ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.07.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prima experienta pe pamant african

TIPĂREȘTE

Am plecat in circuit cu o agentie foarte cunoscuta din Romania. Menționez ca a fost prima experiență de tipul circuit prin agenție, in trecut mergand doar in pelerinaje ca excursii organizate.

Traseul a fost urmatorul: Marakesh - Casablanca - Tanger - Tetouan - Chefchaouen - Fez - Rabat - Marakesch.

In Marrakech supranumit „Orașul Roșu” am vizitat Palatul Bahia, Moscheea Koutoubia (exterior), Medersa Ben Youssef, Medina, piața Jemaa el-Fnaa.

Palatul Bahia a fost construit între 1866 și 1867 de către Si Moussa, mare vizir al sultanului Muhammad ibn Abd al-Rahman.

In palat găsim două grădini interioare, riadul mic înconjurat de trei saloane și riadul mare, pavat cu marmură de Carrara.

Cuvântul riad provine din araba si înseamnă gradina.

Grădinile cu arbori, citrice si flori oferă umbra in zilele caniculare. Palatul se întinde pe o suprafață de 8000 mp în mijlocul medinei din Marrakech și are 150 de camere pe un singur nivel, inclusiv o zonă imensă de harem situată lângă Curtea de Onoare (vizirul a avut „doar” patru neveste și 24 de concubine, fiecare dintre neveste beneficia de un apartament identic ca mărime). În timpul protectoratului francez, palatul fost folosit pentru cazarea Rezidentului General, iar astăzi este un muzeu deschis publicului.

Moscheea Koutoubia și minaretul său înalt de 77 de metri este cel mai important monument din Marrakesh. Non-musulmanii nu pot intra în interiorul Moscheii Koutoubia sau a minaretului, dar pot privi înăuntru vineri, atunci când ușile sunt deschise pentru rugăciuni.

Sufletul orașului este piața Jemaa El- Fnaa care pe mine una m-a atras ca un magnet si am vizitat o de mai multe ori atât ziua cat si seara. In timp ce scriam acest review am văzut că obiectivul este inclus în patrimoniul UNESCO din anul 1997.

In Casablanca, am vizitat Moscheea lui Hassan al ll-lea cu ghid însoțitor, cea mai mare moschee din Maroc si cea mai mare moschee din Africa, cu cel mai mare minaret din lume h= 210 m.

Este singura moschee din Maroc in care este permis accesul turiștilor care nu sunt musulmani.

Construcția este o mare realizare inginereasca si totodată o provocare fiind construită atât pe pământ cat si o parte peste ocean. Materialele sunt aduse din toate colturile lumii marmura de la Agadir, candelabrele din sticla de Murano, lemnul de cedru din Munții Atlas.

După Casablanca ne am îndreptat spre Tanger. Mi-a plăcut foarte mult Tanger ul dar din păcate am stat o ora două, timp insuficient pentru o vizită. Am pierdut timp pentru ca o (mică) parte din grup a dorit sa pășească in ocean si nu a mai fost timp pentru a vizita Tanger ul.

Nu am dormit la Tanger deși ar fi fost mult mai ok, dar in schimb agenția ne a cazat in apropiere intr-un oraș numit Tetouan unde am avut cea mai urâtă cazare si oricum nu aveai ce face si nici nu m am simțit confortabil pe străzi.

A doua zi am vizitat Chefchaouen un loc care mi-a rămas în suflet. Cunoscut sub numele de "Perla Albastră" din Maroc, datorită caselor și străzilor sale albastre fantastice, orașul este înconjurat de munții Rif, iar în apropierea orașului se afla si cascada Ras El Maa. Imigranții evrei au pictat casele în albastru.

In cea de a cincea zi a circuitului am vizitat orașul meu preferat în care sper sa revin cat mai curând, Fez.

Aproximativ 90.000 de oameni încă mai trăiesc în Fez medina. Fez ul este un oraș de care unii turiști se îndrăgostesc la prima vedere iar alții nu își mai doresc sa revină vreodată

Nu se poate spune ca am vizitat „obiective turistice” în Fez. Am văzut din exterior Universitatea Al Quarayine, Medersa Attarine, Turnul albastru.

Bineînțeles am vizitat si una dintre faimoasele vopsitorii de piele din Fez de unde mi am achiziționat o geaca de piele. Fez nu înseamnă însă numai vopsitorii sau pielării; aici turiștii pot găsi fel de fel de obiecte produse prin meșteșuguri tradiționale marocane, de la obiecte din sticla pana la bijuterii.

Fez este în continuare cea mai intactă, cea mai puțin modernizată medină din lumea arabă și unul dintre cele mai mari spații urbane fără mașini de pe planetă. Sunt peste 9500 de străzi, străduțe si alei in Medina. Exista străduțe atât de înguste in Fez încât persoanele mai corpolente nici nu încap pe ele.

Am plecat din Fez si am înnoptat in Meknes. Din păcate nu am făcut un tur de zi al orașului Meknes. Motivul invocat de ghid a fost acela că centrul istoric era în renovare.

La întoarcere am vizitat orașul Rabat capitala administrativa a Marocului. Capitala a Marocului din 1912, Rabat are puțin peste un milion de oameni. Orașul are multe obiective turistice inclusiv Kasbah al Udayas, construit la mijlocul secolului al 12-lea. Unicul Turn Hassan, început la sfârșitul secolului al 12-lea, a fost menit să aibă cel mai mare minaret din lume, dar nu a fost niciodată finalizat.

Am vizitat Palatul Regal, Turnul lui Hassan si Mausoleul lui Mohamed al V lea.

Palatul Mohamed al V-lea este unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii coloniale franceze. Este cunoscut drept Palatul Națiunilor Unite. Clădirea este situata in centrul orașului Casablanca si adăpostește Posta, Palatul Justiției, Prefectura, Consulatul Francez si Banca Naționala.

In penultima zi am fost într-o excursie opțională in Ourzazate denumit „Poarta desertului” cunoscut pentru fortul Ksar Ait Ben Haddou.

Ait Ben Haddou este un ksar (ighrem in berbera) din Maroc aflat pe lista patrimoniului Unesco. Satul este un ansamblu de clădiri de pământ, înconjurat de ziduri, aflat la marginea desertului Sahara. In ciuda căldurii atmosfera mi s-a părut relaxantă.

Studiourile de film Atlas aflate la 5 kilometri de Ourzazate. Filme faimoase care au filmate (si) in aceste studiouri: Aladdin, Mumia, Gladiatorul, Asterix si Obelix, Game of Thrones si multe multe altele.

A fost o zi lunga este o excursie de 12-13 ore dar merita tot efortul. Drumul spre Ourzazate trece prin Munții Atlas, priveliștile sunt incredibile.

In ultima zi am vizitat (tot opțional) Grădinile Majorelle.

Grădinile Majorelle sunt legate de Yves Saint Laurent care îndrăgostit de Maroc achiziționează o pensiune in Marrakech in 1973. Pensiunea era situata lângă Jardin Majorelle. Când a aflat ca autoritățile vor sa demoleze gradina pentru a construi piscine a cumpărat atât gradina cat si vila si au decis sa o redea publicului. Arhitectul care s-a ocupat de proiect se numea Madison Cox.

Tot aici se găsește acum găzduiește Muzeul de Artă Islamică. Acest mic muzeu include câteva exemple bune de artă tribală marocană, covoare, bijuterii si obiecte de ceramică. Grădinile si muzeul sunt deschise zilnic, cu o pauza de prânz de 2 ore intre orele 12.00- 14.00.

Cam asta a fost in mare traseul si obiectivele vizitate. Practic marea majoritate a obiectivelor vizitate au fost încadrate ca „excursiile opționale” .

Perioada excursiei s a suprapus cu Ramadan ul. Acest lucru nu ne a afectat foarte tare, in sensul ca n am rămas nemâncați dar nici nu pot sa spun ca am gustat din bucătăria marocana prea mult, pentru ca ghidul local ne ducea doar la restaurantele „agreate” de el unele dintre acestea fiind închise in perioada Ramadanului.

Altfel Marocul fiind o țară turistică, nu se pune problema să nu ai unde servi masa chiar si in perioada Ramadan ului. Preturile sunt ok. Transportul public nu l am testat, dar erau turiști la noi in grup care au mersul cu trenul si spuneau ca este impecabil.

Cu siguranță voi reveni in Maroc, dar data viitoare nu voi mai călători cu această agenție. Au avut ghizi turistici foarte slabi atât cel român, cat si cel marocan...

Sunt multe locuri care erau in program (sau nu) si pe care am fi putut sa le vizităm: exemplu centrul orașului Meknes (pe motiv ca este in renovare), Tanger, situl arheologic Volubilis.

Situl arheologic Volubilis este situat intre Tanger si Fez, așa ca daca aveți drum in zona îl puteți vizita.

Eu am fost singură dar sper data viitoare să mergem in familie. Să plecăm de la Malaga. Luăm ferry de la Tarrifa la Tanger si apoi să revedem Tangerul Chefchaouen si Fez.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de catrinel in 24.05.23 10:12:04
Validat / Publicat: 24.05.23 11:33:10
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC

VIZUALIZĂRI: 2196 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (catrinel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Gradinile Majorelle_cactusi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maroc:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042057991027832 sec
    ecranul dvs: 1 x 1