ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 6 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Rockefeller Center New York

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa un articol din presa citit zilele trecute despre Rockefeller Center New York SUA mi-am adus aminte ca in nici un articol despre obiectivele vizitate de mine nu am descris mai larg acest complex. Complexul format din 19 zgarie nori chiar merita un articol.

Complexul Rockefeller Center se afla in inima New Yorkului-insula Manhattan Midtown (sau orasul de mijloc cum imi place mie sa spun) Adresa cartierului intre 7th-8th Avenue si strazile 47-51. Deci un adevarat cartier. Cateva repere de a gasi mai usor:visavis de catedrala Sf Patrick, la 2 minute de Radio City Hall (care face parte din complex), la 5 minute de Biblioteca Publica New York, 10-15 minute de Empire State Buiding sau Times Square. Cladirile sint usor de remarcat majoritatea sint placate cu o piatra de calcar alba. Coordinatele GPS 40/45/32 E si 73/58/45 N. Din cele 19 zgarie nori triumfa Comcast Buiding cu cele 70 de etaje si cei 259m. Arhitectura este Art-Deco.

Istoria complexului Doar 90 de ani, ne intoarcem in timp in anul 1926 cand opera newyorkeza Metropolitan Opera a dorit sa-si mute sediul si sa construiasca o cladire mai mare si impunatoare pentru acesta. John D. Rockefeller magnat american a fost atat de fascinat de idee ca din punct de vedere financiar a preluat constructia complexului. John D. Rockefeller (1874-1960) este al 5 lea copil al lui John D. Rockefeller senior fondatorul Standard Oil si unul din cei mai bogati oameni din istorie. Dar a si donat miliarde de dolari pentru diferite cauze nobile. Evenimentul neplacut in America anilor 1929(caderea bursei) a facut ca Metropolitan Opera sa abandoneze proiectul. Proprietarul terenurilor pe care se afla astazi Rockefeller Center se afla in proprietatea universitatii Columbia cea mai veche si renumita universitate din SUA. In acelasi an 1929 Rockefeller a semnat un contract de concesiune cu universitatea pe o durata de 24 de ani. Constructia cladirii principale a durat 8 ani. Un film despre constructie aici:youtube

Denumirea cea mai populara este Comcast Buiding dar in decursul anilor a fost rebotezata de 4 ori! (RCA Victor Building-1933, Comcast Buiding-1939, GE Building-1988, General Electric RCA-2015. Deci astazi vizitam General Electric RCA dar pentru mine tot Comcast Buiding ramane) Complexul devine parte a National Historic Landmark in 1985 (cladire sau ansamblu de cladiri cu importanta istorica, arhitecturala, nationala) Observatorul s-a deschis pentru public chiar in timpul constructiei (anii 30) in 1985 s-a inchis, dupa 20 de ani s-a redeschis publicului sub denumirea de Top Of the Rock. In 1989 Mitshubishi Estate devine noul proprietar iar in 1999Tischmann Speyer. Ultimul proprietar pana in prezent este General Electric, achizitia a avut loc in 2013 iar costul 17 miliarde de dolari.

Arhitectura cladirii:Art-Deco a fost ceva deosebit si nou pentru acea vreme din anii 30. Multe cladiri si zgarie nori au acest stil de constructie cum ar fi Empire State Buiding, Chrysler Building. Amplasarea cladirilor s-a facut in asa fel ca sa beneficieze maxim posibil de lumina soarelui. Lumina soarelui este chiar o problema in New York, de ex in camera hotelului unde am stat Doubletree Metropolitan by Hilton la etajul 8 aveam soare timp de 1,5 ore dupa masa. Placarea cladirii s-a realizat cu piatra de calcar alba extrasa dintr-o cariera de piatra din Indiana. Pentru decoratiile interioare responsabili sint Lee Lawrie si Paul Manship. Dar decoratiile cele mai frumoase (picturile din zona de receptie dar mai ales tavanul) sint opera lui Diego Riviera pictor mexican (1886-1957) Arhitectul principal a fost Raymond Hood.

Lista cladirilor complexului:In jurul la piata Rockefeller (Rockefeller Plaza) gasim:30 Rockefeller Plaza, Comcast Building (cea mai inalta cladire), One Rockefeller Plaza, 10 Rockefeller Plaza, 50 Rockefeller Plaza. Pe bulevardul 8th Avenue (sau Avenue of Americas) gasim:1240 Avenue of Americas, 1230,1260,1270,1221,1271 (denumirea cladirilor dupa numele strazii si numar cam peste tot la fel in NYC). Pe bulevardul renumit 7th Avenue gasim:cladirile cu numarul 600,610,620,626,630,636. Suprafata totala a centrului este de 89000 mp.

Atractii in centrul Rockefeller:In primul rand pentru noi europeni admirarea zgarie norilor este prima atractie. Un avertisment primit de la cineva care a mai fost acolo ca o sa ma doara gatul uitandu-ma numai in sus. Mitul s-a spulberat, nu s-a intamplat asa ceva. Piata Rockefeller Plaza este urmatoarea atractie. Accesul dinspre 7th Avenue asigura o panorama deosebita asupra cladirii principale. Pe aleea intre 7th Avenue si Plaza stanga si dreapta magazine de lux, bijuterii, etc. In mijloc un parculet pe care tronau in februarie 2 brazi de craciun si un om de zapada invartindu-se. Ca o paranteza in februarie am vazut inca in multe magazine bradul de craciun (si in magazinul de souveniruri de la Statuia Libertatii) iar pe strada beculetele de pe pomi functioneaza in fiecare seara. Exista si un magazin Christmas Shop care tot anul este deschis (7th Avenue). Ajungem la piata, si gasim un patinoar aici. Vara in loc de patinoar este fantana arteziana. In jurul patinoarului drapelele lumii. Sub piata nenumarate magazine, acces la metroul newyorkez. Fundatia cladirii principale am inteles ca este de 70m. Atractia principala este vizitarea observatorului The Top Of The Rock, de unde se poate admira New Yorkul de la inaltimea de 259m /70 etaje. Costa la fel ca la Empire State Building sau One World Observatory 32$ sau 26$copil. Programul este 8.00-24.00. Conditiile sint la fel ca la orice obiectiv:control ca la aeroport, lista obiecte interzise, etc. Lasand la cele 2 turnuri total 64$, am renuntat la Top Of The Rock. Colegul AFA makuy care a fost in aprilie in acest an are o descriere buna despre Top Of The Rock in articolul intitulat O zi si jumatate microghid newyorkez vezi impresii. Siteul observatorului aici:topoftherocknyc.com

Pentru 44 $ se poate face turul Rockefeller Center Tour. Putem patrunde in tainele studioului NBC achizitionand Tour at NBC Studios 21 $ (durata cca 1 h) Restaurante, cofetarii si baruri sin multe in zona, am inteles ca undeva la etajul 30 este un restaurant in cladirea principala si la penultimul etaj inainte sa ajungem la observator este un bar, banuiesc ca daca vederea este panoramica si preturile sint panoramice (am vrut sa zic astronomice) Un site cu locuri de mancat aici: rockefellercenter.com/food-and-drink

. Cu 27/20$ adult/copil se poate plati un Radio City Music Hall Tour. Construit in 1936 a fost cel mai mare teatru/cinematograf pe acea vreme. In afara de vizitarea cladirii se pot viziona filme, teatre, situl aici: radiocity.com

Evenimente:cel mai cunoscut eveniment este sarbatoarea craciunului de catre New Yorkezi la Rockefeller Center. La inceputul postului de Craciun se aduce un brad din Norvegia de o inaltime de cca 30m (cat un bloc de 10 etaje) iar luminile vor fi aprinse de catre primar. In 2015 a fost Bill De Blasio. Un filmulet despre eveniment in 2015 aici:

youtube

In afara de acest eveniment despre care se pomeneste si la agentiile turistice de la noi ca in orice piata multifunctionala se organizeaza diferite evenimente, vara in special concerte, targuri, expozitii.

Experienta personala:Avand in vedere ca Rockefeller Center a fost aproape de locul meu de cazare, am folosit-o ca punct de plecare in diferite directii asa ca experienta a fost zilnica. In prima zi cand am vazut centrul studiourile NBC tocmai filmau o scena in aer liber. Aparaturile sofisticate de televiziune impreuna cu echipa de filmare erau in fata intrarii principale, iar scena care s-a filmat era patinoarul. Stand mai mult timp acolo nu am observat ca cei care se dadeau cu patinele erau figurantii, predominant copii, imbracati normal. Dupa o perioada de observatie si in momentul in care toti copii din patinoar au inceput sa strige mi-am dat seama despre ce este vorba. Am admirat si statuia Prometeu+fantana arteziana de langa patinoar, din apa ieseau aburi avand in vedere ca afara era foarte frig. Am facut si o vizita in Lobby pe care consider din punct de vedere artistic extraordinar. In afara de admirat cladirea principala si piata, am vizionat restul cladirilor din piata care sint placate cu acceasi piatra de culoare deschisa si celelalte cladiri din complex care sint si de alta culoare, gri sau negru de exemplu. Trei dintre cladiri seamana foarte mult cu fostele turnuri gemene, ulterior am aflat ca s-au construit in acceasi perioada inceputul anilor 70. Cladirile din Rockefeller Center nu s-au construit in acelasi timp si nu toate au stilul Art Deco, o mare parte s-au construit in anii 60,70 si 80. Personal prima data am crezut ca Rockefeller Center este alcatuit doar de Comcast Buiding si piata din fata. Ca urmare observarii cladirilor anexa si asemanarea lor cu zgarienorul mi-am dat seama ca este mai mult.

WB rog video la inceput. youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 24.07.16 15:36:15
Validat / Publicat: 24.07.16 18:29:54
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD

VIZUALIZĂRI: 4059 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Patinoarul din Rockefeller Plaza
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[24.07.16 15:52:25]
»

@AZE - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Radu Tudoran
[24.07.16 19:31:58]
»

O data in viata as vrea sa vad si eu New York-ul. Sincere felicitari pentru modul in care ati folosit timpul.

AZEAUTOR REVIEW
[24.07.16 19:56:35]
»

@Radu Tudoran - Multumesc pentru aprecieri, adevarat am folosit bine timpul deoarece nu am folosit ghid (ghidurile si grupurile ma franeaza atat la vizualizare obiective cat si la fotografiat) dar pentru asta trebuie minime cunostinte de orientare si lectia invatata dianinte despre obiectivele propuse pentru vizitat. Totusi nu am reusit sa vad foarte multe, doresc sa revin macar o data, pentru a vizita unele muzee pe care nu am mai avut timp sa le vad, sa fac excursii la Philadelfia, Washington si... cascada Niagara. Trebuie sa fac neaparat rabat de la locatie (cazarea in Manhattan extrem de scump) si sa fac drumuri cu metroul. Avionul este tot mai ieftin am vazut deja sub 400 euro.

Pentru Dvs. :este un vis foarte realizabil si tot mai accesibil, asa sa nu renuntati la idee.

Vacante placute

Dan&Ema
[25.07.16 08:22:26]
»

Si eu pot spune AmFostAcolo la New York si am ramas fascinat. Pentru mine a ramas definitia libertatii. Ma bucur ca am avut si sansa si poate vii putea oferi acest privilegiu si familiei. New York trebuie trait, simtit.

Felicitari pentru articol

mishu
[25.07.16 10:04:04]
»

Eu as spune ca n-as vrea sa vad New-York-ul doar o data, dar o data-n viata as vrea sa-l vad . Felicitari, votat cu mare placere.

AZEAUTOR REVIEW
[25.07.16 13:22:00]
»

@Dan&Ema - Buna ziua, ma bucur ca ati fost acolo, in ce perioada, in ce an? Ati si scris ceva despre excursie?

Dan&Ema
[25.07.16 16:28:42]
»

Sunt vreo 10 ani de atunci, era in voga criza cu porcina. Mai ales in Europa! Nu eram AFA-ist pe atunci si nu am scris

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dan&Ema, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în New York:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073394060134888 sec
    ecranul dvs: 1 x 1