GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
BOUDHANATH - un loc de vizitat o data in viata [Kathmandu]
Cea mai mare stupa buddhista din Nepal, si una dintre cele mai importante din lume, un loc in care orice Buddhist trebuie sa vina macar o data in viata. Aceasta stupa este chiar in inima agitata a orasului si trebuie sa faci balet cu autobuzul printre mii de scutere si masini ca sa o poti vedea. Pe o mica straduta ornata cu magazine de suveniruri pe ambele parti se patrunde spre o alta lume, o minune alba cu acoperis auriu si tuguiat, de pe care te privesc impaciuitor si protector minunatii ochi al lui Buddha. In jurul stupei exista multe magazine cu suveniruri de tip mandale, mosorele cu incantatii, obiecte de cult, stegulete tibetane, matanii tibetane, muzica pentru meditatie, etc dar e bine ca nu circila masini sit e poti roti in voie in jurul ei. Tot in jurul stupei exista si o manastire tibetana, un fel de refugiu pentru calugarii din Tibet. Negativi si obiditi cu am ajuns noi acolo in urma vizitei la Pashupatinath, am dat cu totii, parca intelesi intre noi, ocol stupei si am rotit de toate mosorelele. In fata intrarii care ducea la treptele pe care puteai urca sa dai ocol de la un nivel mai inalt, ardeau intr-o oala enorma niste ierburi, cred ca marijuana, care raspandeau un fum placut si purificator.
Nu radeti mai!
Erau multi calugari buddhisti in zona, asezati in pozitie de meditatie sau hranind porumbeii din piata. Unul dinre ei mi-a dat binecuvantarea lui si imediat am scapat ca prin farmec de blestemul de la ruguri…m-am simtit usoara si am pornit din nou la inconjurat stupa. Cand mi-a trecut bine senzatia aia neplacuta am aruncat ochii roata si am vazut un templu mare din lemn unde se afla un mosor de incantatii enorm, mult mai mare decat un om, si frumos colorat. Am vrut sa intru dar am auzit muzica si am vazut multimea inghesuita ca la urs. Se turna o scena de film Bollywoodian. O mandra canta si miorlaia de rupea pe langa marele mosor, spre marea mea ciuda ca nu pot face poze cu mosorul. Ei as! Am bagat o mana cu camera printre niste zabrele si i-am tras un blitz in ochi tocmai cand suferea mai tare in cantec! Nu sunt sigura dar cred ca m-au injurat cameramanii! M-am carat eu mai incolo cu camera mea cu tot si ce sa vezi, pe un piedestal se afla un clopot gigantic impodobit cu tot felul de scrieri pe care mi-am dorit mult sa il fotografiez. Na, ma mananca si pe mine ce sa fac?! Atat ca langa el suferea in tacere si se schimonosea (dupa model Bollywood) un bade, inconjurat de o gloata de gura-casca si de niste meseriasi care tineau umbrele albe care sa il lumineze pe suferind in timp ce miorlaie. Eu plina de obida ii transmiteam ganduri negative menite sa inceteze cu sclifoselile ca sa pot trage in poza clopotul buclucas. El nimic! Doar ca binecuvantarea calugarului buddhist isi facea efectul si iata ca din multime iese un sherpa nevinovat care cara cu capul un enorm balot (cand spun enorm inseamna mai mare decat sherpa cu pricina) si care neavand pe unde sa traverseze piata din pricina gloatei pestrite de gura-casca, apuca fix prin spatele badelui cantaret-suferind-miorlaitor, dar fix cand acesta se tinea cu mana de inima bolnava de dragoste si chin si probabil dor. Nu puteti sa va imaginati ce hohote au izbucnit in toata piata pentru ca badea-suferindul nu l-a vazut pe sherpa si continua sa sufere cu mana pe inima, iar sherpa nu l-a vazut pe bade din pricina clopotului enorm si s-a oprit in cadru ca sa vada de ce rade lumea. Ne-am tavalit pe jos de ras. Iar cameramanii l-au pus pe bade sa sufere toata povestea din nou.
Am fost lasati o ora sa ne purificam la stupa asta frumoasa si asa am si facut, am reusit sa scapam de toate vibratiile negative adunate dincolo, am meditat langa calugari, am hranit porumbeii, ne-am invartit in jurul stupei tragand de mosorele, am respirat aerul imbibat de fumul purificator (nu radeti mai!) si am absorbit pur si simplu pacea si linistea din jurul acestei mununate stupa. Este un loc cu adevarat pozitiv si merita sa il vizitati. Noi ne-am simtit minunat si ne-am incarcat cu energie.
Gata! In urmatoarea poveste vom parasi Kathmandu si vom lua pentru prima data contact cu marele Himalaya, la Nagarkot si vom simti puterea de neimaginat a muntelui.
Trimis de buterfly* in 17.05.14 08:04:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Daca azinoapte ti-am dat votul 13, azi am fost prima pe faza...
Ia lamureste=ma ce e aia stupa -un fel de manastire? dar mosorelcu incantatii (despre care am citit si azinoapte dar am uitat sa intreb... ca m-am dat cu mortii). cum adica tragi de el?
Aoleu... omleta mea e pe foc! Si am sarit peste prinzul de azinoapte... (mortii tai!)
@adri-nico: multumesc, multumesc! vezi ca ai pierdut 2 articole inainte de mortii ma-sii!
Pai stupa sunt aceste constructii albe care in varf au un "motz" aurit pe care sunt pictati ochii lui Buddha care te protejeaza. Stupa e construita pe un loc sfant si este un dom gol pe dinauntru dar complet zidit, nu poti intra in el. Poti sa te rotesti in jurul lui in sensul acelor de ceasornic si sa invarti mosorelele (vezi in poze, am mosorele fotografiate la templul maimutelor). Mosorelele se imping si ele incep sa se roteasca. daca vrei sa fie bine le rotesti in sensul acelor de ceasornic nu invers ca e de rau!
Vezi aici in poze niste mosoare gigantice, astea colorate unde canta gagica aia. Si alea tot asa trebuiesc impinse si ele incep sa se roteasca. Pe ele sunt scrise mantre, rugaciuni, care se ridica catre cer cand tu le rotesti, na!
Si steguletele alea care flutura peste tot in 5 culori, au rugaciuni scrise pe ele si cand bate vantul, rugaciunile se inalta catre cer!
Stupele astea sunt locurile de rugaciune ale buddhistilor , bisericile lor.
Asa cum musulmanii trebuie sa mearga o data in viata la Mecca, asa si buddhistii trebuie sa mearga in 7 locuri, unul dintre ele este acest Boudhannat
Fugi la omleta!
rog webmasterul sa puna melodia urmatoare la articol. multumesc
http://www.youtube.com/watch?v=bbgHZWwyhcQ
@adri-nico: am rugat webul sa imi puna un cantec sugestiv in legatura cu stupa ca sa citesti ascultand... stiu ca iti place!
@buterfly: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
pai am citit povestea pe sec, degeaba ai bagat melodia. too late, soro.
am halit omleta... am avut focul la mic. sic!
cit despre mosoare, am vazut eu in poze cam ce inseamna, insa cum eu mi-s cusatoreasa, aveam in cap doar mosoare cu ata. Sau crezi ca nu m-am uitat la poze? . Basca am "ocservat" ca Budha ala pictat pe sus nu seamana cu burtosul de il stiu eu. Se pare ca ala nepalez e mai patratos.
@adri-nico: sa iti fie de bine! Buddha nu era gras, ca era ascet, manca ce cadea din copac, dar a pus sa fie reprezentat asa pentru ca era deosebit de frumos si tot navaleau muierile pe el. Asa, ca sa scape de muieri a comandat statuile burtoase!
Asta de Nepal e mai patratos ca a mers mult pe munti si are muschi... hahahahah
Buddha a fost si gras si slab -mai intai gras - deoarece sa nascut intr-o familie bogata si a trait intr-un palat. La varsta de 29 de ani insa si-a parasit familia pornind in cautarea sensului vietii si a devenit ascet pentru o durata de 6 ani. Devenise in aceasta perioada atat de slab si fara puteri nereusind insa sa gaseasca raspuns la intrebarile sale. La varsta de 35 de ani renunta la a mai fi ascet si primeste iluminarea - urmatorii 45 de ani predica adevarul pe care el l-a gasit si anume sensul vietii este sa gasesti "calea de mijloc" (nici prea mult, nici prea putin).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 5 zile în Nepal — scris în 19.11.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Himalaya văzută din aer - 'Experience Everest' — scris în 14.11.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Kathmandu – Kabul – Kandarar – Orasele K — scris în 05.05.18 de Soso42 din BUZAU - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Primul contact cu Nepalul, plimbare prin Piata Thamel — scris în 19.03.18 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Un vis implinit - De ce Nepal? — scris în 19.03.18 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Mar.2014 Treking pe ANNAPURNA — scris în 25.05.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2014 CHITWAN NATIONAL PARK – partea a 2 a — scris în 22.05.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ