ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2021
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cu sania populară pe Clăbucetul Azugii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In sfârșit a venit iarna! Cel puțin la munte, spre care cu nerăbdare am plecat și eu in a doua sâmbătă din ianuarie.

Timp de câteva zile, in București a plouat necontenit, o vreme urâtă, bună numai de stat in casă și de făcut planuri pentru viitoarele călătorii.

Nu am stat eu numai in casă dar planuri mi-am făcut, mai exact planuri pentru o drumeție la munte la sfârșit de săptămână. Prognoza meteo spunea că ploaia nesfârșită din București se va transforma, in zonele de munte, in fulgi de nea, așa că mi-am făcut ruccsacul și... la drum.

Traseul pe care l-am parcurs este unul ușor pe timp de vară iar iarna poate fi puțin ingreunat din cauza zăpezii.

Este vorba de un urcuș pe Clăbucetul Azugii, un munte aflat la est de Munții Baiului, față in față cu impunătorii Bucegi.

Clăbucetul este un munte mic, cu inălțimi maxime in jur de 1400 m, format in cea mai mare parte din fliș, acea amestecătură de gresie, argilă și marnă.

In Prahova sunt câteva clăbucete foarte cunoscute, unele mai ales de iubitorii sporturilor de iarnă – Clăbucetul Taurului, Clăbucetul Azugii și... Clăbucet.

Spre Clăbucetul Azugii traseul incepe de la Păstrăvăria Azuga, loc de unde am pornit și noi intr-o dimineață frumoasă de ianuarie. Vremea se anunța perfectă pentru drumeții, nu era foarte frig, nu bătea vântul. Ninsese ceva cu o zi in urmă, dar, cel puțin jos, la plecare, stratul de zăpadă măsura doar câțiva centimetri.

De la Păstrăvărie am pornit pe drumul forestier care mărginește pârâul Limbășel, și am căutat un loc potrivit ca să il traversăm. Apa era destul de mare și am căutat ceva până am reușit să găsim câteva pietre mari peste care să sărim și să trecem Limbășelul.

Până la urmă am reușit, după care am mers pe celălalt mal inapoi, spre Păstrăvărie, până când am intâlnit marcajul bandă albastră.

Am inceput urcușul, destul de susținut, in serpentine, pe o zăpadă pufoasă.

Dar, frumusețea pădurii a ușurat puțin efortul depus la urcare. Arborii erau acoperiți de zăpadă albă și pufoasă, pinii și brazii aveau ace de gheață, totul era imbrăcat intr-o haină albă de zăpadă. Eram intr-o pădure de cleștar, care ne fermecase.

După mai bine de o oră am ieșit in golul alpin. Aici zăpada era ceva mai mare, de aproximativ 30 cm, dar am avut noroc cu un grup care urcase ceva mai inainte și formase potecă, făcându-ne drumul mult mai ușor.

Poteca urca ușor, dar era greu să mergem și să nu ne oprim să admirăm frumusețea peisajului care ne inconjura.

La un moment dat, de sub nori au ieșit crestele inzăpezite ale Bucegilor. Se vedea Releul Coștila, Crucea Caraiman, Bucșoiul și chiar Vârful Omu. Norii se jucau deasupra Bucegilor și a Baiului, sporind frumusețea peisajului.

După nenumărate opriri am ajuns pe Clăbucetul Azugii, la 1586 m. Era puțin mai frig, in jur de 5 grade sub zero, dar nu bătea vântul. Peisajul in schimb era unul de vis. Pe lângă Bucegi se vedea acum și puțin din creasta Piatrei Craiului. Se mai vedeau Munții Baiului și Clăbucetul Taurului.

Am profitat de zăpadă și ne-am jucat ca niște copii, am făcut sărituri in zăpada pufoasă și ne-am fotografiat cu Bucegii argintii.

Pe vârf am discutat puțin și despre continuarea traseului. Planul inițial era de a merge pe Clăbucetul Taurului dar in acel moment acesta era acoperit de nori. Până la urmă am decis să mergem pe un drum partial marcat până al Cabana Susai după care să coborâm pe un traseu nemarcat spre Azuga.

Zis și făcut, am plecat de pe Clăbucetul Azugii, de această dată mergând prin zăpadă neatinsă.

La un moment dat am ajuns pe o culme pe care trebuie să o coborâm. Dar, când am văzut zăpada albă și pufoasă care acoperea panta, ne-am tranformat pe loc in niște copii, și am decis că singura modalitate prin care puteam să coborâm acea pantă, era cu sania. Dar, cum noi nu aveam o sanie in adevăratul sens al cuvântului, am folosit cea mai veche și populară sanie, cea pe care o avem permanent la noi.

Ce să spun, a fost extraordinar de frumos. Am alunecat prin zăpada pufoasă acoperindu-ne de un strat alb și rece. Deși panta era destul de accentuată, nu am rezistat și am mai urcat o dată pentru incă o tură cu” sania” .

Cu greu ne-am despărțit de acesl derdeluș. Am plecat mai departe dar in scurt timp am dat de un alt derdeluș pe care l-am coborât cu mare bucurie.

După mai puțin de o oră ne-am intâlnit cu traseul marcat cu triunghi albastru care mergea la Cabana Susai. Am urmat acest traseu, și, după incă o oră, am ajuns la cabană.

Dacă până aici nu ne-am intâlnit cu nimeni, drumețind in sălbăticie, la Cabana Susai era ceva activitate. Aici se poate ajunge cu mașina, chiar și pe timp de iarnă, motiv pentru care terasa restaurantului era destul de aglomerată.

Nu am zpbovit prea mult. Am inceput coborârea spre Azuga, de această dată pe un traseu sălbatic, nemarcat.

Am trecvut pe sub Vârful Cocoșului (1479 m), am bifat apoi Vârful Susai, la 1416 m, și, trecând peste arbori căzuți și prin tufișuri agățătoare am ajuns in cele din urmă la fosta Cabană Limbășel.

De aici am mai mers pe drum forestier, de-a lungul Limbășelului, incă aproximativ 3 Km. Bineințeles că această parte mi s-a părut cea mai lungă și grea. Parcă nu se mai termina.

Până la urmă am ajuns la mașini, după un traseu de aproape 16 Km, prin zăpadă pufoasă și păduri de cleștar.

A fost unul din cele mai frumoase trasee parcurse de mine, și il recomand tuturor iubitorilor de drumeții montane. Este un traseu ușor iar peisajele sunt de vis. Sper ca fotografiile să vă convingă!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

De pe Clăbucetul Azugii se văd Bucegii, Munții Baiului și Munții Neamțului. In apropiere se află Azuga, Cabana Susai și Predeal.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

O zi in zăpadă! Relaxare totală!


[fb]
---
Trimis de Mika in 14.01.21 21:31:12
Validat / Publicat: 15.01.21 07:28:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BAIULUI (GÂRBOVA).

VIZUALIZĂRI: 570 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Spre Clăbucetul Azugii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.01.21 07:27:58]
»

Mutat în rubrica "La pas prin Clăbucetul Azugii, MASIVUL BAIULUI (GÂRBOVA)" (nou-creată pe sait)

Dan&EmaPHONE
[15.01.21 07:54:28]
»

Mi-nu-nat! ????????????​​​​

Am vazut P11 si am zis wow, dar au venit P13,14,15, uaua, uau, uau. ​​

​​Ce cadre relaxante! Sa le privesti si sa te transpui acolo. ​​

Tu ai fost insa cea castigata ca aifostacolo. ​​

​Mi-a placut foarte mult! Si bucuria de copii cu sarituri si derdelus traditional pe fund. ​​

​​????????⛄️

Aurici
[15.01.21 08:54:16]
»

Superbe peisaje! Pe 30 decembrie eram și eu pe Clăbucetul Taurului. Îți zisesem că iarna nu pe munte dar plimbărica aia și peisajele de vis mi-au cam clătinat convingerile...

webmaster
[15.01.21 10:42:36]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MikaAUTOR REVIEW
[15.01.21 10:48:45]
»

@webmaster:  Mulțumesc!

MikaAUTOR REVIEW
[15.01.21 10:52:23]
»

@Dan&Ema:  A fost neașteptat de frumos iar săniușul a fost un bonus binemeritat. Ne-am adus aminte de copilărie. Am făcut o mulțime de fotografii, mi-a fost greu să selectez câteva pe care să le postez. Sper să mai am parte de peisaje frumoase și in alte ture. Drumeții frumoase iți doresc!

MikaAUTOR REVIEW
[15.01.21 10:55:11]
»

@Aurici:  Iarna este foarte frumos, eu m-am indrăgostit de drumețiile in acest anotimp. Dacă este și un traseu ușor, ca cel din Clăbucete, devine și mai atractiv. Poate mai mergi și pe Clăbucetul Azugii. Merită.

k-lator
[15.01.21 12:33:37]
»

@Mika:  Minunate peisaje și fotografii! Zapada de un alb perfect, petece de cer albastru printre nori pufosi, brazi încărcați, lumină difuzată printre trunchiuri... ce să-ți dorești mai mult!

Ați avut noroc de o zi excelentă de iarnă și m-am bucurat împreună cu voi de imagini, de săniuș și chiar de săriturile artistice în zăpadă

La mai multe drumeții frumoase ​​și ture pe munți!

Să ai un an cu ce este mai bun! ​

robert
[16.01.21 08:53:43]
»

@Mika:  extrem de frumos! Felicitări pentru excursie, dar si pentru perseverența ta!

P. S. Pozele, cel putin o parte dintre ele sunt de National Geografic! ​

webmaster13
[16.01.21 14:48:56]
»

Mika dacă te decizi ca la un moment dat să realizezi un calendar cu aceste poze, să-mi dai de ştire, voi fi primul tău client... Adminm, acum ceva timp lansai  idea unui Calendar AFA sper că nu ai renunţat la acel proiect!

 Cred că am găsit şi fondul sonor potrivit pentru aceste poze... se poate însă să mă înşel! ​

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[17.01.21 11:43:12]
»

@k-lator:  Mulțumesc! Vremea a fost într-adevăr excelentă pentru drumeții și fotografii. Dar nu mereu am acest noroc ieri a fost cu totul diferit. Îți doresc un an cu multe călătorii frumoase!  

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[17.01.21 11:47:46]
»

@robert:  Mulțumesc! Natura este frumoasa și mi-a dat voie sa o imortalizez. Mi s-a reactivat microbul drumețiilor montane, asa ca cu greu mai stau pe acasă.  

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[17.01.21 11:49:55]
»

@webmaster13:  Chiar m-am gândit zilele trecute laun calendar cu fotografii făcute de mine prin munți. Mai ales ca nu am găsit un calendar mic de birou și am văzut ca puteam sa fac unul asa cum îmi place. Te voi tine la curent. Cred ca ma voi ocupa săptămână viitoare.  

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema, k-lator, Mika, robert
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Clăbucetul Azugii:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061448097229004 sec
    ecranul dvs: 1 x 1