GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mykonos: paradisul contrastelor; Proiectul turistic Ciclade – episodul 2
Voi incepe direct cu episodul 2, urmand ca episodul 1, despre insula Santorini, sa il redactez ulterior. Deci…
De mult imi propusesem sa vizitez insula Mykonos, cea mai celebra si turistica insula din arhipelagul Cicladelor, alaturi de Santorini. Insa, abia anul trecut, in perioada 18 - 25 septembrie 2013, i-a venit randul, beneficiind si de o vreme superba, ceea ce e foarte probabil in respectiva perioada a anului pentru Insulele Ciclade.
Asteptarile erau mari de la insoritul Mykonos, si nu mi-au fost inselate. Mykonos reuseste sa-si pastreze nealterat caracterul traditional cicladic, in pofida turismului foarte dezvoltat. Ibiza Greciei e totodata si (poate) cea mai traditionala insula cicladica, macar ca si arhitectura. Casele cubice, albe cu usi, ferestre si balcoane albastre, impodobite cu flori de Bougainvillea, micile biserici de un alb imaculat cu domuri albastre sau rosii stralucesc ziua in lumina puternica, generoasa a soarelui, scaldate de apa de un albastru pur a Marii Egee. Si nu e o figura de stil, caci in cartierul Alefkandra (Mica Venetie) vechile case ale corabierilor de altadata se aliniaza direct pe malul marii.
Dar seara totul devine un furnicar de oameni, turistii inunda stradutele pavate, albe, asaltand magazinele si tavernele, cafenelele si cluburile, iar pe plajele Paradise Beach si Super Paradise Beach incepe distractia, muzica si dansul neincetand pana dimineata. Insula Mykonos e cunoscuta si ca un pol al distractiei de pe glob, am putea-o asocia din acest punct de vedere cu Ibiza, pe care o secondeaza indeaproape in orice top party-islands.
Mykonos nu e o insula mare. Deplasarea prin toata insula se face usor, cu autobuzul (exista curse regulate care leaga capitala de majoritatea plajelor), masina sau ATV-ul, care se pot inchiria, ca in alte insule, bineinteles, sau cu taxi-urile si taxi-boat-urile. Drumurile sunt inguste dar in stare buna.
Ce e de vazut in Mykonos?
In primul rand, capitala: Mykonos Town sau Chora. Situat pe coasta vestica a insulei, e unul dintre cele mai pitoresti porturi si orase din Ciclade. Liniile drepte si culoarea alba sunt predominante la cladirile construite in cel mai pur stil cicladic, dispuse in amfiteatru in jurul portului. Nu am remarcat nici o casa care sa nu se incadreze in acest stil arhitectonic, chiar si vechile case venetiene din cartierul Alefkandra sporesc farmecul insulei. Casele si bisericile se insiruie pe stradute inguste, albe, labirintice. Abunda magazinele de suveniruri, giuvaeruri si de firma, Mykonos fiind cotata printre cele mai scumpe insule grecesti; de acord, dar preturile nu difera cu mai mult de 20%-30% fata de, sa zicem, insula invecinata Tinos, mai putin turistica, pe care am vizitat-o. Abunda totodata, tavernele, restaurantele, cafenelele, pe stradute sau in port. Principalele atractii: multe biserici, cea mai celebra fiind alba Panagia Paraportiani constituita din 4 capele la nivelul solului si una deasupra (sec. XVI-XVII), morile de vant traditionale - emblema a orasului, cartierul Alefkandra (Mica Venetie), catedrala ortodoxa, biserica catolica, muzeul arheologic, muzeul de arta folclorica, muzeul maritim, casa Lenei (casa traditionala transformata intr-un mic muzeu), portul vechi cu ambarcatii de agrement si curse spre insula Delos, portul nou Tourlos cu curse de ferry spre Pireu si celelalte insule, aeroportul insulei (il amintesc doar pentru importanta sa ca si poarta de intrare/iesire in/din insula) si nu in ultimul rand pelicanul Petros, mascota insulei.
Mykonos, insula arida tipic cicladica, are plaje foarte bune, cu nisip fin; sunt pe toate gusturile, aglomerate sau nu, organizate sau nu, accesul la majoritatea dintre ele fiind facil.
Cele mai aglomerate si faimoase sunt in sud. Ornos, Psarou beach si Platis Gialos sunt adevarate statiuni, cu plaje ideale pentru familii.
Celebra Paradise beach e preferata de tinerii care vor distractie; party-urile incep la Tropicana Club Paradise Beach pe la ora 18 si se incheie dimineata. E accesibila cu autobuzul si masina din capitala sau cu ambarcatii din Platis Gialos sau Ornos.
Preferata mea, Super Paradise Beach, beneficiaza de un cadru natural deosebit si e de asemenea loc de dans si distractie si e accesibila cu ambarcatiile din Platis Gialos precum si o linie de autobuz privata din capitala. Se afla intr-un golf incantator imediat dupa Paradise Beach.
Alte plaje in zona de sud: Paranga, Agia Anna Paranga, Korfos - e mai ales pentru surferi, intr-un golf situat la nord de Ornos. Toate aceste plaje se afla la maxim 7-8 km de Mykonos town!
Ceva mai departe spre est, la 11 kilometri, se afla o alta preferata a mea, Elia beach, poate cea mai lunga plaja de pe insula, din acest motiv chiar daca e foarte frecventata nu pare foarte aglomerata. Accesul: cu autobuzul, masina sau ambarcatiile. Daca tot le-am amintit, precizez ca sunt de fapt niste taxi-boat-uri ce pornesc din Ornos si respectiv Plati Gialos si deservesc toate plajele de pe coasta sudica, pana la Elia beach.
Cei care vor mai multa liniste pot opta pentru satul traditional Ano Mera (8 km spre est de capitala), accesibil cu masina sau autobuzul. Aici se afla manastirea Panagia Tourliani (sec. XVI) cu un frumos turn din marmura; desi Ano Mera nu are iesire directa la mare, in imediata vecinatate se afla plaje bune, calme si neaglomerate: Kalo Livadi, Kalafati, Agia Anna Kalafati sau Lia beach. Langa Kalafati beach se afla o terasa cu o vedere strategica superba spre mare si plaja, mai ales spre seara.
Mai amintesc plajele Agios Stefanos spre nord din Mykonos town, imediat dupa portul nou din Tourlos, precum si Agios Ioannis pe coasta vestica; aici, de la tavernele de deasupra plajei se vede poate cel mai frumos asfintit de pe Mykonos. Nu e chiar ca in Santorini, dar e frumos, oricum.
Toate aceste plaje am avut bucuria si satisfactia sa le vizitez intr-un sejur de 7 zile, contribuind din plin la aceasta distantele mici si accesul facil. Daca nu doriti sa strabateti insula cu masina personala sau inchiriata, nici cu ATV-ul, autobuzul sau cu vaporasul, exista taxi-uri, varianta mai scumpa, dar nu exorbitanta. Mai amintesc de plajele Panormos, Fokos si Ftelia (paradisul surferilor) de pe coasta nordica, Agrari in sud-est si Divounia in est. Acestea si inca alte cateva mai retrase nu le-am vizitat. Sunt in total cel putin 25 de plaje pe insula Mykonos.
Din insula Mykonos am vizitat mica si foarte apropiata insula Delos, insula sfanta a grecilor antici, in prezent un important sit arheologic. In jurul ei sunt dispuse in cerc insulele Ciclade (kyklos = cerc), de aici venind si numele arhipelagului. De asemenea insula Tinos, situata aproape de Mykonos, o insula mai putin turistica dar frumoasa, celebra pentru biserica Panagia Evangelistria (loc de pelerinaj pentru crestinii ortodocsi greci), hulubariile sale cu decoratiuni traditionale si plajele frumoase, nisipoase. Deplasarile le-am facut pe cont propriu, cu ferry-boat-ul, o jumatate de zi pentru Delos si o zi pentru Tinos fiind suficiente pentru a avea o imagine de ansamblu asupra acestor doua insule si pentru a le gusta farmecul. Despre aceste doua insule mai pe larg poate cu un alt prilej.
Cateva cuvinte si despre transport si cazare: cursa charter Bucuresti-Mykonos si retur, ajunge in 1-2 ore; hotelul Olia, hotel de 3 stele, cu mic dejun inclus e un hotel in stil traditional, raportul calitate-pret a fost unul foarte corect, e situat aproape de malul marii in zona portului nou din Tourlos, cu vederi frumoase spre mare si portul vechi in fundal; are piscina, personalul e amabil, orasul Mykonos Town e la vreo 1,5-2 km, usor de parcurs pe jos, cu masina sau autobuzul care are statia langa hotel. Hotelul e aproape de oras dar totodata intr-o zona linistita, in caz ca vrei sa te odihnesti noaptea, ceea ce in zonele “fierbinti” din oras sau Paradise Beach poate deveni o incercare sortita esecului.
Deci, pentru persoanele mai active care doresc sa exploreze insula si plajele sale, o cazare in Mykonos town sau in imediata vecinatate e solutia ideala. Pentru familiile cu copii, care doresc sa petreaca un sejur linistit si ceva mai sedentar, cu o plaja nisipoasa si tot confortul la indemana, statiunile din sud Plati Gialos, Psarou beach sau Ornos sunt ideale si aproape de capitala. In schimb, pentru cei veniti in Mykonos pentru a sta in liniste si relaxare totala, absolut departe de aglomeratie si de tumultul orasului, desi la prima impresie Mykonos nu e solutia potrivita pentru asa ceva, totusi, zona satului traditional Ano Mera si a plajelor din est este ideala.
Si cateva succinte date geografice si istorice: insula Mykonos are 85,5 km patrati suprafata, o lungime a tarmului de 80 km (ceva mai mult decat distanta pe care se insira statiunile noastre de la mare, de la Navodari la Vama Veche), o inaltime maxima de 341 m, face parte din arhipelagul Cicladelor (partea nordica a arhipelagului), se invecineaza cu insulele Tinos, Syros, Paros si Naxos, si are in imediata vecinatate insulitele Delos si Rinia. Si-a luat numele de la personajul mitologic Mykonos, fiul sau nepotul zeului Apollo. Orasul a fost locuit inca din neolitic, au debarcat apoi ionieni din zona Atenei, a fost o perioada in antichitate in umbra falnicei si sfintei insule Delos, a facut parte din Imperiul Roman, Imperiul Bizantin, apoi a fost ocupata de venetieni si mai apoi de Imperiul Otoman. In timpul revolutiei de eliberare a grecilor din 1821, Mykonos a avut un rol important. Marturie sta si bustul eroinei locale Manto Mavrogenous, situat intr-o piateta de langa port. Apoi a devenit parte integranta a Greciei moderne, in prezent turismul ocupand cel mai important loc in economia locala.
In concluzie, insula Mykonos e o destinatie turistica foarte atractiva daca indeplinesti separat sau cumulativ urmatoarele caracteristici ca turist: esti fan al Greciei in general si in particular al insulelor Ciclade si a tot ceea ce inseamna Cicladele, iti plac plajele frumoase si nisipoase, iti place distractia, zonele si arhitectura traditionale, porturile pitoresti, nu ai neaparata nevoie de multa liniste, poti suporta lipsa vegetatiei luxuriante, vrei sa vezi ceva muzee si situri arheologice, iti place shoppingul, vrei sa te bucuri de generozitatea soarelui si a marii albastre si curate, vrei sa mananci un souvlaki si sa gusti un ouzo acompaniat de ritmuri de bouzouki, ai vederi debarasate de prejudecati de orice fel, vrei sa vezi si poate sa cunosti oameni interesanti. Daca nu te atrage nimic din cele insirate mai inainte, e cazul sa accesezi comanda “skip” si sa mergi mai departe. Daca in schimb ti-a captat atentia ceva, merita sa incerci sa vizitezi si Mykonos; nu e nici asa departe si nici asa scumpa precum pare. Si are un farmec aparte aceasta relativ mica insula, care te va fascina si atrage in asa masura incat iti vei dori sa o revezi.
Mi-e dor de Mykonos!
Trimis de zuftim in 27.07.14 22:54:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zuftim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Zuper debut!
@zuftim: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare
-
Articolul a fost, bineînţeles, selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Să te văz acuma cu episodul 1, timişorene -- aşteptările sunt deja f. mari!
@webmaster:
Multumesc pentru aprecieri si incurajari. Sunt un vechi "membru pasiv" al comunitatii amfostacolo. Odata ce m-am decis sa imi si impartasesc niste prime impresii turistice, care cronologic sunt de fapt ultimele mele impresii turistice, sper sa nu ma opresc aici; consider ca as putea incerca sa scriu despre vacantele si excursiile anterioare. Chef am, materialul e stocat in memoria afectiva, sper sa am si timpul necesar pentru o viitoare participare cat mai activa.
Va salut cu respect si mult drag,
zuftim
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Un articol cu multe informaţii folositoare pentru cei ce aleg destinaţia respectivă, bine însoţit de fotografii, dintre care aş vrea să o menţionez pe prima (PH-03), dar şi pe PH-20. Mulţumiri.
Ei, si acum, eu unde ma duc? Mykonos sau Santorini? ) Grea alegere... Si iata si sfarsitul trilogiei (Eu le-am citit in ordine ) Superbe pozele de seara... Ca si celelate, de altfel Felicitari!
Din punctul meu de vedere raspunsul este simplu, amandoua.
Totusi Santorini imagini de vis, romantism, Mykonos oras-port incantator, plaje superbe si distractie.
@cher-cher: Va multumesc ptr frumoasele dvs aprecieri, si imi cer scuze ca o fac atat de tarziu, dar in emotiile inceputului meu pe site pur si simplu... am omis sa-i multumesc si inca primului meu nou coleg care mi-a adresat cuvinte de incurajare! Cu atat mai pretios este insa ptr mine ecoul dvs. Inca o data va multumesc sincer!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Plajele (sălbatice în octombrie ale) insulei Mykonos — scris în 26.04.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Mykonos Town - supraevaluat sau subevaluat? , asta-i întrebarea... — scris în 13.04.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Plajele din Mykonos... fără DJ-i! — scris în 22.05.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Mykonos: adevăr sau provocare? — scris în 20.05.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Mykonos Town (Chora), eleganță și stil cicladic desăvârșit — scris în 11.12.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Plajele din Mykonos, atât cât le-am putut vedea — scris în 28.11.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Vacanță în insula fițoasă a Greciei: Mykonos — scris în 29.10.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ