ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 7 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

In Tatra Inalta, la Zakopane

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa noaptea, de tranzit, din Berettyóújfalu, dis-de-dimineata am fost in picioare (o fi avut si strandul cu apele sale termale si hidromasajul aferent, efectul sau reconfortant, … … pentru unii =))), ne-am intremat cu un mic-dejun in regim de self-catering si "cu arme si bagaje" ne-am urcat in masina, plecand mai departe spre destinatia finala din prima parte a vacantei noastre: Zakopane, Polonia.

Dupa o scurta oprire la Lidl-ul de la iesire, pentru refacerea proviziilor de drum, de genul rontanele, crantanele, suc, apa si …... bere pentru unii =)) am plecat mai departe, alegand varianta de drum spre Debrecen, Miskolc, trecand granita in Slovacia prin punctul de trecere a frontierei : Tornysnemeti- Milhost, din apropiere de Kosice, apoi Presov, Poprad, Zdiar, trecand in Polonia prin punctul de frontiera de la Tatranska Javorina- Lysa Polana, iar de acolo indreptandu-ne spre Zakopane prin Polana si Bystre.

In total vreo 400km, din care vreo 200km pe teritoriul Ungariei, vreo 160km pe teritoriul Slovaciei si vreo 40km pe teritoriul Poloniei.

Pentru tranzitarea si circulatia pe autostrazile maghiare am achizitionat vigneta electronica, online, inca din tara, de pe site-ul oficial ematrica.nemzetiutdij.hu, preferand sa achizitionez o vigneta valabila 1 luna, in valoare de 16euro, decat sa achizitionez 2 vignete valabile cate 10 zile, fiecare costand 10 euro, noi depasind la intoarcerea din vacanta, la tranzitarea Ungariei cele 10 zile de valabilitate ale unei vignete. La fel am procedat si pentru Slovacia achizitionand din timp vigneta electronica, online, de acasa, din tara, tot pe o luna din acelasi motiv, aceasta fiind in valoare de 14euro, iar cele valabile 10 zile costand 10 euro. Site-ul oficial pentru achizitionarea vignetelor electronice pentru Slovacia fiind eznamka.sk

Pentru Polonia nu este necesara vigneta pentru circulatia pe drumurile nationale platindu-se doar tranzitarea pe autostrazi. E drept ca atat la unguri cat si la slovaci poti evita plata acestor vignete circuland pe drumurile scutite de taxe, dar nu cred ca se merita a ocoli pe anumite drumuri, cu viteza regulamentara adaptata la aceasta categorie de drum, etc.

Portiunea maghiara de drum este ok pana la Miskolc, avand si autostrada, de acolo lucrurile se schimba, incepand cu traversarea localitatii si pana la granita cu Slovacia cei vreo 60 km de drum european fiind destul de denivelati si peticiti. Prin punctul de frontiera, am trecut ca iute ca gandul si ne-am trezit iarasi pe autostrada, autostrada ce am parasit-o o singura data la Presov, unde a trebuit sa traversam orasul, din cauza lucrarilor la un pasaj denivelat, chiar la intrarea in oras, apoi ne-am urcat iarasi pe autostrada pana langa Poprad, unde am parasit-o pentru a ne indrepta spre Polonia. De langa Poprad am mers pe un drum european bun. Drumul este mai anevoios in aceasta zona, fiind la baza muntilor Tatra, munti printre care te strecori pentru a ajunge in Polonia la Zakopane. Chiar daca pierzi din viteza de deplasare castigi fantastic prin privelistile ce ti se deschid in fata ochilor, inca de dincolo de Poprad, de pe autostrada, cand poti admira mareata Tatra. Drumul apoi se strecoara, in serpuiri mai stranse sau mai largi prin paduri de foioase ajungand pana la altitudinea de aprox. 900-1000m in zona Zakopane. Aceasta statiune de munte a Poloniei, cea mai cunoscuta de altfel, denumita si capitala de iarna a Poloniei, prin infrastructura dezvoltata, dedicata sporturilor de iarna pot spunr ca are un aer tare placut si vara. Avand o populatie de pana in 30 000 de locuitori, situata chiar la baza masivului Tatra Inalta, cu case din lemn cu o arhitectura unitara, specifica acestei zone, incanta ochiul. Zakopane este cunoscut si prin pastrarea traditiilor locale, in aceasta zona sudica a Poloniei, existand o minoritate puternica, a goralilor, care se pare ca-si au radacinile in vechii pastori valahi care au migrat in secolele trecute din nordul Transilvaniei, prin sec. al XII-lea.

Beneficiind si de zona muntoasa, care se pare ca pastreaza mult mai bine traditiile, comparativ cu zonele mai joase, probabil si din cauza accesului mai dificil in zonele catunelor de munte, interactionarii mai rare si cu un nr. mai mic de persoane ‚straine”, ajuta la pastrarea obiceiurilor si traditiilor. De fapt gorali, in traducere, ar insemna oameni de la munte, munteni.

Pentru a trece din Slovacia in Polonia am ales punctul de frontiera de la Tatranska Javorina-Lysa Polana, urmand apoi un frumos drum ce urca sepuind prin padure de molid. Mai sunt cateva variante de a junge la Zakopane, avand cam acelasi nr de kilomentri si cam acelasi timp. De exemplu trecand prin punctul de frontiera Podspady-Jurgov, aflat un pic mai sus de locul pe unde am trecut noi, urmand drumul de Nowy Targ, iar in localitatea Jurgov virand stanga spre localitatea Bukowina Tatrzanska, Poronin si apoi spre Zakopane.

Noi am avut rezervate in Zakopane 6 nopti si pot spune ca nu ne-am plictisit in aceste zile petrecute acolo.

Am ajuns undeva in jurul orei 15,00 in fata pensiunii, condusi de GPS. Fac o paranteza aici referindu-ma la serviciile GPS-ului. Aud destul de des pe la cunoscuti sau nu ca ia dus gps-ul perfect, pana in „poarta pravaliei”. Afirmatie corecta dealtfel, daca nu cunosti zona, si esti ghidat practic prin necunoscut. Dar tot de multe ori te conduce GPS-ul destul de alambicat, intortocheat pana la destinatie. Ma refer in special la ultimele portiuni de drum, la ghidarea pe strazile localitatilor de destinatie. Si asta chiar daca-i setezi cele mai ‚bune” caracteristici de alegere ruta. Am observat si verificat acest lucru binenteles la noi in tara, unde de obicei merg fara GPS, sau il folosesc mai mult informativ, dar si prin Bulgaria unde deja pot merge linistit fara GPS. Acest lucru l-am observat ulterior si la Zakopane, unde dupa ce am reusit sa ne familiarizam cu strazile statiunii, ne-am dat seama ca puteam ajunge mult mai rapid la pensiunea noastra, pe strazi principale, fara sa mai ocolim conform indicatiilor GPS-ului. :)

Revenind „la oile noastre”, ajunsi la pensiune, prezentare pensiune de catre gazda, preluare rapida camera, carat bagaje in camere si iata-ne gata de plimbare si „facut cunostinta” cu statiunea.

Noi am ales o pensiune situata un picut mai departe de centrul statiunii, contand atat pretul, dar in egala masura si linistea dar si privelistea spre munte de la pensiune.

Ce poti face in Zakopane:

... pai poti face destul de multe =))

Te poti plimba prin centrul statiunii, pe principala strada pietonala, pe strada Krupowki.

Aici poti admira arhitectura frumoaselor cladiri de lemn, unele vechi atent retaurate transformate, magazine, restaurante, cafenele, etc ne-a placut ca in zona centrala, pe niste panouri fixate direct in strada, poti admira ca intr-o expozitie, fotogafii vechi, la un format mare, in care sunt suprinse vechile cladiri si zone din statiune, alaturi de fotografii recente cu aceleasi cladiri, totul ca intr-o oglinda, vechiul comparative cu nou. Inspirata prezentare a statiunii.

La tot pasul gasesti mici tonete cu branza traditionala a zonei, vestita ‘oscypek’, o branza sarata de oaie, afumata. Sunt mai multe sortimente, mai sarate sau mai putin sarate, mai afumate sau mai putin afumate, pentru toate gusturile. Sunt tare frumos prezentate, avan diferite forme, in general sunt cilindrice cu anumite modele geometrice in relief pe ele.

Pretul lor este destul de piperat, intre 8-12 zloti pe bucata, bucata avand cam 200g, iar rata de schimb este 1pln (zlot) =1,1 ron.

O delicatesa este “oscypek” fripta un pic pe gratar, alaturi de o dulceata de fructe de padure. Este delicioasaaaaa. Poti cumpara mici asemenea bucatele de branza fripta, cu dulceata, bucatele la pretul de 2-4 zloti/ buc, functie de unde cumperi.

Poti alege in a servi masa la unul din multele terase si restaurante ce impanzesc toata zzona centrala a statiunii. Sunt terase clasice, restaurante traditionale unde mici formatii interpreteaza live muzica traditionala, instrumentele muzicale specifice fiind: nelipsitul contrabas, vioara, violoncelul si alte cateva instrumente cu coarde. Gasesti si cateva asemenea “mancatorii” organizate in sistem ‘impinge-tava’, unde-ti alegi mancarurile pe care le doresti, sortimentul fiind chiar bogat, la casa platind un prêt unitar unic, functie de cat cantareste farfuria cu mancare.

Noi am incercat cam toate tipurile de restaurante/terase. Am mancat de cele mai multe ori pe la restaurantele traditionale, unde chiar daca aveau o capacitate generoasa, de zeci de mese, de multe ori seara cu greu gaseai o masa libera. Exista si restaurante in care seara puteai asculta muzica live, sau dansa. Ne-a placut tare mult aceasta atmosfera, in care pe ringul de dans vedeai atat cupluri in varsta, alaturi de cupluri tinere sau foarte tinere.

Despre mancaruri ce sa zic. Foarte gustoase, portii mai mult decat generoase, bazate in special pe carnuri, la preturi chiar decente. Nota de plata pentru 4 persoane de obicei se invartea in jur de 150 zloti. De multe ori nu am putut termina ce aveam in farfurie, atat de mari erau portiile.

Ne-au placut cartofii intregi inabusiti, infasurati intr-o folie de aluminiu, alaturi de un bacon prajit, dar un bacon gros de un deget juma’ sau de cate un ciolan imens afumat care se topea in gura. Dintre supe pot spune ca mi-a placut tare mult ‘zurek’ o supa ce aduce un pic cu ciorba noastra de burta la aspect, foarte densa, cu bucati mari de cartof in ea, cu jumatati de ou fiert, bucati de carnat, ciuperci, totul acrit cu un bors specific zonei, bors in care sunt macerati catei de usturoi.

Foarte gustoasa a fost si o supa acra, de varza, cu afumatura, tot specifica zonei, supa intalnita si in zona slovaca a Tatrei.

Despre bere ce sa mai zic, am incercat si … aprofundat mai toate sortimentele locale de bere, in special cele la draft, nefiltrate. Bune. pretul fiind intre 5-9 zloti/0,5l. In supermarket Berea la doza o gasesti intre 2-4zloti/doza functie de sortiment si …. magazin.

Daca alegi sa mananci la una din acele restaurante cu regim de auto-servire, iesi si sensibil mai ieftin, dar nefacand rabat prea mare la calitatea si cantitatea mancarurilor.

Gasesti chiar si un McDonalds, pentru…. copii mofturosi. =))

Exista chiar in centrul statiunii un supermarket Carrefour. Despre preturi in general, pot zice ca sunt similare cu cele de la noi, chair un pic mai mici. Si asta intr-o zona turistica, in cea mai importanta stiune turistica de munte a Poloniei. Pai daca este sa comparam preturile lor cu preturile din PoianaBrasov, sau de prin Sinaia, nici nu vreau sa ma gandesc. Dar noi platim taxa pe “fite” si pe “ aere” :) :( :)

Nu mai discutam de salariul mediu de la polonezi care este cam dublu si un pic fata de al nostru, dar asta este o alta poveste.

Ce ne-a mai placut inZakopane este acea forfota uimitoare din zona central, pietonala, un dute-vino de oameni, la oricare ceas din zi. Dar era o forfota care noua ne-a placut, nu era o aglomeratie, obositoare, zgomotoasa, de lume. Chiar am stat intr-o seara pe o banca, in plina forfota si pot spune ca nu ma deranjat aceasta agitatie de lume, ci din contra, mi-a placut, m-a relaxat. :)

Toata statiunea este efectiv impanzita cu magazine cu echipamente, imbracaminte si incaltaminte tehnica, de munte. Gasesti cam toate firmele cunsocute din domeniu, iar preturile sunt cam ca la noi, diferenta fiind ca in magazine care afisau reduceri, chiar de pana la 70%, acestea erau reale, puteai achizitiona diferite articole la preturi foarte mici.

Un lucru care l-am remarcat in plimbarile prin statiune a fost ca majoritatea turistilor ce se plimbau erau imbracati in haine tehnice, de munte, de la diferite firme de profil. Cred ca peste 70% din turisti erau imbracati si incaltati in asemenea ‘chestii” tehnice.

V-am povestit pana acum doar despre mancare, bautura si magazine, dar exista multe alte activitati si tentatii in statiune:

Exista in capatul zonei pietonale statia de funicular ce te urca pana pe versantul Gubałówka, o garnitura formata parca din 2 vagoane, pe ecartament ingust ce te urca pana la o altitudine de cam 1150m (vreo 200m diferenta de nivel), de unde ai o deschidere, o priveliste foarte frumoasa asupra muntilor Tatra. Un bilet dus-intors, este 18zloti, se poate achita si cu cardul bancar, se poate achizitiona si bilet doar dus, coborararea putandu-se face pe jos in amxim 20 minute.

Sus gasesti suficiente terase unde-ti poti potoli foamea sau setea cat si tarabe cu diferite suveniruri.

Tot aici poti alege ca mijloc de distractie coborarea cu un bob pe o pista artificiala.

Jos, in Zakopane, chiar langa statia de funicular, exista si un parc de distractie, o zona cu tarabe, tonete de unde poti cumpara diferite articole.

Cand vremea este nefavorabila, cu ploaie, poti beneficia de serviciile unui aqua park acoperit, tocmai bun pentru zilele ploioase.

Tot pentru recreere poti apela la serviciile goralilor pentru a te plimba cu trasura prin statiune.

Poti vizita si cateva muzee; Villa Atma, Muzeul Ettnografic, Villa Koliba pentru stilul arhitectural, dar si cimitirul vechi de pe strada Peksowe Brzyko, ceva similar cu Cimitirul Bellu de la noi, unde exista si o veche biserica din lemn sunt si 2 biserici romano-catolice impozante, din piatra, contrastand cu lemnul cladirilor din jur.

Bancomate la tot pasul, mici magazine alimentare la fel de dese, o mutitudine de mici magazine cu suveniruri, dar si magazine din zona fashion, vreo 2 sau 3 benzinarii completeaza facilitatile aceste statiuni.

Ce nu am reusit sa vad in cele 7 zile petrecute pe aici, nicio masina inmatriculata in Romania, doar o singura familie am auzit vorbind in lb.romana, intr-o seara, plimbandu-ne prin centru.

Un alt aspect, pozitiv as zice, este faptul ca am intalnit la mai tot pasul, familii poloneze, avand 2-3 copii dupa ei. Am intalnit astfel de familii numeroase atat la plimbarile prin statiune cat si in drumetiile/plimbarile pe munte.

Un alt aspect remarcat este nationalismul in sensul bun al cuvantului ala polonezilor, exprimat atat prin produsele alimentare proprrii pe care le gaseai in magazine, cat si prin portul popular, traditional al goralilor purtat cu mandrie si naturalete in acelasi timp.

Pot spune in final ca Zakopane este o destinatie turistica de munte accesibila pentru toate buzunarele, la o distanta de doar 400km de Romania, e drept de nord-vestul Romaniei, dar si litoralul Bulgariei este la vreo 250-300km de Romania, dar de sudul tarii noastre, nu vorbesc ca zona turistica montana, de vara, de la bulgari, aflata tot la vreo 400-500km distanta de granita nu prea exista pentru romani, doar iarna stim de Borovets, Bansko si Pamporovo, iar Grecia este la minim 700 km tot de sudul tarii noastre, atat ca litoral dar si ca munte (munte ce probabil este luat in seama de maxim 1% din turistii romani ca posibiladestinatie turistica de vara).

Completand si cu fapul ca pretul combustibilului in Polonia este similar celui de pe la noi, pot spune ca zona Zakopane este o destinatie ce merita toata atentia pentru cei ce iubesc muntele.

Bineinteles ca nu am fost intr-o vacanta in Polonia, cale de vreo 1000 km, doar pentru a ma plimba prin statiune, a manca si a bea bere ci in special pentu masivul Tatra Inalta, pentru cateva drumetii pe potecile sale, dar si pentru plimbari prin imprejurimi.

Pentru a nu face si mai lung un articol ce déjà tinde sa devina plictisitor am sa incerc intr-un alt articol sa prezint plimbarile noastre pe si pe langa munte si ce alte posibilitati de petrecere a timpului liber exista in zona.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 14.08.16 17:55:24
Validat / Publicat: 14.08.16 21:47:42

VIZUALIZĂRI: 6247 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[14.08.16 21:44:48]
»

@Testosu -

Noi am avut rezervat in Zakopane 6 nopti si pot spune ca nu ne-am plictisit in aceste zile petrecute acolo.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

mishu
[14.08.16 22:00:41]
»

Un articol minunat, citit in curte pe seara in cantec de greieri, astfel incat cat de cat ma pot pune in atmosfera de munte. Foarte frumos, o destinatie mai putin intalnita pana in prezent in ce am citit aici si car m-a incantat. Cred ca am sa mai reiau articolul inca o data asa de mult mi-a placut destinatia. Cat despre aspectele "comerciale" ajungem la concluzia ca in multe dintre locurile pe unde mergem preturile sunt de multe ori similare cu ale noastre.

Felicitari, votat cu mare placere.

Testosu'AUTOR REVIEW
[14.08.16 22:43:39]
»

@mishu: ma bucur ca am reusit sa transpun " pe hartie" chiar si intr-o foarte mica parte aceasta destinatie turistica cu atmosfera ei atat de placuta (noua).

Sper sa-mi fac timp sa prezint si cateva activitati si obiective turistice ce se pot realiza/vizita prin imprejurimi.

Scuze daca articolele sunt poate un pic incalcite, cu greseli de exprimare sau scriere, dar le scriu in graba, fara a fi elaborate, ci cum vin ideile si amintirile din vacanta recenta, de multe ori fara a mai reciti articolele in intregul sau inainte de al incarca pe site. Dorinta mea este de a transmite si altora informatii utile.

Timpul este ceea ce-mi lipseste!

Multumesc pentru aprecieri!

ANILU
[15.08.16 12:47:18]
»

@Testosu - Știu că sunteți tineri cărora le plac excursiile montane și când am văzut ce destinație de vacanță aveți/ați avut anul acesta (din articolele anterioare), am zis că mă plimb și eu -virtual vorbind- prin munții Tatra.

Mi-au plăcut foarte mult pozele în care ai surprins atmosfera din stațiune, inclusiv tu relaxându-te.

Foarte frumos.

Aștept continuarea cu descrierea excursiilor montane.

Felicitări pentru vacanță.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[15.08.16 19:00:56]
»

@ANILU: multumesc pentru aprecieri.

Plimbarile pe munte chiar ne relaxeaza psihic, chiar daca ne intoarcem de multe ori obositi fizic duminica seara din vreo tura, iar a doua zi mergem la serviciu.

webmaster
[15.08.16 19:45:38]
»

Articolul și continuarile lui au fost selectate ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, mishu, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂZakopane - la poalele Munților Tatra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060061931610107 sec
    ecranul dvs: 1 x 1