GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Portugalia este o tara frumoasa, cu un popor latin prietenos si cu destule locuri dragute-obiective, care trebuie vizitate macar o data:
Lisboa capitala tarii, pe care in cateva zile o cunosti ca pe propriul oras.
Orasul e traversat de maiestosul rau Tejo, peste care s-au contruit 2 poduri:
25 Abril-25 Aprilie pe care traverseaza si trenurile care merg spre sudul tarii si Vasco de Gama un pod modern adevarat, de 26 km., taxa auto 4,3 euro.
Metro-ul lisabonean bine pus la punct are 3 linii: rosu, verde, albastru, dar sa nu apelati la angajati sa v-ajute la incarcarea cartelei, fiindca sunt capsomani-rau. Rugati o persoana care pricepe ceva engleza (vorbesc destul de putini) sau spaniola-capitol la care stau binisor, sau altele.
Cardul "Viva Viagem" de 0,5 euro ar trebui sa mearga pe toate mijloacele de deplasare cu sigla CARRIS, se incarca cu 6 euro/zi pentru calatorii nelimitate:
autobuze, metrou, tramvaie, si la liftul din centru, altfel platiti 3,5o euro la liftul din centru-statia metrou "Baixa Chiado" sau la fel funiculare.
"Lisboa Card" este valabil 1-3 zile va aduce o serie de avantaje: calatorii gratuite, reduceri la muzee, intrari gratuite la anumite muzee-locatii. Cardul pentru o zi este 18,5 euro.
Intrare libera cu cardul Lisabona:
The Belem Tower
The Jeronimos Monastery
The Santa Justa Elevator
Palacio Nacional da Ajuda
The National Pantheon
The Tile (Azulejos) Museum
Museu Nacional dos Coches
Lisbon Metro. Sursa: Lisboa Card
Sunt intr-o perioda de scumpiri continue si portughezii, semn ca-i o criza f. mare!
In Lisabona sunt atractii importante si obligatoriu de vizitat, grupat pe zone ar fi:
Centru:
-biserica Se, eu am intrebat un american de Santa FE, in loc de "Santa Se" si mi-a zis ca-i la el in tara, eram cam obosit si am dat rateu din memorie;
-Castelul Sao Jorge
-Miradouro da Garca;
-Panteao Nacional;
-Portas de Sol; chiar in spate se viziteaza gratuit Muzeul de Design si Arta
-Vinoteca Porto-doar pentru cunoscatori, ca dealtfel si Muzeul Berii;
-pentru racorire in dreapta Portii de Sud e o terasa italiana cu o inghetata de vis.
Pe malul TEJO mergand spre portul pasageri-al vaselor de croaziera sau coborand pe stradute inguste de la Castelul S. Jorge trebuie vizitate Muzeul Fado si Muzeul Militar. Duminica de la 10-12 intrare libera.
-Oceanario cu un imens acvariu central, pinguini intr-o zona a lor cu gheata artificiala, 2 castori foarte jucusi si specii multe de pesti si alte vietuitoare marine, etc. Intrarea 14 euro.
Zona Baixa:
Praca do Comercio-Piata Comertului
Liftul-Elevador de Santa Justa;
Muzeul Arheologic;
Miradouro S. Pedro.
Zona Belem:
Manastirea Jeronimos,
Turnul din Belem,
Muzeul Marinei.
Basilica da Estrela;
Parlamento S. Bento.
Nu vreau sa va povestesc despre istoricul lor, ca sa nu stric farmecul vizitei.
Rent-a-car sunt toate firmele cu re-nume, dar e bine sa faceti rezervare online si neaparat sa aveti card de credit. Sunt firme bune Gold Car care te ajuta si cu card de debit, dar platesti o asigurare de minim 150 euro, la noi a calculit la 214 euro.
Traficul e lejer chiar si in Lisabona, dar parcarea este scumpa. Intre 19,00-07,00 e gratuit, dar gasiti parcari rezonabile la 24 ore, eu recomand central parcarea Parque Marquis Pombal, cu 5,5 euro/zi, dar atentie intrarea e pe langa statia de metrou Parque.
In Lisabona nu exista parcari gratuite nici in cartiere, intre blocuri am vazut cum ridicau o masinuta-nu stiu motivul exact. Pe autostrada am mers si o ora fara sa intalnim masini, iar TIR-uri n-am vazut decat cateva.
Trenuri au pe toate tipurile: urbane in Lisabona si Porto, intre orase: ALFA PENDULAR | INTERCIDADES-care se pot lua spre sudul tarii din statia Sete Rios sau Entre Campos si internationale, cu preturi rezon si conditii foarte bune de calatorie: scaune cu mese, AC, etc. Preturile cresc si aici zilnic, in august pretul unui tichet pe 300 km era 16 euro, acum-sept. e 21 de euro.
Informatii complete aici.
Nu va bazati pe explicatiile lor la trenuri, fiindca riscati sa constatati ca pleaca trenuri, dar spre alte directii.
"Barco"-Vaporasele de pe Rio TEJO sunt din plin, merg/navigheaza spre multe destinatii apropiate, dar se pot lua din statii diferite:
Belem- spre Trafaria;
Cais de Sodre -spre Montijo, Seixal si Cocilhas
Terreiro do Pacao- spre Barreiro.
Funicularele sunt practic tramvaie istorice, pe care le lauda ei la culme si merg pe cremaliera cam 150 metri pe colina. Pret 3,50 euro. calatorie, dar cu cardul Carris de 1 zi urci fara alte taxe.
Ascensor:
Do Lavra-deschis la 19 aprilie 1884
Da Gloria-inaugurat la 24 octombrie 1885
Da Bica-deschis 18 iunie 1892. Din 2002 sunt clasificate ca "Monumente Nationale"=Monumento Nacional, fara placute 3D.
Autobuze cu wi-fi gratuit 736- 783. Deci se poate sa fii conectat din mers... chiar daca ei n-au atatea afaceri de incheiat.
In Lisabona poti inchiria cam orice: biciclete, Segway, masini electrice de 2 locuri-dar care urca greu colinele orasului, apoi sunt masinutele Hydro* (ca cele din Londra) care merg pe apa-apoi si pe uscat in zona centrala, etc.
Impresii grozave avem de la:
- gradina Zoo-statia de metrou "Jardim Zoologico"
- "Campo Pequeno" gazda Coridelor cu tauri- statia Alameda;
-Gara Rossio-fatada cladirii, e si un Starbucks aici.
-Piata Pedro IV;
-Parlamentul;
-Bairro Alto-zona gradinilor inalte;
- castelul Sao Jose- din Piata Rossio se poate lua tramvaiul 12, dar si pe jos. Biletul de intrare e 7,50 euro, dar panorama e grozava;
-Parcul Eduardo VII-cu imensul drapel al Portugaliei, de unde pleaca bus-SightSeeing, ca reper statuia si statia Marquis Pombal.
Anual, intre 6-9 septembrie in Lisboa e Festivalul berii, formatii renumite, veselie, etc.
Am mai prins o actiune ICR la "Centro Cultural de Belem" din Lisabona, unde vioara Guarneri del Gesu care i-a aparţinut lui G. Enescu s-a auzit gratie violonistul Croitoru.
Limba portugheza in scris e foarte apropiata de romana, dar sa nu-i lasi pe portughezi sa pronunte/ vorbeasca ca nu mai intelegi mare lucru, parca se alinta singuri cand vorbesc.
Capitolul bauturi este remarcabil, probabil nu pun atata apa... ca altii.
Berea Sagres e nr. 1 si Super Bock, dar au si derivate cu sucuri de lamaie, etc. Noi am prins si o editie aniversara cu etichete Super Rock.
Vinurile de Porto sunt fantastice, va recomand sa le testati pe toate. O sa va zic si eu cateva: Rubby, Lagrima, etc. Mateus rose si alb vin de masa, e light 9,5 grade, de desert si mai fac reclama la alt vin Gatao, iar sudul Portugaliei se lauda cu un muscat de Setubal.
Vinho verde e un vin alb de masa mai slabut, dar ei il lauda.
Sfat daca vreti sa aduceti ceva acasa cautati etichetele "Reserva", fiindca sunt vinuri de colectie. Am degustat si un vin rosu tare, inecacios, demisec, dar nu-l stiu sigur ca denumire.
La vinoteca Porto in centru, o bucuresteanca super ne-a servit cu apogeul un vin de 28 de ani, asemanator cu "Lacrima lui Ovidiu". Magazinul are un velier de lemn in vitrina.
Bautura traditionala e Ginja -Jinhia o Visinata aromata, si care poate servita la pahar, cu 1 euro, dar gasiti si in magazine, la duty-free si mai au un rachiu tare- fructuos, oricum zici raspicat "Saude" si-l dai repede peste cap ca un portughez veritabil.
Restaurante in Lisabona gasesti la tot pasul, dar trebuie respecate orele de masa, de ex. pranzul este intre 12,00-16,00. Dimineata nu prea se omoara cu mic dejunul, servesc in graba un corn si o cafea buna. Cafeaua Delta o bunatate este fabricata de portughezi, dar boabele sunt Brasil.
Masa de pranz e de baza sau "almoço" si apoi o relaxare bine-meritata, exact in mai cunoscutul stil spaniol.
Cina sau "jintar" se poate servi oriunde, marile restaurante-de fite deschid de regula la 17,00, dar localnicii o servesc regulat dupa orele 20,00.
Lisabona noaptea e linistita, iar daca vreti o seara "fado" mergeti la restaurantele cu specific din centru si grija ca au program doar de la 20 la 24. In centru, la un moment dat, m-a acostat pe fata un dealer de prafuri, dar i-am zis ca prefer creta... Se pot admira luminate: podul 25 de Abril", statuia de peste Tejo "Cristo Rei"= o replica la celebra statuie braziliana.
Am zis sa postez cateva impresii despre gastronomia portugheza conform perceptiei la cald, in ordinea preferintelor:
1. couvert - painea calda cu carnati;
2. sardinha-sardina la gratar, in general;
3. espadarte - peste spada;
4. Supa de fasole cu carnati de 2 feluri unii afumati si altii ca de casa-"sopa de pedra";
5. supa fructe de mare- "sopa de marisco";
6. caracois - melcisori, mancare de melci din care cea mai buna am gustat in Loule la un restaurant de cartier;
7. Mancarea de creveti, super cu un fel de fasole facaluita cu usturoi si mirodenii
specifice;
8. Bacalhau -cod pane cu cartofi si lamaie, pestele lor national, care vine si din Norvegia asa de mare e cererea, etc. si care se gaseste sarat si uscat in magazinele din centru
9. sopa a portugesa e un fel de sopa verde de legume dar mai groasa, consistenta avand in plus: brocoli, morcov, fasole, zarzavat, etc. ;
10. orezul cu fructe de mare sau "arrozo de marisco", foarte gustos, satios si foarte preferat de localnici.
Am testat destule mancaruri specifice, si paeglia- paelia cu fructe de mare cu cateva scoici imense, felurite carnuri gatite mediteranean, carne porc felurita-inclusiv afumata, pulpe de pui cu niste sosuri cu vin grozave, cozido a portuguesa - tocana de legume cu carne.
Bucataria lusitana, are vechi traditii, dar e de amintit faptul ca portughezii au adus din Orient: ceaiuri variate, rosii, cartofii, condimente, mirodenii, s.a... .
Bucataria lor are destule puncte comune cu cea spaniola, supe-crema, mirodenii si condimentarea pe masura a mancarurilor. In schimb la sare sunt zgarciti, cel putin noua ni s-au parut toate preparatele cam nesarate si am testat destul de multe...
Deserturile sunt grozave au tarte cu creme felurite, budinci, foetaje, prajituri cu martipan, smochine si miere, dar preturile cam maricele.
Meniurile zilei sunt omniprezente, iar preturile sunt bune si afisate peste tot, in zonele centrale atentie sunt cu 10-15% mai mari, depinde de restaurant, nume-sigla si pozitionare.
Voi prezenta in continuare cateva destinatii turistice, in ordinea preferintelor noastre:
Loule-orasel dragut, clima extraordinara, cu zone de promenada, biserici si o cetate veche, doua parcuri mari si dragute, piscina olimpica cu trambuline, terenuri de sport si multe baruri-terase.
Pensiuni private deosebite, pe toate gusturile si pretentiile.
Plajele renumite sunt foarte aproape, dar e recomandabil sa circulati cu masina. Sunt si autobuze, dar circula mai rarut.
Plajele de aici ne-au placut, dar de retinut apa oceanului e ceva mai rece, mai circula si rechini, deci nu-i bine sa va avantati in larg. N-am incercat, geamandurile sunt departe de mal, dar apa nu-i asa imbeitoare, curenti puternici, mai gasesti "iarba de mare" plutind, etc.
Faro- oras port, cu aeroportul pentru Sud. la 10 km. de centru, circula regulat autobuze de linie. Oras micut-dragut cu frumoasa plaja din Faro, multe terase, baruri, promenada strada Santo António, parcuri frumoase- parcul Manuel Bivar si destule hoteluri in zona centrala.
Sintra- o locatie deluroasa romantica, arhitectura deosebita, cu multe locuri de vizitat; trenul regional se poate lua din piata Rossio-"comboios de Portugal", statia de metro "Restauradores" este f. aproape de piata din centrul Lisabonei. Bilet "Inteiro 4 zonas", tva 6%, pret/calatorie 2,15 euro. Se ajunge in 40 de minute si trenurile sunt la intervale de aproximativ 20 minute.
In Sintra nu e nicio casa de schimb valutar, etc. Aici e bine sa luati bilet la bus-turistic 5 euro/zi si sa vizitati obiectivele de baza:
-Palacio da Pena;
-Pena Park;
-Castelul Sintra-Palacio Nacional da Sintra, intrarea vreo 11 euro, au si "happy hour" ora de reducere e intre 10 si 11,00;
-Cetatea maura;
-Muzeu national-Pena Nacional Palace; intrarea 14 euro esti luat cu un trenulet si urci in vaarful stancilor sa vezi imbinarea colosala de stiluri arhitectonice;
-Palatele Quinta da Regaleira si Seteias y Monserrate;
-Cetati si ziduri vechi, case si rezidente ale bogatilor vremurilor;
-Plaja Guincha-la care noi n-am ajuns;
-Cabo da Roca-renumitul punct vestic al Europei; a nu se confunda cu
-Boca do Inferno pe coasta Atlanticului, loc unde se pot fotografia valurile marete spargandu-se de stanci.
La Sintra, noi am facut poze cu casuta unde a locuit Jan Christian Andersen, pe la anul 1866...
Se gasesc restaurante si terase cu mancare foarte buna, preturi rezonabile cam la media 10 euro/pranz.
Autobuzul Carris 321, circula din ora in ora spre Cabo Roca, sunt cam 25 km. si biletul dus-intors costa 11,5 euro.
Estoril -statiune mica cu o plaja draguta si zona de promenada, se pot vizita gradinile, Casino.
Fatima-sau Altarul Lumii, oras fortificat, manastirea si lacasurile unde au avut loc aparitiile Feciorei Maria.
Cascais- oras cosmopolitan, cu trenul regio din statia metroului "Cais de Sodre", dar sa nu va asteptati la prea multe. E resedinta regala de vara, are o plaja micuta si chiar in fata portul turistic, un mall cu restaurante cu panorama la et. 3, un Jumbo, centru info turistic si cativa copii amabili care iti spun cam ce poti vedea in zona, din parcarea Mall e locul de unde poti lua autobuz spre Cabo da Roca* (linia 341*)
Cabo da Roca-punctul cel mai vestic al Europei se poate vizita cu bus si de aici si din Sintra.
Se pot vizita: portul pescaresc unde o sa vedeti multe custi de prins crabi, plase si scule, centru cu Primaria, piatete si Muzeul de Arta-mie unul mi-a placut.
EVORA- orasul culturii, istoriei si traditiilor. Din Lisbon este autobuz direct la Évora, RNE - Rede Nacional de Expressos, Lda bus company. terminal: Terminal Rodoviario Avenida Sâo. De vizitat: templu roman, Catedrala romano-gotica, Capela dos Ossos, Universitatea.
Foz do Arelho – un satuc pescaresc cu renumita sarbatoare Festa da Foz 70 km. de Lisbon- 19 a 23/08- Festas populares;
Obidos-oras medieval- unde se viziteaza orasul fortificat, Casario branco si strazile inguste.
Sesimbra;
Setubal;
Batalha-asezare inclusa in patrimoniul UNESCO, de vizitat manastirea de Batalha, Centrul Istoric, Sediul Ordinului Templierilor.
Porto-oras important, pe care n-am reusit sa-l vizitam, e la 312 km. de Lisabona, dar cu autostrada directa.
Portughezii au alimente de foarte buna calitate: branzeturi, urda cu mucegai alb, branza de capra, ulei de masline si culmea la market gasesti pui de tara. Vezi foarte mult "verde", contrar asteptarilor si solului neprietenos, dar peste tot troneaza plantatiile de maslini bine ingrijite, arbori de pluta exploatati la maximum si portocali, etc.
Am oprit la marginea drumului, de-am cumparat o plasa de 3 kg. portocale proaspat culese cu 2 euro, ca-n magazine cam asta-i pretul pe kg.
Portughezii, ca si noi, pe vremuri, prefera mancarea cu peste bun, de regula garnitura e bogata si are la baza: cartofi, orez si salate la cerere.
Am sa subliniez ca am incins un gratar la prietenii nostri din Loule cu o masa completa de peste, inclusiv o ciorba lipoveneasca acrita cu "bors magic" gasit la un magazin romanesc, in care am pus capete de somon, dorada si peste mic, dar la ei au cam la 0,5 kg. bucata.
Apoi am trantit elegant la jarul incins sardine-saridinha, macrou proaspat, cateva sarga-dorade la 1 kg. bucata, peste spada rondele - espadarte care cred ca trebuia fezandat mai mult, dar carnea are un gust super, robalo na gulha- lup de mare. O masa tipic romaneasca, care cred ca i-a pus pe ganduri pe invitatii germani si pe prietenii nostri. Normal ca s-au depanat amintiri frumoase, impresii de vacanta, glume tri-lingve, toate presarate cu multa bere si vinuri alese, tot asa pana la ora 1 noaptea, iar noi aveam avion din Lisabona la ora 12, deci trebuia sa ajungem la 10 si am mers bine-rau, nu mai trecem si viteza.
O vacanta de vis, in care au alternat zile mai incarcate cu multa alergatura si vizite la muzee cu zile de relaxare deplina la piscina, bere sau sucuri reci, dupa caz, seri racoroase cu muzica Fado si multa distractie asa cum ne sade noua bine! N-am cuvinte sa pot expune cat de relaxant a fost concediul nostru, chiar daca si ei au taximetristi pontosi-care te fac daca intorci capul, angajati glumeti pe la metrou-care iti incarca cartela fara sa ai nevoie, politai prea amabili-de ex. l-am intrebat de un anume lift-elevador si el a inceput cu istoria Lisabonei sa zica la care din cele 4 vrem sa ajungem, etc., dar le place sa faca turism profesional si rezultatele nu intarzie sa apara. Toti se mirau ca au venit anul acesta foarte multi turisti romani la Lisabona... Sudul Portugaliei a fost minunat, am cules direct de la sursa: smochine, rodii, lamai, lime, portocale, multe altele si am legat prietenii frumoase de care vom fi si mai incantati daca vor dainui in timp.
Va dorim tuturor sa ziceti cat mai repede: AFA Portugal!
Rog admin o melodie fado, ex. http://www.youtube.com/watch?v=2E0SX4pIoNw&list=PL91AB17AA85632D50
Trimis de florintoma in 19.09.13 23:16:56
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (florintoma); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: Sunt bucuros sa ma fac util comunitatii noastre AFA, dar si vizitatorilor.
Am uitat sa adaug in Lisboa-Oceanario cu un imens acvariu central, pinguini intr-o zona a lor cu gheata artificiala, 2 castori foarte jucusi si specii multe de pesti si alte vietuitoare marine, etc. Intrarea 14 euro.
Foarte multe informatii folositoare, voi avea in vedere reviewul, atunci cand ii va veni randul Portugaliei.
#Mariza seri portugheze de neuitat cu muzica #fado
Multumim prietenilor nostri din #Portugal!
Multumesc mult pentru aprecieri si daca timpul imi va permite sper sa ofer informatii cat mai complete.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Si am trecut raul Lima — Centrul istoric Ponte de Lima — scris în 11.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Pe inserat in Ponte de Lima — scris în 11.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Olá Portugal! — scris în 18.10.19 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Portugalia dincolo de harta si un pic de Spanie — scris în 29.03.18 de clotilda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2015 Lisabona - Sintra - Estoril - Obidos — scris în 07.12.15 de lorenzolamas din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Uimitoarea Portugalie — scris în 03.11.15 de marijuan din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Un mare OK pentru Portugalia — scris în 25.10.15 de Gina D din GALAţI - RECOMANDĂ