul Béthlen din Deva — Magna Curia sau Muzeul Civilizației Dacice și Romane? Sau de ce nu, amândouă!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Încă din prima zi a scurtei noastre vacanțe, am dorit să cunoaștem cât mai bine orașul gazdă- Deva.

După ce am inspectat pensiunea (vezi impresii), am plecat la plimbare prin oraș, primul „obiectiv” fiind un restaurant, trebuia să servim un prânz întârziat :p

Apoi am fost și la cetate, dar despre asta într-un alt articol. Astăzi vă voi povesti despre un alt obiectiv ce l-am avut în vedere încă de acasă, un castel. Și nu este orișice castel, ci unul care găzduiește și un muzeu frumos, valoros, așadar, iată că se poate, 2 în 1! :)

Castelul Béthlen sau Magna Curia și Muzeul Civilizației Dacice și Romane

Adresa:

Deva, B-dul 1 decembrie 1918, nr 39

www.mcdr.ro

email: muzeucdr. deva@gmail.com

Orar:

Program de vară- marți-duminică

10.00-18.00

Program de iarnă- marți-duminică

09.00-17.00

Luni este închis.

Casa de bilete se închide cu o jumătate de oră înainte de finalul programului.

Prețuri bilete:

adulți- 20 ron

copii, studenți, pensionari - 4 ron

copii sau adulți cu handicap și însoțitorii lor - gratuit

grupuri min 15 persoane ghidaj - 15 ron

bilet unic vizitare toate obiectivele MCDR- 50 ron

taxă foto- 15 ron

taxă filmare - 35 ron

De oriunde te-ai apropia de Deva, nu poți să nu vezi dealurile din jur și cetatea ce se ridică semeață. La poalele cetății, chiar lângă parc, există poate cel mai vechi și mai frumos monument de arhitectură din oraș, Castelul Béthlen, cunoscut și ca Magna Curia adică - Curtea Mare (în latină).

De această clădire se leagă foarte multe evenimente istorice, aici s-au ținut multe diete ale Transilvaniei, dar a fost de-a lungul vremii și reședință nobiliară. Pe vremuri, castelul a fost inclus în fortăreață, fiind înconjurat de ziduri puternice, care-l despărțeau de oraș. Intrarea se făcea pe o poartă monumentală, care astăzi nu mai există.

Ne-am bucurat foarte tare să avem norocul de-al vizita, deși eram cam singurii turiști, mai târziu alăturându-ni-se vreo două perechi.

Castelul este deosebit de frumos, perfect restaurat de curând, în totalitate.

O scurtă istorie a locatarilor castelului:

Unii istorici susțin, deși nu există dovezi în acest sens, că aici pe locul fortificației actuale a existat o „curte regală” la mijlocul secolului al XIII-lea.

Prima dintre atestări spune că voievodul Ardealului, Cristofor Báthory, a dăruit cetatea Devei, în 1581, lui Francisc Geszthy. În 1590, pe piatra funerară a Mariei Súlyok, mama căpitanului cetății, Francisc Geszthy, apare această mențiune. Acesta este nevoit să facă reparații serioase după atacurile turcești dintre 1551-1580, ocazie cu care construiește și o reședință pentru Sigismund Báthory, voievodul Ștefan Bócskay, Gábor Báthory și Gabriel Béthlen.

În 1603, generalul Gheorghe Basta, a ținut aici prima Dietă a Transilvaniei.

Gabriel Béthlen este primul care face reparații și modificări serioase castelului, fiind primul al cărui nume rămâne consemnat în istorie, după ce ajunge proprietar în 1608. În 1613, Gabriel Béthlen devine Principe al Transilvaniei și donează castelul și domeniul Devei, soției sale, Susana Károlyi, care rămâne proprietară până în 1622, atunci când moare. După moartea sa, castelul revine unui nepot de frate, al principelui Ștefan Béthlen, care era căsătorit cu Maria Széchy. După moartea contelui, văduva a mai locuit aici până în 1640, apoi vinde castelul principelui Gheorghe Rákoczy I.

Urmează apoi ocuparea Ardealului de către austrieci și castelul trece prin controlul a mai mulți stăpâni, cum ar fi generalul Stefan Steinville, apoi contele Giulio Visconti, maestrul curții împărătesei Maria Elisabeta Cristina.

În 1743, Domeniul Devei va fi cumpărat de Ioan Haller, guvernatorul Transilvaniei, cu 6000 de forinți. Castelul rămâne apoi reședință pentru stăpânii cetății până în 1849 iar din 1890 devine sediul administrației județului-regiunii Hunedoara.

Desigur că și aici, ca mai în toate castelele, există și o poveste de dragoste despre Maria Széchy, soția contelui Ștefan Béthlen. Maria, nu este altcineva decât proprietara castelului Murany din Slovacia de astăzi, era o femeie foarte frumoasă, renumită pentru asta. De aceea, pe atunci era cunoscută ca „Venus din Murany” .

Rămasă văduvă la 20 de ani, după ce s-a căsătorit cu Stefan Béthlen la doar 17, se mărită cu Stefan Kun, un nobil din Satu-Mare, care este un bărbat violent și provoacă scandaluri și pe care îl va părăsi în curând. Acesta nu se lasă bătut și ia cu asalt castelul provocând stricăciuni. Maria se refugiază în cetate, iar garnizoana o va ajuta să respingă atacurile repetate.

Mai târziu, în 1640 ea va vinde castelul.

Maria se îndrăgostește din nou și se căsătorește ceva mai târziu cu contele castelan Francisc Wesselenyi, care o curta de multă vreme. Maria Széchy a fost o femeie remarcabilă, atipică vremurilor, o fire romantică și plină de viață, care nu ezita să călărească cu pistoale la brâu, iubită și blamată, influențând viața multora din zonă.

Castelul construit în stil renascentist, de Gabriel Béthlen, ca mai toate castelele din Ardeal, va fi remodelat de Ioan Haller și soția sa, baronesa Sofia Daniel, prin intermediul constructorului-antreprenor Konrad Hammer. El este adept al barocului, așadar și castelul devine parte a proiectului său.

În această perioadă, a transformării baroce, s-au construit pavilioanele de pe colțurile fațadei principale, s-au amenajat scările de onoare pe latura estică, cele din interior, iar sala mare a fost împodobită cu stucaturi. Tot atunci s-a amenajat și șemineul din sala mare, o să vedeți în poze, este superb. Deasemenea balconul de pe fațada principală, ancadramentele de la parter și etajul superior. Totul este o bijuterie.

Spațiul din fața castelului este marcat de o fântână frumoasă, tot o sculptură barocă. Un putto (o figură dintr-o operă de artă-un bebeluș-băiat dolofan, de obicei gol și înaripat) susține scoica pe care stă o lebădă străpunsă în gât de o săgeată.

Clădirea în sine, are trei niveluri, pivniță, parter și etaj. Are o formă dreptunghiulară, este compactă, prevăzută cu câte un pavilion pe fiecare dintre colțuri.

Ancadramentele portalurilor de la parter sunt accentuate de frontoane rococo, cu stucaturi ce reprezintă scoici, mascheroni sau motive vegetale. Holul de la intrare este flancat de încăperi boltite iar scara de onoare, îmbrăcată de un covor roșu aprins, comunică cu holul și etajul clădirii. Sala mare și sala de audiență de la etaj au tavane deosebit de frumoase, cu stucaturi rococo. Pe pereți găsim o colecție impresionantă de picturi, reprezentând portrete familiale, compoziții cu temă religioasă sau mitologică.

În sala mare, punctul forte, dacă pot spune așa, este șemineul-decorat abundent cu stucaturi, astăzi albe, policrome inițial.

Putem vedea blazoanele familiei Haller și Daniel, leul și lebăda străpunsă în gât, apoi pasărea phoenix privind spre soare, iar în vârf vulturul lui Jupiter.

Laturile șemineului sunt decorate cu herme care susțin urne în flăcări, iar registrul superior este împodobit cu mascheroni amplasați pe colțuri.

Pe vremuri, la parter existau încăperile destinate personalului de serviciu și de pază, bucătăriile și cămările. În pivniță erau depozitele cu proviziile, iar la etaj, camerele cu o arhitectură simplă dar foarte luxoase, cu mobilier foarte valoros și minunat executat.

Exista și o închisoare, „cu uși grele” unde erau zăvorâți iobagii neascultători.

În spatele castelului, la poalele cetății, exista o grădină, plină cu pomi fructiferi și vie, iar în grădina vestică dependințe gospodărești.

Începând cu 1934, castelul devine sediu pentru Muzeul Județean cu două secții: Arheologie și Istorie, precum și Secția de Științe Naturale. Ulterior se transformă în Muzeul Civilizației Dacice și Romane.

Restaurarea castelului a început în 1997 și s-a finalizat în 2006, iar muzeul s-a deschis publicului în 2009 după renovare.

Anul trecut, chiar în Sala Mare s-au sărbătorit 140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara. Această societate a avut un rol important în protejarea și conservarea bogățiilor istorice și naturale ale Hunedoarei. A contribuit din plin la cercetările de teren, s-au publicat lucrări științifice, rezultatul final fiind înființarea muzeului actual.

Din anul 2012, muzeul s-a îmbogățit și cu un Lapidariu în aer liber, în curtea din spate a castelului, fix la poalele cetății într-un decor fabulos. Aici sunt găzduite o colecție impresionantă de monumente aparținând epocilor-preistorie, dacică și romană, provenind de la cercetările arheologice de la Baia de Criș, Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, Ulpia Traiana Sarmisegetusa, Micia, Germisara.

Mai există aici două încăperi care adăpostesc monumente romane-de arhitectură romană civilă și funerară.

Am văzut simboluri funerare precum conul de pin sau vița de vie-simboluri antice ale vieții veșnice, dar și gardianul etern al lumii de dincolo, leul.

Aici regăsim cea mai mare colecție de statui din țară, feminine și masculine, reprezentări de zeități, Charon-luntrașul de pe Styx, sau Venus Genetrix - zeița Venus sau Hekate triformis (Hekate cu trei corpuri).

Patrimoniul muzeului este constituit din colecții de preistorie, epoca dacică, epoca romană, medieval timpurie, medievală, o colecție de arme albe și de foc, echipament militar, colecție cu piese de istorie modernă și contemporană.

La toate astea mai putem adăuga o colecție de artă și una de efemeride, dar și de științele naturii.

Colecția de științe ale naturii este foarte bogată, denumită „Trecut și prezent în natura hunedoreană” și o regăsim chiar de la intrare, la parter, unde întâlnim o colecție de paleontologie, lepidoptere, minerale, coleoptere, mamifere, moluște, un herbarium, dar și documente, cărți, periodice românești și străine, etc.

Tot la parter este o sală dedicată istoriei secolului al XIX-lea, intitulată „Ambient nobiliar de secol XIX” .

Nu pot să nu menționez colecția de numismatică, care atrage pe toată lumea, una din cele mai vechi colecții ale muzeului, constituită din tezaure, monede, medalii, decorații, jetoane și bancnote.

Să nu uit de Colecția fină de Batiz, cu o expoziție valoroasă de ceramică și faianță.

În anii 1830-1840 documentele vorbesc despre Batiz, ca fiind cea mai dezvoltată fabrică de faianță și ceramică din Transilvania și Ungaria.

De acest loc se leagă numele lui Georg d' Andrè din Triest și baronul Nalátzy József, proprietarul moșiei de la Batiz. Ei au fost două personalități remarcabile cu spirit vizionar, începând cu un atelier mic, apoi dezvoltându-se treptat.

Ceramica este expusă într-un ambient burghez de secol XIX, alături de trei piese mari din Colecția de Artă a muzeului, realizate în stil Eclectic, într-un decor cald și primitor al unui salon, două mese în stil Biedermeier, patru scaune tapițate cu piele în stil Altdeutsch, un ceas de perete cu pendulă, o mașină de cusut Singer și un secretaire. Am mai văzut instrumente muzicale, un pian, un gramofon, tablouri de epocă și un bust Meissen.

În celelalte spații sunt colecții și expoziții temporare cum ar fi cea dedicată matriței de bronz descoperită la Sarmizetusa Regia. Este o sală specială, iar în jurul matriței expusă în centru, există multe panouri informative legate de povestea ei.

Matrița este de formă hexagonală și a fost descoperită întâmplător, în iunie 2013, la Sarmizegetusa Regia. Este o piesă masivă, din bronz, cu 8 fețe, 2 hexagonale și 6 rectangulare. Elementele de decor sunt redate în negativ- tehnica intaglio.

Piesa a fost descoperită în stare foarte bună, cu ajutorul ei se ornamentau foițe subțiri de aur, argint sau aliaj de cupru. Se mai puteau imprima pe mobilier, ceramică, etc. Motivele ornamentelor sunt de regulă animale reale și fantastice - având două stiluri decorative, cel mediteranian, elenistico-roman și unul inspirat din tradițiile din lumea nord-pontică. Mai mult, cercetările au dovedit că matrița a fost realizată și utilizată la sfârșit de secol I d. Hr și început de secol II.

În muzeu există o expoziție temporară de grafică, pictură și artă textilă cu numele „Sub vremi” semnată de dr. Adriana Emilia Cânija Popa, care expune alături de fiica sa, Magda Liana Popa. Foarte frumos, colorat și interesant.

Obiectele vechi de tezaur au atras privirile și interesul oamenilor din totdeauna. Și aici vom descoperi obiecte din metale prețioase, aur și argint, obiecte de port și podoabă, bijuterii, ornamente ale unor arme.

Toate piesele din muzeu sunt însoțite de panouri informative, de asemenea la intrare am primit odată cu biletele, pliante cu foarte multe informații utile, din care v-am povestit și vouă.

Vizitarea muzeului vă ia cel puțin o oră, două și este o reală plăcere.

De aceea, în încheiere vreau să vă invit dacă sunteți prin zonă și nu numai, să vizitați castelul și muzeul, veți vedea două lucruri deosebite în același timp și loc.

 

Webmaster, o rugăminte: youtu.be/jo6vtqt6mGA mulțumesc frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 09.06.21 20:37:29
Validat / Publicat: 10.06.21 07:30:51
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în DEVA

VIZUALIZĂRI: 1248 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Ambient nobiliar de secol XIX. Masă tip Biedenmeier, scaune Altdeutsch, mașina de cusut Singer, ceasul cu pendulă, tablouri și un secretaire.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56600 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.06.21 07:29:25]
»

Mutat în rubrica "Castelul Bethlen (Magna Curia) & Muzeul Civilizației Dacice și Romane, DEVA" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

marykaPHONEAUTOR REVIEW
[10.06.21 08:20:52]
»

@webmasterX:

Da, acolo e!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismisPHONE
[10.06.21 09:02:17]
»

Foarte fain! Am vizitat și noi acest muzeu acum câțiva ani, eram prin zonă cu ocazia întâlnirii anuale AFA de la Cinciș. Nu cred că erau organizate toate secțiile, de exemplu nu-mi aduc aminte despre secțiunea "istorie naturala". Oricum, noi veniserăm pentru matrița dacică, fusese descoperită de curând și reprezenta o mare revelație.

Din păcate, Cetatea Devei n-am putut s-o vedem, am nimerit în prima zi în care era deschisă după restaurare (teoretic), practic ni s-a spus că era "ziua presei".

Ne-am tot propus să mai revenim prin zonă, cândva o vom face.

Carmen Ion
[10.06.21 09:02:25]
»

@maryka: Interesant palat, o construcție renascentistă frumoasă. Interesante și exponatele, deși parcă prea eclectice colecțiile, dar sigur, spațiul fiind generos, s-a dorit exploatarea lui la maximum prin crearea mai multor muzee.

Foarte atrăgătoare mi s-a părut povestea Mariei Szechy - înțeleg că a avut o viață tumultoasă...

Felicitări pentru excursie, review și poze!

marykaAUTOR REVIEW
[10.06.21 10:18:26]
»

@crismis:

M-am bucurat să ajung acolo la acest palat-muzeu, acum când este renovat și completat cu multe secții. Deasemenea am vizitat și cetatea despre care voi povesti mai târziu.

Cadrul natural este minunat, o oază de liniște, de verdeață, nu ai cum să nu fi atras de acest loc.

Mi-a plăcut mult matrița, minunată și complicată creație, îți dai seama cât de inventivi, geniali puteau fi oamenii încă din acele timpuri?

webmaster
[10.06.21 10:22:55]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ a descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

marykaAUTOR REVIEW
[10.06.21 10:29:25]
»

@Carmen Ion:

Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

Este adevărat, un pic cam „stufos” muzeul, dar nici nu realizezi asta acolo, pentru că da, spațiul este foarte generos, în plus nici nu știi ce să admiri, exponatele sau interioarele, pereții, tavanul, mobilierul, etc.

Cât despre Maria Széchy, o, da! a avut o viață fabuloasă, ea a făcut și obiectul unei proiecții inedite pe zidurile castelului în 2019, eveniment intitulat „Venus de Magna Curia Reloaded” . Atunci povestea ei a fost spusă printr-un limbaj contemporan, vizual și muzical, un show impresionant de lumină și culoare, ce s-a dorit a fi o punte între realități, între trecut și prezent, între atunci și acum.

marykaAUTOR REVIEW
[10.06.21 10:32:33]
»

@webmaster:

Mulțumesc frumos!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.06.21 10:38:47]
»

@maryka: O clădire impozantă care își merită cu prisosință statutul de monument istoric și pentru care transformarea în muzeu a constituit o cale de supraviețuire în vremuri tulburi. Nu am avut timp acum doi ani să vizităm muzeul, am zărit clădirea din exterior atunci când ne-am plimbat pe înserat în Parcul Cetate. Dar din lectura articolului și vizionarea fotografiilor mi-am format o idee despre colecțiile muzeului - îl vom vizita cu prima ocazie ivită.

Matrița dacică - o piesă interesantă, inedită, spectaculoasă. După ce a generat o mulțime de controverse, specialiștii înclină spre părerea că este vorba despre o unealtă pe care meșterul presa foi din metal prețios sau din bronz (agir.ro/buletine/3192.pdf).

Călătorii frumoase!

marykaAUTOR REVIEW
[10.06.21 11:13:48]
»

@tata123:

Mulțumesc frumos!

Într-adevăr, frumusețea, vechimea și valoarea acestei clădiri au fost și motivele pentru care a fost inclusă pe Lista Monunmentelor Istorice de categorie A.

Faptul că este amplasat imediat lângă parc, la poalele cetății, nu poate fi decât un lucru îmbucurător, iar pentru turiști util, putând planifica vizita atât la castel cât și la cetate.

Matrița este spectaculoasă, da, cred și eu, așa cum se spune că se presau foițele pentru bijuterii, sau pentru a polei diverse obiecte de mobilier cu metalul prețios.

Rodel
[10.06.21 16:31:49]
»

Mulțumesc pentru acestă scurtă incursiune în istoria castelului și implicit a Transilvaniei! Despre Maria Szechy am aflat acum. M-au frapat trăsăturile fizionomiei ei care par din zilele noastre, nu din Evul Mediu. O frumusețe care iese din tiparele epocii, iar din ce ai scris, și comportamentul ei a fost diferit de al semenelor sale, fiind o femeie modernă.

Foarte interesant articolul tău!

marykaAUTOR REVIEW
[10.06.21 19:16:04]
»

@Rodel:

Îmi pare bine că astăzi v-am „purtat” cu mine prin palat, muzeu și prin istorie.

Ați zis foarte bine, Maria Széchy era o femeie foarte frumoasă și cu totul specială, ieșind cu totul din tiparele vremii. De aceea am și spus că mulți au iubit-o, dar în egală măsură a avut și dușmani. Oricum se pare că a influențat viața multora din zona Devei.

Concluzia mea este că... oriunde este nevoie de o femeie puternică și... mai aparte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinad
[10.06.21 20:58:03]
»

Un review frumos despre un castel impresionant, în plus şi povestea Mariei Széchy, strâns legată de cea a castelului. Se pare că a avut o viaţă destul de tumultoasă cu multe provocări cărora le-a făcut faţă în stilul său propriu.

Un muzeu reuşit, bine pus în valore. Mi-a plăcut şi cadrul natural în care se află castelul, totul pare aşa de îngrijit.

Seară liniştită îţi doresc, aştept cuminte următoarele poveşti din zonă!

marykaPHONEAUTOR REVIEW
[10.06.21 21:34:35]
»

@irinad:

Mă bucur mult că ţi-a plăcut, este un obiectiv pe care nu voiam să-l ratez.

Îl aveam în plan și nu m-a dezamăgit deloc, spre deosebire de un alt castel, care era închis. Dar voi ajunge și acolo.

Trebuie să recunosc, nici eu nu știam nimic despre această contesă, Maria Séchy, dar am rămas uimită de câte lucruri am aflat. Și nu numai despre ea.

Îți doresc o noapte liniștită, te pup cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, irinad, maryka, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Bethlen (Magna Curia) & Muzeul Civilizației Dacice și Romane:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07873797416687 sec
    ecranul dvs: 1 x 1