ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
OCT-2024
DURATA: 2 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Singapore - prim contact cu minunea de oraș

TIPĂREȘTE URM de aici

Voi începe relatarea periplului nostru la Antipozi cu detalii despre… Singapore, acolo unde am ajuns la capătul unui zbor de 9.161 km parcurşi în 10 ore din Istanbul.

A urmat controlul paşapoartelor efectuat de tehnologia superperformantă ce îţi citea documentul, scana privirea şi amprenta degetului apoi valida deschiderea porţii. Accesul era supravegheat de o singură persoană care se plimba dincolo de porţi cu un laptop în braţe.

Înainte de a ajunge în Singapore nu ştiam că ai nevoie de completarea unei declaraţii ce trebuia încărcată online în sistemul gestionat de poliţia de frontieră.

Necunoaşterea mea nu a constituit un impediment prea mare întrucât, înainte de porţile pomenite mai sus, au amenajat un spaţiu destinat îndeplinirii acestei formalități, prevăzut cu un angajat ce îndeplinea atribuţii de consiliere şi tablete, toată operaţiunea efectuându-se electronic. Nu pe coli A4, cu pixuri să se împrăştie pe acolo…

Noi am completat de pe telefon, în incintă fiind afişaţi toţi paşii ce trebuie să-i urmezi. Pentru celeritate şi simplitate se poate completa o singură declaraţie de întreaga familie, Adriana asumându-şi responsabilitatea şi pentru mine pe durata şederii.

Îţi sunt solicitate date foarte precise referitoare la perioada vizitei, hotelul la care vei fi cazat, data în care vei părăsi ţara şi destinaţia următoare.        

Capitala statului omonim considerat a fi unul dintre “tigrii asiatici” în materie de creştere economică reprezintă o variantă de escală pentru a ajunge în Noua Zeelandă.

Observând asta, din capul locului am dorit zbor pe aici, date fiind referinţele excelente ale Aeroportului Changi. Ulterior, de pe site-ul acestuia, aveam să aflu că pasagerilor cu escală între 5,5 – 23,5 ore li se oferă  un tur ghidat gratuit prin oraş, cu durata de 2,5 ore.  

Sunt puse la dispoziţie 3 itinerarii, fiecare dintre ele având câte 2 opriri în locaţii emblematice ale oraşului iar pentru a fi luat în autobuz poţi să rezervi locul cu până la 50 zile înainte de data sosirii.

Cobori din avion, te îndrepţi spre zona de transfer şi cauţi locaţiile birourilor destinate acestui serviciu, aflate în terminalele T2 şi T3, având musai la tine biletul pentru zborul următor, paşaportul şi confirmarea rezervării.

Pe lângă această ofertă, Changi posedă magnetul The Jewel, o splendidă grădină etajată situată în T1, cu cea mai înaltă cascadă interioară din lume numită Rain Vortex.

Toată lumea o caută şi toţi rămân cu ochii pe sus în faţa minunăţiei! Odată intrat, începi să te obişnuieşti cu susurul calm al apei ce se revarsă din cascadă, poţi lua loc pe bănci sau trepte să priveşti bogăţia verde. De linişte nu prea ai parte întrucât foarte multă lume se foieşte pe acolo, de la călători până la grupuri de elevi şi studenţi singaporezi aduşi pentru a lua contact cu măreaţa realizare.

O bună imagine ai de la ultimul etaj, acolo unde are staţie Sky Train, unul din mijloacele de transport care asigură legătura între cele 4 terminale ale aeroportului ce se întinde pe o imensă suprafaţă.

Nu vreau să mă întind şi să scriu despre Changi prea mult – deşi @AZE iscase o provocare cu Hammad Airport. Dar, neapărat, simt nevoia de a menţiona impresia avută când am păşit pe covoare, curăţenia impecabilă a aeroportului - asigurată parţial de roboţi care se mişcă printre pasageri sau de personal uman care la toaletă a şters cu mopul în urma mea şi picătura ce a ajuns pe pardoseală după spălarea mâinilor  - precum şi excelentelor informaţii puse la dispoziţia călătorilor.

Iar odată ieşit din terminale ai impresia că ai ajuns direct în parc, autobuzul rulând kilometrii buni pe şosele străjuite de copaci şi peluze de iarbă până să părăsească aeroportul.

Cazarea în Singapore am ales-o astfel încât să avem acces uşor de la aeroport, fără a schimba multe mijloace de transport, dar şi a fi poziţionată destul de central şi la distanţe nu foarte mari de obiectivele dorite a fi vizitate.

Când scriu “destul de central” mă refer şi la faptul că hotelurile din buricul târgului practică tarife de te sperie când iei contact cu ele.

Odată ajunşi la recepţie suntem cazaţi destul de repede deşi ni se reproşează cu o jumătate de gură că am sosit prea devreme şi există posibilitatea să nu aibă încă pregătite camerele. M-am făcut că nu intuiesc exact ce doreşte a-mi comunica şi am lăsat portofelul la locul lui.  

Deşi nu dormisem de mai bine de 24 ore, nici vorbă să pun geană pe geană (era să îl introduce în text pe candidatul la prezindenţiale!) aşa că după un duş de împrospătare o las pe Adriana să încerce a aţipi şi plec în explorare. Sunt flămând să descopăr un oraş precum acesta!

Mi-am propus să mă învârt vreo două sau trei ceasuri pe la puncte de interes aflate nu prea departe, astfel încât spre seară să revin pentru a lua şi soţia la o plimbare.  

Aşa că am ieşit în zăduful de afară, o temperatură de 31 grade ce zburda în termometre şi o umiditate ce lipea cămaşa pe tine…  

Aerul condiţionat funcţionează în toate spaţiile interioare. În dughene (nominalizez astfel mici magazine sau locuri înghesuite de servit masa) sunt instalate ventilatoare ce îşi învârtesc de zor elicile toată ziua.

E foarte mare diferenţa de temperatură când intri din stradă într-o clădire sau urci în autobuz. Începi să dârdâi!  

Protecţia împotriva terorii din termometre era asigurată însă şi de copaci.

Una din caracteristicile acestui oraş o reprezintă enormitatea zonelor şi spaţiilor verzi. E ireal! De neînchipuit: un oraş plin cu zgârâie-nori, futurist care nu îţi dă deloc senzaţia de înghesuială sau sufocare! Ba din contră!

Iar cei care se ocupă de întreţinerea lor – mai ales în parcuri - sunt foarte discreţi, nu privesc turiştii, nu le produc disconfort. Parcă nici nu ar exista.  

Nu am vizitat până în prezent un oraş care să aibă atâta verdeaţă! La nivelul solului, pe terasele sau acoperişurile blocurilor, ba chiar am trecut pe lângă un hotel de câteva etaje înveşmântat în plante curgătoare.

Probabil că toate acestea – pe lângă calmul, maşinile electrice şi disciplina şoferilor – au un impact în privinţa zgomotului perceput la nivelul bulevardelor. Traficul se desfăşoară silenţios, motoarele nu se turează, nu auzi claxoane iar, surprinzător pentru o ţară asiatică, nu observi decât un număr infim de scutere.  

Imaginea şi senzaţia care vor rămâne reprezentative pentru Singapore sunt ale unui oraş aidoma  machetei 3D proiectată de un dezvoltator imobiliar în faţa celor interesaţi: copaci, alei, clădiri, străzi şi trotuare ce respectă toate normele şi standardele de proiectare. Numai că aici totul este real, nu pe planşă…  

Ba, mai mult, aş băga mâna în foc că acele cadre ale proiecţiei nu sunt atât de curate precum aievea. Oraşul acesta nu doar că străluceşte de curăţenie, e antiseptic de-a dreptul!

Din umblăturile mele am remarcat Slovenia apoi Elveţia ca fiind farmacii. Ambele sunt depăşite de Singapore. Şi nici nu cred că există undeva pe lumea asta ceva mai sus de atât…

În staţia de metrou un domn în vârstă avea ca obligaţie de serviciu – îndeplinită cu conştiinciozitate – ştergerea vitrinelor şi geamurilor. Nu am de unde ştii care era intervalul de timp la care se succedau aceste lucrări, însă toate luceau, chiar şi cele la care încă nu ajunsese în ziua respectivă.

Adevărat e că nu am zărit pe nimeni mâncând sau fumând pe stradă ori persoane care să îşi plimbe patrupedul. Doar în dimineaţa plecării spre aeroport – cam înainte de ora 6 - am observant o doamnă alergând alături de un dulău undeva spre marginea oraşului.

În plus trebuie menţionate şi amenzile extrem de mari prevăzute – care se ridică la sute de dolari americani - pentru un comportament din care ar lipsi spiritul civic.  

Nu doar sancţiunile sunt mari ci şi preţurile. Costurile vieţii se ridică la un nivel foarte ridicat din moment ce cea mai ieftină bere – deci nu Heinikenul etalon! – o cumperi cu 2,10 USD, cel mai ieftin vin cu 16,4 USD iar cea mai ieftină ciocolată cu 4,5 USD. În magazine nu la restaurant!  

Dar cu toate astea, restaurantele sunt pline seara…

În cele mai multe locuri se plăteşte cu cardul. Excepţii fac vânzătorii de mâncare stradală sau micii comercianţi.

Pentru mijloacele de transport în comun foloseşti doar cardul. În staţia de metrou există aparate care îţi transformă cardul în cartelă, urmând ca ulterior accesul în staţiile de metrou sau în autobuze să fie posibil doar pe baza acestuia.

Îl scanezi la intrare/ieşire din staţii şi la urcare/coborâre din autobuz, cardul fiind debitat cu suma corespunzătoare tarifului dintre staţiile parcurse. Nu am plătit mai mult de 2 USD pentru un drum.

Ca o remarcă, la metrou toţi călătorii care folosesc scările rulante se încolonează pe partea stângă şi nimeni nu se grăbeşte să depăşească deşi partea dreaptă e liberă.

Nu ştiu alţii ce impresii sau păreri au avut, dar pe mine Singapore a avut darul să mă uimească. Nu credeam că poate exista un asemenea oraş! Aveam aşteptări de la el după ce parcursem etapa de documentare a călătoriei însă impactul cu realitatea a depăşit închipuirea…   

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 07.12.24 20:41:23
Validat / Publicat: 07.12.24 21:14:07
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Federaţia Rusă, Austria, Belgia, Franţa, Croaţia, Estonia, Ucraina, Moldova, Spania, Germania, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Irlanda, Irlanda de Nord, Turcia, Grecia, Malta, Iordania, Portugalia, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord, Anglia, Scoția, Țara Galilor, Olanda, Slovenia, Vietnam

VIZUALIZĂRI: 551 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Modernism
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.12.24 21:13:52]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Singapore, SINGAPORE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Sfaturi utile pentru vacanța în Singapore]

Pușcașu Marin
[08.12.24 09:29:10]
»

@Marius 72: Încă de când ai scris articolul premergător plecării în vacanță m-am gândit că vei scrie și despre Singapore și eram tare curios cum ai văzut acest oraș-stat. E clar că n-ai cum să te-ntorci de-acolo decât mesmerizat de ceeea ce vezi. Interesant este însă de unde au plecat . Nu știu dacă ai citit în documentarea ta despre Lee Kuan Yew și ce măsuri a luat când a venit la putere la mijlocul anilor '60. Dar e foarte interesant.

Ziceai undeva în articol că restaurantele sunt aglomerate seara. Păi da, pentru că majoriatatea apartamentelor din Singapore nu au bucătărie . Așa că ce să facă” sărăcuții” de ei... ies în oraș să mănânce .

Și pe mine m-a dat pe spate vegetația din oraș. Pe lângă faptul că se îngrijesc de ea, îi ajută și clima. Doar sunt aproape pe Ecuator. Însă cu toate astea, eu m-am întors puțin dezamăgit de-acolo. Cu toată vegetația lor, locurile de fumat de pe stradă erau amenajate exact acolo unde soarele ecuatorial te lovea drept în creștetul capului. Înțeleg c-am fost totuși norocos. În 2021 încă mai erau locuri de fumat pe stradă. În curând nu vor mai fi deloc .

Oricum ar fi, Singapore e un loc care-ți îmbogățește experiența turistică. Mă bucur pentru voi că sunteți mai” bogați” acum.

adsoPHONE
[08.12.24 10:32:08]
»

@Marius 72:

Din umblăturile mele am remarcat Slovenia apoi Elveţia ca fiind farmacii.

Ai uitat Islanda, ca nu cred ca n-ai remarcat-o . In plus, preturile in Singapore (cele pe care le-ai amintit tu) sunt mai mici decat cele din Islanda.

Carmen IonPHONE
[08.12.24 11:00:59]
»

@Marius 72: Am vizitat Singapore în aprilie 1991; am fost primii români ajunși acolo în scop turistic!

În cele două reviewuri despre acest stat postate pe AFA am sintetizat cele trăite acolo în cele 12 zile de sejur afirmând că Singapore combină exotismul cu high technology. Regăsesc aceasta descriere succintă în afirmațiile tale, ceea ce nu face decât să mă bucure: suntem pe aceeași lungime de undă.

Știu că în cei peste 30 de ani care au trecut de la vizita mea în Singapore s-a construit enorm, că aspectul de oraș al viitorului este acum și mai pregnant, că aeroportul (care m-a șocat și atunci) e considerat cel mai frumos și mai bine organizat din lume.

Presupun că Melchior, așa-zisul leu singaporez, e și acum omniprezent, la fel și statuile lui Sir Raffles, primul guvernator britanic al coloniei, și aștept cu interes următoarele tale reviewuri.

Deocamdată felicitări pentru acesta!

Zoazore
[08.12.24 18:02:17]
»

@Marius 72:

Una din caracteristicile acestui oraş o reprezintă enormitatea zonelor şi spaţiilor verzi. E ireal! De neînchipuit: un oraş plin cu zgârâie-nori, futurist care nu îţi dă deloc senzaţia de înghesuială sau sufocare! Ba din contră!

Pare, intr-adevar, ireal! Si totusi exista!

Si este minunat ca este asa! Intr-un oras atat de aglomerat, spatiile verzi sunt vitale. Altfel, poluarea ar atinge cote inimaginabile.

Nu ştiu alţii ce impresii sau păreri au avut, dar pe mine Singapore a avut darul să mă uimească. Nu credeam că poate exista un asemenea oraş! Aveam aşteptări de la el după ce parcursem etapa de documentare a călătoriei însă impactul cu realitatea a depăşit închipuirea…

Singapore, dupa tot ce am citit, este un oras uimitor de la intrare pana la iesire. Este, cu adevarat, un oras civilizat. Cred ca regulile civice s-au impus in timp si s-au perpetuat. Imi imaginez ca ar fi haos daca nu ar fi asa.

Si ma gandesc eu ca si turistii le respecta, altfel ar fi sanctionati. Sau nu?

Astept continuarea: cascada din aeroport, turul ghidat...

mprofeanu
[08.12.24 18:25:25]
»

@Marius 72: Am vizitat acest oraș stat acum 10 ani, tot în decembrie, am stat acolo 4 nopți. Am rămas atunci perplexă, nu credeam că este adevărat. Acum este și mai și, fac o analogie în minte cu acele timpuri... mă gândeam la berea lor Tiger că tot vorbești de tigrul Asiei...

Am stat în Geylang, Cartierul Roșu, era cel mai ieftin loc pentru cazare, vezi impresii, am pus și ceva poze și am scris despre ce am văzut eu acolo, pentru că în afară de Grădina Botanică și Insula Sentosa nu am mai scris și acum îmi pare rău. Sper să îmi aduci aminte prin articolele tale despre actualul Singapore.

Aștept continuarea!

adso
[08.12.24 18:43:23]
»

@Zoazore:

Singapore, dupa tot ce am citit, este un oras uimitor de la intrare pana la iesire.

Adică... pentru scurt timp , că nu e cine știe ce distanță. Întreaga țară are 700 de kilometri pătrați. Bucureștiul are 5600 (cu tot cu zona metropolitană).

Cred ca regulile civice s-au impus in timp si s-au perpetuat.  

Nu prea. Asta spune @Pușcașu Marin în primul ecou. S-au impus cu bâta, în doar câțiva ani, și s-au menținut cu frica. Procesul a seamănat cu cel de civilizare a Prusiei cu două veacuri înainte, ba chiar a fost unul mai dur.

doinafil
[08.12.24 21:42:27]
»

Nu cred că voi ajunge pe aeroportul și în orașul Singapore, de aceea mă bucur că am putut citi despre ele în review-ul tău!

Cred că era prin 2011 (sau 2012 ) când am văzut pentru prima dată construcția „Marina Bay Sands” , cu piscina infinită amplasată în partea de sus a celor trei turnuri, care apare și în prima poză atașată de tine!

Este aproape incredibil cum arată orașul! Și nu mă refer numai la construcțiile impresionante, ci și la curățenia de peste tot! Când fac comparație cu cea de pe străzile noastre, mă apucă plânsu'!

Felicitări! Aștept și urmările a ceea ce ai văzut/fotografiat în Noua Zeelandă! Până atunci...

Marius 72AUTOR REVIEW
[09.12.24 10:26:26]
»

@Pușcașu Marin: Chiar dacă tu ai revenit oarecum supărat din cauza lipsei locurilor de fumat, eu mă pot declara încântat că nu am simţit miros de ţigară timp de două zile.

Chiar crezi că nu au investit dolari serioşi în studiile de fezabilitate privind locaţia locurilor de fumat?

Marius 72AUTOR REVIEW
[09.12.24 10:30:56]
»

@adso: Nu am uitat Islanda.

În alcătuirea acestui clasament subiectiv - recunosc! - am pus mica ţară insulară pe locul 4.

În Slovenia am văzut un şerveţel pe jos abia în a şaptea zi de concediu! Iar chiştoace de ţigări sau alte resturi cât de cât mici de ambalaj ce ţi-ar putea scăpa din neatenţie, cam ioc!!

Marius 72AUTOR REVIEW
[09.12.24 10:33:46]
»

@Carmen Ion: Ai intuit că urma să pomenesc de primul guvernator? Am început să îl pomenesc puţin în următorul articol. Am rămas surprins de cât de mult şi-a pus amprenta acest sir pe dezvoltarea oraşului şi cât de mult ţin singaporezii la amintirea lui.

Marius 72AUTOR REVIEW
[09.12.24 10:54:37]
»

@Zoazore: Ca turist nu ai cum să te abaţi de la respectarea regulilor. Vei fi sancţionat la fel ca băştinaşul. Anunţurile privind amenzile nu se aplică preferenţial!

Într-o oarecare măsură, umblând hai-hui prin Singapore ai impresia unei vieţi programate: toţi încolonaţi pe aceeaşi parte a trotuarului sau scărilor rulante, nimeni nu se înghesuie la urcarea în metrou şi îşi aşteaptă rândul fără a da din coate, nu auzi gălăgie pe stradă din gura oamenilor sau maşinilor (claxoane), autobuzul soseşte în staţie la ora afişată şi pleacă tot la fel, chiar dacă din lipsă de călători ar putea demara mai devreme.

Deşi mi-a plăcut enorm cum arată şi am apreciat la superlativ curăţenia, nu mi-ar face plăcere să trăiesc prea mult acolo! E "bolnăvicios de antiseptic"!!

Marius 72AUTOR REVIEW
[09.12.24 11:03:58]
»

@mprofeanu: Despre Grădina botanică mi-am propus să scriu întrucât este impresionantă!

În urma scurtului raid prin Singapore am ajuns la concluzia că, dacă ar fi să am la dispoziţie doar 3 sau 4 ore pentru a vizita vreun obiectiv, alegerea ar fi clară: Grădina botanică cu a ei splendidă grădină de orhidee.

Sentosa am eliminat-o din motive de timp. Nu îmi pare rău, asta e, am fost nevoit să îmi prioritizez obiectivele şi am căutat şă nu cheltui timp prea mare pe deplasare.

Plus că, din ce citisem, insula nu se pliază chiar pe acele locuri căutate de mine.

Însă nu pot spune că ar scăpa nevizitată la o eventuală întoarcere pe acolo.

Zoazore
[09.12.24 11:06:46]
»

@Marius 72:

Într-o oarecare măsură, umblând hai-hui prin Singapore ai impresia unei vieţi programate

Plictisitor cu adevarat! Nu tu injuraturi, claxoane, flashuri, tipete dupa soti, copii, catei... Manele! Neah, monotonie!

Deşi mi-a plăcut enorm cum arată şi am apreciat la superlativ curăţenia, nu mi-ar face plăcere să trăiesc prea mult acolo! E "bolnăvicios de antiseptic"!!

Asta e cam problematic. Si este chiar adevarat. Vorbeam cu verisoara mea din Germania si-mi spunea acelasi lucru: din cauza de curatenie excesiva, cazurile de boli dermatice si respiratorii sunt in crestere.

Marius 72AUTOR REVIEW
[09.12.24 11:07:47]
»

@adso: Cred că nu e chiar de blamat instituirea unei stări de ordine civică cu sancţiuni. De altfel, acelaşi sistem se aplică şi în Noua Zeelandă.

Şi încă la vedere - a se citi că eşti înştiinţat la ce te expui punându-ţi în practică anumite porniri ce aduc atingere spiritului civic.

Marius 72AUTOR REVIEW
[09.12.24 11:12:20]
»

@doinafil: Încearcă să uiţi comparaţiile... Ca sfat preventiv pentru sănătate!

În lumina stări ide curăţenie întâlnite, chiar discutam cu Adriana pe acolo şi ne-ar fi interesat cum arată mahalalele lor. Şi dacă au aşa ceva...

Carmen IonPHONE
[09.12.24 12:17:53]
»

@Marius 72: Nu au mahalale. Sistemul de gândire chinezesc a fost aplicat cu succes în Singapore: fiecare cetățean are dreptul la un număr de metri pătrați de locuință. Statul are obligația de a pune la dispoziția cetățenilor locuri de muncă și locuințe de închiriat la prețuri rezonabile. Marea majoritate a singaporezilor nu sunt proprietari de locuințe.

E un sistem semi-socialist, iar politic vorbind, Singapore poate fi considerat un soi de dictatură, căci de la câștigarea independenței, un singur partid a fost și este la putere. Deși în parlament sunt reprezentate și alte partide.

Din cauza lipsei de spațiu, se construiește pe verticală și zonele lăsate libere sunt transformate în parcuri și grădini pentru a se putea respira între betoane, aluminiu și sticlă.

Blocurile de locuințe au apartamente de 2-3 camere cu suprafețe de 40-60 mp, în care se înghesuie de obicei 5 până la 8 membri ai unei familii. De altfel, îți dai seama cât de mici sunt apartamentele chiar și privind de afară.

La periferie sunt zonele exclusiviste cu vile, piscine, terenuri de tenis, grădini etc. Am avut ocazia să văd o astfel de locuință fiind invitată în timpul sejurului de către partenerul de afaceri al soțului meu.

Și casa arăta exact ca viloaiele din zona Los Angelesului pe care le vedem în filme.

k-lator
[09.12.24 12:51:36]
»

@Carmen Ion: & @Marius 72

zonele lăsate libere sunt transformate în parcuri și grădini pentru a se putea respira între betoane, aluminiu și sticlă

În plus, gunoiul dispare fără urmă, întrucât zilnic aproximativ 2000 de camioane îl colectează si îl incinerează în cele patru centre destinate acestui lucru. Centrele nu numai că incinerează gunoiul dar furnizează și energie electrică. Cenușa rezultată este amestecată cu ciment pentru a rezulta un material folosit la producerea de cărămizi.

Sticlele de plastic sunt reciclate și rezultatul reciclarii înlocuiește bitumul pentru a fi utilizat în construcția de drumuri...

Hai că dacă nu ne oprim, Marius n-o să ne mai povestească nimic!

adso
[09.12.24 13:13:41]
»

@Marius 72: Hmm... Eu nu am făcut nicio judecată de valoare, doar am descris o stare de fapt. Dar, dacă mă stârnești, uite că mă exprim .

Nu e rău (spui tu) = dă rezultate (traduc eu). Și ai dreptate, frica de pedeapsă funcționează. Mai ales când pedepsele sunt dure.

În ultimii doi ani, Singapore se situează în fruntea topului mondial la capitolul execuții ale condamnaților la moarte raportat la populație. Dacă dai o căutare Google, ai să vezi cifrele; eu am găsit 15 în 2023, deja peste 10 în 2024, la 5,7 milioane de locuitori. Persoane care au vândut 30 de grame de cocaină au fost spânzurate, inclusiv două femei, dar nu a fost prins niciun mare traficant. NICIUNUL! Asta nu e justiție, e o formă de a băga frica în oasele populației. Changi e nu doar denumirea aeroportului, ci și a uneia dintre cele mai de temut închisori din lume. 

Și nu se compară situația cu cea din Noua Zeelandă.

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[09.12.24 14:15:46]
»

@k-lator: Sunt binevenite completările voastre.

Eventual vă dau parola pentru a le introduce direct în articol.

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[09.12.24 14:19:02]
»

@adso: Îmi pare rău că te-am stârnit!

Că nu sunt prinși "cei mari" nu este o problemă specifică acestui stat.

Nici măcar nu trebuie să treci granița pentru a observa asta...

adso
[09.12.24 14:21:07]
»

@Marius 72:

Dap, ai dreptate.

valentinag
[11.12.24 11:57:46]
»

Apropo de stat pe o singura parte pe scarile rulante, acum 20 de ani, cand am fost noi la Viena prima oara, la metrou toata lumea pe dreapta, noi, ca la noi, unu asa, unu asa. Nu ne-a zis nimeni nimic, doar se uitau la noi mai lung. Ne-am prins pana la urma si de atunci, oriunde ma duc, inclusiv aici, acasa, doar pe partea dreapta stau pe scarile rulante si ma enerveaza cei care nu lasa loc altora sa treaca pe langa ei.

Vreau si eu sa vad gradina botanica si gardens by the Bay, sper sa ajung vreodata.

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[11.12.24 12:14:27]
»

@valentinag: Îți doresc să ți se împlinească visele și să ajungi în Singapore plus în alte locuri dorite a le cutreiera!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, doinafil, k-lator, mprofeanu, Pușcașu Marin, valentinag, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Singapore:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070300102233887 sec
    ecranul dvs: 1 x 1