ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.12.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 21.05.17
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    DEC-2017
    DURATA: 7 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    încărcat de pe telefon!
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Kairouan

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Kairaouan este al patrulea oras sacru pentru musulmanii de pretutindeni, dupa Mecca, Medina si Ierusalim. Moscheile si istoria culturala a locului au fost adaugate in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

    Se spune ca arabii, dupa ce au cucerit Cartagina cu usurinta, au vrut sa se stabileasca intr-un loc mai sigur si nu atat de mult expus. De aceea, au hotarat sa isi stabileasca aici capitala, dar si pentru ca prin Kairouan trecea drumul catre Muntii Atlas.

    Orasul a fost intemeiat de catre omeyazi in jurul anului 670. In timpul Califului Mu'awiya (661-680) a devenit un important centru de studiu al teologiei islamice sunnite, atragand numerosi musulmani din diverse parti ale lumii.

    Dupa stabilirea arabilor aici, Kairaouan a devenit locul din care ei porneau in campaniile militare de cucerire a teritoriilor nord-africane catre Muntii Atlas.

    Acum orasul numara aproape 200.000 de locuitori.

    Marea Moschee Sidi Uqba

    Atractia principala in oras este Marea Moschee Sidi-Uqba, despre care se spune ca inca ar fi constituita din materialele din care a fost construita la inceput.

    Moscheea a fost intemeiata de generalul arab Uqba Ibn Nafi in anul 670, insa aspectul ei actual dateaza din secolul 9.

    Ghidul ne-a spus ca moscheea acopera o suprafata de 8000 mp si cuprinde trei componente: salile de rugaciune o treime din suprafata), curtea interioara si minaretul format din trei etaje.

    Cele mai multe dintre coloanele si capitatelurile de aici au fost luate de la ruinele altor cladiri vechi, unele fiind prduse local. Moscheea se sprijina pe 414 coloane din marmura, granit si porfir, majoritatea foind aduse din Cartagina.

    Monumentul este impunator. Desi este sfarsit de decembrie, in acest oras a fost destul de cald... aproape 25° C. Inteleg ca aici din primavara pana in toamna te coci la soare extrem de bine. ???? Insa printre coloanele moscheìi, dar si inauntru este extrem de racoros.

    Dedesubtul curtii moscheii se afla un bazin adanc de 4 metri in care se aduna apa de ploaie, care in zilele noastre este folosita la curatarea moscheii si a dependintelor ei.

    Intr-o parte a curtii se afla un cadran solar folosit pentru aflarea orelor (timpului) de rugaciune.

    Marea Moschee din Kairaouan (Sidi Uqba) este considerata a fi una dintre cele mai importante monumente ale civilizatiei islamice, dar si o capodopera arhitecturala pentru intreaga lume.

    Dupa ce am iesit din moschee, am fost primiti cu apa rece si fructe, la sediul central al unei asociatii pentru conservarea obiectivelor culturale istorice tunisiene. Sediul a fost impresionant prin decoratiunile dantelate de motive andaluziene si bucati de faianta traditionala.

    Bazinele aghlabite

    Acestea au fost construite de catre aghlabizi in secolul 9, ele fiind atragatoare mai mult datorita nivelului sofisticat de inginerie, decat in aspectul lor. Cei mai multi vizitatori nu fac altceva decat sa arunce o privire la bazine de sus, de langa punctul de informatii pentru turisti, insa poti intra si te plimba liber pe langa elw.

    Apa venea aici dintr-o vale de la 4 km distanta, prin canale construite de oameni. Apa intra astfel in bazinul mai mic, unde impuritatile se sedimentau, dupa care trecea printr-un canal in bazinul cel mare. De aici se umpleau alte bazine mai mici de foema unor fantani din care oamenii se aprovizionau cu apa.

    Medina din Kairouan

    Medina de aici presupune si un bazar cu preturi destul de convenabile. Covoare, obiecte de piele si o multime de alte produse traditionale si reprezentative tunisienilor le gasiti acolo in medina Kairouan-ului, desi nu se compara deloc cu medina Tunisului care e considerabil mai mare si mai variata in marfuri.

    Acest oras are si un produs de patiserie specific: Makrouth. Am fost astfel la un fel de patiserie cu laborator propriu pentru a acjizitiona aceste dulciuri minunate sub mai multe forme: cu migdale, curmale (pentru care este renumita zona), fistic sau alune. Un kg de makrouth cu curmale costa aproximativ 8 lei, insa celelalte costau pana la 23 lei kilogramul, in functie de umplutura aleasa.

    In Kairouan mai puteti vizita (noi nu am vizitat, insa ghidul a tinut sa ne spuna cate ceva despre acestea): Moscheea Celor Trei Porti (sec. IX, fatada presupune un exemplu de arhitectura islamica inedita) si Moscheea Berbera (care e, de fapt, mausoleul lui Sidi Sahab).

    Noi am mancat la restaurantul numit Beb El Medina, undeva pe stradutele inguste din apropierea fortaretei. Daaaaarrrr, abia la plecare, am vazut pe unul dintre pereti un gandac de bucatarie ascunzandu-se in spatele unui decor. ???????? Ce mai puteam faceeee??? ????????????

    In fine. Am mers sa vedem si o fantana numita Barrouta (anul 796) din care apa este extrasa de o camila care se invarte legata la ochi. Responsabilul de acolo a tinut sa ne spuna ca aceasta munceste doar pe perioada zilei si ca noaptea este eliberata. Legenda spune ca cei care beau de aici apa se intorc cu siguranta aici.

    Am vizitat si o casa traditionala a unui fost guvernator din vremea nu stiu cui. Casa avea numeroase incaperi care mai de care mai decorate si o terasa cu doua etaje, de unde aveai o priveliste destul de frumoasa asupra orasului. Terasa includea, de asmeenea, si un hammam turcesc in aer liber. Una dintre incaperile casei era, de fapt, un mini atelier de tesut covoare. In afara de cele confectionate aici, multe covoare sunt aduse din satele berbere din sud. Am cumparat si noi un covor (subtire, nu gen persan) cu motive berbere, aprox. 1.5x1.5, pentru care am platit 100 euro (dupa negocieri stranse). Pana să ieșim noi din casa traditionala, intorcandu-ne pe același traseu din labirintul încăperilor, am dat in prima cameră peste un cuplu de tineri căsătoriți care veniseră acolo pentru o ședință foto. Am atasat o poza cu mirii îmbrăcați tradițional de nunta.

    Ghidul nostru ar fi vrut sa fim si martori la una dintre cele mai importante evenimente agriculturale in regiune: culesul maslinelor si procesul prin care maslinele sunt transformate in ulei. Insa, din pacate, nu am putut face acest lucru intrucat se facuse deja foarte tarziu si trebuia sa pornim spre Tunis.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Sakiz* in 31.12.17 22:20:13
    Validat / Publicat: 01.01.18 00:43:44
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TUNISIA.

    VIZUALIZĂRI: 2453 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sakiz*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P07 Pana să terminăm de vizitat casă traditionala cu terasele ei, un cuplu de tineri căsătoriți îmbrăcați tradițional (de nunta) tocmai ce venise pentru o ședință foto. Noua tare ne-a placut mireasa! Voi ce părere aveti?
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13000 PMA (din 10 voturi)

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [01.01.18 11:20:14]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Rodel
    [01.01.18 16:13:20]
    »

    Iți urmăresc cu interes impresiile din Tunisia, o țară pe care aș fi vrut s-o vizitez, dar știu că nu se mai organizează excursii acolo. Ai fost pe cont propriu?

    Sakiz*AUTOR REVIEW
    [01.01.18 16:15:49]
    »

    @webmaster: Multumesc. Am uitat sa mentionez in articol ca vizitarea siturilor la Kairouan a costat 10 dinari (aprox. 13-14 ron) si erau toate siturile incluse.

    Sakiz*AUTOR REVIEW
    [01.01.18 16:26:56]
    »

    @Rodel:

    Iti multumesc pentru ecou!

    Am incercat sa organizez excursiile in Tunisia cu ajutorul unei prietene care mi-a recomandat ghizi locali. Nu am ce sa reproșez ghizilor, cu excepția celui din Bardo, care a fost mult prea succint... chiar zgârcit in explicațiile sale. In rest, mie mi-a plăcut experienta si am avut timp destul pentru vizitarea principalelor obiective pe care ni le propusesem, având în vedere că am călătorit la sfarsit de decembrie.

    Dacă îți cumperi biletul de avion si faci rezervarea la hotel, excursiile se pot aranja cu agenții de aici.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mishu
    [07.01.18 22:10:32]
    »

    @Sakiz*: Foarte interesant si acest articol, este o altfel de lume despre care nu prea stiu cine stie ce si astfel apreciez ceea ce ne povestesti.

    Si ai dreptate, mireasa din poza este tare frumoasa.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    mishu, Rodel, Sakiz*
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Tunisia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050203800201416 sec
    ecranul dvs: 1 x 1