GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Blue safari, Prison Island, pădurea Jozani, The rock și școala din sat (6)
Având în vedere recomandările voastre, am să încerc să comasez articolele și să vă ofer informații cât mai folositoare.
Este una dintre excursiile pe care le-am făcut în Zanzibar. În acea zi am avut ocazia să înotăm cu delfinii de dimineață, să ajungem la cea mai mică insulă din Zanzibar, să vizităm pădurile de mangrove, să mâncăm fructe de mare culese și gătite adhoc și mai ales să vedem cel mai mare baobab din zonă.
În acea dimineață ne-am trezit foarte devreme pentru că voiam să vedem delfinii. Am pornit către un sat unde ne așteptau niște bărci cu motor. Dar pentru că era reflux bărcile erau destul de înțepenite în bancul de nisip așa că ne-am apucat a împinge la ele. Sau măcar unii dintre noi, alții făceau poze… deci documentau evenimentul.
Odată ajunși în bărci, am început căutarea delfinilor care erau văzuți ici colo. Delfinii înoată aici în libertate așa că noi mergeam cu barca acolo unde erau ei vazuți. Cum ajungeam în dreptul lor săream în apă și înotam printre ei sau mai bine zis ei treceau printre noi. După care ne urcam iar în bărci și porneam într-o nouă căutare. Delfinii sunt niște mamifere senzaționale. Este o placere să-i vezi și o experiență inedită să înoți alături de ei.
După o dimineață pe ocean în căutarea delfinilor, ne cam ajunsese foame. Iar pentru micul dejun puteam opri doar la piață.
Aici găsim tarabe întinse peste tot unde oamenii vindeau fructe și legume, la gramadă, bineînteles. Nu se vinde la kilogram. Ne-am negociat niște banane și portocale și acela a fost micul dejun. Savurat în microbus, pe ziarul în care le primisem.
Fructele aici au un alt gust, începând de la banane care sunt foarte mici și gustoase până la ananasul de care nu te mai saturi.
Acum că ne-am potolit foamea puteam să ne continuăm peripeția pe ocean într-o barcă tradițională cu vele.
Barca noastă ne-a dus undeva în larg să înotăm printre peștii multicolori.
Este drept că nu se compară cu varietatea de la Marea Roșie însă este plăcut să-i vezi înotând în jurul tău. Eu nu am luat ochelarii de snorkeling, ca ceilalți, am vrut doar să înot liniștită printre ei și doar să mă bucur de apă și priveliște.
După ce ne-a obosit puțin apa, soarele, înotul și bineînțeles entuziasmul, o gustare pregătită de pescari a fost binevenită. Ananas, nuci de cocos, pepene… yammi
La un moment dat pescarii ne grăbeau iar noi nu întelegeam motivul. Că doar nu pleca insula de acolo. Ei bine chiar dispărea! Trebuia să ajungem la cea mai mică insulă din zonă care era ieșea din apele oceanului doar la reflux. Când am ajuns acolo am descoperit o fâșie albă de nisip care ieșea din apele de un turcoise perfect. Ah ce minunăție!
Am sărit repede din barcă și am înotat nerăbdători pană acolo. Ne uitam fascinați la duna de nisip ce ieșea din ape și ne tot minunam de această frumusețe. Timpul a trecut așa de repede. Fluxul începuse de ceva timp iar insula era ușor, ușor înghițită de apele oceanului.
Înainte să ne urcăm pe vas mai era doar o urmă de nisip. Îndepărtându-ne, priveam cum este înghițită de ocean cu fiecare val ce se spărgea.
Apoi ne-am îndreptat către pădurea scufundată de mangrove, prin care am trecut lin. Liniștea din jur era asurzitoare. Totul părea împietrit.
Ieșim și ne îndreptăm spre o nouă insulă unde urma să ne luăm pranzul. Prânz tradițional cu fructe de mare și cartofi prăjiți. Am mâncat așa, toți la grămadă până ne-am lins pe degete, la propriu. Parcă aici calamarul, caracatița sau crabul au alt gust. Nu te mai saturi.
Apoi cu burțile pline am pornit la o mică plimbare spre interiorul insulei spre cel mai mare baobab din împrejurimi.
Pe micuța alee ce șerpuia printre vegetația insulară am întâlnit mii de crabi ce mișunau peste tot. Însă odată ajunși la baobab ne-am minunat de măreția acestuia… parcă nu-l puteai cuprinde cu privirea.
Pe ritmuri de muzică zanzibareză, după o baie mult dorită am pornit cu barca spre portul de îmbarcare. Toată lumea cânta Jambo Bwana. Este ca un fel de imn aici. După o zi pe ocean trebuie să recunosc că eram cam moleșiți. Însă oamenii au reușit să ne înveselească cu cântece și puțină atmosferă.
În următoarea dimineță am mers spre Stone Town, capitala insulei, de unde aveam să ne îmbarcăm pe o bărcuță care ne-a dus la Prison Island.
Undeva, nu departe de Stone Town, capitala Zanzibarului, se află o insulă micuță, verde, înconjurată de ape cristaline tocmai bune pentru scăldat.
Aici inițial s-a construit o închisoare pentru sclavi însă imediat după terminarea construcției, s-a abolit sclavagismul iar închisoarea nu a găzduit niciodată prizonieri. În schimb a fost centru de carantină pentru cei ce soseau în Zanzibar. Aceștia stăteau aici până erau declarați apți să intre pe insulă.
Acum o sută de ani guvernatorul britanic al insulelor Seychelles a trimis, cadou, patru țestoase care s-au acomodat foarte bine aici. Atât de bine încât insula este acum faimoasă pentru țestoasele sale. Cea mai bătrână țestoasă are 198 și este vedetă. Toată lumea face poze cu țestoasa.
Ne-am distrat foarte bine cu ele. Le-am hrănit, le-am mângâiat, le-am urmărit și bineînțeles că nu ne-am putut abține să nu facem și un selfie cu ele.
A urmat o mică plimbare în jurul insulei, iar umbra pomilor a fost o adevărată binecuvântare. Plimbare urmată de o bălăceală răcoritoare.
O nouă zi și bineînteles o nouaă excursie. Pădurea Jozani este ce mai importantă rezervație a insulei. Nu aveam cum să o ratăm.
În acea dimineață, ne-am trezit devreme și am plecat spre inima insulei, în vechea pădure Jozani.
Jozani Forest este o rezervație naturală de 50km2 unde pot fi întâlnite maimuțele Red Colobus, o specie foarte rară care trăiește doar în Zanzibar.
Inițial, rezervația a funcționat cu ajutor internațional însă acum se susține singură. O parte din câștigul obținut din vânzarea biletelor de intrare se folosește pentru întreținerea rezervație iar cealaltă parte este folosită pentru educarea comunității privind conservarea zonei în care trăiește.
Vei fi încântat să vezi simpaticele maimuțe în mediul lor natural. Să le vezi cum mănâncă, cum sar din copac în copac, sau cum își îngrijesc puii, doar la o aruncătură de băț de tine
Am ajuns în rezervație unde ni s-a alocat un ghid care ne-a condus către maimuțele jucăușe. Ele sunt obișnuite cu oameni în jurul lor și nu s-au speriat de prezența noastră. În general maimuțele îți fură mâncarea sau mai știu eu ce, în schimb aceste maimuțe te privesc și își văd de treaba lor.
Apoi ghidul ne-a dus într-un alt loc, un fel de parc al reptilelor. Aici ne-a arătat tot felul de reptile de la șerpi până la cameleoni.
Cei mai curajoși dintre noi au fost foarte încântați de purtarea șarpelui pe umeri. Eu, personal, am fost mai încântată de cameleon.
Oricum experiența a fost foarte interesantă.
După ce ne-am hotărât să plecăm în Zanzibar, am început să mă uit după locuri interesante de vizitat acolo. The Rock este un “must see”. Noi l-am bifat în penultima nostră zi pe insulă.
The Rock este efectiv o stâncă în ocean doar la câțiva metri de plaja Michamwi Pingwe, pe coasta de est a Zanzibarului, stâncă pe care este construit un restaurant.
Datorită locului total neconvențional, oceanului, construcție, priveliștei și nu în ultimul rând mâncării delicioase, face din acest mic restaurant unul dintre cele mai interesante restaurante din lume.
Nu este un restaurant ieftin, chiar deloc, și se adresează în special turiștilor. Însă nu puteam rata această ocazie care se ivește poate o singură dată în viață.
Este unul dintre acele locuri speciale care, odată ajuns acolo, îți dă un sentiment foarte plăcut. Însă un asemenea loc se vizitează o singură dată în viață, pentru că a doua oară sigur nu mai are același efect.
Lucrul care, mie personal, mi s-a părut foarte interesant este cum se ajunge la acest restaurant.
Dacă este reflux poți ajunge pe plajă doar mergând pe nisipul umed însă dacă este flux atunci nu poți ajunge decât cu barca sau înot.
Noi am ajuns la reflux, așa că o barcă ne-a purtat până la scările restaurantului. Le-am urcat iar în față ni s-a deschis un restaurant cu adevărat inedit: simplu, modest, rustic lasând împrejurimile să ne farmece. Erau doar câteva mese în interior și o terasă fermecătoare de unde se vedea cum oceanul liniștit învelește reciful de corali.
Bineînțeles că am ales să ne așezăm pe terasă și să ne bucurăm de experiență cu câteva băuturi. Trebuie să-ți spun că aici am baut cel mai bun fresh de mango.
La întoarcere am plutit cu barca până pe plajă. Nu am putut pleca. În lumina apusului, restaurantul se vedea foarte bine. Iar noi trebuia să și mâncăm.
Nu ne-am încumetat să mâncăm în The Rock, însă am găsit un restaurant pe plajă. Restaurant este foarte mult spus. Era o masă lungă, flancată de două bănci de lemn, iar mâncarea ne era adusă de la baraca de lângă.
Este drept că ne-am zis: “Dacă nu ne îmbolnăvim aici, nu ne mai îmbolnăvim niciodată! ”
Însă am fost foarte plăcut surprinsi atât de servire cât și de mâncarea foarte bună, la un preț care nici nu suportă comparație cu faimosul restaurant de la câțiva metri. Iar cel mai important aspect a fost că am scăpat nevatămați.
În general, cum ajungeam pe plajă, în apropierea satelor, ne trezeam cu câte un copil lipit de picior sau care ne sărea în brațe.
De această dată am întâlnit trei fetițe fermecătoare care ne-au înmuiat complet inimile.
Ca o concluzie, The Rock reprezintă o experiență unică în viață. Experiența de a cina într-un loc senzațional. Și merită pe deplin. Însă merită să-l vezi o singură dată.
Eu personal nu m-aș mai întoarce.
În ultima zi a șederii noastre ne-am hotărât să vizităm școala din satul apropiat, satul Kilimajuu.
Voiam să vedem cum se învață aici.
Însoțiți de unul dintre ajutoarele noastre am pornit agale spre școală. Am intrat întâi în sat și am mers până la singurul magazine de aici, unde oferta nu era deloc bogată. Am cumpărat caiete și bomboane. Am fi vrut să cumpărăm mai multe lucruri însă nu am găsit.
Imediat ce am intrat în sat, copii au început să se strângă în jurul nostru. Până am ajuns la magazin era deja un grup destul de mare. Bineînteles că am cumpărat bomboane și pentru ei, pe care le-am împărțit pe loc apoi am pornit împreună spre școala de pe deal.
Aici am găsit două clădiri dispuse în formă de L, care nu aveau geamuri, doar niște găuri de aerisire în formă de fereastră. Să nu mai vorbim de inexistența gardului în jurul școlii sau a ușilor la camerele de clasă.
Clasele aveau ieșire direct afară în grădină. Iar când zic grădină, mă refer la câțiva pomi și buruienile ce-i înconjoară.
Am mers direct la conducerea școlii pentru a-i lasa pe ei să hotărască cum vor împărți lucrurile. Noi am rămas doar cu bomboanele pe care aveam să le împărțim personal fiecărui școlar.
Imedit ce am trecut pe lângă clasele lor a început să se simtă zarva copiilor. Noi nu am intrat decât în trei clase.
Copiii ne-au întâmpinat cu cântece și voie bună.
Ne-au arătat caietele lor și au fost încântați să se fotografieze alături de noi.
Copiii care ajung să studieze chiar și în aceste condiții se pot considera norocoși pentru că majoritatea este prea sărăcă pentru a-și permite acest lux.
Noi am fost foarte impresionați de acești copii și de condițiile în care studiază și mai ales că studiază.
A fost o adevărată lecție de viață.
În toată această perioadă, în Zanzibar, am trăit o întreagă serie de aventuri, am văzut peisaje desprinse parcă din reviste, am avut ocazia să întâlnim oameni minunați, alături de care am petrecut clipe speciale, ne-am bucurat de cer și briza oceanului în serile înstelate, am trăit departe de constrângerile și rigorile societății iar cel mai important lucru este că am învățat, am învățat despre viață, despre noi înșine, despre lucrurile cu adevărat importante.
După toate acestea, a venit și momentul ultimei nopți, noapte pe care ne-am dorit-o cât mai specială.
Am vorbit cu cei de la Miramont Retreat, unde am fost cazați în această perioadă, să ne organizeze o cină pe plajă.
Doar noi, plaja, cerul acoperit cu milioane de stele, o masă cu bunătăți specifice și câteva felinare ce făceau ca atmosfera să fie relaxantă.
O cină între prieteni, o cină pe care ne-o vom aminti, probabil, toată viață.
Iar Dan M. chiar a imortalizat momentul, în stilul lui caracteristic, printr-o fotografie superbă.
 
Am o rugăminte către webmaster dacă poate să atribuie melodia pe care ne-o cântau zanzibarezii în fiecare zi - Jambo Bwana
https://www.youtube.com/watch?v=vUrVeRGo5IM
Trimis de trav3licious in 09.01.17 21:38:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (trav3licious); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).
Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (1300 PMA, respectiv 600PMA)
Superba excursie, relatare si fascinante imagini! FELICITARI!
Vreti sa reveniti in aceasta destinatie? Daca da, nu putem merge mai multe persoane cu voi? Ar fi excursia vietii mele... de cand visez la o destinatie exotica!
Care a fost costul total al excursiei, cu toate cumparaturile... cat de mare trebuie sa fie bugetul?
Multumesc frumos! Calatorii placute!
MINUNAT!!! Atit articolul cit si fiecare poza atasata.
Intrebari:
1-La excursia cu delfinii ati sarit in apa asa cum erati? N-am vazut veste de salvare. Chiar toata populatia stia sa inoate?
2 - Ziarul in ce limba era? l-ati luat acasa? am vazut ca avea si rebus.
3- De ce erau fetitele imbrobodite in clasa? Tine de religie sau altceva? Am vazut ca si cele de pe plaja aveau astfel de broboade.
Daca mai auzi de o asemenea excursie, fa-na si noua un anunt. Sintem amatori de exotice.
@trav3licious: Am savurat acest articol precum si fiecare poza atasata. Ati fost un grup minunat intr-o excursie superba. Ce poate fi spus mai mult cand ai asa ceva in fata, iar acest articol daca este ultimul deoarece ai spus de ultima noapte in Zanzibar, a fost cireasa de pe tort.
Cat despre copilasii de acolo precum si de bucuria lor cand primeau ceva, am citit de curand (nu stiu daca tu ai spus asta sau altcineva) ca cel mai bine este sa le oferi bomboane sau orice altceva decat bani si sunt convinsa ca asa este.
Te felicit inca o data pentru articol si-l votez cu cel mai mare drag.
@mishu: Misulica, si eu am spus ca in tarile sarace, ghizii nu incurajeaza ca turistii sa ofere bani copiilor iesiti in cale ci doar dulciuri, apa (dachiar daca ei sint inconjurati de mari si oceane, nu au apa de baut) si diverse suveniruri. Eu le-am dat clame de par la fetitele de care le-am intilit ca, desi citisem pe site despre necesitatea bomboanelor in excursii, spre rusinea mea nu mi-am procurat. Asa ca ma uitam in ochii lor cita dorinta exprimau si am scotocit prin geanta dupa niste clame cu "tupurei" (floricele, flururasi). Una a vrut masca mea de la gura. Aveam un set nou in geanta si i-am oferit. Pentru urmatoarea excursie i-am zis sotului sa noteze cap de lista 2 kile de acadele si 2 ceasuri (sa fie).
Prețul excursiei a fost doar 700 euro? Ce a inclus această sumă?
@Dana2008: Buna, nu intentionam sa ne intoarcem prea curand insa inca se organizeaza excursii in Zanzibar. Sunt sigura ca daca cauti putin pe piata vei gasi variante.
700 Eur pachetul+ 130 Eur excursiile+200 Eur diverse cam atat a fost bugetul pentru Zanzibar. Insa diversele variaza foarte mult de la persoana la persoana.
@adri-nico:
1. cine dorea vesta beneficia de vesta. Insa daca vrei sa inoti si chiar sa vezi ceva vesta te va incurca. trebuia sa sarim in apa foarte repede pentru a putea prinde delfinii langa noi. Fiind salbatici nu stateau intr-un singur loc.
2. uite la acest detaliu nu m-am uitat. Imi inchipui ca era in limba locala.
3. religia lor este cea musulmana. Nu sunt musulmani puri au foarte multe influiente africane.
Iar daca te intereseaza sa pleci in Zanzibar... inca se mai organizeaza astfel de excursii. trebuie doar sa te uiti putin in piata.
@mishu: Este mai bine sa le oferi ceva copiilor si nu bani.
Cand am fost la scoala din sat am cumparat caiete, creioane si le-am dat directorului sa le imparta cum crede el mai bine apoi am luat bomboane pentru 4 clase de copii.
In sat am impartit bomboane iar pe plaja le-am cumparat un fel de suc.
Au fost cu totii foarte fericiti.
Tin minte ca la gardul vilei noastre au venit 3 fetite care doar stateau si se uiatau la noi fara sa zica nimic.
Noi am cumparat suc si le-am dus la gard si am stat langa ele. Nu vreti sa stiti ca luau cate o sorbitura doar sa savureze cat mai mult bautura...
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@trav3licious: Mulțumesc, am fumat două, nu una
Excepțional articol, savuros, un pic emoționant, am simțit bucuria voastră. Sunteți tineri și frumoși.
Afară-i omătul de un metru iar eu am călătorit alături de voi, pășind pe nisip și înotând cu delfinii. Virtual, normal.
Pozele sunt minunate, mulțumesc frumos. Melodia aleasă e pe gustul meu, e veselă ca și voi.
Poza 30 este înduioșătoare.
Felicitări!
Foarte frumoase pozele, de apreciat faptul ca v. ati gandit sa mergeti intr. o scoala si sa daruiti ceva copiilor... jos palaria in fata voastra!
Intrebarea mea este daca v. ati facut vreun vaccin si cu cat timp inainte? Eu as vrea sa merg in august, asadar mai am 2 luni. Ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc!
@lauracretu: Multumesc.
Noi nu ne-am facut vaccin si nu am avut nicio problema, insa cel mai bine consulti medicul de familie cu care vei putea evalua riscurile. In Zanzibar, fiind insula, multi nu fac vaccine, insa riscuri exista...
Foarte frumoasa prezentare a insulei, te felicit! Abia astept sa merg si eu! Am o intrebare: cum si de unde ati achizitionat excursiile? Am inteles ca nu este bine sa le cumperi de la localnici...
Merita sa le fac pe toate?
Multumesc
@trav3licious: Buna ziua. Spune-mi te rog ai fost cu grup organizat din tara s-au pe cont propriu. Multumesc
@Dory29: Buna! Am fost cu grup organizat din tara, dar membrii grupului erau prieteni.
@trav3licious: Multumesc. Eu am venit de curand din Thaillanda si am fost pe cont propriu. Am solicitat o agentie in Phuket si Bangkok pentru excursii optionale. Te rog spune-mi cu ce agentie ai fost. Eu nu gasesc pentru Tanzania o excursie facuta de o agentie din tara. Daca merg pe cont propriu pot face excursii acolo de la agentii locale? Multumesc.
@Dory29: Nu-ti pot spune numele, se va considera reclama. Am spus numele si deja am primit un avertisment. Nu este vb despre o agentie de turism, ci de o asociatie care organizeaza printre altele si excursii in Zanzibar. Ei detin acolo o vila proprie pt clientii lor.
Daca intri pe google si introduci cuvintele potrivite? cel mai probabil vei gasi ofeta lor.
@trav3licious: Multumesc. Chiar acum ma uit pe site dar nu vad sa aiba unele agentii care sunt putine la numar, un program frumos ca al vostru. Eu iti las e-mail si te rog sa imi trimiti un mesaj pe e-mail.[...]
@Dory29: Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.
Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (ori click pe username, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers").
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Stone Town — scris în 24.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Prison Island — scris în 20.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Oceanul Indian — scris în 14.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Decăderea unui masai — scris în 13.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Spice Tour — scris în 06.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Jardel si vrejul de cocos — scris în 03.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Explorarea vechiului Stone Town — scris în 11.01.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ