ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 11 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Piata Cetatii din Baia Mare

TIPĂREȘTE URM de aici

In Baia Mare am ajuns pe inserat, astfel incat dupa ce ne-am cazat, am iesit la o plimbare in centrul orasului. Majoritatea obiectivelor istorice ale orasului se gasesc in Centrul Vechi, aflat in Piata Libertatii, care a fost reabilitat printr-un amplu proiect. In piata destul de animata mi-a atrasa atentia o cladire aflata in stare avansata de degradare, Casa Elisabeta, construita de voievodul Iancu de Hunedoara pentru sotia sa, Elisabeta, parte a vechiului castel medieval. In prezent, imobilul are 9 proprietari si pentru ca unul dintre ei se opune reabilitarii, acesta a ajuns in acest grad de degradare.

In zona se gasesc insa si o serie de imobile renovate, precum hanul Vulturul Negru, Casa Lendvay si cinematograful Minerul, a carui frumusete este pusa in valoare prin jocul de lumini si umbre. Cea mai inspirata parte a proiectului de reabilitare a vizat piata publica, transformata in zona pietonala prin inchiderea accesului autovehiculelor, devenind astfel un spatiu potrivit promenadei, dominat de terase si spatii expozitionale, cu o fantana arteziana amenajata in centrul acesteia.

Mai mult decat Centrul Vechi, m-a impresionat Piata Cetatii, dominata de turnul Sf. Stefan, simbolul orasului, inalt de 50 de metri. Acesta este de fapt clopotnita fostei Biserici romano-catolice Sf. Stefan, singura marturie arhitecturala pastrata a unei biserici de o conceptie arhitecturala speciala, distrusa de vremuri, traznete si incendii.

In Turnul-clopotnita, pe langa clopotul care dateaza de aproape un secol, se afla si un ceas unic in Romania, care dateaza din secolul al XVII-lea, in lume pastrandu-se doar trei astfel de ceasuri din cele cinci care au fost fabricate.

In urma sapaturilor arheologice din Piata Cetatii cu ocazia lucrarilor de reabilitare, s-au putut reconstitui forma si dimensiunile bisericii precum si zona de acces principal in biserica, elemente care au fost marcate si sunt vizibile, vestigiile arheologice si ale turnului fiind evidentiate prin iluminarea lor.

Piateta este denumita de localnici „Tintirimul” , aici arheologii identificand in urma excavarilor realizate in 2012,750 de morminte din cele cateva mii despre care se crede ca ar exista acolo. Au mai fost descoperite ruinele altor doua biserici vechi de peste 600 de ani, despre care existau informatii sumare, Biserica „Sfanta Ecaterina” si Biserica „Sfantul Martin” si care au fost puse in valoare prin iluminarea acestora, protejate de pereti de sticla.

Practic, Piata Cetatii reuneste 5 biserici din 5 confesiuni religioase (romano-catolica, luterana, reformata, ortodoxa si greco-catolica), chiar daca astazi doar doua mai sunt in picioare: biserica Romano-Catolica „Sfanta Treime” a fostei manastiri iezuite si Biserica ortodoxa Sf. Nicolae.

Tot aici, in fata bisericii Romano-Catolice, intre ruinele Bisericii „Sfanta Ecaterina” si Bisericii „Sfantul Martin” , a fost amenajat un carilon cu 36 de clopote de diferite marimi, un instrument muzical, ce canta din ora in ora cate o melodie in memoria celor deshumati in urma sapaturilor arheologice.

Cu parere de rau, nu am vizitat Bastionul Macelarilor, insa am fost incantati de ceea ce am descoperit in Piata Cetatii, iar acum ne bucuram de faptul ca am avut acest„privilegiu” , avand in vedere ca in acest moment orasul Baia Mare a intrat in carantina datorita numarului crescut de cazuri de imbolnaviri cu virusul SARS-CoV-2.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 22.11.20 17:23:08
Validat / Publicat: 22.11.20 18:34:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAIA MARE.

VIZUALIZĂRI: 1173 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 In Turnul-clopotnita Sf. Stefan, inalt de 50 metri, pe langa clopotul care dateaza de aproape un secol, se afla si un ceas unic in Romania, care dateaza din secolul al XVII-lea, in lume pastrandu-se doar trei astfel de ceasuri din cele cinci care au fost fabricate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Michi
[24.11.20 14:09:56]
»

@geani anto: În 2018 am făcut o excursie organizată în Maramureş şi pentru câteva ore am vizitat Baia Mare. Am fost cazaţi excelent la hotelul Mara după o zi obositoare cu trenuleţul pe valea Vaserului. A doua zi dimineaţa am vizitat Muzeul de Mineralogie Victor Gorduza, care deţine ca exponate cele mai frumoase flori de mină din Europa şi este unicat ca muzeu regional. Pentru restul oraşului mă refer la  Piaţa Cetăţii, vestigiile arheologice, turnul cu ceas şi bisericile celor cinci confesiuni ne-a rămas puţin timp pentru că în aceeaşi zi trebuia să urcăm la Şuior. Uitându-mă la pozele tale am descoperit carilonul cu 36 de clopote. Am găsit că le-am pozat şi eu şi le-am depus într-un folder  cu  alte vreo 20 de poze din acel loc despre care n-am scris niciun review, singurul din Baia Mare fusese cel despre muzeu. Citind ce ai scris atât de clar, uitându-mă la pozele tale şi ale mele, am completat această lipsă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Baia Mare și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057734966278076 sec
    ecranul dvs: 1 x 1