ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.12.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Route des Cretes — peisaje minunate

TIPĂREȘTE URM de aici

CASSIS, Provence France // LA CIOTAT, Provence France

Cassis este un orasel turistic pe malul Marii Mediterane, în regiunea Provence-Alpes-Côte d’Azur, în sudul Frantei.

Acum vreo 30 de ani era un orasel muncitoresc ce se baza pe santierul naval din port dar cum activitatea s-a redus si pâna la urma santierul s-a închis, a început transformarea oraselului într-o statiune turistica ce atrage multi turisti ce iubesc marea. Ajuta si faptul ca exista un port unde sunt ancorate multe barci de diferite marimi, elegante si zvelte, bineînteles sunt si vase de minicroaziere de-a lungul tarmului.

O mica plimbare pe stradutele cochete si de-a lungul tarmului, e o zi frumoasa, calda cu un soare prietenos, peste tot sunt cafenele, baruri, restaurante, buticuri cu hand made cu diverse creatii vestimentare la preturi maricele, magazine, cladiri vechi frumoase, fântâni decorative. Un trenulet alb plimba turistii pe stradutele cochete.

Ïn port gasim salupe pentru turisti ce fac din ora în ora minicroaziere de-a lungul coastei. În micul parc este un loc de unde se poate cumpara biletele pentru croaziera. Pe panoul cu oferte sunt informatii despre tipul de croaziera: 

·    croaziera cu vizitarea a trei calanques (în traducere « pârâuri », de fapt sunt mici golfulete/fiorduri sapate în stâncile din jur de mare în sute de ani), varianta asta este pentru când marea este agitata.

·    croaziera cu vizitarea a cinci calanques

·    croaziera cu vizitarea a opt calanques.

La vânzare erau doar bilete pentru vizitarea a trei calanques, 21 euro/persoana deoarece marea era agitata. Din port nu se observa ca marea este agitata dar o data plecati si iesiti din aria protejata a portului am simtit forta marii ce balansa salupa destul de tare. Am stat pe rândul doi dîn fata cu spatele lipit de cabina capitanului si ma tineam cu putere de scaunul din fata mea pentru a nu cadea de pe scaun. Cei ce stateau pe bancheta de lânga marginea salupei au facut o baie gratuita deoarece valurile ce izbeau salupa depaseau marginea si câteodata mai ajungea si pâna la mine. Salupa încetinea la intrarea în golfulete si se oprea dupa ce înainta destul în adâncime. Urma sesiunea foto si admiratia fata de privelistea oferita de natura. Capitanul oferea informatii despre locurile vizitate în limba franceza si pliantul oferit la urcarea pe salupa era cu infos în limba engleza. Doar suntem în Europa!

Plimbarea este de-a lungul coastei de la Cap Canaille Cassis spre directia Marsilia si a fost tare placuta.

Dupa plimbare ni s-a facut foame si am apelat la un snack bar « Les Calanques » ce ofera sandwiches, pizza, clatite, gofre, înghetata adica mâncare de luat la pachet, am vrut o masa frugala deoarece voiam sa plecam mai departe sa vizitam ce ne-am propus de dimineata.

În Cassis se poate vizita si un muzeu ce contine colectii de obiecte din epoca romana, vase de ceramica veche si la al doilea etaj se prezinta infos si imagini foto despre viata pescarilor, prelucrarea pietrei si a vinului. Piatra din Cassis a fost folosita si pentru a construi baza statuii Libertatii din New York, motiv de mândrie pentru mica localitate.

Ne îndreptam cu masina spre Parcul National Calanques, pe drumul numit « Des Cretes », drumul serpuieste pâna sus pe platou, oprim masina si o parcam în afara drumului. Mergem cu atentie printre bolovani spre marginea stâncii pe poteca déjà formata, printre tufisurile cu vegetatie ce rezista cu pamânt putin si acid si la vânturi puternice. Si iata, oraselul Cassis se dezvaluie privirii noastre, suntem la 394 m deasupra marii, aceasta stânca, Cap Canaille, este a treia cea mai mare stânca de mare din Europa. Admiram golful unde se afla Cassis, coasta stâncoasa dantelata de apele marii, cu suprafete înguste de plaja. Ne deplasam spre marginea cealalta, drumul este printre bucati de stânci mai mari si ajungem în punctul cel mai de sus si în extremitatea sudica a stâncii, dedesupt e haul si Marea Mediterana. Diversi turisti se plimba pe platou, altii stau întinsi la soare aproape de margine, vântul bate totusi cu tarie. Un panou cu infos despre rezervatie indica si modul de comportement pentru prezervarea acestui parc, indicatii pe care eu le consider general valabile pentru toate rezervatiile naturale :

·    este interzis sa faci focul sau sa fumezi!

·    este interzis sa arunci gunoiul prin rezervatie, luati cu voi saci de gunoi daca aveti nevoie.

·    este interzis sa rupi vegetatia, florile si sa faci zgomot puternic.

·    este interzis sa campezi cu cortul sau rulota.

·    este interzis sa plimbi câinii prin rezervatie.

·    este interzisa circulatia cu motociclete, e periculos.

·    este interzisa joaca cu aeromodele si drone.

Când bate mistralul dinspre mare circulatia este oprita pe acest drum, este foarte periculos, rafalele de vânt au o forta mare si te ia pe sus.

Întrebare: câti respecta aceste reguli la noi în rezervatiile noastre?

Panorama asupra orasului Cassis si asupra Marii Mediterane e superba, fac o multime de fotografii.

Urmam drumul mai departe pe Des Cretes si zarim urmatorul orasel de pe coasta Marii Mediterane, La Ciotat.

La Ciotat este o mica localitate pe tarmul Marii Meditarane ce traieste din turism. Are si ea partea ei de mici fiorduri ce pot fi vizitate cu minicroaziere de-a lungul tarmului.

Suntem în luna octombrie, sunt mai mult de 21 de grade, lumea face baie în mare si plaja!

Lânga portul cu vase de croaziera, salupe, iahturi luxoase se afla si santierul de reparatii barci.

La Ciotat a ramas în istoria filmului prin filmuletul de 50 de secunde realizat de fratii Lumiere, subiectul fiind intrarea unei locomotive în gara orasului La Ciotat. Filmuletul a fost prezentat publicului pe 21 septembrie 1895 în Palatul Lumiere.

Orasul mai are un lucru de care sa fie mândru, în 1908 un jucator de petanques (un joc cu bile metalice) bolnav de artrita modifica stilul de joc pentru ai fi mai usor tinând ambele picioare fixe pe pamânt. Tot aici a aparut prima plaja pentru nefumatori, sau o plaja dedicata câinilor si stapânilor lor si bien sûr amantelor acestora…

Aici mai exista cel mai vechi teatru din lume Eden, cu prima proiectie în 28 septembrie 1895 a filmului fratilor Lumiere cu trenul intrând în gara speriind spectatorii ce au luat-o la fuga, a fost a doua proiectie a filmuletului. Am admirat vechiul port cu frumoasele case din secolul XVII-lea, restaurantele, terasele, boutiqurile sic. Nu aveam costumul de baie la mine asa ca mi-am înmuiat doar picioarele în apa marii.

Drumul de întoarcere a fost pe autostrada spre Aix en Provence.

A fost o zi frumoasa de toamna, mai degraba de vara petrecuta pe malul Marii Mediterane si Route des Cretes e chiar împresionant prin privelistile de vis oferite asupra golfurilor Cassis si La Ciotat, iar azuriul marii este de neegalat!

 

 

 


[fb]
---
Trimis de Yolanda in 26.12.24 11:30:48
Validat / Publicat: 26.12.24 19:23:35
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în FRANȚA
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 249 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 natura artist desarvârsit
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.12.24 19:15:47]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța pe Coasta de Azur, #CĂLĂTORII - COASTA DE AZUR / PROVENCE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Zoazore
[02.01.25 18:48:59]
»

@Yolanda:

Suntem în luna octombrie, sunt mai mult de 21 de grade, lumea face baie în mare si plaja! [... ] A fost o zi frumoasa de toamna, mai degraba de vara petrecuta pe malul Marii Mediterane si Route des Cretes e chiar împresionant prin privelistile de vis oferite asupra golfurilor Cassis si La Ciotat, iar azuriul marii este de neegalat!

Mereu mi-a placut Provence. Tocmai pentru clima blanda. Tare mi-as dori sa mai ajung acolo, dar... asta e doar un vis!

Superbe cred ca au fost croazierele, iar oraselele alea doua par a fi intime si relaxante.

Sa aveti un an nou mai bun si mai frumos, plin cu drumuri minunate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța pe Coasta de Azur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051825046539307 sec
    ecranul dvs: 1 x 1