ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.03.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Romania
ÎNSCRIS: 16.04.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Călătorie la marginea Europei

TIPĂREȘTE

Am vizitat Portugalia în septembrie 2013 si m-aș întoarce oricând să o revăd, pentru că impresia plăcută că mă aflu la marginea Europei, muzica fado, tramvaiele cochete, moștenirea culturală, trecutul fascinant, toate aceste aspecte au construit pentru mine o Portugalie seducătoare, o țară unică în Europa.

Am zburat către Lisabona cu Blue Air, iar de la aeroport am luat aerobus-ul și am coborât în Praça do Comércio, de unde am luat tramvaiul 25 E către apartamentul pe care îl închiriasem. Printre opțiunile de transport de la aeroport se numără autobuzele 5,8, 22,44,45,83 (un bilet pentru o călătorie costă cam 1,35 euro, iar pentru toata ziua costă 3,35 euro), taxiul (se plătesc în jur de 2,40 euro/km), închirierea unei masini, tramvaiul sau aerobus-ul (care leagă aeroportul de centrul Lisabonei și de gara Cais do Sodre și circulă de la 7 dimineața până la 21.00, la fiecare 20 minute). Dacă mergeți în Cascais sau Estoril, aveți ca variantă și shuttle-ul sau aerobus-ul până la gara Cais do Sodre și apoi trenul.

Am ales sa achiziționăm cardul Lisbon Pass care include transportul cu autobuzul, tramvaiul, metroul și trenul care duce la Sintra și Cascais, intrare gratuita la unele muzee și monumente și reducere la altele, reduceri la croazierele pe Tejo și alte tururi organizate (printre care și hop on hop off), reduceri la Grădina Zoologică sau Planetarium și un ghid. Se poate achiziționa și pe 24 ore (18,5 euro) sau pe 48 ore (31,5 euro), dar noi am ales pe 72 ore (39 euro). Ca să –l activați trebuie să completați cu numele dvs și data când incepeți să-l folosiți. E valid pe zile consecutive și dacă îl activați, de exemplu, luni la ora 3 după-amiaza îl puteți folosi până joi la 3 după-amiaza. Cardul ne-a garantat o singură intrare gratuită la fiecare muzeu sau monument și pentru a vedea ce obiective sunt gratuite și care au reduceri, puteți intra pe site-ul lisboacard.org/discounts.

Există pentru transport și cardurile reîncărcabile Viva Viagem sau 7 Colinas și noi în ultimele zile am optat pentru Viva Viagem. Cu metroul nu am circulat deloc, decât cu cel de suprafață care duce în Cascais, întrucât am preferat tramvaiele și autobuzele ca să putem vedea cât mai mult orașul. E bine de știut că biletele pentru autobuz, metrou și funiculare se pot cumpăra atât de la ghișeele Carris, cât și din vehicul de la șofer. Toate informațiile despre trasee, orar și prețuri le găsiți aici: carris.pt/en/home

Prima zi am început-o cu Parque das Nações (Parcul Națiunilor), care a fost construit pe locul unde a avut loc Expoziția Mondială din 1998, ce a comemorat 500 ani de la faimoasa călătorie a lui Vasco da Gama în India. Aici am făcut o plimbare pe malul râului Tejo, am pornit de la mallul Vasco da Gama și am mers usor către Torre Vasco Da Gama (Turnul Vasco da Gama), de unde ne-am întors cu telegondola. Cu o înălțime de 145 metri, turnul e construcția cea mai înaltă din Lisabona, excepție făcând pilonii Podului 25 Abril și ai Podului Vasco da Gama. Această construcție modernă a fost ridicată pentru Expo’98 și ulterior i s-a adăugat un hotel (Myriad). Motivele inspirate din teme maritime sunt foarte des întâlnite la construcțiile din Portugalia și nici turnul nu face excepție, intrucât o parte din acesta reprezintă catargul unei nave și la baza lui se află o structură cu patru etaje, ce constituie prora navei. Din câte știu eu, sus există și o punte de observație care oferă o imagine panoramică, dar noi nu am urcat, pentru că din telegondolă am avut toată priveliștea pe care ne-am dorit-o. La Turnul Vasco da Gama se poate ajunge luând metroul sau autobuzele 208 si 705 până la stația Oriente.

A doua zi de dimineață am mers să vedem Estoril și Cascais și să facem plajă. Țărmul Lisabonei, care se întinde de la gura râului Tejo până la cel mai vestic punct al Europei, Cabo da Roca, face parte dintr-o zonă foarte populată a Lisabonei, iar în weekend a fost foarte aglomerată plaja. Cascais și Estoril sunt legate printr-o promendă, așa că noi am mers cu trenul în Cascais și ne-am plimbat pe faleză catre Estoril, pe lângă Oceanul Atlantic.

Dupa-amiază ne-am îndreptat către superba și impunătoarea Mosteiro dos Jerónimos (Mănăstirea Jeronimos). Aceasta a fost construită la începutul secolului XVI, după întoarcerea lui Vasco da Gama din Indii, ca expresie a identității naționale. Până la Manuel I nu a existat un stil de artă specific Portugaliei, iar încrederea națională dobândită în urma descoperirilor a dus la construirea mănastirii in stilul manuelin, care se remarcă prin sculpturile cu motive inspirate din teme marine, cum ar fi frânghii răsucite, sfori, lanțuri, noduri marinărești, ancore. Stilul său arhitectural unic, cu elemente gotice, renascentiste și neoclasice, a încadrat mănăstirea în Patrimoniul UNESCO. Atât exteriorul, cât și interiorul e bogat ornamentat și statui cu cei Douăsprezece Apostoli, îngeri și profeți ne întâmpină la intrare. Înăuntru puteți admira claustrul cu stâlpii înalți și bogat decorați și micile ferestre cu vitralii. Complexul găzduiește și mormintele unor persoane care au contribuit la transformarea Portugaliei într-o mare națiune, precum Henric Navigatorul, poetul Luis de Camoes, Vasco Da Gama. Tot aici se gasește și Muzeul de Arheologie și Muzeul Maritim. Se poate ajunge la Jeronimos cu tramvaiul 15, cu autobuzele 727,729,714,728 si 751 și cu feribotul. Este deschis de la 10 dimineața până la 17.30 (Octombrie - Mai) sau 18.30 (Mai - Septembrie) și e inchis lunea, de 1 Ianuarie, în ziua de Paște, de 1 Mai și în ziua de Craciun. Intrarea în biserică se face gratuit, iar pentru complex se plătesc 10 euro (cu Lisboa Card e gratis). Se pot face și combinații de bilete, de exemplu un pachet cu Jeronimos și Turnul Belem costă 12 euro, unul cu Jeronimos și Muzeul de Arheologie costa tot 12 euro, toate trei menționate mai sus împreună costă 16 euro, iar dacă pe lângă acestea trei mai vreți să adăugați și Muzeul de Arte Populare, cel de Etnologie și cel al Trasurilor, pachetul costă 25 euro.

Foarte aproape de Jeronimos se află Padrão dos Descobrimentos (Monumentul Descoperirilor), care inițial a fost construit pentru Expoziția din 1940 pentru a comemora reușitele din Era Descoperirilor (Vasco Da Gama descoperise o rută mai scurtă către India și Pedro Alvares Cabral descoperise Brazilia) și crearea Imperiului Portughez. A fost demolat după expoziție și reconstruit douăzeci de ani mai târziu, cu ocazia împlinirii a 500 ani de la moartea lui Henric Navigatorul. E construit pe locul de unde porneau exploratorii portughezi și locul unde a ancorat și Cristopher Columb după ce a descoperit Americile, la intoarcerea sa în Spania. Monumentul înfățișează mai mult de treizeci de statui ale oamenilor care au jucat un rol important în descoperiri, întâi e Henric Navigatorul, apoi regele Afonso V care a finanțat explorarea și colonizarea Africii, Vasco Da Gama, Pedro Alvares Cabral și Ferdinand Magellan, primul explorator care a facut înconjurul lumii. Lângă monument puteți vedea o hartă a lumii cu cele mai importante expediții și date din istoria descoperirilor. Pentru a urca pe platforma monumentului se plătește o taxă de 3 euro pentru lift, la care se face o reducere de 30% cu Lisboa Card. Mijloacele de transport menționate pentru a ajunge la Jeronimos sunt valabile și pentru Monumentul Descoperirilor. Lunea este închis, în rest e deschis de la 9 dimineața la 17.00, respectiv 19.00 (vara).

Ziua am incheiat-o la Castelo De São Jorge (Castelul Sao Jorge), situat în Alfama, care oferă o frumoasă priveliște asupra Lisabonei. Săpături recente confirmă că a fost construit în secolul 6 I. Hr., a fost timp de 400 ani și reședința regală și renovarea lui s-a făcut în 1938. Plimbarea prin castel a fost foarte plăcută, pe esplanada acoperită de pini, pe lângă frumoșii păuni și porumbei, și mă bucur foarte tare că am mers aici spre seară, pentru că priveliștea e absolut superbă pe măsură ce apune soarele. Aici se poate vedea turnul lui Ulise, unde erau găzduite arhivele regale. Înăuntru e și Camera Obscura, un dispozitiv inventat de Leonardo da Vinci, care proiectează imagini din oraș pe pereții turnului. Prețul întreg este de 8,5 euro, cei sub 25 ani și cei peste 65 ani plătesc 5 euro, se face o reducere de 2 euro pentru cei care au bilet la Cityrama, iar cu Lisbon Pass am avut o reducere de 20%. Intrarea se face pe Rua de Santa Cruz și puteți ajunge aici cu tramvaiul 28, cum am făcut noi, sau cu 12, coborând la stația Miradouro Sta. Luzia sau cu autobuzul 737, coborând la stația Chão da Feira. Castelul e deschis de la 9 dimineața la 18.00 (1 Noiembrie - 28 Februarie) sau până la 21.00 (1 Martie - 31 Octombrie), turnul e deschis de la 10 la 17.00 și tot complexul e închis pe 24,25,31 Decembrie și 1 Ianuarie.

A treia zi am petrecut toată dimineața la Jardim Zoológico, unde biletul întreg costă 19 euro și cu Lisboa Card am avut o reducere de 15%. Se poate ajunge la Grădina Zoologică cu autobuzele 716,731,754,770,726,746,758,768 sau cu metroul. Aici există diverse atracții și demonstrații cu delfini (în fiecare zi la 11,15,17, durează 40 minute), cu lei de mare (la 10.30,14, durează 20 minute), hrănirea pelicanilor (18.15, durează 15 minute), prezentarea reptilelor (16.15, durează 20 minute). Grădina are multe facilități, printre care un trenuleț și un teleferic; iar plimbarea cu telefericul durează aproximativ 20 minute și oferă posibilitatea să vedeți animalele de sus.

De la zoo ne-am îndreptat către Cristo Rei. Am trecut peste Ponte 25 De Abril, al cărui design a fost inspirat de Podul Golden Gate din San Francisco, și care la momentul inaugurării, în 1966, era printre cele mai lungi din Europa. Am ajuns la Cristo Rei cu autobuzul 753 și am mai mers pe jos cam 10 minute până la monument. Statuia, de 28 metri înălțime, situată pe un piedestal de 82 metri, Îl înfățișează pe Hristos cu brațele deschise, protejând orașul. Se poate urca pe platformă de la 9.30 dimineața până pe la 18.00 și se poate intra in sanctuar respectând același program. Platforma ne-a oferit o priveliște minunată către Lisabona și Setubal.

O altă expresie a ingeniozității și viziunii stilului manuelin o reprezintă și Torre De Belem (Turnul Belem), pe care l-am vizitat în a patra zi a șederii noastre în Lisabona. Turnul este o combinație de elemente gotice, manueline și renascentiste, cu turnuri și balcoane cu frânghii sculptate. Stilul turnului reflectă bogăția Portugaliei din perioada descoperirilor când, așa cum am menționat și mai sus, au fost stabilite colonii și create noi rute de transport pentru a aduce bogății din India și alte țări către Lisabona. Printre coloniile Portugaliei s-au numărat Angola, Guinea-Bissau, Mozambic, Capul Verde, Brazilia și Macao. La subsol e o fostă închisoare și la etajele superioare se află depozitul de arme. Pentru turn intrarea e de 6 euro, iar cu cardul a fost gratuită. Turnul e deschis de la 10 dimineața la 17.30 (Octombrie - Mai) sau 18.30 (Mai - Septembrie) și închis lunea, de 1 Ianuarie, 1 Mai, de Paste și Craciun. Puteți ajunge aici cu 727,728,729,714,751 sau cu tramvaiul 15.

Am continuat plimbarea noastră mergând către Elevator De Santa Justa, ce a fost construit în secolul XIX pentru a face legătura între Baixa și cartierul situat mai sus, Bairro Alto, de către un elev de-al lui Eiffel, Raoul Mesnier de Pansard. Sus pe platforma liftului din fier, construit în stil neogotic, am avut încă o panoramă frumoasă asupra orașului. E bine de stiut că biletul costă 5 euro si se poate cumpăra de la turn sau se poate folosi biletul de transport; noi am avut gratuitate cu Lisbon Pass, dar urcarea mai e gratis și cu biletele de la Yellow Bus, 7 Colinas, Viva Viagem sau Lisboa Viva. Se poate urca cu liftul de la 8.30 la 20.30 și pentru noi aceasta a fost modalitatea propice să ajungem la Mănăstirea Carmo.

Ruinele mănăstirii Carmo sunt o amintire a cutremurului din 1755, care a distrus o bună parte din Lisabona. Acoperișul mănăstirii s-a prăbușit la cutremur și acum mai stau în picioare doar pereții și arcadele. Înăuntru am vizitat Muzeul de Arheologie, a cărui colecție include obiecte de ceramică, statuete, morminte și mumii. Muzeul e deschis de la 10 la 18.00 (Octombrie – Mai) și de la 10 la 19.00 (Iunie – Septembrie). Se poate ajunge aici cu tramvaiul 28 sau cu autobuzul 758.

Seara am vizitat și Sé Catedral, care a fost construită în 1150, după ce orașul a fost recuperat de la mauri. În timp au existat mai multe influențe, dar biserica și-a păstrat caracterul romanic. Catedrala este destul de întunecată și mi s-a părut că are un aspect sobru, dar merită văzută, pentru că în interior, la primul etaj, se găsește colecția de relicve, statuete, obiecte religioase și manuscripte și pentru că aici se află și un sit arheologic unde în permanență se fac noi descoperiri din perioada vizigoților, maurilor, romanilor și fenicienilor. La intrare se plătește o taxă de 2,5 euro.

A cincea zi am dedicat-o în întregime Sintrei, despre care voi scrie separat, și a șasea zi am folosit la maxim abonamentul de transport. Ne-am plimbat cu cochetele și aglomeratele tramvaie și ne-am oprit în Praça do Comércio, Praça Marquês de Pombal și la Gara Oriente. Plimbându-ne pe străzi, am admirat si azulejos, plăcile de ceramică ce pot fi văzute peste tot în Portugalia pe pereții clădirilor și care sunt o moștenire de la mauri.

Am făcut o plimbare cu tramvaiul 12, care pleacă din Praca da Figueira și traversează districtele Baixa și Alfama. Sunt vreo 4-5 curse/ora, iar circuitul e scurt (în jur de 4 km), așa că o plimbare durează cam 20 minute, dar chiar și așa mi-a placut foarte tare că am străbătut străzile înguste și abrupte cu tramvaiul.

Totusi, favoritul meu a fost tramvaiul 28, care pleacă la fiecare 11 minute din Praca Martim Moniz, din nordul Baixei și trece prin Graca, Alfama, Bairro Alto, Chiado și prin Estrela. Călătoria durează cam 40 minute, e absolut minunată și interiorul tramvaiului e frumos, în stil vintage, cu scaune din lemn.

Praça do Comércio a găzduit de-a lungul timpului diverse festivități, concerte și execuții. E cunoscută și ca Terreiro do Paço (Piața Palatului) pentru castelul regal care se afla aici până la cutremur. La vremea lui, castelul a fost unul dintre cele mai impresionante clădiri din Portugalia, cu lucrări de artă și o mare biblioteca. Praça do Comércio e situată lângă Tejo și aici m-a încântat Arco da Rua Augusta, în vârful căruia se găsește statuia alegorică a Gloriei între cea a Geniului și cea a Vitejiei.

La nord de Avenida de Liberdade, principalul bulevard din Lisabona, se află Praça Marquês de Pombal (Piața Marchizului Pombal), în centrul căreia se află un monument cu statuia marchizului. Pombal a fost cunoscut ca fiind un suporter al iluminării, al educației, și a rămas în memoria portughezilor prin felul în care s-a descurcat cu criza cauzată de cutremurul din 1755 și de tsunamiul de după. Statuia din bronz îl înfățișează pe marchiz cum se uită către districtul Baixa, la a cărui reconstrucție a contribuit.

Ne-am oprit și la Estação do Oriente construită tot pentru Expo’98, din oțel, ciment și sticlă, cu un acoperiș impresionant, futuristic, un model de arhitectură modernă.

A șaptea zi am mers către Cabo da Roca și din nou la plajă în Cascais. Vântul suflă foarte tare la Cabo da Roca, prin urmare vă sfătuiesc să luați și o bluză mai groasă, chiar dacă mergeți vara. Aici recomand să nu ratați monumentul pe care sunt scrise versuri din poemul Lusiada, al lui Luis de Camoes.

Referitor la autobuzul turistic, menționez că se pot face plimbări cu CitySightseeing, Yellow Buses de la Carris și Lisbon Sightseeing de la Cityrama. La CitySightseeing biletul pe 24 ore costa 18 euro, pentru fiecare din cele doua trasee:douroacima.pt/web/citysightseeing/tours3. La Yellow Bus biletul unui pachet în care sunt incluse 4 trasee (zona Belem, zona Parcul Națiunilor, zona Tejo și traseul tramvaiului istoric pe coline) costă 22,5 euro pe 48 ore: yellowbustours.com/pt/cid ... es/lisboa/tours. La Cityrama biletul pe 48 ore costă 25 euro și include 4 linii (Belem, Oriente, Castel Sao Jorje si Cascais): cityrama.pt/pt/lisboa/hop-on-hop-off. Achiziționarea unui bilet la Cityrama oferă diverse reduceri la obiectivele turistice, cum ar fi 30% la Monumentul Descoperirilor, 20% la Castelul Sao Jorje, 15% la Oceanarium. Cityrama oferă și posibilitatea unei croaziere și o combinație între linia Belem, Oriente și croazieră costă 32 euro pe 48 ore. Se fac croaziere pe Tejo și cu Lisboa Vista do Tejo, de aproximativ o oră, care costă 12 euro (se face reducere de 20% cu Lisboa Card), în care sunt incluse și un ghid în engleză și portugheză, snacksuri și băuturi. Îmbarcările pentru croaziere se fac din Cais da Princesa (Torre de Belem) sau Cais do Sodre (terminalul pentru feribot).

Pe final pot să spun că Lisabona e unică, are o frumusețe aparte, mi-au placut drumurile înguste cu piatră cubică, mi-a placut că e situată pe 7 coline și am avut nenumarate priveliști, mi-a placut nespus de mult limba portugheză, mi-au placut împrejurimile Lisabonei, mi-a placut stilul arhitectural deosebit, mi-au placut plăcile de azulejos de pe clădiri și aș reveni cu plăcere să o vad și să cunosc și alte părți din Portugalia.

Surse utilizate:

Ghiduri turistice vizuale, Top 10 Lisabona

National Geographic Traveler, Portugalia

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DepartureGate7 in 13.03.15 17:40:44
Validat / Publicat: 13.03.15 19:10:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.

VIZUALIZĂRI: 5726 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DepartureGate7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Mănăstirea Jeronimos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

saxonul
[14.09.15 18:25:55]
»

@VMR - Hello! Foarte bun și complet articolul tău despre Lisabona. L-am salvat în dosarul de documentare pe care l-am deschis despre Lisabona. Plănuiesc o excursie în luna mai 2016. Cum te-ai descurcat cu portugheza? Te poți descurca cu engleza, ca turist? Că românește nu cred ca știu pe acolo, deși pe la CFR Cluj erau la un moment dat vreo 7 portughezi!

P.S. Și pozele sunt superbe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DepartureGate7AUTOR REVIEW
[14.09.15 21:44:07]
»

@saxonul - In portugheza nu cunosc decat 2 -3 cuvinte, dintre care unul e obrigado (multumesc), asadar ne-am bazat pe engleza. La obiectivele turistice nu am intalnit pe nimeni care sa nu vorbeasca in engleza. La fel si in localurile in care am luat masa. In rest, nu pot sa spun ca am comunicat prea mult intrucat ne-am informat inainte de plecare cu privire la atractiile turistice, transport, trasee si nu a fost nevoie sa cerem ajutorul la capitolul asta.

Excursie frumoasa si multumesc pentru apreciere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DepartureGate7, saxonul
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Lisabona și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053439140319824 sec
    ecranul dvs: 1 x 1