ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 12.02.20
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2022
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prison Island

TIPĂREȘTE URM de aici

Undeva în nord-vestul capitalei Zanzibar City se află o mică insuliță, destinație obligatorie pentru oricine, odată ajuns pe insulă, e în căutare de locuri speciale. Așa că una din excursiile noastre s-a numit "la insula închisorii și sanctuarul țestoaselor", titlu care spune cam totul despre unde voiam să ajungem.

Nenea Abdalla, ăsta cu care făceam excursiile, și-a găsit o "fereastră" în agenda lui, deschisă în lobul temporal și nu pe telefon cum s-ar crede. Avea omenașul ăsta o " ținere de minte" că de-i spuneam ieri un banc, îl reproducea azi instant cu zâmbetul pe buzele-i botoxate. La poantă trebuia să mai lucrez cu el că râdea ori prea devreme, ori prea târziu. Dădeam semnalul când pocneam din dește!

Așa că ne duse-n port și ne lasă amanet unei fătuci, "bronzată" de același soare ca și el. Urma să fie ghidul nostru pe mai departe, cât timp Abdalla își ducea "jumătatea" la doctor, că-i crescuse burta, dacă am înțeles eu bine. Mi-a făcut cu ochiul ștrengărește, urmând să ne preia după ora 17. M-a asigurat că plătise Irinei totul anticipat și că rămân pe mâini bune, numa' să mă țin de fusta ăsteia.

Fata vorbea fluent "ingliș" cu accent din vârful limbii materne, plescăite peste șirul de dinți sănătoși, parcă frecați cu "Cristal". Înțelegeam destul de bine dar, pentru certitudine, am rugat-o să se exprime mai rar. Eventual să se ajute de mâna rămasă liberă, că-n cealaltă ținea strâns o poșetă, de ziceai că-i "coana mare" când mergea la primărie să plătească “foncirea” .

Ne-am prezentat și am înțeles că putem să-i zicem... Irina! Nu știu dacă era numelei ei real, știut fiind că pe aci se cam "botezau" unii pe alții după turiștii pe care-i amețeau. Odată gătate prezentările și cu instructajul făcut, plecarăm spre bărci. Așa că, pentru următoarele ore… let' s go togheter. Irina ochi o barcă liberă, se înțelese la preț cu cârmarul și, luați cam pe sus, urcarăm în șalupa ăstuia, mai exact o “conservă” plutitoare. Un altul trase funia cu ancora și sări după noi în barcă. Ne urnirăm.

Până la insulă am făcut cam douăj' de minute, sărind din val în val și stropiți binișor, în ciuda "eforturilor" sandokanului de la cârma. Mai lucra omul din accelerație, încercând să nu bage barcazul sub primul val, da' tot pe-al treilea îl tăia pe la jumătate. El se amuza teribil, stând cu ăilalt la coada bărcii, dar eu, din dorința de a filma cât mai mult, stand la prova ca DiCaprio pe Titanic, eram “ciuciulete” . Ceva shampoo mai trebuia că spume făcusem anticipat. Până și Irina era săraca mai mult vânătă decât neagră, fiind într-un dialog permanent cu sandokanii mei, ce-și dădeau coate, rânjindu-și fasolea la noi.

Am ajuns la insulă, pătruns de emoție până-n intestinu' gros, am sărit din barcă și intrat pan' la brâu in apă… ce mai contează! Ajut fetele să coboare în timp ce sandokanii trag de barcaz să nu-l eșueze pe nisip. Și gata… pornirăm lipa, lipa pe o alee ce duce spre închisoare, urmând “pata de culoare” din fața noastră, ce-și ducea într-o mâna pantofii, iar în cealaltă… poșeta, evident! Se mai oprea pe ici pe colo și începea cu invariabilul “this is” în explicațiile ei, altminteri recunosc, destul de pertinente.

În interiorul închisorii ne-a ținut o lecție de istorie, cu atât patos și respect pentru ce s-a întâmplat aici în trecut. Am plecat ochii rușinat că sunt de culoare cu ai de-au comis acele atrocitati. Îmi era rușine de fata asta și de neamul ei de nu mai puteam ridica privirea de la sandalale din care-mi ieșeau degetele pline de nisip. Gândeam: mâine trebuie să-mi tai unghiile - asta ca să evit tirul verbal cu care mă bombarda Irina. Recunosc că m-am simțit de parcă bunicu' lu' bunicu' făcuse pe aci comerț cu ceva sclavi și mirodenii și cum nu fusese judecat la timpul lui, trebuise să-i vină acu' un descendent… să și-o ia în freza cu dobânda.

M-am “fofilat” spre ieșire când am prins momentul, chipurile să fac alte câteva poze, doar să nu mă mai simt “vinovat” de ce a fost în trecut și am luat, de unul singur, încăperile la rând. Dintr-o celulă, în care se mai păstra inelul înfipt în podea și lanțurile aferente, ajunsei într-un… bar. Arăta ca acu' o sută de ani numai berea era mai rece și de actualitate. Cel puțin după preț!

După o bere “Safari” , oarecum echilibrat emoțional, am simțit că trebuie să scap de alte “emoții” ținute în mine și trecute sub tăcere. Mă rugam să nu se fi udat toate șervețelele din rucsac că igenică pe-aci... nexam. Despre închisoare e plin netul de comentari, eu adaug doar că mi-a lăsat un gust amar fiind vorba despre suferințe umane cauzate tot de “oameni” .

Am lăsat în urmă zidurile pușcăriei și ne-am îndreptat spre o altă închisoare, de astă dată mai puțin deprimantă… sanctuarul țestoaselor. De la intrare am luat câteva frunze de varză, cum lua tot poporul. Evident scumpe și astea, dar n-aveai cum să ignori rugămintea omului de la intrare ce te invită să donezi pentru hrana animalelor. Testoasele” Ninja” nu-s de origine din Zanzibar, aici ajungând din insulele Seychelles ca un gest de amiciție între guvernatorii celor două arhipelaguri. Și aci, trăind în captivitate, s-au înmulțit, suportând milioane de bipezi cu gălăgia și blitz-urile lor

Sunt imense, greoaie, le curg ochii și le pute gura. M-am aplecat spre una de vârsta mea (au anii scrisi pe carapace!!!) să-i dau varză. Asta cască botu', "compostează" de două ori atât de repede că-nghite toată frunza... trag repede mâna că se uită ciudat la degete, pana mea, poate nu toate-s ierbivore! Lasă în urmă lor o mizerie ca-ntr-o fermă de suine și mirosuri nu mai zic.

Și era o gălăgie de nu te-nțelegeai om cu persoană, se pozau, se inghionteau, simulau că ar încăleca pe “turtle” . Numai un puțulică plângea de mama focului, băgat în fund la mă-sa… că-l papă broasca. Asta spre disperarea lu' tat-su, ce-l voia pozat lângă animal.

Jumătate dintre vizitatori erau indieni. Dăduseră de ceva bani și se numeau turiști acum, numai că veneau cu obiceiurile lor bengaleze de la marginea Calcuttei: scărpinatul în toate orificile, scuipatul și aruncatul resturilor pe oriunde, țipătul ca mușcat de cobră și… mirosul! Cine nu știe cum miroase un indian să fie mai îngăduitor cu ai lui ciorapi, nu una-două aruncă-i la spălat!

Voiam să o găsesc pe a mai bătrână dintre broaște, bunica cum ar veni. Știam că are 192 de ani și ba eu, ba Irina citeam numărul scris pe șalele celor întâlnite în drum. Nici-o șansă, parcă eram la 6 din 49, nu găseam nimic peste 150. În final ne-a arătat-o un îngrijitor… era într-o băltoacă cu carapacea ca un Matiz dat peste cap, inertă și deplorabilă ca aspect. Mda! Jos pălăria pentru vârsta ei. Voiam să-i spun că-i transmite Iliescu un cordial “mai animalule” , da' n-a scos capul pe fereastră.

Am plecat din sanctuar după ce am văzut “creșa” (țarcul în care erau ținute broscuțele proaspăt eclozate) și hai la barcă. De pe aleea pe care mergeam se vedeau vreo 50 de bărci acostate puțin mai în larg. O întreb pe Irina dacă mai știe cum arată barca noastră cu sandokani, că eu, puteai să mă epilezi cu ceară pe feșe, habar n-aveam cu care venisem. Asta râde șuie la mine, bagă două dește-n gură și trage un chiot spre barcagi, făcând semn cu mâna să tragă la mal. “Dintre sute de catarge” doar o barcă se puse în mișcare… erau ai noștri. Na, mai zi ceva despre comunicare sau cum merg treburile pe aci!

Până-n port drumul a fost fără incidente, doar ascultam la fata asta ce mai povestea despre ale broaște. Cică unele dintre ele ascund spirite și că ar fi fermecate pare-se. O întreb în glumă ce s-ar fi întâmplat dacă pupam o broască pe bot… se tranforma sau nu într-o prințesă? Irina prinde glumă și după ce se umple de râs îmi zice că tot ce e posibil, dar cu siguranță c-ar fi… “de culoare” .

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ionraut in 20.02.23 13:06:37
Validat / Publicat: 20.02.23 15:08:24

VIZUALIZĂRI: 2986 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionraut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Intrare in inchisoare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

k-lator
[23.02.23 12:50:52]
»

@ionraut: Bravos! Mi-a plăcut rău... ț ???? (ca să nu zic mult) cum decurse povestea cu țestoasele alea de' j' de sute de ani (chiar dacă nu ne-a arătat nimeni o disecție de femur în care să le numărăm cercurile)... în fine, știu ei mai bine!

Deci să concluzionăm: mare albastră avusăși, sandokani navigatori da, insulă cu nisip da, chestii inedite da, ghidușă româncă (Irina) da... iaca - toate ingredientele pentru o zi relaxată de vacanță.

Eiii... s-auzim numai de bine, sper! Adică și la alte povești.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ionrautPHONEAUTOR REVIEW
[23.02.23 19:22:28]
»

@k-lator: Mulțumesc Călătorule! Mai am ceva povesti, că tot mai arde focu-n vatră cât a mai rămas din iarna asta neninsă. Numai tu să te oprești spre "a ceti"... că parcă era o expresie despre călător și drum. Ține aproape!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ionraut, k-lator
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Zanzibar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047590017318726 sec
    ecranul dvs: 1 x 1