ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2013
DE arru
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 19.06.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2006
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Amintiri din Sahara tunisiană (I)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

După cum am promis, revin cu un review despre excursia pe care am făcut-o prin Tunisia. Ne-a costat cam 100 de dolari de persoană în 2006 şi am străbătut circa 1400 de km în două zile. Obositor, dar a meritat fiecare bănuţ şi minut petrecut în maşină.

Prima zi

Am plecat dis-de-dimineaţă, la ora 5 din hotelul Prima Life Safa (vezi impresii) cu un microbuz, culegând de pe drum ceilalţi turişti dornici de aventură. 10 plus hotelului şi agenţiei că am avut asigurat accesul la micul dejun cu noaptea-n cap.

Prima oprire, amfiteatrul din El Djem, construit în secolul al 3-lea d. Hr. Al treilea ca mărime din lume, din câte am înţeles. Este impunător, fermecat şi te face să te gândeşti la statornicia locurilor şi imortalitate. Cele două pasaje subterane îţi dădeau fiori numai la gândul că pe acolo au pus piciorul oameni care au trăit acum aproape 2000. Ghidul ne spunea ca este posibil să fi existat tuneluri în continuarea acestor pasaje, care porneau de sub amfiteatru şi ajungeau până la mare. Nu ştiu care ar fi putut fi scopul acestora, dar toată stima şi respectul pentru romani! Erau cu mult deasupra noastră, cei de acum, care ne căznim cu o autostradă de ani de zile :-p

După ce ne-am căţărat, urcat, coborât peste tot unde era permis accesul, după ce am făcut multe multe poze, ca să rămână imaginile mai bine impregnate în memorie, am plecat la drum, lăsând în urmă vestigiile scăldate în lumina tulburătoare a dimineţii tunisiene.

Pe drum cu drag şi spor către Matmata, satul berber, să vedem casele construite după arhitectura troglodită. Nu ştiu ce m-a impresionat mai mult: oamenii pe care i-am văzut acolo şi voinţa lor de a trăi aşa (şi sper că sunt bine răsplătiţi pentru că suportă atât du-te-vino), sau locuinţele atât de simple, săpate în piatră. Cel mai bun cuşcuş pe care l-am mâncat vreodată îl găsiţi acolo. Şi cea mai rece bere, desigur :)

Antren, veselie, bere răcită la aerul condiţionat din autocar :) Am avut noroc de oameni voioşi şi foarte de treabă şi ne-am simţit minunat. Cântece de drumeţie (a-la-romania, desigur). Şoferul – cu chef de viaţă. Ne pune şi el muzică arăbească şi... începe să aplaude şi să danseze cu faţa la noi. “Ţine, şefule, de covrig, că de aplaudat, aplaudăm noi! ” :)

Direcţia cap-compas: Sahara. Mirific. În oază era o mulţime de turişti care dorea să guste din experienţa deşertului. Se închiriau costumele tradiţionale care te acopereau cu totul, inlcusiv nişte basmale pe cap. Arătam ca nişte copii, nu prea fidele, ale tunisienilor. La început nu prea am înţeles de ce trebuia să le îmbrăcăm, dar m-am lămurit în momentul în care ne-am apropiat de dromaderii care aşteptau molfăind domol şi strîmb. Costumele făceau parte din experienţă şi în plus îţi protejau hainele de miros şi părul de pe bietele animale.

Ne-am ales fiecare câte o cămilă (nu aveau două cocoaşe, dar nu vreau să mă repet într-una cu dromaderii). Omul ne-a arătat cum să le manevrăm. Femeile mergeau în spatele bărbatului. Aşa ne-a explicat arabul, aşa am făcut. Eram la el acasă, în definitiv :) Mie mi-a convenit, întrucât tovarăşa mea de drum era cam îndărătnică, iar faptul că MICUL ARAB (iubitul meu, şi nu glumesc când îi spun aşa, că se încadrase perefect în decor, de parcă se născuse pe cămilă) o îndruma, m-a scutit pe mine de umilinţa de a ţipa după ajutor şi de a striga la sărmana cămilă “Nu pe aici! Înapoi! Hai cu mama, te roooog! ”

Călare pe cămilă, cu o ţigară Camel în gură, MICUL ARAB mergea tare mândru şi plin de el, conducându-ne către marea de nisip. Mai ceva ca un adevărat şeic din “1001 de nopţi” :)

În sfârşit, înaintăm câteva zeci de metri, până la cele mai apropiate dune. Întindere de aur, vântul nu sufla deloc, aerul era clar, soarele către asfinţit. Incredibilă experienţă în nisipul fierbinte şi atât de fin că nu-ţi mai venea să pleci. Am adunat fiecare cât şi în ce am putut, ne-am plimbat încoace şi-n colo cam vreo oră, pe urmă am făcut drum întors.

Înapoi în oază după suveniruri, înainte să predăm costumele şi să pornim către hotel.

Ne-am oprit la trandafirii deşertului, care îmi atrăseseră atenţia. MICUL ARAB se învârtea pe lângă mine, aşteptând să termin cumpărăturile. Cineva îl interpelează: “Hi! 2 for 1 dinar? ” “Ce... vrea ăsta de la mine, măh pitikule? ” Supriza a fost mare când persoana respectivă a răspuns stins: “Scuze, v-am confundat cu vânzătorul! Nu vă supăraţi…” No offence pentru soţul meu, dar confuzia era de înţeles.

Am lămurit treraba cu co-naţionalii noştri, ne-am amuzat, am predat costumele şi am plecat către autocar, cu gândul ca de acum înainte să fim mult mai atenţi la ce şi cum vorbim. Nu se ştie niciodată cine îţi va răspunde în dulcele grai românesc :)

Douz. În seara aceea am fost cazaţi în oază la un hotel de 3 stele. Iniţial ni se spusese că vom sta la unul de 5 stele, dar nu am regretat schimbarea. Format din multe bungalouri pierdute printre copaci şi vegetaţie luxuriantă, cu piscine şerpuitoare cu apă destul de rece (pe care oricum am încercat-o, că nu te poţi abţine văzând atâta frumuseţe) şi piscină interioară... totul a fost incredibil. Mâncarea a cam lăsat de dorit, însă restul a compensat. Camerele foaarte mari, baia la fel; curat. Singura problemă a fost teama mea de niscai târâtoare care ar fi putut sălăşlui prin cameră. Teamă inspirată de o mică şopârlă care ne-a întâmpinat pe peretele de deasupra uşii de la intrare. Aşa că m-am pironit în vârful patului până când consortul meu a controlat temeinic camera. Nu vă speriaţi, nu a găsit nimic nicăieri.

Pentru o noapte cât am stat acolo, şi de fapt câteva ore, pentru că la 3.30 dimineaţa am primit apel de trezire de la recepţie, a fost foarte, foarte bine.

Pentru mine, locaţia aceasta a fost imaginea perfectă a unei oaze din poveşti şi am rămas profund impresionată. Aşa arăta totul în mintea mea şi când mă gândeam la “Răpirea din serai”. Nopţi arabe cu parfum de curmale şi flori africane.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de arru in 24.07.13 00:52:30
Validat / Publicat: 24.07.13 02:05:56
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TUNISIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3478 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (arru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sosirea la amfiteatrul El Djem. Unii s-au trezit si mai devreme decat noi :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.07.13 02:05:21]
»

Împreună cu previzibilele / promisele continuări, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[24.07.13 06:53:56]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

arruAUTOR REVIEW
[24.07.13 12:15:27]
»

@webmaster13: Ilustratia muzicala este perfecta! Multumesc mult

Diaura*
[24.07.13 12:34:29]
»

@arru

Minunata vacanta.

Am facut si eu acesta excursie in urma cu cativa ani, si am amintiri placute din Tunisia. Daca lumea nu ar fi atat de mare si eu nu as fi dornica sa vad cat mai multe locuri, m-as duce in Tuisia macar o data la 2-3 ani.

Amfiteatrul din El Djem este mult mai bine conservat decat cel din Roma si mie mi-a placut mult. Am facut acolo cateva din cele mai frumoase fotografii din acea vacanta.

Astept continuarea povestii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
arruAUTOR REVIEW
[24.07.13 13:18:26]
»

@Diaura: Multumesc frumos! Si eu as reveni cu cea mai mare placere acolo. Dar imi doresc sa-mi duc si fetita, asa ca mai astept putin...

mirmicu
[24.07.13 19:31:15]
»

@arru: Felicitari!!! Foarte frumos si bine structurat acest review tinand cont ca amintirile mai palesc de-a lungul timpului. Si fotografiile sunt foarte frumoase. Am fost in excursia asta in octombrie 2006 si a ramas una dintre cele mai dragi vacante. Am avut un ghid foarte pregatit care ne-a povestit intruna, Ianos.

Am cumparat ca suvenir "floarea desertului" si am umplut un pet de 0,5l cu nisip pentru a-mi aranja un bol acasa. Nu am inteles pe moment de ce arabii ma priveau insistent. Motivul nu era parul meu blond ci faptul ca am golit bidonul de apa pentru a-l inlocui cu nisip. Sa risipesti apa in desert e... "blasfemie".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Diaura*
[25.07.13 10:11:18]
»

@mirmicu:

Ce coincidenta...

Si eu in 2007 cand am vizitat Tunisia tot pe Ianos l-am avut ghid - un om de mare cultura si un foarte bun organizator.

Noi cand am traversat desertul si am intalnit vreo doi copii de nici 14 ani care erau cu camilele la pascut pe acolo, le-am donat toata apa noastra, caci ne convinsesem ca si in cele mai izolate locuri, noi gasim mici terase cu apa sucuri, inghetata si bere, deci pentru noi nu era o problama.

Copiii aceia au facut un gest care ne-a impresionat pe toti; au dat aproape toata apa camileleor, ei band doar cateva inghitituri la sfarsit. Nu voi uita niciodata acea scena emotionanta.

mirmicu
[25.07.13 10:29:50]
»

Da, Ianos era tare "pitoresc". Ne-a povestit, de exemplu, cum pana in 1954 tunisienii aveau dreptul de a-si lua mai multe sotii, bineinteles daca aveau posibilitati. De aproape 60 de ani acest lucru a fost limitat prin lege la doar una. Asta daca ti-o permiti pentru ca daca nu au o casa si fac dovada ca un rost, nu pot sa se insoare (asta este doar o lege nescrisa). Din pacate, pentru ca odata cu dictatura a intervenit si saracia, foarte putini barbati mai reusesc sa aiba o casa dintr-un salariu de mediu de 200 de dolari (situatie asemanatoare cu cea de la noi). Deci, fara casa = fara nevasta. Si cum concubinajul si prostitutia la musulmani sunt total interzise iata cum a crescut spectaculos si in secret rata homosexualitatii in Tunisia.

Diaura*
[25.07.13 11:00:14]
»

@mirmicu:

Asa este. Noroc ca pe unii ii mai salveaza parintii sau bunicii in privinta caselor; stau si 3-4 generatii in aceiasi casa.

Desigur iti amintesti de toate casele neterminate, lucru motivat si din dorinta de a scapa timp de 10 ani de plata impozitelor.

De cate ori o noua generatie dintr-o familie se casatoreste, se mai adauga un etaj la casa veche.

Iar secretul despre care vorbesti este ceva notoriu; toata lumea stie... dar nimeni nu recunoaste; sau este atat de "firesc", deja, caci de sute de ani face parte din normalitatea lor.

arruAUTOR REVIEW
[25.07.13 13:15:04]
»

@mirmicu: E adevărat. Am găsit şi prin România zone dezolante, gospodării părăsite sau doar sărace. Dar ceea ce am văzut acolo ne-a tulburat. De aceea am şi rămas impresionată de felul de a fi al tunisienilor. Nu ştiu cum ne-am fi descurcat noi în situaţia lor...

le_maitre
[28.07.13 22:38:56]
»

@arru: Doamnă, mi-ai făcut poftă cu saga berberă aici-șa prezentată în mod delicato-elaborat...

Omagii!

claudiu 71
[28.07.13 22:58:11]
»

Mi ai trezit amintiri placute acelasi traseu l. am facut si noi cu unele modificari am stat in Douz la marginea Saharei la hotel Touareg iar de aici am mers dupa ora 18 vreo ora in Sahara intr. o oaza unde am innoptat am intrat cu 40 grade iar pe la 23 aveam 15, iar cerul era plin de stele. Am fost si la Chot el Jerrid desertul de sare, Tezour orasul de la m arginea desertului si la Mecca tunisiana, orasul Kairouan. A fost dur dar am uitat am ramas doar cu amintirile placute, caldura infernala si drumul de cca 1000 km au fost de-a dreptul epuizante.

Locuitori din Matmata nu doar ca traiesc acolo dar asta este si slujba lor pentru vizitele turistilor primesc bani de la agentii plus de la turisti la toti le este mila de ei asa ca aduna ceva din traiul lor greu.

Felicitari pentru review un maree vot si de la mine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
arruAUTOR REVIEW
[28.07.13 23:57:13]
»

@le_maitre: Eu tot insist! Merita, sa stii

arruAUTOR REVIEW
[29.07.13 00:15:05]
»

@claudiu 71: Un maaare multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
arru, claudiu 71, Diaura*, le_maitre, mirmicu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Tunisia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064208030700684 sec
    ecranul dvs: 1 x 1