ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 7 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mâncarea și dragostea de mamă

TIPĂREȘTE URM de aici

Stilul pasional al lui Ahmen, atunci când vorbește despre tradițiile și istoria propriului popor, devine reconfortant și tonic, prin notele de patriotism local folosit drept stavilă împotriva influențelor străine.

-In a nutshell (pe scurt), noi am moștenit, pe lângă influențele indiene, și pe cele arabe, fiindcă arabii sunt pasionați de întreținerea culturilor mari... Ei au preluat repede idea pe plantații largi, cu arborele de usturoi, adus din Indochina, dar au introdus și piperul, gingerul, chimenul, scorțișoara și lămâița. Fără ei nu știam că acestea pot fi folosite pentru tratarea multor boli digestive, dureri de dinți sau pentru fertilitate. Portughezilor le datorăm peștele marinat, cassava, acaju, guava, jojoba (nuca corbului, arbore ce produce unt, parfum, creme și ulei aromat), toate aduse din America Latină, chiar dacă nu-i iubim. Mai mult, ei ne-au lăsat faimosul sarpotel, o rețetă ce include în Zanzibar ficățel, inimă și limbă, peste care se adaugă mashala, un amestec de ingrediente locale.

Dacă mai pui și încărcătura mistică a fiecărei mâncări folosită la ritualuri și și la ceremonii, avem un buchet plin de parfumuri rare ce se răsfrâng asupra noastră, fiindcă noi suntem convinși că mâncarea bună și fericirea omului merg mână-n mână. Este bine de știut că sarea, care provine din Ghana se cumpăra mulți ani pe aur și pe sclavi, la noi nu se consumă și nu se vinde după ora șapte seara.

-Foarte interesant!

- Fiindcă religia noastră dominantă este islamismul, bazat pe puterea, compasiunea și ordinea Atotputernicului Dumnezeu, comunitățile noastre țin la purificarea trupului și a spiritului prin ritualuri de sacrificii, când bărbații, femeile și copiii se țin de mână formând un lanț în jurul orașului, după care vine ospățul din carnea sacră a animalelor sacrificate; la fel, avem un ritual cu sacrificarea unei capre, la ieșirea primului dinte al copilului, când carnea animalului iar se împarte drept pomană. Iar femeile, de îndată ce își dau seama că sunt însărcinate, se izolează de bărbat, în urma unui ritual de apărare împotriva spiritelor rele, pe nume kutia hijabuni. Atunci, ele îi au alături de cei apropiați, care sunt serviți cu o mâncare din orez și nucă de cocos iar resturile se împrăștie în câmp, pentru păsări...

- Înainte de a reveni la o rețetă pentru un desert mai vechi, te rog să-mi spui câte ceva despre manierele de la masă.

- Păi, clar că și manierele au venit la pachet cu mâncărurile dar gesturile mai influente au rămas cele indiene și arabe. Trebuie să sosești la masă, cam cu 15-30 de minute după ora fixată, nu este bine să-ți arăți călcâiele picioarelor sau să-ți folosești mâna stângă, să nu-ți atingi fața, urechile, nasul sau gura în timpul mesei, să nu vorbești cu gura plină, să faci foarte discret aprecieri pentru gazdă... Înainte de orice masă, lumea se așază pe covor de jur împrejurul unei măsuțe joase, când o cană cu apă și un prosop se înmânează, de la un oaspete la altul, tot cu mâna dreaptă, pentru spălare. Apoi, se servește fiecare cu ugali, dintr-un castronel, după care se distribuie porții de carne de capră, vită sau pui, urmat de castronele cu mazăre, orez, nuci de cocos, curmale, unt de arahide, fructe, miere, prăjituri de cartofi și ceai...

Mesele se prepară de mame și de fiicele lor, într-o bucătărie din curtea casei iar lăsatul mâncării în farfurie este un mesaj clar pentru gazde, cum că mâncarea a ajuns pe îndestulate tuturor...

Aceste preparate fac parte din tezaurul nostru național. Dar parcă lumea care vine să ne viziteze caută acum homar, kingfish, caracatiță, creveți, raci sau calamari.

- Excelent! Acum, hai să trecem în încheiere la desertul promis...

- De acord. Nimic nu se compară cu prăjitura de banane cu arahide, cea făcută la bunicii și părinții mei, în care se simțea dragostea de mamă... se puneau câteva cești de făină normală într-un vas, apoi o jumătate de ceașcă de făină de prăjituri, două cești de zahăr, patru lingurițe de praf de gătit, trei sute de grame de unt, un amestec de opt banane și o jumătate de ceașcă de arahide tăiate în bucăți mici. Se presară ingredientele, apoi se introduc patru ouă proaspăt bătute, după care se amestecă ușor tot conținutul în timp ce se fierbe preț de douăzeci de minute...

-Yummy! Este momentul să comandăm și noi ceva.

Fraților, oferta de la Restaurantul Karibu este fabuloasă!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 24.08.18 16:42:09
Validat / Publicat: 24.08.18 18:36:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 1144 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Oră de lectură pe o stradă din Stone Town.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.08.18 18:35:51]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Zanzibar, ZANZIBAR [insula]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.08.18 18:38:49]
»

@webmasterX:

Multumesc.

ungureanica
[24.08.18 18:50:16]
»

Felicitări. Foarte interesant totul. Numai bine vă doresc!

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.08.18 20:56:03]
»

@ungureanica:

Multumesc. Si eu va doresc multe calatorii placute!

DOINITA
[29.08.18 11:53:16]
»

Doamne, ce excursii frumoase faceti! Multumesc ca ne luati partasi prin locurile si culturile pe care le vizitati!

O zi minunata!

glcitizenAUTOR REVIEW
[29.08.18 15:42:42]
»

@DOINITA:

Multumesc si sper sa va inspir, in continuare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, glcitizen, ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Zanzibar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050281047821045 sec
    ecranul dvs: 1 x 1