GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O nouă zi în Zanzibar. Soarele răsare timid și se reflectă în nisipul alb. Vântul adie ușor și aduce mirosul oceanului mai aproape. Pescarii, în zare, își adună plasele iar femeile strâng alge. Mirosul cafelei, chiar dacă nu este de calitate, ajută … așa de dimineată.
Astăzi vom merge să vedem o fermă de mirodenii, una dintre cele mai importante surse de venit aici.
Ne urcăm într-un minibus și ne îndreptăm spre centrul insulei. Trecem pe langă multe plantații de orez, plantații de bananieri, păduri de mangrove și ajungem într-o zonă împădurită unde se află ferma de mirodenii pe care urmează să o vizităm.
Aici ne întâmpină ghidul nostru care ne va arăta multitudinea de plante, fructe și te mai miri ce. Fără el sigur ne-am fi rătăcit în imensitatea locului.
Înarmați cu coșulețe confecționate din frunze de palmier, împodobite cu flori de trandafir japonez, descoperim plantele ce produc diversele mirodeniile pe care noi, acasă, le luăm ca atare, fără să ne gândim prea mult de unde provin. Câteva exemple ar fi cuișoarele, nucșoarele, ghimbirul, scortișoara, piperul sau cafeaua.
Cea mai amuzantă descoperire a fost fructul produs de pomul de ruj. Dacă zbrobești semințele acestui fruct se obține o pastă pe care o poți aplica pe buze, acestea devenind roșii. Este interesant însă să vezi un tânar localnic rujat… Nici noi nu am scăpat nepictați.
Și uite așa cu cât ne afundam în pădure, cu atât mai mult degustam fructe de care nici nu mai auzisem. Eram siguri că stomacul nostru de europeni nu va rezista avalanșei de gusturi și miresme… dar am izbutit fără probleme.
Spre sfârșitul turului a început să plouă, noroc că ne-am putut adăposti sub o construcție acoperită cu frunze de palmier, unde am fost tratați regește. Și când zic regește, mă refer la propriu. Am primit coroane de regi și regine… ce-i drept din frunze de palmier și flori… dar merge și așa.
Apoi ne-am potolit setea cu lapte de cocos, proaspăt cules. Așa tot să fii rasfățat…
Diversitatea ce ne înconjoară este uimitoare iar calătoria te face să realizezi că indiferent cât de multe lucruri știi, întodeauna este loc de mai mult. Ajungi să cunoști și să trăiești lucruri pe care cărtile nu te vor putea învața niciodată.
Trimis de trav3licious in 14.12.16 20:22:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (trav3licious); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@trav3licious: Am urmărit cu plăcere aventura voastră în Zanzibar. Dacă la celelalte articole am citit, am admirat şi am votat, aici am rămas nedumerită.
Fermă de mirodenii, bun, nu ne-ai dat foarte multe amănunte, dar măcar la pozele ataşate era bine dacă ne dădeai şi nouă câteva explicaţii. Asta aşa pentru curiozitatea mea.
În poza 4 ce copac este acela cu ţepi pe el, sau ce sunt ţepii ăia
Iar în poza 23 bănuiesc că este coşuletul primit la intrare, interesantă împletitură.
Felicitări.
Toate cele bune.
@trav3licious: Sunt foarte de acord cu @ANILU, ne-ai intaratat cu cateva vorbe despre ferma de mirodenii dupa care la poze ne-ai lasat cu ochii in soare. M-am gandit ca e greu sa retii denumirile, dar poate ca puteai obtine cumva ceva mai multe informatii.
Foarte frumoase poze insa, felicitari.
@mishu: Da, intr-adevar nu sunt foarte multe informatii insa daca ati primi absolut toate informatiile s-ar pierde placerea de a descoperit noi lucruri cand ajungi in locul respectiv si nu te-ai mai putea bucura de noua descoperire, caci despre asta este vorba… noi teritorii si noi experiente.
Si sincer vorbind, dupa jumate de zi de gustat si mirosit tot felul de mirodenii… incepi sa uiti de denumiri.
Insa sigur ca va pot da cateva detalii
in poza 4 este pomul ceiba- este o specie care se gaseste in zonele tropicale
in pozele 9 si 10 este lipstick fruit- un fruct folosit mai ales pentru semintele sale rosiatice
in poza 12 este starfruit sau Carambola- un fruct acrisor foarte interesant la gust
in poza 13 este Jackfruit- un fruct foarte popular care se gateste foarte mult cu legume
in poza 18 este nutmeg si mace- nutmeg este samburele insa cel mai pretios condiment sunt nervurile rosii ale samburelui
iar in poza 23 este gentuta facuta din frunze de palmier. Am primit coroane, pungute pentru mirodenii si chiar bratari impodobite de flori… trebuia sa avem setul complet, nu-i asa?!
felicitari, cu superbonusul de rigoare! pozele sunt foarte frumoase si interesante!
Ai scris cam putin, e drept. Mai ales cind o faci atit de bine!!!
Cit despre poze, sint absolut minunate. Mina omului ala rujat era murdara sau asa era culoarea ei? (in poza 10).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Stone Town — scris în 24.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Prison Island — scris în 20.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Oceanul Indian — scris în 14.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Decăderea unui masai — scris în 13.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Spice Tour — scris în 06.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Jardel si vrejul de cocos — scris în 03.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Explorarea vechiului Stone Town — scris în 11.01.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ