GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De stiut despre Malaysia si Kuala Lumpur (KL) (1 din 2)
Malaysia se numea in limba romana Malaezia pe vremea cand jucam un joc cu tari si continente si prindeam de mic gustul calatoriilor. In limba locala numele complet este Persekutuan Malaysia. Malaysia se gaseste in Asia de SE si este compusa din teritoriul aflat in Peninsula Malacca intre Thailanda la nord si Singapore la sud si care include si insulele din apopierea coastei si teritoriul aflat partial pe Insula Borneo unde se invecineaza cu Indonezia si Brunei. Este scaldata de apele Marii Chinei de Sud, parte a Oceanului Pacific, si ale Stramtorii Malacca la parte a Oceanului Indian.
Are o suprafata de 330 mii km si o populatie de 32 milioane locuitori (ultima, in crestere), fata de 238 mii kmp ai tarii noastre ocupati de 19 milioane locuitori (in scadere).
Atractiile principale ale Malaysiei sunt plajele aurii si padurile tropicale, dar eu va voi invita si conduce spre capitala tarii unde highlight-ul sunt celebrele Turnuri Petronas inalte de 451 metri, cele mai inalte turnuri gemene din lume.
Piscul cel mai inalt este al Muntelui Kinabalu si masoara 4.100 m altitudine, fiind situat in Borneo. Am vazut niste filmulete interesante cu acesta.
Economie
Malaysia este unul din ”tigrii asiatici” si are o economie in dezvoltare puternica, castigand repede statutul de tara dezvoltata economic. La acesta contribuie atat industria, cat si agricultura si turismul. Au o clasa de mijloc numeroasa, care se intretine fara grija zilei de maine si este independenta de deciziile politicienilor. Exista insa si contraste bogati – saraci.
Malaysia este cel mai mare producator de ulei de palmier din lume si al treilea de cauciuc natural.
Produsul intern brut pe cap de locuitor al Malaysiei este comparabil cu, usor peste cel al tarii noastre, si se situeaza la circa 10 mii USD, Malaysia ocupand locul 62 la nivel mondial in anul 2017 (Romania 70), dar al Malaysiei este in continua crestere.
Venitul mediu brut in Malaysia este comparabil cu cel din tara noastra si se situeaza la circa 1000 USD / luna, Malaysia, avand cateva pozitii avans intr-un clasament mondial.
Ce este mai ieftin ca la noi? Mancarea, cazarea, combustibilul si utilitatile
Ce este mai scump ca la noi? Bautura, apartamentele, internetul
Referitor shopping, hainele (de tot felul) au preturi comparabile cu cele din Bucuresti.
In general se poate spune ca preturile si costul vietii sunt comparabile la KL si Bucuresti.
Cuvantul de ordine impus de rege este toleranta. Malaysia fascineaza prin felul cum coabiteaza etniile ce formeaza populatia tarii. Am vazut femei care aveau doar ochii descoperiti sau femei in pantaloni sau fuste scurte mergand de mana sau dansand sau socializand cu barbati de alte etnii. 50% sunt malayezi, 24% sunt chinezi, bastinasi 11%, indieni 7%, alte etnii. Prin urmare se intalnesc aici o multitudine de religii: musulmana, budista, taoista, crestina, hindusa, samanista. Nu credeam sa realizez cat este de adevarat, repet, este fascinant, cum oameni atat de diferiti inteleg sa fie 200% toleranti si sa accepte aceasta diversitate si mai mult de atat sa functioneze ca un intreg fara frictiuni intre etnii si religii. Fiecare cetatean respecta particularitatile celorlalte religii. In toate scolile, si cele ale etniilor, se invata si se aseaza la cel mai inalt rang notiunea de toleranta. Si toti invata de mici limba engleza, indiferent de etnie si religie. Limba locala, limba malayeza, se numeste la ei bahasa melayu.
Malaysia este monarhie constitutionala condusa pentru calupuri de cate 5 ani de un rege dintre cei 12 regi ai tarii, acestia fiind inscaunati prin rotatie. Cat am stat noi la KL chiar s-a produs ocuparea tronului de catre un nou rege, foarte popular si tanar. Ziua respectiva (o zi de joi) a fost decretata zi libera in statul federal malaysian, mai putin in 2 tari ale acestuia, unde decizia urma a se lua local. Regele locuieste la Istana Negara, in KL.
Prescurtare: Kuala Lumpur, capitala Malaysiei, este cunoscuta sub denumirea de KL [kei el], pronuntata in limba engleza. Si localnicii folosesc KL.
Kuala Lumpur inseamna confluenta noroioasa sau orasul noroios. Fie spus, nu am vazut pic de noroi, nici in zonele ghetourilor in ciuda ploilor aproape zilnice. KL este situat in zona peninsulara a Malaysiei, fara iesire la mare. Coordonate: 3°8′51″N 101°41′36″E
KL este cel mai mare oras al tarii. Are o suprafata de 240 kmp (Bucurestiul are 230 kmp) si o populatie de 1,8 milioane locuitori (la fel a ca a Bucurestiului), la ei in crestere puternica, la noi in scadere. Marele KL este o aglomerare urbana ce depaseste 7 milioane locuitori si continua sa creasca.
Am vazut sute (!) de santiere de constructie si macarele care “munceau” de zor. Se construiesc cladiri cu 20 pana la 50 de etaje care unele acopera sau ascund ghetouri saracacioase si murdare. Am urmarit de la balcon evolutia unui bloc turn cat am locuit 11 zile in KL si aceasta a fost incredibila. Santierele desi sunt multe in mijlocul orasului nu afecteaza traficul (nu mai compar cu Bucurestiul ca nu are sens).
KL are 2 porti aeriene: KLIA in Sepang cel mai mare aeroport, si Abdul Aziz Shah in Subang. In alta sursa am citit ca ar avea 4 aeroporturi.
Aeroportul principal din KL se numeste KLIA, prescurtare de la KL International Airport, si sub aceasta prescurtare si este (re) cunoscut de taximetristi, Google Maps, Waze, localnici, indicatoare rutiere. Are doua terminale mari KLIA1 si KLIA2.
Accesul clasic pe calea aerului catre KL si Malaysia este via Istanbul cu Turkish Airlines sau via Doha cu Qatar Airways. Noi am optat pentru Turkish cu esccala in Istanbul. Zborurile dureaza circa 1,5 ore Istanbul – Bucuresti si 11 ore Istanbul – KL, criminal de lung ultimul zbor, ambele de noapte, escala circa 2 ore in Istanbul. Transferul in Istanbul la dus se face foarte repede pentru ca nu se trece pe la security check, in 10 minute eram la poarta zborului de KL. La intoarcere am trecut prin security check si a durat ca. 30 minute pana am ajuns la poarta de imbarcare. Acestia sunt insa timpi mai degraba minimi pentru norocosi ca noi. Consider ca 2 ore escala la Istanbul este ok. In aeroportul din Istanbul sunt multe posibilitati de odihna la orizontala pe care este bine sa le folositi in special la dus pentru ca in avion veti tanji dupa ele si …. nu exista.
In aeroportul din KL un trenulet rapid ne-a transportat 1 statie catre iesirea din aeroport.
Pret bilete: 8000 ron pentru 2 bilete adulti dus intors, achizitionate cu 6 luni in avans.
Decalajul de fus orar: +5 ore fata de Romania. La dus nu ne-a afectat deloc diferenta de fus orar, pentru ca ne culcam pe la 2 – 3 noaptea, care ar fi insemnat un 9 – 10 seara in Romania, adica am fost chiar baieti cuminti!
Clima este una calda, umeda si ploioasa.
Primul impact cu KL este cand iesi din aeroport si dai de aerul de Malaysia. Aerul cald si umed aproape ca iti taie respiratia. Te obisnuiesti, dar temperatura de aici este altfel perceputa de organism decat cea similara de la noi. Umiditatea este 84% in luna iulie, temperatura maxima este 33-35 grade C, iar cea minima de 26 grade C. Mai important este ca nu sunt variatii de temperatura de la o zi la alta, ci zilnic este la fel, vreo 28 noaptea si vreo 34 ziua, cu real feel 39. Tot in peisajul climateric zilnic se poate regasi si o ploaie. Aceasta poate fi una soft, atat de slaba ca nici nu se uda asfaltul incins, un fel de dusulet foarte placut, sau poate fi una torentiala care te uda instantaneu pana la piele daca nu te adapostesti. In oricare varianta, ploile nu dureaza mai mult de 1 ora si se pare ca se petrec numai dupa amiaza. Ca si concluzie cu 200 mm precipitatii, luna iulie este una bogata, fiind asimilata perioadei musonice, Este totusi o luna buna pentru turism in KL, orasul era full de turisti, chiar daca nu cea mai buna. Lunile ideale pentru calatorie in Malaysia sunt ianuarie si februarie, mai ales daca doriti sa va asezati pe o plaja, pe o insula.
Dane, ai invatat limba malaye? As, de unde! Nu este nevoie.
In Malaysia toata populatia vorbeste limba engleza. Poate gresesc generalizand ca am batut numai o zona turistica din capitala, dar poate nu gresesc. Noi ne-am inteles fara probleme si cu oricine in limba engleza. De la hotel, la terase, piete, obiective, soferi, oameni obisnuiti de pe strada, fie ca sunt malay, chinezi, indieni, ne-am inteles in limba engelza. Informatiile din meniuri, reclame, firme, transport, obiective sunt si in limba engelza.
Moneda nationala se numeste ringgit. Ringgitul malayezian se foloseste oficial pentru plati iar cursul de schimb este unul simplu pentru noi: 1 MYR = 1,01 RON. Am schimbat la case de schimb, pe strada, care sunt numeroase 1 USD pentru 4,02 la 4,10 MYR.
Banii arata bine dpdv al calitatii hartiei din care sunt tipariti. Nu sunt din plastic.
De precizat ca sunt multe produse si servicii ce pot fi negociate la pret, in asemenea situatii se poate plati si in USD.
Numarul 1 este Grab. Grabul este un Uber al malayezenilor, cu o retea foarte mare de masini si de departe cel mai popular mijloc de transport in KL. Si este ieftin. Pentru a avea acces la Uber, descarcati gratuit aplicatia omonima din magazinul de aplicatii al telefonului mobil.
Utilizarea aplicatiei este simpla, se poate seta limba engleza, se introduce punctul de pornire si de sosire si in cateva secunde afli ce masina cu date de identificare si nume sofer te va servi, dar si tariful cursei setate. Se poate plati setand cardul de pe care sa se vireze automat banii la confirmarea sosirii la destinatie sau cash.
Deplasarea la / de la KLIA in centrul KL ne-a costat 75 MYR (60 km, 1 ora la dus, dar mai mult de 1,5 ore la intors, atentie luati-va rezerva de timp!), la Batu Caves, Sunway Lagoon, Zoo Negara 20 – 25 MYR (toate 15 – 20 km, 30 minute), la China Town 11 MYR (2 km, 30 minute), la gradini si moscheea nationala 8 MYR (5 km, 15 minute).
Soferii sunt amabili, volubili, masinile sunt ok. Am conversat cu ei si am aflat informatii despre obiective de vizitat si in afara KL sau despre delicatese locale.
Concurenta directa a Grab-ului sunt taxiurile, care sunt mai scumpe.
O alta optiune de deplasare este monorel-ul in limba loco sau Monorail-ul in engleza. Acesta este un tren care circula pe o linie construita suspendat deasupra soselelor si care functioneaza dupa un program precis mentionat in statii pana undeva dupa 12 noaptea. Monorelul sau linia 8 poate fi utila pentru o vizita in zona Cartierului Chinezesc, a Pietei Centrale si a garii, neatingand alte destinatii turistice importante. Este in fapt doar o linie integrata in sistemul lor de 8 linii feroviare. Costa 2,20 MYR biletul.
Aceasta linie este completata cu alte linii suspendate (liniile 1-7), tariful fiind de acelasi ordin de marime, putin mai scump pentru destinatii mai departate (3 – 4 MYR). Unele linii sunt rapide.
Exista si transport urban la sol, autobuze, care insa in zonele aglomerate sufera chiar daca se numesc linia rosie, linia verde, Rapid KL etc.
Exista si un Hop On Hop Off, ba chiar mai multe, dar asta e alta poveste. Costa 55 MYR pentru 24 ore.
Cel mai rapid mijloc de transport este KLIA Express un tren rapid pe perna magnetica care are o singura statie si circula de la KLIA pana in centrul KL. Pretul unui bilet este de 55 MYR, calatoria dureaza 30 minute. Noi nu l-am folosit.
In Malaysia masinile sunt cu volan pe dreapta si se circula pe invers ca la noi. Zona Bukit Bintang (centrul KL) este cea mai aglomerata. Da, Bukit Bintang este la orele cand ies malayzienii de la servici blocat aproape complet, mai rau ca in Bucuresti, dar ma refer doar la aceasta zona centrala. Soselele nu sunt foarte bune, dar mai bune ca la noi. Sunt foarte multe pasarele rutiere care descongestioneaza traficul din intersectii.
Wifi am gasit la hotel si cam la orice terasa. In general bun, dar nu pot generaliza. Este util pentru accesarea Grab-ului. In lipsa wi-fi daca nu vreti sa activati datele sau sa cumparati un card pentru internet, pueti apela in zonele turistice la cineva pentru o comanda la Grab si veti fi serviti fara probleme.
Voi continua cu detalii interesante referitoare la:
-Recomandari
-Cumparaturi
-Mancare si bautura
-Obiective turistice
Si o … balanta sau …. concluzie. Va urma!
@webmaster: Rog inserare https://www.youtube.com/watch?v=hnYOt0SPBps.
Trimis de Dan&Ema in 12.01.20 15:56:31
- A fost prima sa vizită/vacanță în ASIA - ALTE LOCURI
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: Multumesc pentru “epitetele” acordate articolului. Va mai avea o parte, pentru ca era si asa foarte lung. Voi reveni! Numai bine.
@Dan&Ema:
Felicitări pentru articol şi pentru aventură!
Aşteptam impresiile tale din această vacanţă
@nicole33:
Si azi vorbeam acasa ca se doreste “repetir”.
Lui Emi i-a placut maxim, iar fetele au fost captivate de povestile noastre.
Eu insa nu as merge a doua oara in aceleasi locuri in Malaysia nu ca nu mi-au placut, ba din contra nota 10+ de la mine, dar Malaysia si Asia de SE si Borneo / Kalimantan au atatea de aratat...
Multumesc de lectura! Numai bine! ????
@Dan&Ema:
Felicitări, Dane, pentru curajul de-a vă aventura așa de departe de casă! (atâtea ore în avion , nu știu dacă aș rezista!)
Articolul este foarte bine venit pentru cei ce doresc să ajungă până acolo! Dacă mai revii și cu alte informații, cu atât mai bine! Le aștept cu interes pe cele viitoare!
Mi-au plăcut și pozele, mai ales cea cu podeaua transparentă, deasupra KL -ului!
@doinafil:
Sa stii ca singurul inconvenient / disconfort la reprezentat zborul foarte lung. Si trebuie sa recunosc ca am avut legaturi bune si nu am zburat catre vestul Europei ca dupa aceea sa zburam invers catre Asia poate chiar pe deasupra Romaniei. Dar 11 ore e naspa.
Cu paranteza fie spus ca Turkish e o conpanie care se straduieste sa faca zborul cat mai placut asigurand papuci de unica folosinta, ciorapi, ochelari sa protejeze de razele diminetii sau alte surse de lumina, casti, perne, paturi.
Si 2 mese pe ruta Istanbul -KL, respectiv idem la retur.
A fost interesant ca am zburat pe trasee aeriene foarte diferite: la dus Turcia armenia azerbajdan turkmenistan afganistan pakistan india oc indian malaysia si inapoi malaysia oc indian india marea arabiei oman eau arabia saudita bahrain kuwait irak turcia
@Dan&Ema: Excelent! Ai spart gheața! Așteptam de mult articolele tale, ai spus într-un ecou că ai fost plecat într-o destinație mai îndepărtată și chiar mă întrebam unde, credeam China, nu știu de ce!?? ... Surpriză plăcută!
Mi s-a părut cam scumpe biletele de avion, dacă ești croit pe o detinație apar oferte mult mai bune... Frumoase și pozele!
Voi urmări cu plăcere și interes continuările!
Mi s-a făcut dor de Indochina și de Asia... !!!
@mprofeanu:
Multumesc de aprecieri. Ma bucur ca am surprins (placut).
Pozele sunt doar provocare, o introducere in povestea adeavarata pe care am trait-o si ma bucur ca m-am incumetat sa o fac. Am cautat bilete de avion o perioada, dupa care afland ca se pot scumpi, le-am achizitionat.
Am acceptat, mi-am asumat. Am ales corect ruta si la curse atat de lungi conteaza.
Am strans multa informatie despre Malaysia inainte, in timpul si dupa aventura noastra, apoi a fost o munca migaloasa selectarea celor mai relevante. Poate am fost lung si plictisitor, dar cu siguranta va fi util celor ce vor ajunge acolo si doresc o documentare din sursa @Dan&Ema.
La noapte sper sa pot termina preambulul.
Numai bine!
@Dan&Ema: Felicitări pentru „expediția” în Asia, un loc inedit pentru europeni, mai ales la prima vizită. După incursiunile montane de inițiere iată că a urmat și excursia externă a băieților, o vacanță palpitantă, frumoasă și interesantă. Așteptăm cu interes restul povestirilor din Malaezia!
P. S. Articolul debutează prea brusc cu descrierea unei țări străine, poate că ar fi fost bine ca frazele din ultima parte a celui de-al doilea articol să constituie o introducere la această aventură asiatică. Eventualii cititori ar afla din primele rânduri cine sunt protagoniștii, scopul vizitei, durata, costurile. E doar o sugestie.
@tata123:
La multi ani!
Multumesc pentru sugestie. Why not? Din perspectiva cititorului face sens. Si deschide curiozitatea de a citi mai departe. Abordarea inversa, adica a mea, poate fi plictisitoare la inceput si se pierde din cititori. Sau?
Experienta “ca baietii” va urma cat de curand! Deschidem cartea cu povesti europene din ASia.
Numai bine.
@Dan&Ema: Habar n-ai de cand astept sa ajung sa comentez articolele tale despre aceasta destinatie, le-am citit de cum au aparut si as fi lasat totul de o parte, dar pana la urma am rezistat.
De Malaezia am avut parte vreo 2-3 zile, fiind intr-un audit in Penang-George Town. Am povestit acum cativa ani despre experienta mea acolo, experienta de care imi aduc aminte si acum cu mare drag. Veneam din China cea incetosata de poluare, in timp ce aici vedeam si noi seninul cerului.
Cazarea a fost ok, hotelul elegant si culmea, magazinele din zona receptiei cu preturi mai bune decat in magazinele din oras. Am avut un ghid (pus la dispozitie de firma unde urma sa mergem) si care ne-a dus sa vedem o fabrica de matase naturala, o ferma de fluturi, un templu care nu era printre cele comerciale ci mai degraba vizitat de localnicii cunoscatori, o casa facuta celebra de un film si aflata in top in recomandarile Tripadvisor (as revedea-o cu mare drag, a fost superba), si o fabrica (parca nu se numea asa) de ciocolata. Aici am mancat bomboane cu durian si am baut cafea cu durian. In viata vietilor mele nu o sa imi placa asa ceva.
Am mancat la un restaurant superselect (normal ca nu am platit noi), dar am mancat si pizza (foarte buna), si aici am avut o faza simpatica, colega mea (noi eram deja dupa vreo 10 zile de China in care vorbeam nestingherite in engleza) il intreaba pe ghidul nostru daca trebuie sa lase bacsis, uitand ca ei vorbesc engleza. Bacsisul insa era inclus in nota de plata.
Cat despre comunitate, intradevar am vazut persoane imbracate obisnuit, dar am vazut si un cuplu (la un restaurant), unde ea era imbracata toata in negru si cu fata acoperita, cand baga un dumicat in gura isi dadea valul la o parte, apoi il punea la loc, iar el arata destul de fioros, incat mi-era si frica sa ma uit la ei.
Hai ca m-am lungit, dar mi-am adus aminte de momente placute din viata mea.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu:
Bun (re) venit in Malaysia!
Din ecoul tau se vede de la posta pasiunea cu care ai scris despre aceste aduceri aminte. Si am simtit si m-ai facut si pe mine sa imi amintesc si sa ma bucur de zilele petrecute cu Emi in Malaysia.
Pentru noi ramane o vacanta speciala si desele vizionari ale filmarilor de acolo ne bucura si transpun de la distanta in acea lume.
Si asa zilele astea am trait o lume noua, lumea “de la distanta”.
Am vazut cu Malaysia are foarte putin cazuri si morti de covid 19 desi chinezii sunt minoritatea lor cea mai mare si subt si acolo aproape.
Numai bine! ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2019 De stiut despre MALAYSIA si KUALA LUMPUR (KL) (2 din 2) — scris în 14.01.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Insulele Perhentian - disponibile oricarui buzunar — scris în 22.06.14 de capodecina din ORADEA - RECOMANDĂ
- May.2013 Farmec și mister — scris în 30.12.15 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Malaezia - plamanul verde / 8 zile incredibile!!! — scris în 06.04.13 de eduardradupaul* din DROBETA TURNU SEVERIN - RECOMANDĂ