ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.12.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 3 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Catedrala Almudena - cel mai important lăcaș de cult din Madrid

TIPĂREȘTE URM de aici

Spre deosebire de alte orașe ale Spaniei, Madridul nu se poate lăuda cu biserici sau catedrale foarte vechi. Cele mai multe au fost construite in secolul al XVIII-lea, dar acest lucru nu le știrbește cu nimic din frumusețe sau valoare.

Surpinzător este faptul că cel mai renumit lăcaș de cult din Madrid nu este vreo biserică veche sau importantă din punct de vedere istoric sau articitic, ci este una nouă, finalizată in secolul 20.

Este vorba de Catedrala Almudena, cea mai mare biserică din Madrid și, după părerea multor specialiști, cea mai frumoasă din capitala Spaniei.

Catedrala Almudena este situată pe Calle de Bailen, nr. 10, chiar lângă Palacio Real.

Intrarea este liberă.

Se mai pot vizita cripta și muzeul catedralei. Un bilet costă 6 Euro.

Construcția catedralei a durat, nici mai mult nici mai puțin decât 110 ani.

Ideea construirii unei catedrale in Madrid a existat incă din secolul al 16-lea, dar, din motive economice nu a fost pusă in practică. Spania era in acel moment al istoriei in plină expansiune teritorială, iar pentru consolidarea puterii și propovăduirea religiei catolice in colonii, era absolut necesară construirea in acele locuri a unor biserici și catedrale.

Construirea unei catedrale in Madrid a fost amânată până pe timpul regelui Alfonso al XII-lea. Raspunzând cererii bisericii de a construi un lăcaș de cult dedicat Fecioarei de la Almudena, Alfonso al XII-lea a donat o parte din terenul aflat in fața Palatului Regal și a sprijinit financiar inceperea lucrărilor.

Arhitectul Francisco de Cubas a fost insărcinat cu execuția proiectului noii biserici iar in aprilie 1883, Alfonso al XII-lea a pus piatra de temelie a construcției. Dacă inițial planurile corespundeau construirii unei biserici mici, ulterior, după crearea episcopiei Madrid-Alcala, Francisco de Cubas a refăcut planurile adaptându-le construirii unei catedrale.

Francisco de Cubas a avut ideea construirii unei catedrale in stil neogotic, cu o criptă romanică, dar lipsa banilor necesari continuării construcției a dus la numeroase intarzieri, astfel incât, in anul 1899, când Francisco de Cubas a murit, lucrările erau departe de a fi finalizate.

De continuarea lucrărilor s-au ocupat alți trei arhitecți, dar lucrările au continuat in același ritm lent. Cripta a fost finalizată in anul 1911, dar lucrările au fost din nou suspendate in timpul războiului civil.

La reluarea lucrărilor, in anul 1944, s-a decis schimbarea soluției arhitrecturale inițiale. Proiectul privind continuarea construcției a fost câștigat prin concurs de Fernando Chueca Goitia și Carlos Sidro. Inălțimea catedralei a fost redusă iar planurile lui Francisco de Cubas privind fațada au fost adaptate unui stil baroc, pentru a se armoniza cu Palatul Regal, aflat chiar vis-a-vis. In 1955 a fost finalizată mănăstirea iar in 1960 fațada principală. In anul 1993, după 110 de ani de la inceperea lucrărilor, catederala a fost finalizată și sfințită de Papa Ioan Paul al II-lea.

Clopotnița de pe fațada principală este decorată cu patru statui din piatră de Colmenar, create de sculptorul Roman Chaparro și care reprezintă sfinții San Isidro, Santa Maria de la Cabeza, Santa Teres de Jesus și San Fernando.

In partea inferioară a fațadei sunt două scuturi care reprezintă Casa Regală și Stema Papală.

Cupola este dublă, neogotică in interior și barocă in exterior. Interiorul catedralei este in stil neogotic, are un plan de cruce latină, cu o navă centrală și două laturi, și un transept cu trei nave și o cupolă mare cu un diametru de 20 metri. Scaunul episcopal este sculptat in nuc, in stil neogotic.

Fecioara de la Almudena, are un altar in transpetul navei din dreapta. Altarul, datând de la sfârșitul sec. al XV-lea este pictat de Juan de Borgona și este compus din optsprezece panouri cu scene religioase.

Foarte frumoase sunt vitraliile cu imagini ale unor sfinți, vitralii moderne, diferite de cele tradiționale, realizate de Kiko Arguello.

Cripta proiectată de Francisco de Cubas se află sub catedrală. Este realizată din piatră și are 550 de coloane. In criptă sunt morminte ale familiei regale dar și ale arhirecților catedralei, Francisco de Cubas și Chueca Goitia.

In afara Catedralei și a Criptei se poate vizita și Muzeul Catedralei Almudena, unde sunt expuse mozaicuri, simboluri episcopale, veșminte și alte obiecte care descriu istoria eparhiei Madridului.

Vizita Catedralei nu durează mult, chiar dacă se completează cu cripta și muzeul.

Dacă vizitați Palatul Regal (vezi impresii), faceți câțiva pași chiar vis-a-vis și vizitați și Catedrala Almudena, cea mai mare și cea mai frumoasă din Madrid.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Vizitarea Catedralei se poate face in aceeași zi cu vizitarea Palatului Regal. In apropierea celor două obiective se află și Zidul Arab, primul zid al Madridului.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Mika in 26.12.20 17:05:21
Validat / Publicat: 26.12.20 19:07:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 2180 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Interiorul Catedralei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX [26.12.20 19:06:34] »

Mutat în rubrica "Biserici, mănăstiri, catedrale madrilene, MADRID" (nou-creată pe sait)

webmaster [26.12.20 22:32:27] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dan&Emascris / TELEFON [28.12.20 13:18:58] »

Madrid - Spania​​​​

Anul trecut in 2019 am avut pe lista scurta Spania. Apoi ne-am spus ca mai avem de vietuit suficient ca sa trecem Spania, in alt plan, altcandva. ​​

​​

 Dacă vizitați Palatul Regal (https://veziimpresii), faceți câțiva pași chiar vis-a-vis și vizitați și Catedrala Almudena, cea mai mare și cea mai frumoasă din Madrid.

In cazul meu, daca ajung la Palatul Regal din Madrid, sigur traversam si la acest cel mai cel lacas desi e ridicat doar in sec. 20. ​​

​​Sarbatori fericite! Numai bine! ????

Mika [29.12.20 00:36:37] »

@Dan&Ema:  Spania este o țară frumoasă, are multe de oferit dpdv turistic. Mie mi-a plăcut mult ce am văzut. In preferințele mele Spania e pe locul doi, la egalitate cu Portugalia dar după Franța. Mai am multe de vpzut in Spania ca și in alte locuri. E pe lista. Iti doresc să ajungi acolo unde iți ptopui. Un an nou mai bun!

RoxanaGRS [05.01.21 15:07:22] »

@Dan&Ema:  Eu as recomanda oricui sa puna Spania pe lista foarte scurta (cand se va putea, bineinteles). Desi marturisesc ca pe mine muuulta vreme nu m-a atras Spania deloc. Ziceam: "Italia da, Franta da, dar Spania? In afara de Barcelona ce-o fi de vazut acolo? " A fost o surpriza de asemenea proportii, incat am mers doi ani la rand cu masina personala din Romania pana in Spania. Si e la "mama naibii". Fiecare regiune din Spania e cu totul altfel, arhitectura e fabuloasa, mancarea e super buna, vinul de asemenea, au autostrazi gratis (pe astea trebuie sa le cauti un pic, ce-i drept), plajele sunt superbe, nu sunt scumpi, ce mai... abia astept sa merg din nou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mikascris / TELEFON [07.01.21 17:54:27] »

@RoxanaGRS:  Și noi am mers dou ani la rand cu mașina în Spania. Am fost chiar pana în Gibraltar. Superb! Au drumuri bune iar  drumurile secundare de pe coasta Mediteranei sunt de vis. Sper sa mai repetam experienta.  

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Mika, RoxanaGRS

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038912057876587 sec
    ecranul dvs: 1 x 1