GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Îmi dau seama că fiecare clipă petrecută cu cel mai titrat ghid pe care l-am avut în zona Africii poate fi o comoară pentru impresiile ce urmează a le împărtăși cu prietenii mei de pe AFA. Mai întâi, îl rog pe Ahmen, al cărui nume înseamnă chiar om plin de merite, să-mi spună, ca musulman, adevărata istorie a căsătoriilor poligame, după ce văd la o masă un bărbat trupeș, cu trei femei mai tinerele și cu șase copii în jur. Nu pot decupa un peisaj de la o masă alăturată, patronat de o doamnă cu accent scoțian și cu ochii gri-verzui ce amintesc de o mare tihnită, cu un notes pe genunchi și cu privirea ațintită la un nor negru și umed ce se lasă peste zidurile greu încercate ale Orașului de Piatră.
Cu o voce puțin răgușită, ca și când ar deconspira un mare complot internațional, Ahmen îmi spune:
- Pe la noi se zice că femeia și sticla sunt întotdeauna în pericol... Războaiele purtate în ultimele secole au redus drastic numărul bărbaților iar Coranul nostru ne învață ca femeia să fie ocrotită, mai ales când rămâne singură, pentru a nu ajunge pe drumuri rătăcite. Întotdeauna, fratele mai mare al defunctului preia femeile sale, cu toate consecințele economice și spirituale, dând curs normal vieții care este un bun sfânt dat de Autotputernicului Allah...
- Și când nu rămâne singură?
Ahmen tresare puțin, ca la o întrebare neașteptată.
-Aici se mai spune și că femeia și vinul sunt cele mai mari daruri ale vieții. Forța frumuseții feminine este că le dă și celor din jur senzația că sunt frumoși. Pe toate le rânduiește Allah!
Comandăm câte un suc de trestie de zahăr, o moștenire de la sultanii Oman, ale căror palate au fost transformate în hoteluri boutique, din 1964, anul eliberării de sub domnia lor.
Apoi, schimb repede subiectul și trecem la deliciile culinare ale insulei. După puține minute, cădem de acord că, mai ales în zona Africii, mâncarea înseamnă războaie, cuceriri, eliberări, tradiții, religie, respect, naștere, moarte și mitologie.
Îl rog pe Ahmen s-mi vorbească de mâncarea mamei, din sătucul lui, doar la vreo 16 kilometri de oraș. Îmi spune că, după plecarea sultanilor și după abolirea sclaviei (cam prin 1870) de către englezi, populația din insulă s-a reorientat spre bucătăria lor tradițională, Swahilli, bazată pe banane verzi, ceapă, nuci de cocos, ginger, usturoi, brinjals (un fel de vinete), ardei iute, piper și pui. S-a renunțat la esența de trandafir, la bananele uriașe, și la deserturile cu fistic aduse de sultani.
Principalul instrument al mamei sale era un grătar de lemn ușor manevrabil, când stai în fața casei, folosit și azi, iar mâncarea lor favorită se numea Kazija, făcută la foc scăzut... Mai întâi, miezul nucii de cocos se taie și se pune pe grătar, urmat de carnea de pui. În paralel, bananele verzi se coc cu ceapă, mărar, usturoi, o combinație servită în suc de nuci de cocos, separat, dintr-un castronel, pe lângă banalele mici și dulci, care se taie în bucățele și se servesc drept desert. Îi spun lui Ahmen că am mâncat ceva asemănător în Ad Es Salaam și că îmi lasă gura apă.
-Îmi este teamă că, odată cu amintirile să nu dispară câteva rețete memorabile, care merg și mai mult în trecutul nostru istoric.
-Totuși, care sunt mâncărurile care ți-au mai rămas la suflet? îl întreb eu și-i cer voie să-l înregistrez.
-Cred că tot cele din copilărie, când se credea că nu-i poți spune unui copil înfometat că a mâncat ieri, sau că, cel mai omenos dintre oameni este fermierul, iar cel mai bun aliment este fructul, dacă nu îi oferi și șasa de a se convinge... Pânea de curmale era atât de bună... Se tăiau curmalele într-un castronel, se fierbeau vreo jumătate de oră, se adăuga o linguriță de praf de copt, una de sare, un ou, vanilie, trei lingurițe de unt, două cești de făină, după care aluatul se împărțea în mici dreptunghiuri. Urma coacerea, cam treizeci de minute, timp în care noi, șase frați înfometați, ne așteptam rândul, avându-i totdeauna pe cei mai mici în față.
-Dar supele?
-Cele mai delicioase erau din nucă de cocos, și pentru că se preparau rapid. Se începea cu o linguriță de ulei, una de praf de curry, una de sare, trei lingurițe de unt topit, două cești de lapte de nucă de cocos, o jumătate de ceapă feliată, o altă jumătate de ceașcă de ardei tocat, o linguriță de piper, o ceașcă de tomate proaspete feliate, două cești și jumătate de fasole roșie, trei cești de apă, o jumătate de ceașcă de orez și o jumătate de ceașcă de nucă de cocos pisată...
Într-o altă tigaie, se amestecă uleiul cu sote de ceapă, până se înmuia, apoi se adăuga ardei verde, praf de curry, sare, piper, unt și roșii, care se fierb cam două minute... Urma să se adauge fasolea roșie, cu lichidul său, laptele de nucă de cocos și apă. Se fierbea amestecul cam zece minute, timp în care se amesteca ușor orezul cam două minute... După ce se umplea fiecare castronel cu polonicul, se presară praf de nucă de cocos pe fiecare. Asta este rețeta completă, dar noi ne bucuram de varianta ideală doar de sărbători... La fel se întâmpla și cu desertul.
-Nu plec de aici până nu mi-l prezinți pe scurt! Chiar îți ofer o masă.
- Deci, trebuie să cânt din fluier pentru prânzul meu, așa spunem noi în Zanzibar.
Trimis de glcitizen in 17.08.18 16:10:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Zanzibar, ZANZIBAR [insula]" (deja existentă pe sait)
@glcitizen: Foarte frumos, felicitari, votat cu mare drag. Si cine stie, poate ca o sa ma tenteze reteta
Ar merita de incercat reteta, dar cu ingredientele de pe piata noastra cine stie ce iese. Am citit cu mare plăcere si votat din toată inima!
@glcitizen: am citit articolul cu zâmbetul pe buze. Interesante retetele. Pozele P14-P17 nu isi au locul la acest articol. Sunt potrivite la articolul de dinainte. Este doar parerea mea.
@mishu:
Multumesc, Mishule. Urmeaza si alte rețete.
@DOINITA:
Cu siguranta ca ar iesi ceva yummy! Sarut-mâna și pofta buna!
@Yolanda:
Multumesc mult, Yolanda! Eu intotdeauna vad cadrul mai general.
Iti dai seama ce pacoste ar fi sa fim perfecti!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Stone Town — scris în 24.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Prison Island — scris în 20.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Oceanul Indian — scris în 14.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Decăderea unui masai — scris în 13.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Spice Tour — scris în 06.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Jardel si vrejul de cocos — scris în 03.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Explorarea vechiului Stone Town — scris în 11.01.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ