ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    APR-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    3 AD. + 1 COPII

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Vulcanii reci, o minune a naturii

    TIPĂREȘTE

    S-au inventat excursiile pe Luna? Da, dar doar pentru milionari… Nu-i nimic; la doi pasi de Buzau, avem noi un “peisaj “ selenar. Si expeditia este gratuita.

    Intr-un week-end, eu si doi prieteni, ne-am urcat in masini si fuguta la Vulcanii Noroiosi. Si stiti cine ne-a facut sa ajungem pana acolo? copilul prietenilor, care nu putea pricepe bietul de el, cum pot exista vulcani reci. Ca doar nu degeaba s-a straduit doamna la scola sa le explice cum e treaba cu vulcanii, cu lava si cu “pamantul topit“ care curge din varful muntelui. Si acum dilema mare; cum sa fie un vulcan rece, iar el… pustiul cu pricina, cum sa se apropia atat de mult si sa nu pateasca nimic? ….

    Dar toate aceste dileme, ale copilului le aflam noi, in timp ce ne indreptram spe Brasov. Asa ca ca la insistentele copilului, am poposit doar pentru 2-3 ore la Brasov, am fost in Piata Sfatului, am mancat repejor ceva si am plecat catre Buzau sa vedem peisajul “de pe alta lume“ de la Vulcanii Noroiosi.

    Orice teama legata de drum s-a dovedit inutila; drumul a fost bun si bine marcat. Inainte de a ajunge la vulcani, ne-am oprit pentru cateva fotografii si explicatii pentru copil si la Barajul Siriului. Acest baraj, este ca o plomba de beton intre M.tii Siriului si M.tii Podul Calului. Constructia lui a dus la formarea unui lac de acumulare de peste 11 km lungime si, tot datorita lui, drumurile din zona au fost mutate, frumusetea fiind constructia unor viaducte intre culmile muntilor.

    Am lasat barajul in urma si pe DN10, directia Buzau am ajuns la Vulcanii Noroiosi, in zona comunelor Paclele Mici si Paclele Mari. Contrar unei pareri generale, care spune ca sunt “altceva“, acesti vulcani - multi si marunti - cum imi place mie sa le spun, chiar sunt vulcani adevarati. Se formeaza la peste 3000 m adancime, unde gazele naturale stau ca niste mici bombe dornice sa iasa la suprafata... si pentru ca de unde sunt ele, acolo in adancime si pana la suprafata, solul este moale, argilos si plin cu apa, gazele nu au de ce sa acumuleze presiune mare; asa…. ca in alti vulcani…. si sa se incinga, incercand sa treaca prin sol tare, stancos.

    Acolo, lanaga Buzau, lucrurile sunt simple: gazelor nu li se opune nici o stanca, iar argila inmuiata cu apa, e o slaba piedica in calea lor, asa ca acestea ajung usor la suprafata; fara efort si fara sa se incinga. Tot ce reusesc sa “produca“ sunt aceste mici cratere, in varful unor mici movile de 4 – 6 m. inaltime, in varful carora bolboroseste noroiul. Asta este toata filozofia.

    Din fericire sunt putini astfel de vulcani in Europa, dar cum deja stim… nu se face mare lucru pentru promovarea lor ca obiectiv turistic in lume. (mai sunt unii in jud. Mures si altii in Moldova - se numesc gloduri - dar mult mai mici si mai putini). Mai exista astfel de vulcani in Siberia si in Australia.

    Asadar, am ajuns cu copilul dornic de cunoastere la ceea ce se numeste rezervatie naturala. Merita sa ii vedeti fetisoara mirata; "si unde sunt vulcanii” intreba uitandu-se mirat la movilitele din care mai iesea cate un pic de noroi. Se astepata sa vada munti, inalti, din care sa curga noroi, precum ciocolata topita intr-o fantana la petreceri. Dar cand colo… cat vezi cu ochii, mici movile, din loc un loc tuguiate, cu cratere in varf, din care iese un noroi gri, care se prelinge un pic dupa care se intareste… si vai formate din noroiul intarit. Ei, dar dupa ce a trecut momentul uimirii, si ne-a vazut pe noi cum ne amuzam si ne apropiem de cratere, a inceput distractia. Dupa ce am inspecat cateva cratere, ne-am minunat de creatia naturii si am admis ca e normal ca plantele sa nu poata creste intr-un sol atat de “gazos”.

    Am incheiat “excursia pe Luna“, multumiti ca am putut ajuta un copil sa inteleaga minunile naturii si ne-am intors acasa de data aceasta pe drumul Buzau – Bucuresti.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 12.05.10 07:54:35
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2891 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Lacul de acumulare vazut din masina
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5000 PMA (din 9 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [12.05.10 08:33:20]
    »

    Vulcanii Noroiosi, in zona comunelor Paclele Mici si Paclele Mari.

    Hai sa punem 'o leaca' lucrurile la punct:

    In jud. Buzau, zona Berca-Scorţoasa-Arbănaşi, se gasesc 3 areale cu vulcani noroiosi: Paclele Mari, Paclele Mici si Paclele de la Beciu.

    -> Paclele Mari se afla la o altitudine de 322m si au o suprafata de 22ha.

    -> Paclele Mici se afla la o altitudine de 341m si au o suprafata de 16, 5ha.

    -> Paclele de la Beciu se afla la o altitudine de 280m si au o suprafata mica de 20X40m (de interes turistic scazut).

    Accesul se poate face cu masina. Soseaua catre Paclele Mari este asfaltata integral. Paclele Mici se afla in apropierea Paclelor Mari, iar drumul pana la baza lor se prezinta in conditii bune.

    Accesul se face astfel: la ~18km de Buzau (pe soseaua DN10 Buzau – Brasov), intram in localitatea Satuc, unde urmarind indicatorul cu Vulcanii Noroiosi vom face la dreapta spre Berca, traversam raul Buzau, si imediat dupa pod facem la stanga. Vom intalni indicatoare catre Vulcanii Noroiosi. Cu 2km inainte de a ajunge la Paclele Mari vom intalni o intersectie: la stanga avem Paclele Mari, sau tot inainte Paclele Mici. Exista si o pancarda care ne indica Rezervatia Naturala Vulcanii Noroiosi la 2km de aici.

    Nici vorba de vreo comana Paclele! (nici mari, nici mai mici)...

    Vezi si pe harta click aici; cu mare regret, dar cred ca e primul tau articol pentru care nu dau puncte...

    Sanziana
    [12.05.10 08:34:37]
    »

    pai... toti suntem milionari da' nu ne-a invitat nimeni pe Luna... Poate pentru ca nu avem euro ci defunctul leu

    Un vot si o intrebare: e adevarat ca acea argila de la vulcani ar avea ceva proprietati terapeutice in cosmetica? Nu ai incercat?

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [12.05.10 09:20:48]
    »

    @ sanziana, Din cate stiu eu nu aceasta argila este folosita in cosmetica. pentru ca nu este " curata".

    @ dragos, Imi pare rau daca te-am dezamagit. Nu eu am fost soferul in acea zi, si m-am lasat dusa de altii, nici nu am dat prea multa atentie indicatoarelor rutiere. Stiu ca nu este o scuza, dar nu am intrat pe net sa vad mai multe explicatii; Retinusem ceva cu... Paclele.

    dannek
    [12.05.10 09:21:38]
    »

    @sanziana eu te inteleg ca vrei sa fii mereu tinara precum printesele din basme (ca sa ne faci pe noi invidiosi) dar nu iti recomanda argila de aici.

    Mai multe detaliii despre vulcani le gasesti aici si aici

    De vorba cu localnicii, stiu ca exista doua formatiuni de vulcani noroiosi Mici si Mari.

    Dar amindoua sunt interesante de vazut.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Florina38*
    [12.05.10 11:31:47]
    »

    Tot ca pe Luna m-am simtit si eu cand am vizitat aceste locuri de o frumusete stranie.

    georgiana
    [12.05.10 12:04:32]
    »

    Eu chiar am citit cu placere ce ai scris!

    Regret ca am fost foarte aproape, la Sarata Monteoru si am fost comozi si nu am ajuns acolo, pentru ca este ceva foarte interesant! Eu cred ca si tu erai asemeni copilului mirat, cand ai privit minunea aceea pentru prima oara, nu doar el!

    Chiar este un fenomen interesant pe care as dori sa nu-l ratez cand voi mai avea ocazia sa ajung in zona, dar... am amintiri cam neplacute in zona, din cauza ca alta data am prins inundatii. circuland de la Brasov pe la Intorsura Buzaului!

    Abia am ajuns, era drumul jumatate surpat in apa Buzaului, care avea o culoare turbata, iar noi circulam pe ghicite si inca o Dacie, iar din sens opus, nimeni, de 2 ore! Si drumul in sine mi s-a parut sinistru, doar cei care ati fost pe aici, in conditii asemanatoare, ma puteti intelege! De atunci, Intorsura Buzaului-este un loc de care nu am prea vrut sa-mi mai aduc aminte!

    biancuta
    [12.05.10 12:16:17]
    »

    Si eu sunt curioasa sa vad acest pamant care clocoteste. Din pacate inca nu am avut ocazia. Frumoasa prezentare. Un vot mare si de la mine.

    ARA
    [12.05.10 17:59:25]
    »

    Mi-a placut si chiar ne-ai starnit curiozitatea.Sper sa ajungem intr-o buna zi pe acolo!

    kmy
    [22.05.10 12:11:09]
    »

    Si eu imi doresc sa ajung acolo, dar pana atunci ma multumesc cu impresiile si ecourile voastre. Un vot mare pentru tine si unul pentru Dragos la completari.

    ovi4x4
    [17.08.10 15:01:17]
    »

    Tot pentru informatii cat mai exacte:

    Soseaua asfaltata este catre Paclele Mici (unde se si plateste intrarea), iar cea betonata (macadam) este catre Paclele Mari (unde nu se plateste).

    Localitatea Pacle exista, dar nu ca si comuna, ci ca sat, si este situata in continuarea drumului catre Paclele Mari, cca 1-1,5 km.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ARA, biancuta, dannek, Diaura*, georgiana, kmy, ovi4x4
    Alte impresii din această RUBRICĂVulcanii Noroioşi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.45437693595886 sec
    ecranul dvs: 1 x 1