ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.01.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 16.12.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JAN-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Zakopane in sezonul alb

Ilustrație video-muzicală
Gosia Andrzejewicz - Troche ciepla
TIPĂREȘTE

Fiind cazati in Zdiar, la nici 15 km de granita cu Polonia, ne-a fost foarte simplu sa sarim gardu’ la vecinii polonezi. Asa cum am scris deja, in una din zile am fost sa vizitam Memorial Museum Auschwitz iar seara intentionam sa ajungem in Zakopane pentru etapa de sarituri cu schiurile. Am ajuns in Zakopane, insa din cauza crizei locurilor de parcarea din zona trambulinei, am tot inconjurat pe acolo si s-a facut 17:30, ora la care a trebuit sa plecam inapoi spre pensiune deoarece la 18:00 aveam cina. Abia am reusit sa fac cateva poze la trambulina, de la distanta.

Insa a doua zi am luat-o din timp. Dupa o repriza matinala de schi intentionam sa iesim in Zdiar sa mancam ceva, dar... stupoare: Zdiar-ul este un satuc de cateva zeci de case rasfirate pe coclauri (pitoresc dealtfel), dar daca vrei sa cauti un local la care sa mananci duminica la pranz, atunci nu prea ai sorti de izbanda. Asa ca am plecat din nou spre Zakopane, chititi sa impuscam doi iepuri: sa gasim un restaurant la care sa mancam ceva de pranz si sa vedem etapa de sarituri cu schiurile (spre norocul meu, etapa din ziua trecuta nu era ultima, era programata si duminica una).

Desi sunt doar vreo 35 km, drumul este destul de anevoios, mai ales pe perioada de iarna. Cu deszapezirea nu stau prea bine, nici slovacii si nici polonezii, ma refer la drumurile de munte din Tatra, nu la cele europene. Cel mult trece un plug care da la o parte zapada, dar antiderapant nu am vazut sa puna. Asa ca pe carosabil tot timpul exista un strat de zapada tasata deci fara cauciucuri de iarna nici nu ai ce sa cauti. Ba chiar si lanturile ar fi de recomandat pentru masinile mai usoare care nu se descurca doar cu anvelope de iarna.

GPS-ul ne-a dus din nou in zona trambulinei, unde era setat, si din nou erau probleme cu locurile de parcare. De fapt locuri ar fi fost pe de-o parte si de alta a strazilor, dar pe acolo nu se parcheaza ca la noi, nu era nicio masina parcata pe stradute, chiar daca acestea erau mai „de cartier” si suficient de late incat masinile parcate nu ar fi deranjat la trafic. Pana la urma am gasit undeva un loc unde consideram ca se poate parca, dar un vanzator ambulant (vindea fulare cu Polonia si goarne rosii) foarte agitat ne explica in poloneza (ne-am dat seama din gesturi) ca vine politia si ne blocheaza rotile daca o lasam acolo. Asa ca ne-a chemat sa parcam chair langa dubitza lui, intr-un coltz mai ferit. Am cumparat de la el o goarna cu 3 euro drept multumire.

Am mers pana la trambulina sa vedem care e situatia, dar concursul nici nu era inceput, asa cam am luat-o incet, tot pe jos, spre centru. Am facut cred vreo 20 de minute.

Centrul orasului consta intr-o zona pietonala, care, avand in vedere sarbatoarea locala (etapa de sarituri), era foarte animata si impodobita. Toate magazinasele aveau luminite si ornamente, cam cum e la noi inainte de Craciun. Sau mai ceva. Erau si tarcuri cu reni si veritabili Mos Craciuni, copiii intrau sa-si faca poze cu ei. Mai erau si ponei, si un Saint-Bernard, toate folosind aceluiasi scop comun: de a distra copiii trecatorilor. Era destul de frig, ningea neconetit cu fulgi mari, se auzea muzica, intr-un cuvant atmosfera de vis.

Am gasit repede o casa de schimb valutar („kantor” se spune la ei) si am schimbat 50 de euro sa avem de buzunar. 1 EUR = 3,83 Zloti, sau 383 Zloti, din cate am vazut si la ei a fost recent o denominare si multa lume este inca obisnuita cu vechile preturi (cu doua zero-uri in plus). Apoi, infometati fiind ne-am intins antenele dupa un local unde se poate manca. Sotia a vazut un restaurantel, Sphinx, care i-a facut cu ochiul. Am intrat sa vedem care e faza, dar am constatat cu uimire ca de fapt nu e restaurantel, ci se intinde pe o suprafata destul de mare, ocupand o buna parte din subsolul cladirii. Lume multa, un fel de garantie ca se manca bine. In prima faza nu credeam ca o sa gasim loc, dar cautand putin am gasit un coltz cu o masuta cu doar 3 scaune, un fel de separeu perfect pt noi doi.

Meniurile erau in general facute astfel incat sa nu trebuiasca sa cauti separat garnitura, carne, salata. Astfel ca pe acelasi platou aveai de toate. O portie era undeva la 20-25 zloti. O supa cam 6-8 zloti. Eu mi-am luat o supa de rosii excelenta (cu bucati de rosii intregi, busuioc si alte mirodenii, foarte aromata si deosebita de supa noastra de rosii pasata si dulceaga) si felul doi ceva pui pane cu sos chilli si garnitura de orez + salata mixta (o salata tip greceasca, super buna, cu rosii, salata verde, ceapa, masline, branza feta, etc) iar sotia shaorma la farfurie cu doua tipuri de carne, pui si porc, cartofi prajiti + aceeasi salata delicioasa. Ni s-au mai adus fara sa solicitam (si fara sa se taxeze separat) vreo patru mici boluri cu diferite sosuri: de usturoi, rosii, maioneza, etc. Portiile imense, sotia abia a mancat jumate din portia ei. Bauturile si ele la un pret decent. Am baut un Lipton Icetea la 500ml la vreo 5 zloti. Total nota de plata aprox 70 de zloti. Asadar, de notat pentru eventualii viitori vizitatori ai micutului oras Zakopane: http://www.sphinx.pl/.

Am mers din nou catre trambulina si tocmai se terminase prima mansa, era pauza. Favoritul gazdelor, “mustata zburatoare” cum i se mai spune, Adam Malysz cazuse in prima mansa si a fost transportat la spital, dar celalalt polonez de top, Kamil Stoch a intrecut orice asteptare, surclasandu-i pe principalii favoriti, Thomas Morgenstern si Simon Ammann castigand etapa si producand un extaz de nedescris in randul localnicilor. De mentionat ca un bilet de intrare in arena era 60 zloti, dar asta daca vrei sa stai chiar acolo in zona aterizarii. In rest, trambulina si saritorii se vad si din afara arenei, foarte multi localnici asistau “din afara” la concurs, ceea ce am facut si noi. Criza, ce sa-i faci. Oricum, si din afara se poate vedea partea de sus a trambulinei, cam pana in zona de aterizare. In plus, chiar unde ne-am pozitionat pentru a urmari sariturile era un mic baruletz pe al carui geam se vedea de afara o plasma imensa cu transmisiunea in direct pe Eurosport, deci vedeam acolo lungimile sariturilor, clasamentul, etc.

Imediat dupa terminarea concursului am plecat spre stradutza pe care am lasat masina. Vanzatorul ambulant era plecat, dar masina noastra era in regula, din fericire nu ne-au blocat rotzile (ar fi fost culmea la cat de retras am parcat). Am mai bagat niste motorina de restul de zloti ramasi (vreo 100) si nu ne-a ramas nimic de facut, decat sa plecam inapoi spre Zdiar, deoarece la 18:00 aveam cina. Pe o ninsoare dementiala, pe drumuri de munte nedeszapezite.

Ca o concluzie: o experienta aparte de care eram foarte curios si nerabdator s-o traiesc la fata locului. Si nu am fost dezamagiti. Ceea ce va dorim si Dvs!


[fb]
---
Trimis de cristi_an3000 in 28.01.11 13:37:02
Validat / Publicat: 28.01.11 14:17:44
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4274 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristi_an3000); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 trambulina - poza facuta in prima seara, cand am fost doar in trecere
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / POLONIA
[28.01.11 14:55:41]
»

Felicitări pentru descrierea foarte detaliată a experienței tale la Zakopane! Dar dintre toate, fotografiile m-au convins cel mai mult mult că ai ce-ți aminti cu mare plăcere de acolo unde ai fost și tu...

cristi_an3000AUTOR REVIEW
[28.01.11 14:57:00]
»

merci!

capodecina
[28.01.11 21:08:05]
»

super: D m-ar interesa si pe mine o iesire la Zakopane. Pacat ca sunt prea putine review-uri facute de romani in zona respectiva... Imi lasi un ID, sa te intreb una-alta?

webmaster13
[29.01.11 08:07:16]
»

Va propun sa ascultati o melodie din Polonia, sper sa placa!

mariana
[29.01.11 15:08:57]
»

oah, ce frumos a fost cand ai fost tu, nu se compara cu ce am vazut noi (parca era un loc parasit) concluzie: trebuie sa mergem in sezonul de iarna. Cum este sa vezi in direct un concurs de sarituri?

cristi_an3000AUTOR REVIEW
[29.01.11 15:15:03]
»

depinde, pt mine, care ii urmaresc pe eurosport in fiecare weekend a fost ceva foarte incitant. dar pt un nepasionat, nush daca ar fi la fel. oricum, si sotiei i-a placut, datorita atmosferei de sarbatoare cum nu prea am vazut pe la noi.

Andox
[17.02.11 12:37:54]
»

Super experienta, mi-ar place si mie sa vad o etapa de Cupa Mondiala la sarituri.

Apropo este Thomas Morgenstern nu Andreas, care a si castigat anul acesta Cupa Mondiala. Pe Amman nu-l sufar deoc

cristi_an3000AUTOR REVIEW
[17.02.11 12:42:27]
»

ce, am scris Andreas??? incredibil... habar n-am unde mi-o fi fost capul probabil ma gandeam la Anders Jacobsen.

rog un WM sa corecteze

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
capodecina, mariana
Alte impresii din această RUBRICĂZakopane - la poalele Munților Tatra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072985172271729 sec
    ecranul dvs: 1 x 1