ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.01.2016
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 30.09.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
83.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Ce nu se vede în pozele cu Zanzibar

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru ca am descris frumos hotelul si pentru ca lumea isi face in general o impresie de "mirific" despre destinatiile exotice, hai sa dau "paste" din jurnalul personal si la partea pe care nu o vezi de obicei in articole de vacanta.

Nota: In jurnalul meu scriu, de obicei, vulgar ca e al meu. Am recitit si cred ca am sters expresiile licentioase. Daca am uitat vreuna, imi pare rau.

Când îți iei biletul te uiți cu jind la pozele cu plaje pustii și mirobolante și-ți spui “da, da, da” vreau acolo în pustietatea aia.

Cand ajungi, plajele sunt acolo, da, atât de frumoase, mai frumoase. Am fost dimineața la reflux în picioare 200 de metri sau mai bine, pe uscat sau aproape pe uscat, pe nisip alb, cel mai fin care exista. Erau arici de mare ici colo, crabi ici colo, am pus mana pe o stea de mare. Am văzut și un castravete de mare, pe care n-am avut curaj sa îl ating ca era urat și mare.

Nu am poze cu asta și e un motiv. Ala de nu apare în poze. Hotelul e păzit. În schimb plajele sunt publice.

Vedeți voi poza asta? #1- Marea dincolo de nisip?

De dimineață apa era scăzută, dar alta e ideea. Unde sunt eu nu e plaja plajă, ci o terasa de nisip cu un dig. Proprietatea hotelului.

Sub dig sunt băieții ăștia care vand chestii.

Mai de departe, căci imediat ce ajung lângă ei încep cu:

Jambo! Hakuna Matata? Și apoi calabaresc pe tine sa îți vândă chestii. Nu sunt agresivi în termeni legali, ca dracu’ s-ar mai apropia de plaja, dar nu știi niciodata. În sensul ca oamenii ăștia sunt săraci și stau calare sa vândă și ei o duda (suveniruri ieftine), un serviciu, un tur și dracu mai știe ce. Ba și nu te lasă în pace nicicum.

Te-ai uitat la ei, te-au luat în primire. Cat am scris pana la linia asta m-au deranjat 2. Eu sunt politicos. Nemții fac crize. Ei nu cred ca realizează cat de săraci sunt băieții aia și cat de mult bun simt au ca nu se urca cu un pistol în mana peste zid. De fapt, s-a întâmplat, ca de aia e și păzită proprietatea. Toate resorturile sunt.

În general, oamenii sunt ok, cred, ca nu sunt morți de foame la propriu. Adică mâncare se găsește prin pomi și nu glumesc. Și prin ok, zic ca nu te spinteca pe loc sa îți ia tot.

Preventiv, când am ieșit de dimineață nu am luat nici bani, nici aparat foto, nici nimic cu noi. Am făcut 2 pași pe nisipul din mare și s-au agățat doi. Le-am zis ca nu cumpar, ca nu sunt din Germania, ci dintr-o tara mai săracă. Degeaba. Le-am zis (parafrazând un articol pe care l-am citit recent) ca ma numesc Mr. Havenomoney, însurat cu Mrs. Hasnomoney.

Tot se țineau calare. Și au mai venit 2. Deci eram cu soția la o plimbarica romantica și cu 4 beachboys care, vorba aia, "ne țineau lumânarea".

Nu vreau sa fiu înțeles greșit. Oamenii ne spuneau chestii despre ei, noi despre noi. Ne arătau chestii, ne spuneau în ce sa nu călcăm. Doar ca stăteau în sufletul nostru. Și îmi era cam frica. În general nu îmi e.

Or ca asta implica sa-i înțeleg pe ceilalți și contextul în care ma aflu. Or, oamenii ăștia nu par sa aibe nimic de pierdut. Eu am.

Și repet: S-au purtat civilizat. Necum sa-i pot compara cu [***] romani vânzători de semințe pe plaja. Doar ca în momentul imn care am decis sa ne întoarcem erau 5 care se țineau după noi. Am început sa vorbesc doar cu unul dintre ei care pare educat. Ramadan îl cheamă, zice el.

Ne-a zis una alta. Ne-a explicat cum merge treaba. Încearcă sa vândă tururi. Principala problema a turiștilor e încrederea. D-aia prefera sa plătească dublu la hotel, iar aici ma includ.

Eu am fost mulțumit ca atât cât am vorbit cu el ăilalți au plecat. I-am zis ca nu vreau sa cumpăr chestii materiale ca nu am ce face cu ele dar l-am întrebat cât vrea pentru serviciul prestat. Nu a vrut sa îmi spună un preț, pentru ca presupun ca nu se aștepta ca eu sa vreau sa plătesc pentru asta. Voia doar sa îmi vândă un tur ceva

I-am zis ca am luat deja tururi de la hotel și ca nu cred ca vreau ceva cu barca, dar ne putem plimba pe plaja și prin satul lui și îl plătesc pentru asta. M-am dus în camera și i-am adus 5 Eur pentru compania ținută. Nu se aștepta să mă întorc. El știe ca odată ce scapă de ei, turiștii nu se mai întorc și ii evita.

Ce vreau sa spun e ca nu prea poți sa ai intimitate pe plaja dacă asta îți dorești. Din câte înțeleg, plajele sunt publice, iar tu vii într-o tara săracă crezând ca ii poți ignora și poți fi singur pe plaja, bucurându-te de vacanta ta, ca doar ai plătit, nu?

Nu, nu poți asta. Și tot ce spun acum nu știrbește nimic din frumusețea insulei. E cel mai frumos loc unde am fost pana acum. Doar ca cetățenii Zanzibarului nu pot fi vânduți ca sclavi o veșnicie. E tara lor, e magnific de frumoasa, iar ei te primesc la ei pentru ca-si doresc sa o ducă mai bine, nu ca sa “moara de foame” în timp ce turiștii se lăfăie la 5*.

Vizita in sat cu Ramadan

La nici 500 de metri de resort e un satuc. Lumea din satul ala munceste care pe la hoteluri, care vanzatori de piei de closca la turisti, care ghizi, care pescari si crescatori de seaweed (nu stiu cuvantul in romaneste si mi-e lene sa caut). Dimineata, ii vezi pe toti care pe jos, care cu bicicletele cum se duc la treaba lor, pe plaja.

Vizita in sat, pe care o fac mai toti europenii e de fapt slum tourism.

Pentru ca asta este si m-a indispus putin. Sa vezi la doi pasi de plaja, care e un fel de rai, satul alora care e nu ca iad, dar un fel de bojdeuci pentru servitorii din rai, e dezolant. Pentru ca, da, asta este adevarul, oamenii aia sunt servitori in tara lor. Traiesc in conditii mizere si sub umane (in aceptiunea lumii europene din deceniul asta – cand zic lumii europene nu ma refer la rromania) la doi pasi de resorturi luxoase si se plimba cu burtile goale (si pe interior si pe exterior), printre turisti care se rasfata si se infrupta din frumusetea si bogatia tarii lor. Si cu toate astea nu dau in cap. Eu unu… nu stiu, probabil ca as face si d-astea. Si nu spun asta din compasiune pentru oamenii aia, ca e mai greu cu sentimentele astea la mine. Remarc doar ce se intampla si vreau sa spun ca turistilor care merg acolo li se vinde imaginea feerica de Zanzibar, dupa care, odata ajunsi, li se vara pe sub nas saracia alora si li se sugereaza sa “support”. Si credeti-ma, sunt lucruri pe care nu vrei sa le vezi. Nu in vacanta. Sunt ok sa le vezi intr-un documentar, privind fals-empatic de la 10000 de km distanta, dar nu e ok sa dai ochi cu asta in timp ce incerci sa te relaxezi.

Baiatul asta, Ramadan, statea intr-o casa cu doua camarute. Am mai vazut asa case acum 25 de ani in Romania, in satul meu. Erau vreo 3-4 ale unor batrani singuratici. Foarte vechi. Eh, aci, traiau, nu mai retin cate persoane, dar parca era ma-sa, tac-so, un frate de-al lui cu copiii (parca 3), si inca nu mai stiu cine. Cand am ajuns acolo, o femeie dormea pe prispa din ciment. Afara, gen. Ploua pe ea, gen. Casele nu au curti gradini, etc. Nope. Sunt doar case pe drum. Bai parca nici acum 25 de ani nu era asa in Romania.

N-a stiut sa spuna cati sunt in sat. Nici macar cam cati copii. Cea mai sigura metoda sa numeri copiii e sa cumperi niste pungi de bomboane si sa le imparti. Vin toti buluc. Pungile le-am cumparat de la un batran al satului. Un fel de dealer local de bomboane :). 10 dolari, patru pungi. Doua mari si doua mici :).

Vedei voi, la aia e capitalism d-ala extrem. Statul nu prea sprijina nimic. D-abia acum ce se reintroduce invatamantul gratuit. Au fost comunisti, au inlaturat dictatorul, au apucat-o pe calea capitalismului, dar nah, mai fara capital asa, si-au realizat ca si-o fura si ca-i cam inrobesc altii, iar acum incearca sa o dreaga. Cumva.

Poti cumpara pamant la liber acolo, indiferent ce natie esti si poti sa iti faci casa, hotel, ce vrei. Banuiesc ca e ceva spaga de dat la autoritati dar, ma rog, n-ar trebui sa fie asta o problema. Astfel ca imediat langa sat vezi o viloaca ditai, care-i a unei familii de indieni, iar apoi un mini resort al unor italieni. Ca, de ce nu.

In schimb casele bastinasilor nu au geamuri, nici tencuiala. S-au mai “modernizat” si ei, nu mai respecta traditia de case din chirpici cu acoperis de frunze de palmier, ci le fac din boltzari, acoperite cu tabla ondulata, care pare sa fie un pic galvanizata.

Materialele sunt scumpe, ca nah, o insula in Africa - n-am auzit sa existe LaFarge sau Holcim Zanzibar. Munca in schimb, ieftina… si cam manuala.


[fb]
---
Trimis de catalinx in 19.01.16 17:12:37
Validat / Publicat: 19.01.16 18:08:34
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AFRICA [alte locuri]

VIZUALIZĂRI: 26834 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (catalinx); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 #1- Marea dincolo de nisip
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 84100 PMA (din 72 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Andox
[19.01.16 21:06:49]
»

@catalinx - Felicitari pentru articol. Ma inclin!

papone
[19.01.16 21:19:40]
»

@Andox - Imi furasi vorba, nea Andoaxe! Vorba pe care i-o furai si io unuia, deh...

@catalinx - Bravooooos!!! Ma inclin!

irinad
[19.01.16 22:40:53]
»

@catalinx - Au mai spus-o şi alţi colegi înaintea mea, dar nu mă pot abţine: un articol excelent, altceva! Felicitări!

CosminZichil
[20.01.16 02:06:24]
»

Sincer, nu stiu sa fi citit un articol mai bun ca asta, aici, pe site.

O abordare extrem de interesanta a "excursiei in paradis", avem nevoie de astfel de articole inainte sa ne luam zborul spre astfel de destinatii, si un astfel de articol nu m-ar impiedica sa mai merg, dar m-ar ajuta sa stiu la ce sa ma astept.

Am vazut mai demult un documentar despre Zanzibar si din cele 3 insule (parca), pe una sunt majoritatea musulmani mai "activi", iar in contextul crizei musulmanilor din toata lumea, si a evenimentelor neplacute ce au mai avut loc si prin Africa, poate mi-ar fi totusi cam frica sa merg acum, acolo.

Insa abordarea pe care ai avut-o cu localnicii cred ca a fost mai mult decat potrivita, asa ca felicitari, probabil ai trait una din cele mai de neuitat experiente din viata ta (pentru mine cu siguranta asa ar fi fost).

webmaster
[20.01.16 09:28:13]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

catalinxAUTOR REVIEW
[26.01.16 18:38:57]
»

Va multumesc.

dariuscip
[14.08.16 22:33:42]
»

Mda... partial adevarat. Daca mergi in locatii turistice consacrate cam asta intlanesti peste tot in Africa.

Exista insa si locuri in Zanzibar unde poti sa te plimbi in voie ore in sir pe plaja fara sa te intrebe nimeni de sanatate. De exemplu pe coasta de Est, intre Jambiani si Paje.

Nordul insulei e mai animat, mai turistic si mai "agasant". In rest, de acord, e un peisaj de vis care devine monoton si plictisitor dupa 2 zile (e pe placul nemtilor care de obiciei doar zac cat e ziua de lunga sub umbrele). Turele cu bicicleta prin imprejurimi, kite surfing si snorkeling (conditii ideale pt asa ceva) sunt activitati care pot sa umple un sejur.

De asemena, Stone town merita 1 zi pentru un tur. Iar legat de localnici, e normal sa incerce sa faca bani pe seama "albilor" veniti la relaxare ca doar n-o sa-si vanda intre ei suveniruri si sesiuni de snorkeling, insa toti cei cu care am interactionat au fost cat se poate de amabili si deloc agasanti. Sunt foarte saraci, la fel de saraci precum satenii din Baragan.

In concluize, Zanzibar este un loc de vis, un paradis exotic care merita vizitat, exact cum e si Romania, si Grecia, si Thailanda samd.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[14.08.16 22:41:13]
»

@dariuscip - Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

simon_niculae
[13.10.16 23:24:18]
»

@catalinx: bine scris, sincer de real, ne cam bate gandul sa ajungem pe aceste meleaguri, frumoase impresiile, bune ca si sfaturi, foarte bune su pozele, inca o data felicitari pentru stilul narativ, merita, iata ca se poate scrie placut si altfel!

IoanaV
[10.08.17 22:52:14]
»

Impresionant articol, si da, cine spune ca nu se astepta la asa ceva cred ca gresetse, Chiar si in zonele "curate" nu ar trebui ignorat nivelul de trai al bastinasilor.

Citiisem mai demult ca in Malaesia, exista o insula unde se duce gunoiul turistic Ei nu au unde sa l duca, asa ca gunoiul pretentios de resort, oasele de peste, ambalajul de ochelari armani si cele de prezervative, punga de la shop-ul hotelului si servetelele demachiante, toate ajung pe o insula vecina. Insula care e la fel de frumoasa ca cea cu resortul, doar ca nimeni n-a construit un resort pe ea. Asa ca e cos de gunoi.

Iubesc calatoriile, iubesc turismul dar imi place onestitatea. Nu mi se pare corect sa faci turism de lux in Zanzibar si Malaesia, asa cum nu mi se pare normal all inclusive in Turcia cu muntii de mancare ce se arunca (sper) atunci cand nu e consumata. Munti de mancare care ar hrani vreao 2-3 sate din Zanzibar. Sau Congo, sau Mali, sau Philippine, de unde ne vin bone ca s-au saturat sa traiasca cu 100 de dolari pe luna.

E ceva in neregula, am asa... un sentiment "uneasy" cand aud de lucruri din astea. Dar trebuie spuse.

Si pentru asta apreciez articolul tau onest.

anakin
[31.08.17 01:53:47]
»

@catalinx: Salve. Roli ma cheama si intentionez sa merg in concediu in Zanzibar la hotel Diamonds Mapenzi Beach Resort in perioada 25 nov-10 dec. Hotelul se afla undeva pe linga satul Kiwengwa parca. Asa am vazut in descriere pe booking. Spune-mi te rog, exista telefonie mobila acolo? Au internet disponibil? (poate am pus o intrebare deplasata dar vreau sa stiu asta). Ms de raspuns.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
giximan
[29.01.18 20:04:14]
»

Eu am reusit, fara mari probleme, cu cei de pe plaja sa ma imprietenesc rapid. In schimbul a catorva sampoane de la hotel si strangeri de mana. Am discutat cu 2-3 dintre ei cum o duc, cum le e viata, de unde suntem noi, etc si apoi daca veneau dupa noi stateau in spate la 10-20m. Parca eram paziti Odata a incercat altcineva sa ne vanda ceva si l-au certat prietenii mei.

Saracia din Zanzibar e o mostenire. Nimeni nu-i invata ce sa faca. Cam tot turismul e detinut de straini (multi europeni). Lucrurile sunt complicate acolo...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[05.10.18 07:25:11]
»

Vreau sa vad si eu partea asta a lumii. Nu ma ia prin surprindere ceea ce ai scris pentru ca si eu am vizitat tari sarace si am stat in resorturi de lux. Cam asa e peste tot. Atit timp cit nu iti dau in cap ca sa te jefuiasca... e ok. Ti s-a parut ca vine cineva sa iti "sparleasca" ceva de pe tine sau din buzunare?

giximan
[05.10.18 09:26:43]
»

@adri-nico: Salut,

Nu e usor sa dai un raspuns simplu. Ei sunt saraci si la ei in tara vin oameni cu bani, doar ca majoritatea banilor nu ajung la ei. Si le citesti in ochi tristetea, cateodata resemnarea sau ura. Asa ca e mai bine sa fii prevazator. Mai ales ca sunt niste povesti pe alt site international de calatorii...

Cat timp esti in complex e ok. In afara lui am socializat cu cei din zona, le-am explicat ca nu pot lua nimic de la ei (sunt dispusi sa-ti vanda orice) pentru ca totul e organizat de hotel si in doua zile eram de-a lor. Le-am dat cateva cadouri marunte, am cumparat niste nimicuri de la un magazin unde m-au dus ei si totul a fost ok. Dar prietenii mei erau masai. O sa-i vezi in multe locuri asigurand paza pentru ca sunt mai seriosi, si probabil mai ieftini

Succes si calatorie placuta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, anakin, catalinx, dariuscip, giximan, IoanaV, irinad, simon_niculae
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Zanzibar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06704306602478 sec
    ecranul dvs: 1 x 1