ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Valladolid
ÎNSCRIS: 27.05.11
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JAN-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Bragança - acolo mergem cand ni se face dor de Portugalia :)

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE URM de aici

Cum Lisabona e ceva mai departe de noi (am vizitat-o o singura data, acum mai bine de zece ani), atunci cand ni se face dor de Portugalia, tragem o fuga pana la Bragança, municipiu aflat in nord-estul tarii, la doar 22km de granita cu Spania. Acest orasel micut se afla pe un brat al raului Sabor, la sud de muntii Culebra. De acolo ar mai fi vreo 250km pana la Oporto.

Trecem de Zamora si, dupa ce vedem pancarta cu “Portugal”, langa lacul de acumulare al raului, aflat exact la granita dintre cele doua tari, ne “adancim” in Portugalia autentica: un tinut care pare uitat de vreme. Sate micute si pitoresti, unde magarusii intalniti la tot pasul imi aduceau aminte de Romanica mea. Aceasta lume compusa din sate medievale si traditii ancestrale apartine de Parcul Natural Montezinho, zona muntoasa din provincia cu acelasi nume, Bragança.

Satele de la granita cu Spania, atat in est cat si in nord, seamana intre ele. Prima data am trecut cu feribotul raul Duero (la spanioli) sau Douro (la portughezi) in 2001, din frumoasa Galicie. Pe vremea aceea era foarte la moda pentru spanioli sa treaca granita in cautare de marfuri mai ieftine: prosoape de baie si bucatarie, lenjerii de pat, chiar si haine… In ziua de azi nu mai sunt chiar chilipir, desi Portugalia e inca ceva mai jos decat Spania ca si dezvoltare economica.

Simbolul orasului Bragança este castelul-fortareata aflat pe o colina la 700m altitudine si de unde se vad, cu privelisti care incanta ochiul, tot orasul si imprejurimile. Originile acestuia ne duc inapoi, la vremea la care Sancho I a fondat orasul ca loc de odihna pentru calatorii care mergeau de la Zamora la Oporto.

Zidurile cetatii se pastreaza inca foarte bine. De altfel, pe langa Castel si Turnul Omagiului, care astazi adaposteste Muzeul Militar, in incinta fortaretei se afla si o biserica, si Domus Municipalis, unua dintre cele mai importante constructii civile din oras si unica in Peninsula.

Dar ceea ce este mai interesant si ce mi-a placut cel mai mult, este ca acolo, in casele de pe stradutele pietruite si asezate in coasta, inca locuiesc oameni. De doua ori am fost la Bragança si, de fiecare data, mi-am dorit, pentru cateva momente, sa locuiesc acolo. Sau macar sa stau cateva zile intr-una din casele alea de piatra, cu flori la ferestre si perdele crosetate la mana de catre gospodine.

Locul, inconjurat de gradini cu iarba verde si liane care se catara pe ziduri, te “teletransporta” in sec. XIII cu mare usurinta. Muzeul Iberic de Masti si Costume, aflat tot in incinta fortaretei, s-a inaugurat in 2007 prin colaborarea Spaniei cu Portugaliei (vecinele Bragança si Zamora). Are trei sali: prima dedicata costumelor de “fiesta” din regiunea Tras-Os-Montes, a doua celor din zona Zamorei, si ultima costumelor de carnaval din ambele locuri. Intrarea avea un pret modic, de 1€, daca-mi aduc bine aminte si chiar merita vizitat.

Castelul este declarat monument national si, intre cele 15 turnuri (si pe langa Torre del Homenaje), cel mai cunoscut este Turnul Printesei, care a dat nastere la numeroase legende de dragoste si suferinta.

Ne-am plimbat de fiecare data prin gradinile care il inconjoara. Acesteau au poteci bine intretinute, copaci inalti, banci ca sa-ti tragic sufletul sau doar sa te opresti putin pentru a admira imprejurimile, si chiar masute de picnic.

Centrul istoric al orasului se afla in Praça da Sé (Piata Catedralei). Aceasta zona a fost construita incepand cu sec. XV, datorita cresterii localitatii, atat in populatie cat si din punct de vedere economic. Este o piata mare, care ii datoreaza numele Catedralei Vechi (recent s-a inaugurat si Noua Catedrala a orasului). In afara de aceasta, mai putem vedea Cruzeiro da Praça, obelisc sculptat in piatra inainte de 1700, cu elemente geometrice si vegetale, si o cruce in varf.

Tot in piata mare se poate admira El Solar dos Calaínhos, o casa construita in sec. XVI, fosta proprietate a generalului Pimentel.

Oraselul e plin de cladiri baroce, iar cartierul medieval, cel de la poalea cetatii, este labirintic si foarte pitoresc. Aici putem vedea si Palatul Ducilor de Bragança, “personaje” importante ale istoriei lusitane.

Din pacate, provincia Bragança, in general, este unul dintre cele mai putin vizitate locuri din Portugalia. Nu stiu daca din cauza ca se afla in extremul nord-estic al tarii. Noi, insa, ne-am simtit bine acolo. Si evident ca nu am plecat fara sa bem un paharut de Oporto, insotit de niste salamuri si carnati tipici zonei, facute la taiatul porcului :) Portughezii sunt foarte amabili si prietenosi, mai ales cu fratii lor iberici. Si ai o senzatie extraordinara cand fiecare vorbeste pe limba lui si se inteleg fara mari probleme.

Ca o curiozitate, “braga” inseamna “chiloti” in spaniola, asa ca atat orasul Braga cat si Bragança aduc de fiecare data zambete pe buzele spaniolilor!


[fb]
---
Trimis de alinaro in 12.11.11 11:07:14
Validat / Publicat: 12.11.11 12:15:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2877 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Welcome to Portugal!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Costi
[12.11.11 12:26:31]
»

@alinapopi

Am fost şi noi în Portugalia în august-septembrie, dar chiar aşa de sus nu am ajuns, ne-am oprit la Porto, aşa că review-ul tău completează frumoasele impresii despre Portuglia, pe care le avem.

Într-adevăr, portughezii sunt foarte amabili şi comunicativi. Seamănă foarte mult cu noi.

De ce ai şters chipurile personajelor din fotografii?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[12.11.11 12:32:34]
»

Melodia atasata se poate sterge/schimba!

alinaroAUTOR REVIEW
[12.11.11 18:50:48]
»

Costi: Doar avem sangele latin in comun, nu?

Cat despre poze, imi cer scuze inca o data. Nu am o explicatie clara si coerenta, insa pentru moment nu vreau sa ma "expun" altfel decat prin ceea ce va povestesc.

Web13: Ce frumoasa e melodia!!

Michaell
[12.11.11 19:24:58]
»

@alinapopi

fiindca-s mai prostut... chiar as dori sa stiu si eu cum ai facut sa stergi chipurile? ce metoda ai folosit? pe aparat direct sau doar dupa ce le-ai incarcat pe calculator?

multumesc anticipat.

Costi
[12.11.11 21:46:38]
»

@ Michaell

Până îţi răspunde Alina, îmi dau eu cu presupusul. Cel mai probabil, a folosit programul de editare foto al Windows-ului, care se numeşte Paint, îl ştii, nu? .

Mai exact, a deschis poza în Paint şi a folosit o unealtă numită Airbrush, care are un simbol ce reproduce un tub de spray, din acelea cu care se desenează graffiti, iar efectul aplicării lui este chiar ca la spray-ul de graffiti. Unealta se găseşte în bara de unelte din stânga şi după ce dai click pe simbolul uneltei, poţi alege şi dintre trei mărimi ale suprafeţei "împroşcate" precum şi culoarea. Dacă te "joci" puţin cu programul, vei descoperi rapid funcţiile acestuia, care-ţi asigură posibilitatea prelucrării într-o oarecare măsură a fotografiilor.

Atenţie! Este bine întotdeauna să faci o copie a fotografiei şi să te "joci" pe ea, nu pe original. Este mai sigur.

Mai poţi încerca şi Irfanview, un program gratuit, dar foarte bine făcut, cu care poţi face multe lucruri asupra fotografiilor. Dacă te interesează, îl poţi descărca complet gratuit de pe mai multe site-uri, cel mai bine este să intri pe site-ul oficial: irfanview.com. Are şi variantă în germană sau română. Este bine să descarci şi să instalezi şi plug-in-urile, sunt foarte utile. Nu-i fac reclamă, că nu am niciun interes (programul este făcut de un croat stabilit în Austria), dar pot spune că nu sunt multe programele cu adevărat gratuite (pentru uz non-comercial) atât de bine făcute.

Michaell
[12.11.11 22:04:29]
»

@ Costi

multumesc pt. raspuns. recunosc fara jena ca din pacate programele numite de tine imi erau necunoscute.

incercam sa caut o scuza in virsta mea... pina ce am vazut ca nici tu nu esti cu mult mai tinerel... : -))

trag palaria fata de cunostintele tale in acest domeniu. eu sunt fericit daca reusesc sa incarc o poza pe ,,lektop ,,

demult ma interesa aceasta posibilitate de a sterge chipurile pe poze pe care aveam de gand sa le postez pe site-uri oficiale. nu sunt deloc interesat sa-mi vada chipul (al meu dar si a celorlalti membri de familie - daca apar in poza) practic intregul glob.

multumesc inca odata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
alinaroAUTOR REVIEW
[13.11.11 20:20:09]
»

Costi, multumesc pentru explicatiile date lui Michaell. Nu as mai adauga nicio virgula

Numai bine!

alinaroAUTOR REVIEW
[14.11.11 10:41:05]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri si pentru ca ati avut rabdare sa-mi cititi postarile!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Costi, Michaell
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Portugalia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041863203048706 sec
    ecranul dvs: 1 x 1