ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Ciolpani

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă ați ajuns la Buhuși e păcat să nu continuați 3,5 km până la Mănăstirea Ciolpani. Drumul (DJ156H, apoi de la troiță, la stânga, pe DC1A) este foarte bun, asfaltat, iar vederea unui sfânt lăcaș nou și atât de frumos nu poate fi decât o bucurie.

Mănăstirea Ciolpani adăpostește o parte din moaștele Sf. Mucenic Emilian de la Durostorum. Biserica mănăstirii este singura din țară care poartă hramul acestui sfânt. Paraclisul aflat în incintă este închinat Adormirii Maicii Domnului, iar vechea bisericuță de lemn Sfântului Nicolae.

Am ajuns la Mănăstirea Ciolpani mai mult din dorința de a vedea Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” despre care aflaserăm că este un monument istoric. Îmi plac modestele sfinte lăcașuri din lemn. Am căutat și am găsit multe în drumurile noastre, dar încă nu văzuserăm bisericuța de la Ciolpani. Legenda spune că - pe la anul 1590, pe când în Moldova domnea Petru Șchiopu - sulițașul Ciolpan a întemeiat un schit pe aceste locuri. Ulterior, el s-a și călugărit aici. În 1730, medelnicerul Teodosie Cantacuzino a refăcut vechiul schit ruinat și a construit bisericuța de lemn pe care o vedem și noi astăzi. În decursul timpului Bisericuța de lemn „Sfântul Nicolae” de la Ciolpani a trecut prin mai multe faze de reparații, mai importante fiind cele din anul 1846 când s-a refăcut acoperișul și cele din perioada 2000 - 2002 când lăcașul de lemn a fost restaurat și readus la forma inițială. Din păcate, nefiind deschisă, nu am putut vedea și în interior Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” Ciolpani - una dintre cele mai mici din Moldova, o adevărată bijuterie realizată în lemn de stejar.

Tradiția locală spune că pe la sfârșitul sec. XIX, aici, la Ciolpani, exista un schit de maici. Nu se știe când și în ce împrejurări schitul de călugări a devenit schit de maici, cert este că bisericuța de lemn datând din anul 1730 a fost punctul de început al Mănăstirii Ciolpani care ființează astăzi. Lăcașul monahal a fost desființat în 1959, dar după anul 1989, din iniţiativa credincioşilor din Buhuși și din satele învecinate, sub coordonarea stareţului Mănăstirii Runc, așezământul monahal de la Ciolpani s-a reînfiinţat. Pe terenul donat de un localnic, Petre Păduraru, în 1991 s-a început înălțarea Paraclisului cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” , iar în 1993 s-a sfinţit locul pentru biserica mare, cu hramul „Sf. Mc. Emilian de Durostorum” . Construcţia bisericii a început în toamna aceluiași an și a fost finalizată la 21 septembrie 1997 când a avut loc şi sfinţirea întregului complex monahal.

Deasupra ușii de la intrarea în Biserica „Sf. Mc. Emilian de Durostorum” pisania ne informează: „Cu voia Tatălui ceresc s-a zidit pe aceste plaiuri moldovene sfânta biserică cu hramul Sf. Mare Mucenic Emilian în anii mântuirii 1994-1996 prin străduința părintelui arhimandrit Emilian Panait starețul Mănăstirii Runc, duhovnicul Mănăstirii Ciolpani, ctitorul acestei mănăstiri și cu contribuția credincioșilor din întreaga țară.”

Îmi amintesc de măicuța care, în Piața Sudului din București, ținând la vedere o plăcuță pe care scria: „Ajutați la construirea Sf. Mănăstiri Ciolpani - Buhuși” , încerca să sporească fondurile necesare înălțării noului lăcaș.

Biserica înaltă, în formă de cruce, are două turle și impresionează prin individualitatea decorului. Nu este pictată la exterior, decorația executată în praf de marmură de sculptorul Poleuca Gheorghe din Vicovul de Sus - Suceava, face din sfântul lăcaș o adevărată bijuterie.

Farmecul deosebit al pridvorului deschis, precum și al interiorului este dat de pictura în frescă și de iconografia în stil neobizantin realizată de pictorul Matei Gheorghe din Arad ajutat de trei ucenici.

Catapeteasma și întregul mobilier din stejar sculptat au fost realizate de sculptorii Gaman Vasile din Vânători - Neamț, profesor Huțanu Alexandru din Bacău împreună cu ucenicii și Poleuca Gheorghe din Vicovul de Sus - Suceava.

Am vizitat Mănăstirea Ciolpani singuri, în drum spre Piatra Neamț. Era o zi de lucru - luni. Nici o mașină în parcare, nici un alt vizitator în incintă. În biserică două măicuțe își înfăptuiau ascultarea citind rugăciuni. Am respectat momentul și nu le-am deranjat prea mult cu prezența noastră. Menționez totuși că am avut masca pe figură și ne-am dezinfectat mâinile - atât la intrare cât și la ieșire - cu materialul sanitar pus la dispoziție la intrarea în biserică.

Și aș vrea să mai menționez că în curtea bisericii, în dreapta, este mormântul deosebit de frumos și de bine îngrijit al Arhimandritului Emilian Panait - starețul Mănăstirii Runc și duhovnicul Mănăstirii Ciolpani, ctitorul acestei mănăstiri. Modul în care este amenajat și îngrijit acest mormânt denotă dragostea și respectul ce-l poartă măicuțele celui căruia îi datorează ctitorirea frumosului lor lăcaș. La ieșire, în gangul de sub poartă, există un panou mare pe care este înscris un fel de bun rămas al Părintelui Arhimandrit Emilian Panait plecat la Domnul la vârsta de 90 de ani: „Părinți, frați și copiii mei iubiți, Chiar dacă vremelnic am plecat dintre voi să știți că nu vă voi lăsa orfani și dacă voi găsi îndrăzneală la Bunul Dumnezeu vă voi pomeni mereu în rugăciuni. Să mă iertați pentru tot ceea ce v-am greșit și să știți că eu v-am iertat pe toți” .

Cine este Sf. Mucenic Emilian, pe scurt.

În vremea împăratului Iulian, a existat o cumplită prigoană împotriva creştinilor. Trimisul său în Cetatea Durostorum, închinător la idoli, cerceta dacă în cetate există cineva care se împotriveşte zeilor mărturisindu-se creştin. În timpul unui festin, Emilian, rob al unui bărbat păgân, mai mare în cetate, cu un ciocan de fier a sfărâmat idolii și a distrus lăcașul de închinăciune păgân. Vina a căzut asupra unui țăran care a fost supus unor mari cazne. Văzând aceasta, Emilian și-a spus: „De voi tăinui eu lucrul meu, apoi ce folos va fi din aceasta; oare nu-mi voi îngreuna conştiinţa mea, facându-mă pricinuitor de moartea omului celui nevinovat şi voi fi pedepsit ca un ucigaş înaintea lui Dumnezeu?”

Predându-se, mucenicul a fost bătut fără cruţare, apoi - scos afară din cetate - i s-a dat foc pe malul Dunării. Ca prin minune, văpaia nu s-a atins de trupul său, totuși, întors cu faţa spre răsărit şi făcându-și semnul crucii, mucenicul Emilian a zis: „Doamne Iisuse Hristoase, primeşte duhul meu!” , apoi a adormit întru Domnul. Trupul său, nevătămat de foc, a fost luat de credincioşi și îngropat cu cinste „în locul numit Ghizidina, departe de cetatea Durostor ca la trei stadii” .

Sfântul Mucenic Emilian a pătimit pentru Hristos la 18 iulie, zi rămasă ca zi de pomenire a sa.

Încheiere

Pe zidul turnului de la intrarea în incinta Mănăstirii Ciolpani se poate citi programul de vizitare. Acesta este: 1 Aprilie - 30 Septembrie orele 6.00 - 21.00 și 1 Octombrie - 31 Martie orele 8.00 - 18.00.

De asemenea, se comunică faptul că sfântul lăcaș nu are locuri de cazare pentru bărbați.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 03.08.20 09:30:44
Validat / Publicat: 03.08.20 10:32:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUHUȘI (BC).

VIZUALIZĂRI: 1527 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Mănăstirea Ciolpani - Buhuși. Biserica mare, în pridvor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.08.20 10:31:36]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Buhuși, BACĂU" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

QvadratvusPHONE
[03.08.20 23:42:57]
»

Ati reușit să intrați și în bisericuța de lemn ? A fost demontată initial și măicuțele au lucrat cu pensula și siringa la fiecare bârnă, pentru a stopa procesul de cariere al lemnului. P.S. Erau măicuțe și la Gara de Nord și la metrou...  Le-am remarcat și la Brașov. Am rămas tablou când am ajuns să văd că chiar au reușit să strângă suficienți bani. Pe vremea aia mi se părea foarte ciudat să la zăresc cerând bani prin toată țara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[05.08.20 11:09:18]
»

@Qvadratvus:  Nu, nu am intrat în Biserica de lemn “Sf. Nicolae” de la Ciolpani. Nu era nimeni în jur pe care să-l abordăm pentru informații în plus. Știu că restaurarea – fie ea a unei biserici de lemn, fie a picturii unei biserici de zid – este o muncă migăloasă și mare consumatoare de timp și de răbdare. Dar, se pare că măicuțele au așa ceva.

Cât privește munca de colectare a fondurilor… În vremurile acelea se practica în mai multe locuri și pentru mai multe lăcașuri din țară. Din păcate, ulterior au apărut travestiți care – în numele unui scop nobil – cerșesc efectiv. Lumea nu știe ce să mai creadă și atunci virează în cont sau donează direct la mănăstire.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
QvadratvusPHONE
[05.08.20 12:32:21]
»

Noi am reușit (acum câțva ani) să intrăm abordând o măicuță. Aceasta a întrebat-o pe stareță, noi am întrebat politicoși cât e biletul de la bun început, ni s-a spus că nu costă nimic, noi am spus că nu se poate, așa că o să lăsăm ceva și s-a rezolvat. Cu ocazia asta am aflat și cum a fost cu restaurarea.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Buhuși:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05097508430481 sec
    ecranul dvs: 1 x 1