GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In Kathmandu sunt multe lucruri interesante de facut in afara de shopping. Noi am inceput cu vizitarea PATAN DURBAR SQUARE, o piata unde nu circula masini si cheastii cu motor, cu multe temple hindu si cu palatul vechi al regelui. De obicei templele hindu nu se pot vizita de catre turisti dar acolo este unul in care noi am reusit sa intram. Toate constructiile sunt din lemn sculptat cu multe migala si mult talent, deosebit de frumoase si de vechi. In interiorul acestui templu hindu am urcat pe o scara ingusta iar la etaj in semi-obscuritate, intr-o camaruta foarte mica se afla statuia unui idol plina de prafuri colorate puse acolo de credinciosi si inconjurata cu flori portocalii. Prima impresie a fost mirosul ciudat din incapere si fumul ce iesea dintr-o lumanare de la picioarele idolului.
Mirosul nu era neplacut ci oarecum intepator gen tamaie… dar altfel. Singura sursa de lumina era o micuta fereastra din lemn bogat impogobita si sculptata, prin care daca priveai vedeai statuia–paznic de afara care te fixa cu ochi iscoditori. Statuia-paznic se afla in fata fiecarui astfel de templu si intruchipeaza un animal fioros sau un zeu in varful unui stalp care o ridica pana la nivelul primului etaj sau al celui de-al doilea etaj (depinde de templu) acolo unde se afla idolul pe care il pazeste.
Fericiti ca am avut privilegiul sa vedem interiorul unui astfel de templu l-am intrebat pe ghid care e treaba cu mirosul si ne-a spus ca pentru a purifica locasul sacru se folosesc fecale si urina de vaca aruncate pe jos si apoi maturate. Acum am priceput! Si ne-am multumit sa admiram templele din exterior, oricum nu era permisa intrarea si oricum nu era ceva deosebit de interesant inauntru.
Tot aici era si palatul vechi al regelui in interiorul caruia era amenajat un muzeu cu multe statuete si obiecte de cult, dar si gradina regelui, unde era amenajata o terasa-restaurant in jurul careia crestea o minunata ceapa verde si salata. Pentru a-l vizita trebuia platit bilet separat. Majoritatea statuilor din muzeul-palat reprezentau Buddha, pe toti Buddha pentru ca au fost multi, cel mai important fiind Buddha Siddhartha cel de la care a pornit curentul Buddhist. Nu stiam despre existanta un Buddha reprezentat mereu cu o femeie in poala, femeie avand picioarele incolacite in jurul lui, dar erau foarte multe reprezentari de acest tip. Tot aici un manuscris pictat pe piele de yak, vechi de 300- 400 ani, lung de aproximativ 4 metri si reprezentand corpul uman si chakrele lui, sistemul circulator si limfatic plus metode de vindecare prin acupunctura. Foarte interesant!
Mai exista o alta piata Durbar Square, in alta parte a orasului pe care noi nu am vizitat-o si unde se afla casa celebrei Kumari. Kumari este o fetita aleasa pentru a deveni zeita pana la varsta pubertatii. Familia unei astfel de Kumari primeste multe avantaje materiale iar fetita este tratata ca o regina pe durata existentei sale ca zeitate. Pentru a deveni Kumari ea trece niste teste printre care si acela in care este lasata peste noapte intr-o camera plina de animale moarte si intestine si daca nu se sperie ci iese fericita de acolo este clar ca ea este reincarnarea zeitei Kumari. La prima menstruatie Kumari este trimisa acasa si o alta fetita ii va lua locul. In urma cu ceva vreme era foarte greu ca o fosta Kumari sa se poata reintegra in societate pentru ca niciun tanar nu vroia sa se casatoreasca cu o zeita. In ziua de azi sunt multe Kumari care au familie si copii, tinerii nu mai sunt nici acolo atat de stricti. Multe orase din Nepal au cate o Kumari, care este venerata si care nu are voie sa iasa din casa ei pe toata perioada existentei sale ca zeita.
Ni s-a spus despre o Kumari care are peste 50 de ani si continua sa fie zeita deoarece nu i-a venit “varsta pensionarii”. In articolul urmator vom vizita impreuna BHAKTAPUR DURBAR SQUARE
Trimis de buterfly* in 10.05.14 12:09:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
aoleu, nici un ecou?pe mine ma asteptai? credeai ca ma culc inainte de a da cu geana pe aici?
imi vine sa rid de astia cu zeitele lor. cred ca sint si io o Kumari (nu ca nu mi-ar fi venit... virsta pensionarii )))
ci pentru ca n-am iesit din casa de vinerea trecuta.
ia sa vad cine ma venereaza? (sper ca nu vreun web cu niste zile "libere").
deh, e 3.50 dimineata... ce sa fac si eu la ora asta?
cind ai zis de statuia -paznic, m-am gindit imediat la politistii de pe postamentul de statuie... care nu faceau nimic in afara de a da din cap... leul asta era ca cateii aia de dau din cap pe la masini? (cacofonie intentionata!).
salutare si la mai multe povesti!
cind vine aia cu "dragomonstrii"?
@adri-nico: hehe pe tine te astept mereu. Pai esti bolnava sau de ce nu ai mai iesit din casa? Taman acum cand au bagat astia niste soare si caldura?!
Cainii aia erau simpatici acolo in varf de bat, cam aceeasi functie ca si aia de masina pe care ii pomenesti si tu!
Dragomonstrii vin peste 3 povesti ca sa zic asa... sper ca te referi la prajitii nostri si la cat de rau face prajeala colesterolului!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Nu sint bolnava, draga mea, just workoholica... rau de tot.
Uite ca abia m-a suportat patul vreo 3-4 ore... si acum la treaba.
Baga repede cu dragomonstrii sau orice altceva.
Webmaster, iar n-am apucat muzica.
@adri-nico: pai mai lasa si tu munca si fugi in vacanta sa ne povestesti cum a fost!
@buterfly: aseara mi-am luat cercei, tra-lalalalalalala!!!
ptiu, bilet! tralalalalalalala... /si-acum nu mai am banet tralalalalalalala... / si ma duc cu avionu' tralalalalalalalalala /
cind ma'ntorc scriu cu pogonu' tralalalalalalala!!!
eu rid de mor. tu? )
@adri-nico: hheheh, abia astept! unde pleci ca sa ne scrii cu pogonu?
@buterfly: in lumea larga... pe unde oi vedea cu ochii... las' ca aflati voi. nimic inedit, oricum.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 5 zile în Nepal — scris în 19.11.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Himalaya văzută din aer - 'Experience Everest' — scris în 14.11.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Kathmandu – Kabul – Kandarar – Orasele K — scris în 05.05.18 de Soso42 din BUZAU - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Primul contact cu Nepalul, plimbare prin Piata Thamel — scris în 19.03.18 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Un vis implinit - De ce Nepal? — scris în 19.03.18 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Mar.2014 Treking pe ANNAPURNA — scris în 25.05.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2014 CHITWAN NATIONAL PARK – partea a 2 a — scris în 22.05.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ