ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.06.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 13 zile
Cuplu
2 ADULȚI
PREȚ 4000 $
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Tulum

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 10 MIN

Aventura în Mexic - Tulum - prima parte

TIPĂREȘTE URM de aici

Prima destinație din Aventura noastră în Mexic a fost orașul Tulum, parte din statul Quintana Roo, oraș situat pe Riviera Maya, la aproximativ 130 km sud de Cancun și 250 km nord de granița cu statul Belize.

Tulum nu este un oraș foarte mare, are aproximativ 30.000 de locuitori și se întinde pe o distanță de 5 km pe direcția N-S, fiind cunoscut în principal pentru Situl Arheologic Maya din Tulum, printre cele mai recente ruine maiașe.

Toate persoanele cu care am discutat și cunoșteau Riviera Maya ne-au spus că este orașul care a rămas cel mai apropiat de acel “aer original” al zonei, un fel de “Vama Veche” a Mexicului (deși am auzit și expresia că nu mai e nici Tulumul ce a fost :)) ).

Orașul se poate spune că e compus din două părți și anume: zona hotelieră, adică o fâșie de aproape 5 km de “șosea” de coastă pe care sunt situate numeroase hoteluri și baruri, majoritatea cu plajă privată și orașul propriu-zis. Cele două zone sunt legate prin 2 șosele de acces, distanța dintre oraș și zona hotelieră fiind de aproximativ 2-3 km. Înafară de cele două șosele nu poți ajunge, căci se află o junglă care sincer părea impenetrabilă.

Chiar dacă există acea zonă hotelieră care cumva este exclusiv compusă din hoteluri și resturante, cele mai multe cu prețuri extrem de mari, și în zona orașului se găsesc foarte multe hoteluri și locuri de cazare cu condiții foarte bune la prețuri mult mai mici, dezavantajul fiind că te afli la o distanță de 3 km față de plajă. Noi am ales să stăm în oraș, deoarece nu am găsit cazări în zona hotelieră la prețuri mai mici de 200-300 $/noapte, și acestea având și niște review-uri nu tocmai încântătoare. Cred că o cazare decentă în zona hotelieră începe de la minim 400-500$/noapte, preț care ne-ar fi depășit cu mult bugetul.

În rest în oraș se găsesc de toate, începând de la un supermarket mare, Super Aki, la numeroase magazine deschise non-stop gen Oxxo sau 7Eleven, farmacii, restaurante după toate gusturile și bugetele, numeroase taquerii stradale, magazine de suveniruri, benzinării, spălătorii, cam tot ce ai nevoie într-un oraș.

Noi am ajuns undeva la ora 20.00 după aproape 19 de ore de călătorie, și după ce ne-am cazat foarte repede am ieșit să găsim un loc de luat masa, în apropiere, încă buimaci după așa un zbor lung, practic eram căzuți din cer.

Primul restaurant care ne-a ieșit în cale a fost Mil Amores, un restaurant cu specific Mexican, și ce altceva era să mâncăm în prima seară dacă nu tacos și să bem o bere Corona de la mama ei. Pentru 3 tacos de pui și 3 tacos de vită însoțiți de 2 beri am plătit aproximativ 300 pesos (15 USD). După ce am luat masa am zis să mergem la unul din numeroasele magazine non-stop Oxxo să ne luăm o apă și câteva beri pentru a doua zi. Am fost surprins să văd că de luni până sâmbătă este permisă comercializarea alcoolului doar între orele 09.00 -22.00, iar duminica între 09.00-17.00, fiind aplicată doar la magazine, nu și la restaurante. Nu știu dacă această regulă este valabilă pe întreg teritoriul Mexicului sau doar în Tulum, dar nu ne-am mai lăsat fără provizii de bere de atunci :).

A doua zi ne-am trezit dis de dimineață, probabil și influențați de fusul orar, am luat micul dejun la prima oră și în plan a fost o zi plină de plajă. Pentru plajă, dacă stai în oraș, nu în zona hotelieră, sunt câteva variante. Poți să mergi la plajele hotelurilor, și aici cam fiecare hotel are regulile lui, ori impune o consumație minimă, ori se plătește șezlongul, prețurile variază mult de la câțiva dolari până la câteva sute. Noi am ales să mergem la o plajă publică, Playa Paraiso, atrași de recenziile și pozele găsite online.

Playa Paraiso se află la aproximativ 5 km de centrul orașului iar singurele modalități de a ajunge sunt fie cu o mașină închiriată, scuter sau bicicletă sau pe jos dacă ești superom și reziști pe căldură. Noi pentru prima zi am ales să închiriem biciclete de la hotel, oferau acest serviciu în schimbul a 180 pesos (9 USD) /24 ore. Tulum este un oraș plat, bicicleta poate să fie o soluție bună, însă pe distanțe scurte, căci umiditatea și căldura de la orele amiezii fac ca orice efort să pară mult mai dificil decât este.

Accesul spre Playa Paraiso se face pe lângă Situl Arheologic Maya din Tulum, dacă se merge cu scuterul sau mașina e nevoie să o parcați la aproximativ un kilometru de plajă, lângă intrarea în zona arheologică, accesul mașinilor și scuterelor fiind restricționat. Cei cu biciclete pot merge până pe plajă, așa că noi am avut noroc cu acest aspect.

Orașul e străbătut de un drum cu 2 benzi pe sens, cu trotuare largi, așa că este destul de sigur de mers pe bicicleta pe trotuar, în schimb la traversarea străzii trebuie avută mare grijă căci pare că nimeni nu respectă trecerile de pietoni. Iguanele sunt la tot pasul, uneori trebuie să le ocolești dacă nu te observă, recomand ca cel puțin o zi să încerci experiența bicicletei în Tulum, e pe majoritatea listelor de “to do” , mai ales că sunt câteva locuri în care dă foarte bine la poze :).

Noi am ajuns cu bicicleta până în dreptul Playa Pescadores, o plajă care se continuă cu Playa Paraiso, am lăsat bicicleta în rastelul special amenajat la intrarea pe plajă, fiind în jur de ora 09.00, erau doar bicicletele noastre și am fost un pic sceptici dacă e ok să le lăsăm sau nu, dar până la urmă am riscat, desigur asigurate cu antifurt. La final s-a dovedit că e locul potrivit, doar că noi eram foarte matinali în comparație cu restul turiștilor, care majoritatea vin în jur de ora 12.00 la plajă.

Așa că am luat-o la pas pe malul mării, am trecut de Playa Pescadores și am ajuns pe celebra plajă Paraiso din Tulum, o plajă cu palmieri, cu apă turcoaz, cu nisip fin, și cu apa caldă și o mare nu foarte agitată. Am hotărât să închiriem două șezlonguri și o umbrelă, mai ales că ziua aceasta era dedicată exclusiv relaxării pe malul mării. De pe Playa Paraiso există mai multe hoteluri care au șezlonguri și le închiriază la diferite prețuri, noi am poposit la hotelul Paraiso și am plătit pentru 2 șezlonguri și o umbrelă, 300 pesos (15 USD), pentru toată ziua, prețurile fiind diferite în funcție de rândul pe care erai. Noi am stat pe rândul al 2-lea, costul pentru primul rând fiind 400 pesos.

Singurul aspect “negativ” să zic așa, ar fi prezența algelor pe plajă, deși eu zic că dădea un aer autentic împreună cu cocotierii și faptul că plaja nu era deloc aglomerată. Am observat că majoritatea turiștilor vin în jur de ora 12.00, dar oricum era destul de puțină lume pe plajă, mai mult ca sigur condițiile actuale au redus destul de mult numărul de turiști.

Am petrecut întreaga zi pe plajă, relaxându-ne, bălăcindu-ne în apă, savurând câte o bere sau câte o Margarita, dacă tot suntem în patria acestui cocktail. De menționat că puteai să îți aduci bere sau alte băuturi pe plajă, chiar dacă închiriai șezlong, cel puțin în această zonă. Așa că noi am profitat de un 7Eleven de lângă ruine și ne-am făcut stoc de bere rece și un refill pe parcursul zilei. Am fost extrem de inspirați de acasă să ne luăm o gentuță frigorifică la noi. Masa am luat-o tot pe plajă, cei de la hotel Paraiso având un meniu cu prețuri accesibile. Temperaturile au fost în jur de 32-33 grade pe toată perioada șederii noastre în Mexic, soarele foarte puternic, în prima zi am folosit din plin cremă de protecție solară cu FPS 30, dar s-a dovedit a fi insuficient, căci ne-am cam ars încă de la început.

În jur de ora 16.00 am decis să terminăm cu plaja și dacă tot avem bicicletele să mergem la două locuri care erau în topul pozelor de pe Instragram din Tulum, la o “sculptură” , dacă pot să îi zic așa, cu numele Ven a la Luz, greu de descris, dar poate fi văzută în poză și la celebrul indicator auto “Follow your dream” , iarăși un loc foarte popular pentru amatorii de fotografii care ajung în zonă.

Între Playa Paraiso și sculptura Ven a la Luz am avut de pedalat aproximativ 6 km, primii 2-3 km fiind destul de lejeri, apoi se intră în zona hotelieră și drumul e foarte strâmt, fără trotuare, mașini pe ambele sensuri care circulă cu maxim 5 km/h, scutere care fac slalom, gropi pe drum, un adevărat calvar în trafic, iar cu bicicleta dacă nu ești foarte îndemânatic nu este deloc ușor să te strecori printe oameni, scutere și mașini, mai ales că nici ora nu era cea mai bună pentru călătorii în această zonă, fiind ora de vârf când toată lumea termina serviciul și mergea acasă. Dar am ajuns cu bine la celebrul obiectiv Ven a la Luz, era o coadă e aproximativ 50 de oameni care așteptau la poze, deci am avut de stat ceva ca să facem și noi mult dorita fotografie, nu a mai contat că am ajuns transpirați și leșinați.

Ven a la Luz este o operă de artă, o sculptură din lemn și metal, construită în 2019, fiind intrarea în hotelul Ahau Tulum. A fost construită de o echipă formată din 4 sud-africani, are 8 metri înălțime, iar bugetul pentru această operă de artă a fost de 190.000$, și până acum numărul de fotografii de pe Instagram în care e menționată această sculptură depășește 500 milioane.

Următorul obiectiv de fotografiat a fost semnul rutier “Follow your dream” , la 1 km depărtare, așa că am mai avut de pedalat un pic. E. instalat în fața hotelului Sueños și atrage mii de fotografii zilnic. Aici am avut noroc să nu avem parte de coadă, așa că ne-am pozat în voie.

De aici ne aștepta un drum de 9 km până la noi la hotel. În condiții normale, acasă pe bicicletă, distanța asta o parcurgeam în 20 de minute, dar aici ne-a luat mai bine de o oră și 20 de minute, traficul și lățimea drumului dându-ne mari bătăi de cap, iar umiditatea și căldura nu ne-au ajutat deloc. La mijlocul drumului am zis să facem un popas la o bere, am intrat într-un bar din zonă hotelieră, nu am vazut nici un meniu dar am comandat direct 2 beri, fiind extrem de însetați. Am avut un presentiment că vom plăti scump pentru aceste beri dar au fost extrem de binevenite după atâta mers pe bicicletă pe căldură. Când am văzut nota de plată, 200 pesos (10 USD) pentru două beri ne-am dat seama că nu e de intrat în barurile fără meniu, mai ales în zona hotelieră unde prețurile sunt duble față de oraș.

Seara am petrecut-o la un restaurant din zona centrală, Sole Cantina, cu mâncare foarte gustoasă și prețuri decente, pentru o supă și felul doi, prețul fiind de 100 pesos (5 USD), iar o bere 50 pesos (2.5 USD). Ne-a impresionat încât am promis că vom reveni ceea ce s-a și întâmplat câteva zile mai târziu.

Cam asta a fost prima zi în Tulum, o zi relaxantă de plajă și încheiată cu vreo 20 km de pedalat, în care ne-am pozat în voie, am profitat de soare (poate un pic cam mult) și am făcut cunoștință cu La verdadera Margarita, Tacos și Cerveza :)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de cata2106 in 11.05.21 19:13:04
Validat / Publicat: 11.05.21 19:47:24
VIZUALIZĂRI: 1132INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Playa Paraios
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

k-lator [12.05.21 00:37:30] »

@cata2106: Doaaamne... ce dor mi s-a făcut de plajele cu palmieri și nisipuri albe. Pozele tale mi-au mers direct în suflet; sunt minunate, superbe, mirobolante și care trezesc dor de ducă și vacanțe...

Dacă nu ai fi băut o Corona la mama ei, m-aș fi supărat pe tine... rău!... dar ai scăpat cu fața curată

Bravo! Bravo!... sper că scrii în continuare, DA?

krisstinnascris / TELEFON [12.05.21 09:23:39] »

@cata2106: Poza 67 e adorabilă, zâmbetul acela este emoționant.

Foarte bun articolul, pozele sunt frumoase, marea e superbă, bicicletele sunt tare vesele cu acele coșulețe in față.

Imi poți spune ce conținea supa aia? Arată interesant

Ce tineri și frumoși sunteți! Normal că vrei să colinzi lumea și să vezi cât mai multe!

Felicitări!

Ana 5 8scris / TELEFON [12.05.21 12:10:29] »

@krisstinna: supa era de pui, acră, părea cu borș dar de fapt era actrită cu lime și legume, dovlecel, cartofi, porumb. Absolut delicioasă. Vai îmi plouă în gură numai când îmi amintesc 🤤

krisstinnascris / TELEFON [12.05.21 12:47:40] »

@Ana 5 8: Ai fost și tu acolo? Ești partenera lui Cătă?

Multumesc frumos pentru răspuns

Ana 5 8scris / TELEFON [12.05.21 12:50:37] »

@krisstinna: da, am fost în visul frumos Mexic de 12 nopți. Sunt partenera de aventură, vise, de viață ☺️

krisstinnascris / TELEFON [12.05.21 12:52:49] »

@Ana 5 8: Draga mea, te felicit și pe tine, ești tare dulce!

Si tu scrii frumos, te-am citit!

Ana 5 8scris / TELEFON [12.05.21 12:59:10] »

@krisstinna: mulțumesc. Eu mă exprim mai bine vizual, prin fotografii 😇

k-lator [12.05.21 13:05:28] »

@Ana 5 8: Ce frumooos!... vă completați în scrieri, în aventuri, în viață!... Mi-a plăcut mult ce ați făcut și povestit până acum. Dar mai vreau

Felicitări, tineri frumoși!

Ana 5 8scris / TELEFON [12.05.21 13:10:12] »

@k-lator: va urma. Avem destulă treabă. El cu scrisul, eu cu selectația fotografiilor. Stay tuned😇

Mika [12.05.21 15:43:32] »

@cata2106: Foarte frumos totul, dar plaja bate tot, după părerea mea. Si eu as fi ales varianta cu bicicleta, chiar daca a fost mai greu la intoarcere. Soare, mare, bere bună, ce ti-ai mai putea dori!

Carmen Ionscris / TELEFON [13.05.21 16:59:31] »

@cata2106: super! bravo!

cata2106scris / TELEFON [14.05.21 17:05:47] »

@Mika: Într-adevăr, plaja e fantastică. Totul te ducea cu gândul de vacanță paradisiaca adevărată.

cata2106scris / TELEFON [14.05.21 17:27:14] »

@Carmen Ion: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Ana 5 8, cata2106, k-lator, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.100701093674 sec
ecranul dvs: 1 x 1