ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Poveste despre megaliţi şi oi

TIPĂREȘTE

Nu am ajuns la Stonehenge şi cel mai probabil nici n-o să ajung – decât dacă va da vreodată norocul peste mine şi mă voi îmbogăţi peste noapte, Marea Britanie fiind o destinaţie prea scumpă pentru buzunarul meu. Aşa că în călătoria noastră în Portugalia am zis să profit de ocazie pentru a vedea pentru prima oară nişte megaliţi. Ce legătură există între megaliţi şi oi? Un bob zăbavă...

Aşadar, în timpul şederii de o săptămână la Lisabona am evadat din capitala Portugaliei pentru a vedea împrejurimile – Sintra, Peninsula Setubal, Cascais, Évora. Şi ajungând la Évora, am dat o fugă la megaliţi. Megaliţi care, apropo, sunt cam cu 2.000 de ani „mai bătrâni” decât cei de la Stonehenge!

Regiunea (Alto Alentejo) din jurul Évorei posedă una dintre cele mai mari concentrări de monumente megalitice din vestul Europei, motiv pentru care a şi fost poreclită „Mesopotamia iberică”. Se pare că faptul s-ar datora unei densităţi neobişnuit de mari a populaţiei de vânători-culegători în zonă, lucru deloc de mirare având în vedere că lângă Évora se întâlnesc trei bazine hidrografice, ale râurilor Tagus, Guadiana şi Sado, precum şi importanţa apei pentru popoarele din neolitic.

Pentru început însă, să definim termenii cu care vom „opera”. Sursa: descopera.org/cultura-megalitica.

Menhir – din celtică: „mer” = piatră şi „hir” = lung. Piatră de dimensiuni mari, plantată vertical în sol.

Dolmen – din celtică; „taol” = masă şi „maen” = piatră. Piatră orizontală aşezată peste alte pietre verticale.

Cromleh – din celtică: „crom” = cerc şi „leh” = loc. Ansamblu de menhire şi dolmene dispuse în cerc sau semicerc (cel mai monumental este cromlehul de la Stonehenge, lângă Salisbury).

CROMLEHUL DE LA ALMENDRES

Acest complex megalitic, cel mai mare din Peninsula Iberică şi unul dintre cele mai mari din Europa, este situat la 15 km vest de Évora. Se merge pe N14 în direcţia Lisabona, pe şosea asfaltată, iar în satul Guadalupe trebuie să fiţi atent la unicul indicator, de lângă un megalit solitar de circa 4,5 metri înălţime. De aici urmează un drum de pământ (roşu!), mărginit de copaci, pe care se poate de asemenea circula cu maşina.

Odată ajunşi pe platforma înaltă ce domină satul Guadalupe şi oraşul Evora, priveliştea este, fără îndoială, tulburătoare. Pe o arie de 70 pe 40 de metri te întâmpină nu mai puţin de 95 de menhire şi dolmene de diverse înălţimi şi greutăţi, grupate în mănunchiuri dispuse într-un oval. Se estimează că au fost ridicate începând cu mileniul VI î. Hr., perioadă numită de specialişti „neolitică atlantică”, până în calcolitic (mileniul III), fiind alături de megaliţii din Bretania cele mai vechi monumente de acest tip. Au fost descoperite întâmplător în 1966 de un topograf, după care s-a organizat situl arheologic, săpăturile scoţând la iveală diverse unelte, podoabe şi arme antice care au fost trimise la muzeul din Évora.

Pietrele par a fi aliniate după criterii geometrice şi astronomice asociate cu echinocţiul de primăvară şi să fi servit unor ritualuri sau drept observator astronomic. Unele din ele prezintă desene sculptate iar patru dintre ele găuri circulare.

Nu e deloc greu de imaginat de ce în preistorie oamenii considerau acest loc sacru. Complexul se află pe culmea unei coline presărate cu bătrâni stejari de plută şi măslini, deasupra văii în care se întinde acum oraşul Évora, şi pare să atingă cumva cerul. Ai senzaţia că posedă o magie anume, o energie bizară de care te vei simţi imediat copleşit. Nu ştiu dacă la mijloc e un fenomen paranormal sau doar sentimentul ameţitor că ai în faţă monumente ridicate de oameni cu atâtea mii de ani în urmă – cu ce scop, nu se ştie. La asta contribuie şi faptul că zona nu este împrejmuită şi te poţi plimba în voie printre menhire şi dolmene sau chiar le poţi atinge.

Dacă doriţi să vizitaţi complexul, verificaţi totuşi înainte: este situat pe un domeniu privat (o fermă) şi nu se ştie dacă proprietarul va mai permite mult timp turiştilor accesul (gratuit). Când am fost noi, nu mai era decât o maşină de francezi. În paranteză menţionez că am întâlnit conaţionali de-ai lor cam pe la toate monumentele istorice sau muzeele din Portugalia pe unde am umblat: turismul cultural pare să fie un sport naţional pentru ei. Spre deosebire de francezi, pe britanici i-am „ochit” mai ales la câte o terasă, cu un pahar de ceva în faţă. Sigur, generalizez, însă vă jur, cam aşa stau lucrurile! Şi oricât de mare ar fi pasiunea mea faţă de istorie, arte, cultură şi civilizaţie, îi admir pe francezi dar rămân o anglofilă convinsă...

MENHIRUL MONTE DOS ALMENDRES

Acest monument solitar se află la 2-3 km vest de cromleh – îl veţi repera după indicatorul de pe şosea. Nu se ajunge cu maşina până la el: lăsaţi-o într-un soi de parcare, pe drumul de pământ, şi mergeţi circa 500 de metri pe jos, pe marginea unui şanţ săpat la marginea unei păşuni împrejmuită cu gard de sârmă pe care am văzut păscând o turmă de oi (iată, misterul din titlu a fost descifrat!).

Mai „tânăr” (cu vreo mie de ani) decât cromlehul de la Almendres, acest menhir este de formă ovală alungită şi pe partea orientată spre vest are dăltuit în piatră un desen reprezentând un ciomag de cioban, frecvent întâlnit şi la megaliţii din Bretania şi simbolic pentru orientarea mai nou, pastorală, a comunităţilor din acea epocă. Amplasamentul său este în mod cert legat de cel al cromlehului din Almendres, corespunzând unei direcţii astronomice esenţiale: indică poziţia de unde soarele răsare în cea mai lungă zi a anului, cea a solstiţiului de vară.

Ei bine, după ce ne-am umplut de energia conferită de structurile megalitice, la întoarcere, în drum spre locul unde lăsaserăm maşina, am fost „interpelaţi” peste gardul de sârmă de ciobanul care păştea oile. Presupun că era curios să afle ce hram purtăm, probabil pentru că nu mulţi vizitatori se aventurează pe acele cărări, mai puţin bătute. S-a apropiat de noi cu un miel în braţe şi ne-a întrebat de unde suntem. I-am răspuns că din România şi am observat că a căzut pe gânduri, apoi a exclamat bucuros: „Bucareste! ” Evident, am dat din cap cu mare entuziasm. După care, văzând aparatul de fotografiat, ne-a cerut să-i facem o poză. Ne-am conformat şi la final a scos tacticos o carte de vizită din buzunar, ne-a întins-o şi a rostit: „E-mail”. Şi iarăşi evident, ne-am executat şi i-am trimis fotografia pe mail...

Doamne, ce experienţă extraordinară! Megaliţii neolitici şi tehnologia secolului al XXI-lea: două lumi aflate la mii de ani şi... numai câteva sute de metri distanţă!


[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 24.04.15 21:57:46
Validat / Publicat: 25.04.15 08:44:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2041 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cromlehul din Almendres, unul dintre cele mai mari complexe de structuri megalitice din Europa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Larissa
[25.04.15 11:01:06]
»

@Carmen Ion - Foarte interesant, și eu sunt pasionată de pietre, mai mult decât de cele... prețioase.

Nu am înțeles exact de ce spuneți că UK ar fi mai greu accesibilă financiar, să nu uităm că scrieți despre Spania-Portugalia, care la un loc sau separat, necesită costuri destul de mari, eu însămi jinduiesc la iberici, deși am fost deja de 3 ori în UK.

E adevărat, nici eu nu am văzut încă Stonehenge!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[25.04.15 20:04:04]
»

@larissa2015 - Pietrele alea preţioase sunt şi ele bune la ceva, totuşi...

Carmen IonAUTOR REVIEW
[26.04.15 11:43:13]
»

@larissa2015

Nu am înţeles exact de ce spuneţi că UK ar fi mai greu accesibilă financiar, să nu uităm că scrieţi despre Spania-Portugalia, care la un loc sau separat, necesită costuri destul de mari, eu însămi jinduiesc la iberici, deşi am fost deja de 3 ori în UK.

Îţi răspund cu o mică întârziere, aseară nu am apucat: de exemplu, pentru cele 22 de zile/nopţi în Andaluzia noi am cheltuit aproape 4.000 de euro, din care:

- 250 euro biletele avion cursă low-cost

- 520 euro închiriere maşină pe toată perioada

- 250 euro carburantul pentru cca 2.500 km

- 915 euro cazarea (preţ mediu 41,6 euro pe noapte)

Restul de cca 2.000 euro i-am cheltuit pe mâncare, băutură, intrări la obiective, parcări.

Nu cred că în UK aş fi putut sta 22 de zile, circulând 2.500 km cu maşina, cu 4.000 de euro.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Larissa
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Portugalia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.41604399681091 sec
    ecranul dvs: 1 x 1