ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 7 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Vacanță în insula fițoasă a Greciei: Mykonos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Deși, admiratoare împătimită a Eladei așa cum mă declar, insula Mykonos nu m-a ademenit prea tare niciodată, în comparație cu celelalte surori cicladice ale sale, tocmai din cauza faimei de a fi extravagantă, scumpă, fițoasă. Soțul meu, în schimb, era tentat mai demult de această insulă, și, mai în glumă, mai în serios, îmi zicea că trebuie să ajungem și noi măcar o dată în Mykonos, până nu suntem prea bătrâni. Eu îi răspundeam de fiecare dată că nu ne trebuie și că, oricum, Mykonos nu mai este chiar de vârsta noastră, deși poate nu ne dăm de gol prea mult. Însă, norocul a fost de partea lui, compania aerienă low cost Wizzair introducând această destinație în panoplia sa cu zboruri directe încă de anul trecut, cu bilete ieftine, ieftine. Atenţie, urmează şi BlueAir acelaşi lucru anul ce vine! În atare situație, nu am mai scăpat de gura lui și, în pofida convingerilor mele, am cedat cumpărând două bilete dus-întors cu circa 80 de euro, la care, înainte de plecare, am mai adăugat serviciul priority, care vine la pachet cu încă un bagaj de cabină, dar și aproape dublând valoarea biletelor.

Pe urmă, m-am apucat să caut cazare pentru cele șapte nopți ale vacanței de septembrie, o misiune aproape imposibilă când vrei ceva relativ accesibil, cuvântul ieftin fiind total incompatibil cu numele de Mykonos. Pfuai, ce muncă și ce nervi! În final, am găsit ceva mai acătării ce s-a dovedit cartea noastră cea norocoasă, despre care voi povesti separat.

Aşadar, pregătiserăm vacanţa noastră de septembrie, a doua cea mai lungă din an, aşa cum ne-a intrat în obişnuit de multă vreme. Dar, Wizzair n-a mai fost atât de serios, aplicând în decurs de zece luni patru modificări asupra rezervării făcute, primele două: una în ianuarie, alta în aprilie acționând la zilele de zbor, mutându-le cu 1-2 zile mai devreme, lucru care mi-a afectat și cazarea antamată pe booking, ultimele două referindu-se la orele de zbor, lucru ceva mai acceptabil. Un pic supărător a fost că ultima dintre ele a fost cu trei săptămâni înainte de data zborului, deja când vedeam e-mail de la wizz cu modificare, aproape că făceam alergie. Firește, ori de câte ori se schimba ceva, trebuia vrând-nevrând să confirm că sunt de acord cu modificarea, altfel se ducea de râpă vacanța, oricum nu mai vroiam vouchere sub nicio formă.

Din luna iulie, Grecia s-a aflat constant pe lista roșie, însă pentru noi, vaccinați de câteva luni bune, acest lucru nu însemna mare lucru, lucru dovedit și pentru aproape întreg avionul cu care ne-am întors, stewardesele negăsind decât foarte puțini mușterii cărora să le împartă formulare de declarații privind autoizolarea/carantinarea.

Mykonos, insula vâturilor, dar și cea preferată de vedete sau comunitatea LGBT

Nu mică mi-a fost mirarea, încă de pe când avionul se pregătea să aterizeze pe aeroportul omonim, să văd o insulă cafenie, aproape complet lipsită de vegetație, cu coline deloc înalte ce păreau a fi formate din pământ, în realitate fiind vorba de bolovani mari de stâncă dură, de granit. Pe acel fond maroniu, străluceau din loc în loc pâlcuri de case albe, scunde, micuțe și atunci am înțeles că acolo era vorba de sate sau de stațiuni dacă se aflau pe lângă țărm. Prima impresie nu a fost deloc una pozitivă, privirea fiindu-mi de-a dreptul lovită de uscăciunea teribilă a arealului, apoi am înțeles că așa e în Mykonos și am luat-o ca atare. În afara resorturilor și capitalei, unde vegetația: flori, copaci, era cultivată șă întreținută cu multă grijă, nu am văzut decât ciulini și ceva plante cu țepi care se adaptaseră perfect căpătând aceeași culoare maro de fond, putând fi confundate oricând cu piatra seacă din care este alcătuită insula.

Ca să compenseze un relief neprietenos şi o ariditate respingătoare, insula excelează prin aspectul său de mic giuvaer, cu case albe, care-ţi iau ochii, despărţite de alei şi poteci strâmte cu pietre văruite, biserici şi bisericuţe delicate, dar multe, care confirmă că localnicii, mai înainte de a ridica o locuinţă, purcedau, aşa cum le cerea un obicei al străbunilor, să construiască pe pământul lor un loc sfânt, de închinăciune. Arhitectura cicladică este simplă: construcțiile sunt micuțe, paralelipipedice, fără forme complicate, fără acoperișuri cu șarpante din țiglă sau piatră, ci doar din terase, plate, toate zugrăvite în alb, cu uși și ferestre colorate, care creează impresia că acele locuințe scunde ar fi pentru pitici sau oameni nepretențioși în privința spațiului.

Ceea ce dă de furcă realmente în Mykonos este vântul uscat ce bate fără milă, pe care-l cunoaştem drept meltemi, un fenomen nepermanent, din fericire, însă destul de tăios atunci când apare în peisaj. Zile întregi, meltemi dă tonul activităţilor ce se pot desfăşura sau nu în funcţie de prezenţa sa. Din momentul în care suflă, navigaţia pe apă este dată peste cap, circulaţia în insulă devine şi ea mai dificilă, mersul la baie şi plajă nu mai este chiar o plăcere.

Ca dimensiune, Mykonos este o insulă micuță care poate fi străbătută cu mașina de la vest la est, pe cel mai lung drum, în cel mult patruzeci de minute, distanța în linie dreaptă fiind de cincisprezece km, în timp ce de la nord la sud, tot în linie dreaptă fiind de zece km. Are 86 kmp și două drumuri principale, asfaltate, cât de cât de mărime normală și câteva secundare, tot asfaltate, dar foarte înguste, ca să vă dați seama pe care încap în paralel un microbuz și un autoturism de talie mică. Populația sa este de circa 12.500 locuitori, majoritatea covârșitoare locuind în capitala insulei, orașul cunoscut ca Mykonos Town sau Chora în greacă (în traducere sat).

Insula mai are încă un sat notabil: Ano Mera, situat practic în centrul insulei, Chora ocupând un golf generos în vestul acesteia. Relieful său este deluros, însă nicio colină dintre cele mai răsărite nu atinge 400 m altitudine, deține țărmuri înalte, dantelate, iar acolo unde golfurile și-au făcut loc, este clar că există plaje. Ce pot spune cu mâna pe inimă, este că Mykonos are plaje frumoase, nu neapărat peisaje!

Mykonos nu prea are de-a face cu spiritul grecesc de care ne-am îndrăgostit mulți, e o insulă scumpă și destul de inaccesibilă, cu localnici mai reci, ahtiați după bani pentru care a face bani mulți din lucruri simple, care în alte părți sunt oferite gratuit, este rațiunea lor de a trăi. Nu m-am lovit de această senzaţie niciodată mai acut ca aici, în Mykonos!

Numele său ar proveni de la cel al unuia dintre fiii sau nepoții lui Apollo, așa ne spune mitologia și, deși, sunt dovezi clare că a fost locuită din vremuri preistorice, antichitatea nu a lăsat urme memorabile pe ea, neexistând situri arheologice în adevăratul sens al cuvântului, ci mai multe necropole străvechi. Pe atunci, Mykonos era, se pare, la fel de săracă în resurse ca și astăzi. Insula vecină, Delos, deține adevărata comoară antică în materie de situri arheologice, dar asta este o altă poveste.

A fost sub stăpânire romană, apoi a făcut parte din Imperiul Bizantin până la fine de secol XII, ca pe urmă să treacă sub venețieni care au deținut-o până în 1537 când turcii piratului Hayreddin Barbarossa au cucerit-o. Sub Imperiul Otoman a rămas mai bine de vreo trei sute ani, până la eliberarea Eladei, dar insula a cunoscut o bună dezvoltare datorită comerțului maritim, mulți miconieni fiind căpitani de vase îmbogățiți de pe urma traficului pe apă. Totuși, la începutul veacului trecut a început declinul economic, după deschiderea Canalului Corint care a mai redus din trafic, apoi au survenit războaiele mondiale.

Cert este în următoarele decenii, Mykonos s-a orientat foarte mult către turism, în plus devenind una dintre cele mai populare destinații vilegiaturiste gay, iar la începutul anilor 2000 una dintre cele mai exclusiviste și scumpe insule grecești, dacă nu chiar cea mai cea dintre ele. E de bonton pentru vedete să petreacă puțin prin Mykonos sub soarele generos al insulei, să se relaxeze în resorturi private, exclusiviste care le asigură discreție și huzur. În Mykonos Town, magazinele brandurilor de lux de bijuterii, ceasuri, îmbrăcăminte, încălțăminte sunt prezente la tot pasul, cum de altfel se întâlnesc o sumedenie de galerii de artă, mulți artiști internaționali dar și autohtoni expunându-și lucrările publicului.

Dar și pentru turiștii obișnuiți, cine e amator de petreceri în vacanță, poate alege Mykonos fără echivoc. În Mykonos Town se găsesc unele dintre cele mai bune baruri și cluburi de noapte din insulele grecești, așa că distracția este la ea acasă. O atmosferă cosmopolită, o viață de noapte fierbinte și câteva plaje superbe, acestea ar fi principalele argumente cu care atrage Mykonos mii de turiști în fiecare sezon.

Câteva informaţii practice şi organizatorice

Prin Mykonos, ne-am deplasat cu transportul în comun KTEL, greu de crezut că am procedat astfel, însă a fost prima dată când un hotelier nu ne-a încurajat să închiriem mașină, dimpotrivă ne-a recomandat ferm să n-o facem pentru a nu avea bătăi de cap. Dacă la început eram descumpăniţi tare, curând am înţeles că drumurile înguste şi aglomerate, adesea fără trotuare în localităţi, parcările puţine şi scumpe, tinerii mulţi, fără experienţă conducând riscant scutere sau vehicule ATV, sunt motivele pentru care gazda ne-a sugerat folosirea reţelei de transport în comun sau, eventual, cel mult închirierea unui scuter.

Există două staţii principale de autobuz în Chora de unde pleacă şi sosesc regulat autobuzele sau microbuzele în insulă: prima, ştiută drept Fabrika, după numele dealului la ale cărui poale se află, către plajele din sud: Psarou, Paradise, Super Paradise, Platis Gialos, aeroport, cea de-a doua, de lângă Portul Vechi, spre Ano Mera, plajele din est şi sud-est, portul nou, aeroport. Biletele sunt accesibile, încep de undeva de la 1,60 €/persoană pentru o cursă scurtă, până spre 5-6 €/persoană în funcţie de distanţă, desigur. Cursele se întind pe tot parcursul zilei, până târziu după miezul nopții, în aşa fel încât toţii cei au petrecut în cluburi, toţi cheflii să se poată aduna pe la cazările lor. Mai multe detalii puteţi consulta aici: mykonosbus.com/index.en.html.

Mykonos Town are două porturi: cel vechi, natural, în formă de semicerc amplu, de unde se pleacă în croazieră către insula Delos de mai multe ori pe zi, în funcţie de sezon, şi cel nou, modern, mare care asigură conexiunea cu majoritatea insulelor cicladice, Pireu sau Creta, prin vase mari, de linie. Acesta, cunoscut drept Tourlos, a fost construit în ultimii ani în nordul capitalei la ceva distanţă, fiindcă cel existent nu mai putea face faţă traficului din ce în ce mai intens. Legătura dintre cele două porturi se face cu autobuzul de apă ce face curse regulate şi dese cu vase mici, contra unui tarif de 2 €/persoană.

Deplasarea cu taxi este o altă modalitate foarte uzuală în insulă, am experimentat-o şi noi spre aeroport, nu prea ieftină, dar nici de speriat. La fel, este destul de obişnuit ca între plaje să se folosească water taxi care circulă doar între orele în care se pot face băi de soare.

Altfel, Mykonos este o insulă costisitore, preţurile fiind cu cel puţin jumătate mai mari faţă de alte locuri din Elada. Dacă, în insula Karpathos vizitată în iunie, spre exemplu o masă în doi, cu startere, fel principal de mâncare, o jumătate de litru de vin, ne ducea în jur de 30 €, aici nu cobora niciodată sub 45 € în locuri fără pretenţii. Despre limita superioară nu este cazul să spun nimic, totul depinde de cât e de doldora portofelul și de pretențiile localului!

Cu şezlongurile se întâmplă diferit faţă de alte locuri din Grecia când, contra unei consumaţii modice la terasa/barul din spatele plajei, poţi lenevi gratis ore în şir. În Mykonos, în porţiunile de plajă neexclusiviste, care nu aparţin resorturilor luxoase, acolo unde se poate aşeza şi turistul de rând, preţurile a două şezlonguri cu umbrelă încep de la 30 €. De regulă, plajele renumite sunt excesiv de amenajate, cluburile şi beach-barurile de fiţe le mărginesc pe toată lungimea lor, însă se poate face plajă chiar şi la prosop în anumite locuri, desigur ca nişte fâşii înguste în capete, sau în dreptul postului salvamarului.

Ce am făcut/văzut în Mykonos

Cum am coborât din avion, prima impresie: vâââânt! Meltemi şi-a făcut simţită prezenţa imediat aproape luându-ne pe sus. După ce fiica gazdei ne-a pescuit de la aeroport, fiind abia trecut orele 09,00, ne-am lăsat bagajele la cazare, urmând să avem camera gata după orele 12,00. Aşa că ne-am decis să luăm pulsul oraşului, curioşi să vedem şi să simţim pe viu cum arată faimosul Mykonos, că din poze sau filmuleţe cam ştiam. Am fost atât de impresionaţi de frumuseţea locală, că am revenit şi după ce ne-am instalat, practic toată ziua am colindat pe străduţele şi uliciorele labirintice din Chora în încercarea de recunoaştere a principalelor puncte de interes ale oraşului, cum de altfel am făcut și în toate serile, vrăjiți de farmecul cicladic. Până la apus, căci apusul este un eveniment de importanţă maximă şi se sărbătoreşte exact ca în Santorini, cu şampanie şi cupe ciocnite în aplauzele audienţei.

Din cele şapte amurguri, pot spune că nici unul nu a semănat cu altul, ba am prins apus perfect fără pic de nori, ba în unele seri cu nori pufoşi, subţiri, chiar cu cer acoperit, dar lumea avea acelaşi ritual. Nimeni nu pleca până nu venea întuneriul.

Cel mai bine pentru a admira asfinţitul pare să fie zona morilor de vânt şi cea cunoscută drept Mica Veneţie, care erau asaltate de majoritatea turiştilor și unde nu era ușor să găsești loc. Acolo am stat şi noi, deşi primul apus ne-a prins în zona bisericii Paraportiani şi a ruinelor castelului veneţian, repere de seamă ale Chorei.

A doua zi, vântul se înteţise în aşa fel încât pe apă nu s-a circulat nici măcar cu ferry, aşa că am ascultat cuminţi de recomandarea gazdei de a merge la plaja Psarou în sud, pe motiv că ar fi cumva protejată într-un golf circular, flancat de stânci înalte. Zis şi făcut, plaja foarte frumoasă, lume bună, dar firele de nisip cu care ne biciuia vântul când sufla spre noi, ni se lipiseră peste tot, inclusiv în păr, urechi sau sprâncene. Per total, nu ne-a displăcut, dimpotrivă, bălăcelile în apa caldă şi înfiorător de albastră şi limpede au făcut tot deliciul acelei zile.

La un moment dat, am plecat lansându-ne pe o potecă înaltă care şerpuia pe versanţi, pe lângă plajele Platis Gialos, Agia Anna, Scorpios, Paraga, văzându-le în splendoarea lor de la înălţime.

În ziua următoare făceam cunoștință cu vestita plajă Super Paradise pentru care am luat din stația Fabrika un microbuz cu bilete musai dus-întors, 18 €. Fără ca meltemi să mai fie tăios, ne-am putut răsfăța sub soarele blând de toamnă până spre după-amiază când am luat un alt microbuz spre Chora. Distanța fiind de vreo 15 km, am avut timp să observăm atât la venire, cât și la întoarcere, arealul prin care am trecut. Totul numai piatră maro de granit, seacă, arareori zăream câte un pâlc de vegetație, și aceea cu țepi.

Venise rândul, în fine, să mergem în insula Delos, insula sfântă a grecilor antici, croazierele reluându-și programul zilnic, doar că în acea perioadă erau doar două plecări pe zi. Evident, am preferat-o pe cea de dimineață în ideea că vom putea petrece mai mult timp în situl arheologic. Acesta mi s-a părut magnific, doar că timpul s-a dovedit prea scurt pentru a putea vizita temeinic uriașul areal, așa că am trecut prin anumite locuri pe repede-înainte. Am rămas cu satisfacția faptului că am văzut un reper de seamă al antichității grecești pe care îl aveam mai demult pe listă, dar nu era posibil decât de aici.

Cum prinseserăm gustul plimbărilor pe mare, ne-am zis că ar fi bine să luăm un ferryboat în ziua următoare să mai cunoaștem și o altă „cicladă” vecină, oscilând între Paros și Naxos. Balanța a înclinat, în final, spre Naxos care ne-a ispitit mai tare. Ne-am petrecut aproape toată ziua în Naxos Town, dar la întoarcere, vasul nostru a făcut un ocol mergând mai întâi și în portul din Paros, așa încât, putem spune că am fost și în Paros pentru câteva minute!

Ultimele două zile le-am dedicat plajelor din sud în momente de relaxare, dar și de plimbare între plaje deoarece acolo distanțele fiind mici, te poți muta de colo, colo fără eforturi prea mari. Așa am văzut Agios Ioannis, Ornos, Korfos, însă cea mai palpitantă experiență am avut-o tot la plaja Psarou, când am asistat din întâmplare la sosirea a două vedete cu un elicopter privat, eu aflându-mă în preajma heliportului absolut accidental.

Într-una dintre seri, am fost spectatori la un concert live de muzică grecească susţinut în amfiteatrul local şi susţinut de primăria din Mykonos într-un program cultural desfăşurat pe parcursul a mai multor zile.

Concluzie

Primul lucru ce-mi vine-n minte legat de Mykonos este dacă merită o vacanță în această insulă sau nu. Răspunsul meu este că pentru diversitate, da, însă dacă turistul n-a văzut cine știe ce din Grecia, e mai bine să aleagă altă insulă, mai accesibilă și fără fițe, cu alte cuvinte mai aproape de tradițional, de ceea ce ne-a obișnuit Elada să ne ofere. Mykonos înseamnă stil, rafinament, dar și comercial sau fumuri cu duiumul. Nu zic că n-ar trebui mers în Mykonos, ci doar că nu din prima, cel mai bine ar fi atunci când părerea despre Grecia este formată și vizita în această insulă vine să aducă și o altă față a Eladei.

Regretul meu cel mai mare este că nu l-am văzut pe Petros în carne şi oase, pelicanul-mascotă a insulei de câteva zeci de ani. Petros i se spune generic, fiindcă așa a fost botezat înaintașul său prin anii ' 50, de fapt prima pasăre care a fost găsită și domesticită de salvatorii săi.

Dacă ar fi să definesc Mykonos, aș pune în același „coș” câteva elemente materiale sau imateriale: vânt, distracție intensă, vedete, gay, plaje frumoase, locuri exclusiviste, eleganță, frumusețe cicladică la superlativ.

 

Vă rog, atașați următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=t-ANe_RtebA

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 29.10.21 21:59:45
Validat / Publicat: 29.10.21 23:03:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 7531 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Alt apus de soare, zona Alefkantra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 74600 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmasterX [29.10.21 22:50:34] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [29.10.21 23:25:12] »

@webmasterX: Mulţumesc!

webmasterscris / TELEFON [30.10.21 04:24:37] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [30.10.21 10:10:11] »

Așteptam acest articol, știind că ai fost acolo, cu impresiile proprii despre insula vedetelor!

Bănuiam de mult că așa ar fi, după cum bine zici și tu, dar cumva te „roade” totuși curiozitatea, nu? În fapt, insula este uscată și neprietenoasă la prima vedere, dar iată că și așa există multe puncte de interes și pentru turiști ca noi, simpli, iubitori de Grecia. Plajele frumoase cu ape albastre și micuța capitală atât de cochetă pot înlocui alte lucruri pe care le găsești în alte părți ale Eladei. Dar unde să fi fost Petros?

Iar apusurile de soare în preajma morilor de vânt pot fi un alt atu important, dacă și meltemi îți dă pace, nu? La noi, treaba stă exact invers, eu m-aș duce, soțul, nu! Trebuie să duc o muncă de convingere serioasă, dar până atunci mai e!

Felicitări, aștept restul poveștii, te pup cu drag!

crismisscris / TELEFON [30.10.21 10:27:09] »

Prinsesem un ecou de-al tău acum câteva zile și chiar eram curioasă în care dintre Ciclade, mai exact, ați ajuns! Așa e și la noi. Tati: "Mikonos, Mikonos! " Eu: "Hmm... Nu neapărat... Mai bine... " Prevăd că voi ceda totuși într-o zi ????... De fapt, nu că n-aș vrea să merg acolo, doar că aș vrea mai mult prin alte părți! Dar pentru Delos și Mica Veneție o s-o fac, promit!

Și eu am fost un pic șocată când am văzut Paros-ul din avion, ce relief arid și aparent neprimitor!... Pe urmă, m-am obișnuit repede și am început să apreciez tocmai contrastul dintre banalul peisajului maro-cenușiu și spectacolul oferit de micile aglomerări urbane, cu căsuțe precum niște cuburi de zahăr ceva mai mari, îmbrăcate în tot felul de flori colorate. Acest contrast fermecător plus bunătatea plină de simplitate și tradițional a oamenilor (care înțeleg că în Mikonos s-a cam diluat) înseamnă, per total, "spiritul cicladic"...

Mi-au plăcut mult fotografiile (că de obicei). Mai ales că în unele din ele am putut revedea locuri dragi pe unde am colindat și noi acum câțiva ani! Multe escapade frumoase și folositoare vă dorim, în continuare!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [30.10.21 12:07:52] »

@webmaster: Mulţumesc frumos, titulatura mă onorează ca-ntotdeauna când o primesc!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [30.10.21 12:40:46] »

@maryka: Mai întâi, mulţumesc de vizită, ecou, aprecieri! Mykonos pentru mine, ca turist de rând, a însemnat o altă faţă a Greciei, e drept, aceea care-i cosmetizată, preţioasă la propriu şi la figurat. Relieful şi ariditatea nu sunt aspecte prietenoase, însă miconienii au găsit alte mijloace spre a-şi face insula atractivă. I-a ajutat mult şi arhitectura, plajele superbe au contribuit şi ele major în a spori interesul pentru insula lor. În decursul timpului, a ajuns o insulă elitistă, îndreptată preponderent spre anumite segmente de turişti, lucru de necontestat, însă atâta vreme cât putem merge şi noi acolo, e în regulă.

Apusurile sunt adevărate evenimente de la care nu pot lipsi prea mulţi. Toată lumea îşi doreşte un loc bun pentru a asista, de aceea cele bune se ocupă cu câteva ore mai înainte. La terase nu mai spun.

Capitala este o bijuterie, de fapt, în opinia mea, este cel mai frumos loc din Mykonos. Străduţele înguste, şerpuitoare, sunt de nu ştiu câte ori mai multe şi mai încâlcite ca în Fira sau Oia şi tu ştii bine la ce mă refer. În cele şapte zile cât am colindat pe străduţe, tot n-am reuşit să ne orientăm "aţă" ca în alte destinaţii, tot ne mai încurcam, chiar şi pe final. Dacă insula asta ar fi avut şi ea o Caldera ca Santorini, nu-mi vine uşor să spun, Chora o depăşea ca frumuseţe şi farmec pe Fira. Dar, asta e strict părerea mea şi atât!

De pelicanul Petros întrebam mai tot timpul, spre disperarea soţului, pe chelnerii sau ospătarii tavernelor când eram la masă, toţi râdeau când auzeau, şi toţi ziceau că e pe-acolo, pe undeva, dar eu cred că era plecat în vacanţă, de-aia nu l-am găsit!

Trebuie să-ţi convingi soţul dacă îţi doreşti în Mykonos, sigur îi va plăcea lui la faţa locului!

Te pup şi eu, o zi frumoasă îţi doresc!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [30.10.21 12:59:57] »

@crismis: Da, aşa e, am declarat într-un ecou dat la un articol scris de @dorgo despre Ciclade, că tocmai ce mă întorsesem din zonă.

Prevăd că voi ceda totuși într-o zi ????... De fapt, nu că n-aș vrea să merg acolo, doar că aș vrea mai mult prin alte părți! Dar pentru Delos și Mica Veneție o s-o fac, promit!

Exact aşa s-a întâmplat şi cu mine, însă, per total, am avut o vacanţă, frumoasă, dar scumpă la propriu şi la figurat.

În Mykonos, eu n-am prea simţit bunătatea oamenilor, aceştia cred că sunt obişnuiţi puţin altfel faţă de alţi insulari greci, dar îi iei ca atare, n-ai ce face!

Cât priveşte meltemi sau uscăciunea, cred că îţi aminteşti de ele, fac parte din peisajul cicladic. Casele, în schimb, sunt fermecătoare, străduţele şi ulicioarele seducătoare de-a dreptul, nici nu ştii pe care dintre s-o apuci ca să vezi cât mai mult.

Mulţumesc mult de vizită, vorbe frumoase, mă bucur că ţi-au plăcut fotografiile, dar tu ştii prea bine că în Ciclade totul este aspectuos, aşa încât nu e un efort prea mare ca acestea să iasă bine!

mprofeanuscris / TELEFON [30.10.21 20:45:47] »

@irinad: Am citit cu plăcere și curiozitate despre această cunoscută insulă a Greciei. Am înțeles de ce este și așa scump totul acolo. Nu știam că este o insuliță de 10 pe 15 km în linie dreaptă. Arată din poze minunat, am văzut și filmulețul de la început, chiar dacă relieful este așa de neprietenos și mai bate și vântul.

Frumoasă excursie ați avut! Am văzut că ați fost în Delos și Naxos. Mă tentează și pe mine un circuit prin Santorini, Naxos, Paros și Mykonos. Mai precis ajuns la Santorini și revenit acasă din Mykonos. Acum doar visez, nu știu când le va veni rândul.

Urmăresc cu interes tot ce va urma!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [30.10.21 22:00:02] »

@mprofeanu: Mulţumesc pentru lectură, cuvinte frumoase, ecou! V-aţi gândit bine la un circuit prin Ciclade, însă de meltemi este posibil să nu scăpaţi în oricare dintre insulele amintite. Dar, ceea ce este absolut cert este că Cicladele acestea sunt foarte frumoase, parcă una mai tare ca cealaltă. Dacă Mykonos şi Santorini sunt cele mai scumpe şi cele mai mediatizate, celelalte par ceva mai apropiate de spiritul tradiţional şi ceva mai accesibile. Cel puţin Naxos, în care am fost, cu siguranţă, da!

Acum doar visez, nu știu când le va veni rândul.

Cicldele vă aşteaptă să mergeţi când sunteţi pregătită, ele tot acolo vor rămâne. Cunosc sentimentul, şi eu, la rândul meu, visez la câteva destinaţii care încă sunt doar planuri şi atât. Sănătoşi să fim cu toţii, că le-o veni rândul!

Seară şi noapte liniştite vă doresc!

Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [01.11.21 17:07:16] »

Citeam undeva că cel mai puternic Meltemi se simte in insulele Andros si Tinos, este o totusi o loterie, in Paros nici nu l-am simţit, in urmatoarele zile in Naxos şi Amorgos a suflat cu putere pentru ca spre sfârşitul vacantei în Milos sa ne dorim sa sufle niţel sa mai alunge căldura toridă, oricum prezenţa acestui vânt sezonier nu trebuie să fie un impediment pentru a vizita insulele din Marea Egee.

iulie şi august sunt lunile in care Meltemi suflă cel mai puternic, mai ales in jurul pranzului pană spre înserat când in general încetează brusc, localnicii de cele mai multe ori îl consideră o binecuvântare!

Rodel [01.11.21 17:59:24] »

Aceeași impresie de loc arid și neatractiv am avut-o și eu la prima intâlnire cu insula. Apoi, am descoperit Chora, care este ca o poveste. Cu Meltemi m-am întâlnit mai ales în insula Tinos, dar și dimineața în Mikonos. Eu am avut norocul să-l întâlnesc pe celebrul Petros!

Citindu-ți impresiile, am retrăit vacanța mea din 2015.

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [01.11.21 20:39:04] »

@Cristian_h: Wow, îmi amintesc că sunteţi unul dintre îndrăgostiţii de Ciclade, cu o experienţă bogată în domeniu! Pentru noi, Mykonos este cea de-a doua "Cicladă", după Santorini de anul trecut. Cert este că şi anul trecut, dar şi anul acesta, meltemi ne-a dat ceva de furcă, dar ne-am descurcat până la urmă. Face parte din peisaj şi trebuie luat ca atare. Însă, am văzut şi destul de mulţi turişti cărora nu le convenea deloc vântul, de unde trăgeam concluzia că nu prea aflaseră de existenţa lui.

Noi, din fericire, n-am prins căldurile de pe lume în prima jumătate a lui septembrie ca să avem nevoie de efectul său de evantai, dar nici nu ne-a deranjat cine ştie ce.

Mulţumesc pentru vizită, ecou, comentariu! Seară frumoasă!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [01.11.21 20:56:49] »

@Rodel: Mă bucur că v-am făcut să vă amintiţi de propria vacanţă în Mykonos.

Aceeași impresie de loc arid și neatractiv am avut-o și eu la prima intâlnire cu insula.

Cred că impactul vizual chiar de când eram în avion a fost unul foarte puternic, fiindcă nu mă aşteptam să văd atâta uscăciune, atâta lipsă de vegetaţie. Însă, ne-am obişnuit şi cu acest aspect neprietenos.

Apoi, am descoperit Chora, care este ca o poveste.

Confirm! Chora este fa-bu-loa-să! Sincer, nu credeam că-mi va plăcea cel puţin la fel de mult ca Fira din Santorini, mai ales că la început eram tentată să le compar şi Chora nu are Caldera. Curând am înţeles că fiecare trebuie judecată în felul ei, dar amândouă definesc frumuseţea cicladică în stil propriu.

Eu am avut norocul să-l întâlnesc pe celebrul Petros!

Ştiu, îmi aduc aminte de articolele dvs. despre Mykonos. Din păcate, noi, nu şi oricât am întrebat de faimosul pelican stârnind zâmbete pe feţele celor cu care vorbeam, nu ne-a ieşit în cale. Dacă nu-l vedeam la dvs. în poze, aş fi crezut că e doar un mit...

Mulţumesc pentru ecou, vizită! Seară frumoasă!

rodica1967 [08.02.22 11:42:37] »

Buna ziua,

va rog mult de tot o recomandare pentru cazare in Mykonos. Am gasit bilete de avion ok in septembrie, credeti ca mai putem face baie?

Multumesc mult de tot.

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [08.02.22 20:57:09] »

@rodica1967: Bună seara! Nu am reuşit să intru pe ecou decât acum, aşa că încerc să vă răspund punctual. V-aş recomanda cu drag cazarea pe care am avut eu la Andriani Guest House -- vezi impresii, va trebui să vedeţi dacă vă place. Nu aţi spus nimic despre ce v-aţi dori în această privinţă.

În septembrie se poate face baie în mare în Grecia fără probleme, ba chiar sunt de părere că apa este foarte bună ca temperatură, rămânând caldă din lunile mai fierbinţi. Deci, mergeţi fără teama că nu aţi putea face baie! Dacă mai aveţi nevoie şi de alte informaţii, cu plăcere vi le dau!

rodica1967 [09.02.22 09:59:18] »

@irinad: Multumesc mult. As vrea sa va rog sa ma sfatuiti la alegerea cazarii. Intre Mykonos town si retrasa Kalafati beach ce ati recomanda acum dupa ce ati fost pe insula? Sunt balanta si nu reusesc sa ma hotarasc daca e bine liniste si vizita la capitala sau aglomeratie si vizita la plaja...

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [09.02.22 20:30:29] »

@rodica1967: Nu aveţi pentru ce! Eu, personal, nu aş sta pe gânduri nicio clipă: aleg oraşul şi vizită la plajă (plaje). Nu aş concepe serile fără să mă plimb prin labirintul străduţelor din Mykonos Town. Depinde mult de ce vreţi să faceţi în vacanţă, de ceea ce vă place şi de cum sunteţi din fire: mai activi sau mai sedentari. Dacă vă place linştea o găsiţi şi în capitală. Cazarea noastră, de pildă, a fost foarte liniştită.

Are şi capitala o plajă mai mare şi una mai mică, însă incomparabile cu foarte amenajatele şi celebrele plaje ale insulei.

rodica1967 [10.02.22 08:27:02] »

@irinad: Multumesc frumos, am incercat la Andriani si tariful e 754 euro pentru 7 nopti, un pic cam mult, mai caut. O zi frumoasa.

irinadscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [10.02.22 09:11:15] »

@rodica1967: Cred că nu e un preț rău. În Grecia, prețurile s-au cam dus în sus anul acesta față de anul trecut. Și noi am plătit în jur de 600 € din ce-mi amintesc, acum o creștere cu 25% înțeleg.

Pe de altă parte, nu știu dacă v-ați dat seama, dar Mykonos este una dintre cele mai scumpe insule din Grecia.

Spor la căutat și ținem legătura dacă mai doriți lămuriri!

O zi frumoasă și dvs. !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, irinad, maryka, mprofeanu, Rodel, rodica1967
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Mykonos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10222887992859 sec
    ecranul dvs: 1 x 1