ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.03.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.05.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

De la Ait Ben Haddou la Marrakech, prin 'Col du Tichka' (2260 m)

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru a vizita Ait Ben Haddou, ar fi trebuit destinata o zi intreaga. Timpul insa, nu ne-a permis.

Distantele intre diferite obiective turistice, nu sunt foarte mari, doar ca, uneori se parcurg prin munti.

Si in Maroc se fac lucrari de refacere sau largire a drumurilor, astfel incat, aveam sa intelegem, prin propriile experiente, de ce un drum de aprox. 180 km se face in 4-5 ore.

Recompensa o primesti pe loc, in imaginile oferite de natura.

Asa ca, am luat masina de la locul de parcare si am plecat spre Marrakech, cu intentia de a trece prin pasul TIZI-N Tichka (Col du Tichka), aflat la o altitudine de 2260 m.

Este cea mai inalta trecatoare mare din Nordul Africii, care asigura drumul cel mai scurt intre Ouarzazate si Marrakech, fiind destul de larg si sigur, (mai putin atunci cand sunt furtuni de zapada, pe care, noi, din fericire, nu le-am prins).

Drumul a fost realizat in anii '30, de francezi si serpuieste prin paduri, vai si dealuri fertile, dar si printre dealuri aride, avand un colorit superb, dupa bogatiile naturale (fier, cupru si alte minerale).

Prima localitate prin care trecem este Assfalou. Casele sunt rozalii, austere, lasand sa se vada doar o usa in zidurile casei (nu si ferestre).

Incep sa se iveasca inaltimi la orizont. Suntem in zona Draa-Tafilalet. Drumul urca lin, trecand prin mici localitati berbere.

Inainte de pasul Tizi'n Tichka, drumul se bifurca, una dintre directii mergand spre Telouet, o resedinta celebra a clanului Glaoui.

Drumul este de o calitate buna, pe anumite portiuni, chiar foarte buna.

Am intalnit un convoi de biciclisti, care in mod surprinzator erau de varsta a treia, si care pedalau la deal. Pareau turisti straini, dupa aspect, imbracaminte.

Pe cerul senin, incep sa se adune nori albi, care deseneaza pe cer, forme interesante, surprinse de aparatul foto. Masina inainteaza printre dealuri mirific colorate, case rosiatice cu arhitectura berbera, austera, asezari pe langa oaze de verdeata, palmieri, eucalipti, chiar si mici parcele cu zarzavaturi.

Rareori apare vreo masina pe drum. Poate, mai degraba, un magarus, carand greutati in spinare si cu stapanul pe langa el. Am intalnit chiar si oameni, carand in spinare snopuri voluminoase.

Un " microbuz", un fel de maxi -taxi, care cara niste oameni, ale caror bagaje erau depozitate intr-un grilaj, deasupra microbuzului, ne-a depasit (noi ne oprisem sa facem poze).

Imaginile, pe care as vrea sa le vedeti "pe viu", sunt extraordinare. Culorile rocilor, ajutate de Maria -sa, Soarele, sunt deosebite.

Multe fotografii le-am facut din mers, din masina, pentru ca inamicul nostru nr. 1, era timpul.

Pe masura ce inaintam, au inceput sa apara nori cenusii, iar vantul a inceput sa bata din ce in ce mai tare.

Vremea s-a stricat, astfel incat, atunci cand am ajuns la pasul Tizi'N Tichka, era frig, batea vantul si burnita. Un nene ne-a permis accesul la o toaleta turceasca, fara sapun si hartie igienica, pentru 5 DH de persoana.

Am facut doar cateva poze si ne-am refugiat in masina.

Coborarea nu a mai fost la fel de spectaculoasa, deoarece prietenul nostru, Soarele se ascunsese in spatele norilor. Mai avem aproximativ 100 km pana la Marrakech.

De acum, ne grabim spre hotelul la care aveam sa ne cazam (Les Trois Palmiers, despre care voi scrie separat).

Din cand in cand, mai fac cate o poza, dar inserarea pune stapanire pe meleagurile marocane.

Am ajuns la hotel, ne-am cazat, am parcat masina in fata hotelului si ne-am sfatuit cu receptionera, cum ar fi bine sa ne deplasam pana la celebra Piata D'Jeema el Fna, pe care doream s-o vedem inca odata, noaptea. Sfatul a fost sa luam un taxi, care costa 40-50 DH.

Asa am facut.

Iata-ne in piata, la ora 20. Pentru farmecul Pietei, pentru mici cumparaturi, pentru culori, zarva, aglomeratie, agitatie, trasuri, motorete.

Aici ti se ofera, fiind abordat in toate limbile de larga circulatie, tot ce vrei si ce nu vrei.

Lampi fermecate ale lui Aladin, de diverse marimi si culori, magneti, papuci "babouch"din piele, genti, curele, portofele din piele, bluze, rochii cu model traditional, tricouri inscriptionate, fosile, minerale, produse cosmetice, uleiuri (de argan), parfumuri, jucarii, plushuri, esarfe.

Daca ramai fara "cash", sunt pregatiti. Au casa de schimb, chiar la intrarea in piata si cursul e foarte bun:1euro=10.42 DH

Piata este bine luminata, si, desi orele sunt tarzii, 21-22, este foarte animata. Sunt deschise diverse"bufeturi", care ofera friptura de pui, de miel, cartofi, supa, mancare traditionala, un amalgam de mirosuri, care te invaluie. Totusi, noi am rezistat tentatiilor, deoarece, la intrarea in hotelul unde am fost cazate, (hotel "Les Trois Palmiers", review separat), vazusem un mic restaurant si am considerat ca era mai putin riscant, pentru igiena.

Multumite de micile maruntisuri achizitionate pentru cadouri, ne-am decis sa plecam spre hotel.

Am pastrat 40 DH pentru un taxi. (La venire, ni se cerusera 50 DH, dar am negociat la 40 DH.)

In fata Pietei D'Jeema el Fna, langa trasurile care asteapta musterii, se afla un loc de unde se iau taxiuri. De cum am ajuns acolo, un nene s-a apropiat, parea"seful"si ne-a intrebat ce dorim. I-am spus ca vrem un taxi, care sa ne duca la hotel cu 40 DH. El s-a departat putin, spre niste soferi si i-a intrebat, cine doreste sa faca aceasta cursa.

De indata, s-a oferit un sofer, la vreo 60 de ani, care avea masina undeva, intr-un loc, in fata noastra, dar pentru a ajunge la ea, trebuia sa traversam 4-5 benzi, intens circulate. Noi am incercat sa protestam, dar el a zis: "Pas des problemes, madame! " (Nici o problema, doamna!). El a luat-o inainte si se uita inapoi, inspre noi, strigand:Venez! Venez! Masini, trasuri, motorete, si noi printre ele, facand slalom. :D

O intamplare memorabila!

Nenea, om serios, ne-a dus in siguranta pana la hotel.

Dar aici, surpriza: Restaurantul de langa hotel se inchidea la 22:30 si era chiar 22:30. La restaurant, nimeni. Si tocmai cand ne gandeam la covrigii din dotare, a aparut un nene, care ne-a intrebat cu ce ne poate servi si s-a oferit sa vina cu comanda in camera, urmand a o plati a doua zi dimineata, la plecare.

A aparut cu o tava mare pe care erau cele comandate. 110 DH urma sa-i platim cu cardul a doua zi dimineata.

Asa a luat sfarsit aceasta ultima zi plina, pentru ca a doua zi, de dimineata, urma sa plecam.

Si cat de multe imagini frumoase am adunat!

Va recomand din toata inima sa le verificati, la fata locului :D!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dorina9 in 15.03.20 23:49:32
Validat / Publicat: 16.03.20 01:42:58
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC

VIZUALIZĂRI: 812 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Localitate marocana,in care se vede chiar si o moschee (se vede minaretul)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.03.20 01:40:00]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperind Marocul, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - MAROCUL TURISTIC" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mishu
[29.03.20 12:06:56]
»

@Dorina9: Parcare cu wi-fi? SF . Foarte frumos, o experienta deosebita, si mi-a placut si piata prin care v-ati plimbat.

Multumite de micile maruntisuri achizitionate pentru cadouri, ne-am decis sa plecam spre hotel.

ati luat fructe uscate? altele decat sunt la noi. Sunt mai bune?

Mi-a placut si felul amabil in care desi restaurantul practic se inchisese ati avut parte de cina. Ei privesc altfel lucrurile, mai castiga un ban si poate un client.

Felicitari, votat cu mare drag.

Dorina9AUTOR REVIEW
[29.03.20 17:30:00]
»

@mishu: Am cumparat pentru nepotei tricouri inscriptionate, brelocuri, magneti, o rochita pentru nepotica. Nu prea am avut curaj sa iau fructe sau alte alimente aflate morman in piata.

Au multe calitati marocanii, dar la capitolul IGIENA, mai au de lucrat. Cumparati doar produse ambalate, sau care se pot spala, opari, fierbe.

Singura " extravagantza" pe care ne-am permis-o a fost cate un pahar de suc stors din fructe, in fatza noastra, in pahare de unica folosinta, scoase din set, in fatza noastra. Am facut precizarea, pentru ca, am vazut undeva, cum un nene strangea paharele si le punea unul intr-altul, iar alt nene aducea pahare " spalate" de plastic din magazin, deci sunt locuri unde se refolosesc.

Arata bine, " dau" bine la poza, dar nu strica sa fim precauti!

Multumesc pentru " mingile aruncate la fileu"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maroc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058244943618774 sec
    ecranul dvs: 1 x 1