ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mormântul Tracic Pomorie – mister nerezolvat de peste o sută de ani

TIPĂREȘTE URM de aici

În review-ul precedent spuneam că pe drumul de la Burgas la Nesebar îmi propusesem o escală la Pomorie oraș ce are câteva obiective turistice care merită văzute, pe unele voiam să le văd.

Pomorie, Orașul aproape de mare, cum s-ar traduce din bulgară, situat pe o peninsulă bulgară a Mării Negre lungă de vreo 5 kilometri, a fost sub diferite nume o Colonie Greacă, un Centru Roman, a făcut parte din Imperiile Bizantin, Bulgar și Otoman, iar din 1878 oraș în Bulgaria independentă. Pomorie a fost și este cunoscut prin Extragerea sării din apele Lacului Pomorie, apă de patru ori mai sărată ca apa mării și prin Tratamentele balneare cu nămol din același lac. În plus în zilele noastre s-a făcut cunoscut prin Plaja sa neagră insuportabil de fierbinte vara și prin Observarea păsărilor, în jurul lacului găsindu-se peste 200 specii de păsări.

Oraș mic cu circa 13.000 de locuitori, astăzi Pomorie este un oraș turistic, o stațiune pe litoralul bulgar al Mării Negre, are câteva obiective turistice Mormântul tracic din secolul 3 d. Hr., Biserica Sf. Gheorghe de la jumătatea secolul 19, Muzeul Sării din secolul 21, Stâncile lui Yavorov, câteva Case din lemn, Biserici.

In jurul orei 9 plecam din Burgas spre Nesebar și pe la 9:30 eram la Pomorie aflat la vreo 18 kilometri. Ne-am oprit la Mănăstirea Sf. Gheorghe unde nu mi s-a permis pozarea în interiorul bisericii, am pozat doar exteriorul, nu voi scrie despre ea, spun doar că mănăstirea are o poveste impresionantă, a fost construită de un bey turc ce s-a creștinizat și apoi s-a călugărit și că este vegheată de o măreață Statuie ecvestră a Sf. Gheorghe…. De aici fiind și ploaie nu am mai intrat în oraș întorcându-ne pe drumul ce duce la Nesebar la mormântul tracic pe care vroiam să-l văd.

Mormântul tracic, datează din secolul 2 sau 3 d. Hr., nu este un mormânt obișnuit ci mausoleul unei familii bogate din anticul oraș grec Anhialo, este numele sub care a fost fondat Pomorie, folosit și ca loc pentru ritualuri religioase. Este o mixtură între arhitectura și tehnicile de construcție din Tracia și Roma, stilul este atât roman, monumentul având structura mausoleelor romane, cât și tracic, mormântul fiind acoperit cu pământ în formă de movilă, este construit atât din piatră, tipic arhitecturii tracice, cât și din cărămidă, tipic arhitecturii romane.

Este unul dintre cele mai mari și mai bine conservate morminte din Peninsula Balcanică și unul din cele în care s-au găsit arme și unelte din vechile vremi tracice. Dacă aveți timp vizitați Muzeul de Arheologie din Burgas unde le veți găsi expuse.

Nu se știe când și cum a fost descoperit, povestea spune că doi păstori, în timp ce își pășteau oile, au săpat o groapă în movilă și au intrat în ea, de atunci, site-ul fiind cunoscut sub numele de „movila goală” . Cert este că cercetările au început la sfârșitul secolului 19 și că Mormântul a fost parțial restaurat în anii 1957 – 1958, mai târziu i s-a acordat statutul de „monument al culturii de importanță națională” .

În jurul orei 10 lăsam mașina în parcarea monumentului și la chioșcul de bilete achitam taxa de vizitare, 4 leva de persoană, ni s-a spus că nu există reduceri. Monumentul era închis în acea perioadă lunea și marțea, în celelalte zile fiind vizitabil între orele 10 și 16, fiind diferit de programul de vară.

Am ajuns la fațada lui sudică, zid din piatră cu două brâuri de cărămidă, la Arcada de Intrare în monument, tot din piatră, bine restaurată, arcadă ce prezintă urme de deschideri frecvente a unei Uși Duble, ce nu mai era, dovadă că monumentul ar fi putut fi un Heroon, „Templu” , „Sanctuar” dedicat unui erou, sau un alt tip de lăcaș de cult frecvent vizitat de adepții lui. I-am trecut pragul și am ajuns între cele două Anticamere trapezoidale ce flanchează simetric intrarea, nu prea bine restaurate, am mers apoi prin Dromos, un „Pasaj” boltit, lung de 22 de metri, cam de 2 metri lățime ce duce în mormântul antic subteran. Am ajuns astfel în Camera Mormântului, o cameră rotundă, cu peretele ca o boltă semicilindrică, cu un diametru de peste 11 metri, cu o arhitectură uimitoare. Peretele circular al mormântului are cinci nișe care conțineau urne cu cenușa morților, cu sculpturi….

Bolta camerei se sprijină pe o Coloană de Susținere rotundă cu un diametru de peste 3 metri situată chiar în mijlocul ei care se extinde treptat spre tavan și se integrează în cupolă, dând impresia de ciupercă. În interiorul coloanei goale se găsea o scară de piatră în spirală, acum surpată, care ducea la vârful luminat natural, vârful movilei funerare, pe care, spune povestea, preoții coborau în mormânt pentru a discuta cu spiritele ce locuiau acolo.

Am văzut, am pozat, am ieșit din mausoleu și mi-a venit ideea să urc pe Tumulul, movila de pământ ce acoperă mormântul. Am început escaladarea, acceptabilă, dar apoi din ce în ce mai grea: panta movilei creștea și alunecam mult mai ușor, noi ne îngreunam, pantofii mei nu mai aveau nici o formă acum erau acoperiți cu pământ, cred că ajunseseră la numărul 46, plouase destul de mult în acea dimineață, a fost singura zi cu ploaie din excursie…. Am pozat ceva de la înălțime, vechea meteahnă!! ;)

Am renunțat la urcuș și am început să cobor, alunecam din ce în ce mai tare, eram pregătită ca bluza de ploaie cu care eram îmbrăcată să devină placă de zăpadă, dar mi-am amintit că trebuie să cobor ca la munte, cu toată talpa piciorului și am reușit să ajung la baza Tumulului fără a fi săniuță!! Atunci nu m-am gândit dar acum aș căuta poteca, treptele pe care urcau preoții traci cu mulți ani în urmă!?!?

Mi-am curățat pantofii, am mai privit monumentul, am urcat în mașină și am continuat plimbarea gândindu-mă la acel monument unic, bolta de cărămidă semicilindrică a camerei rotunde unică printre clădirile de cult din acea perioadă, la coloana goală cu scări de piatră singurul caz cu un astfel de accesoriu, la mixtura traco-romană de realizare a lui, la necunoscutele care stau la baza preciziei de execuție și la misterul nedezlegat al coloanei din mijlocul monumentului.

Pe lângă acest mormânt în Bulgaria mai există două deosebite morminte, la Kazanlâk şi Sveştari, incluse în Patrimoniul UNESCO pe care sigur le voi vedea….

M-a impresionat forma, nu am mai văzut așa ceva. Toate acestea fac din Mormântul Tracic Pomorie un obiectiv atractiv, care merită vizitat de cei ce ajung în regiune…


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Mormânt tracic deosebit...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 10.12.20 21:52:48
Validat / Publicat: 11.12.20 08:29:23
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA

VIZUALIZĂRI: 4736 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Mormântul Tracic Pomorie, Vedere spre Dromos și spre intrare din Camera Mormântului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52000 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

mishu
[11.12.20 08:43:59]
»

@mprofeanu:  Un obiectiv interesant și dacă ai privi doar din exterior ți-ai spune ca este doar o movilă însă este o lucrare chiar impresionanta. ​​​​

​​A meritat într-adevăr vizita și nu știu dacă mi-as fi dorit sa te văd săniuța, bine ca ai reusit sa cobori cu bine.  ​​

​​Felicitări, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[11.12.20 11:28:19]
»

@mishu:  Nici eu nu mi-aș fi dorit... deși uneori îmi place să dau în mintea copiilor, vârsta sau amprenta nepoților!?

A fost prima mea ieșire în Bulgaria și am vrut să văd cât mai mult​... sigur voi mai ajunge în această țară...

Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag, ​!

webmaster
[11.12.20 11:52:51]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicu
[11.12.20 14:16:57]
»

Foarte interesant tumulul din pământ. Nu am văzut și nici nu am citit despre un așa mormânt. Stâlpul acela din mijloc care ține bolta arvea probabil și rol de aerisire.

Mă gândesc la movila din pământ, foarte asemănătoare, din localitatrea de lângă Tecuci, unde am copilărit​​. Pefect rotudă, atestată documentar în vremea lui Ștefan cel Mare (zice-se că ar fi la Iași un document de împroprietărire în localitatea Movila din sudul Moldovei) și neexplorată niciodată.

Interesant! Toate bune! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[11.12.20 17:02:23]
»

@webmaster:  Mulțumesc frumos!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[11.12.20 17:14:40]
»

@mihaelavoicu:  Astfel de morminte tracice nici eu nu am văzut, poate sunt și în țara noastră și trebuie descoperite, mă refer la forma de relief sub formă de movilă de lângă Tecuci despre care vorbești!?

Morminte sub formă de movile dar mult mai mari am văzut în Coreea de Sud​, cu cât movila era mai mare cu atât rangul persoanei era pe măsură, rege, regină, general...

Nu știu dacă acel stâlp avea rol și de aerisire, poate...

Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag, ​​!

​​​

crismisPHONE
[12.12.20 09:41:42]
»

Impresionant! N-am mai fost de mult în zonă (peste 10 ani) și oricum n-am vizitat acest obiectiv, cred că am auzit de el mult mai târziu, de când tot scotocesc hărțile și citesc tot ce prind referitor la turism. Am vizitat însă mormântul tracic de la Kazanlik; nu aduce deloc cu acesta, dar foarte interesant și acela. E de apreciat că bulgarii au reușit să conserve toate aceste monumente funerare antice și pe multe din ele să le includă în circuitul turistic.

În schimb, la biserica Sf. Gheorghe am participat cândva la o slujbă de Înviere! Eram cazați într-un complex hotelier din apropiere și aceasta era cea mai apropiată biserică. Nu-mi amintesc prea multe, ploua cu spume...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuPHONE
[12.12.20 10:12:30]
»

@mprofeanu:  cand am fost in China, am mers intr-o excursie de o zi care includea Marele zid chinezesc si mormintele dinastiei Ming. La morminte era o adevarata industrie as putea spune, temple, un traseu ce trecea pe sub o anume poarta pe sub care se pare ca erau trecuti mortii iar acum treceau turistii, insa dupa ce treceau trebuiau sa strige o anume expresie, semn ca sunt vii. Si ne-am tot plimbat prin zona si la un moment dat fiind pe colina am fost intrebati daca stim unde sunt mormintele, ne-am uitat stanga-dreapta pentru ca mai apoi sa ne spună ghidul ca stam pe mormant, si intradevar cu cat rangul era mai mare si colina era la fel.  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floria CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[12.12.20 18:52:21]
»

Am petrecut multe concedii frumoase in Bulgaria, pe litoral dar si alte zone ale tarii vecine. Cu toate acestea, la Pomorie nu ne-am oprit niciodata... Am observat ca bulgarii sunt mandri ca se trag din neamul tracilor si pun in valoare descoperirile arheologice care le atesta originea.

Multe asemenea morminte sunt in Valea Trandafirilor, numita si Valea Regilor Traci. Cel mai cunoscut este Mormantul tracic cu cupola de la Kazanlak, aflat in patrimoniul UNESCO. Am vizitat replica acestui monument antic care reproduce originalul in cele mai mici detalii. S-a apelat la aceasta metoda pentru a conserva picturile uimitoare de pe cupola mormantului, de o rara frumusete si expresivitate.

In sudul Bulgariei, in oraselul Panaghiuriste, a fost descoperit un tezaur tracic din aur pur, cu o greutate de peste 6 kg. Este unul dintre cele mai mari tezaure din lume si se pare ca dateaza din vremea regelui trac Seuthes. Tezaurul original este expus la Muzeul National de Istorie din Sofia. Noi am vazut replica expusa la Panaghiuriste, intr-un muzeu modern, amenajat de un grup de oameni de afaceri locali.

Destul de aproape de granita cu Romania, la vreo 40 km. de orasul Razgrad, se afla mormantul atribuit regelui Dromihete dar pe acesta nu l-am vazut desi este mult mai aproape de noi. Anul acesta nu am fost in Bulgaria desi avem prieteni foarte buni acolo de care ne este dor... Este o perioada complicata pentru toata lumea...

Sanatate multa va doresc! Sa mai mergeti in Bulgaria, cred ca a inceput sa va placa!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[13.12.20 17:08:41]
»

@crismis:  Acesta este începutul cu călătoria în timp despre cultura tracică. Voi mai pune în curând un alt articol tot despre traci... Mormântul Trac de la Kazanlak din Valea Trandafirilor va fi o excursie viitoare la care mă gândesc încă de acum.

Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag,   !

mprofeanuAUTOR REVIEW
[13.12.20 17:17:56]
»

@Floria:  Da, aproape de granița cu țara noastră este Mormântul de la Sveștari atribuit așa cum bine precizezi regelui get Dromihete, rege al ținuturilor de pe ambele maluri ale Dunării, am văzut poze cu el, deosebit, va fi o altă călătorie în Bulgaria care sigur îl va cuprinde și am reținut și Sofia cu Muzeul Național de Istorie.

Mulțumesc pentru interesantele și valoroasele completări!

Cu mare drag,  !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[15.12.20 05:38:54]
»

@mprofeanu:  

Oraș mic cu circa 13.000 de locuitori, astăzi Pomorie este un oraș turistic, o stațiune pe litoralul bulgar al Mării Negre, are câteva obiective turistice​

Am trecut prin Pomorie de mai multe ori de-a lungul anilor, dar niciodată nu am fost tentată să opresc şi să vizitez această staţiune, care mi s-a părut destul de anostă. În mai anul acesta intenţionam să-i mai dau o şansă, având rezervată o cazare în apropiere, dar planul a picat din motiv de covid, graniţe închise etc.

Acesta este începutul cu călătoria în timp despre cultura tracică. Voi mai pune în curând un alt articol tot despre traci...  ​

M-aş bucura să aflu că în această incursiune a ta în istoria​ tracilor nu ai ratat sanctuarul tracic de la Beglik Taş, aflat ceva mai la sud la Primorsko, vizitat de mine în urmă cu doi ani şi care mie mi-a plăcut foarte mult.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[15.12.20 19:52:41]
»

@nicole33:  Merita doar oprit in Pomorie, am amintit in articol despre ce poti vedea acolo. Gand la gand cu bucurie, mi-ai intuit urmatorul articol pe care il voi pune in curand, da este despre Sanctuarul Tracic care si mie mi-a placut foarte mult...

Multumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag  !

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[15.12.20 23:30:21]
»

@mprofeanu:  

Gand la gand cu bucurie, mi-ai intuit urmatorul articol pe care il voi pune in curand, da este despre Sanctuarul Tracic care si mie mi-a placut foarte mult... ​

Am ghicit din prima , chiar dacă nu ştiam cât de mult aţi mers spre sudul litoralului bulgăresc în această vacanţă, dar intuiţia nu m-a înşelat nici de această dată.

Aştept articolul tău despre Sanctuar​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Floria, mihaelavoicu, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pomorie:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.66631412506104 sec
    ecranul dvs: 1 x 1