ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Baia Mare
ÎNSCRIS: 12.06.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 4 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Weekend prelungit in Lisabona

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Daca e posibil as dori sa adaugati acest video :

https://www.youtube.com/watch?v=8lWBDOXSol0 

Lisabona (in portugheza Lisboa) este capitala Portugaliei, fiind cel mai mare oras din Portugalia, cu o populatie in jur 500.000 locuitori, fiind unul din cele mai vizitate orase din Europa.

Denumit si orasul celor 7 coline, Lisabona se afla pe coasta de vest a tarii, cu deschidere la Oceanul Atlantic, iar fluviul Tagus (Tejo), cel mai mare fluviu din Peninsula Iberica si care strabate orasul, pentru ca apoi sa se reverse direct in ocean. Considerat unul dintre cele mai vechi orase din Europa  orasul este pomenit in multe scrieri, inca din secolul 12 i. H, inainte fiind in stapanirea mai multor popoare:  greci, romani, mauri, vizigoti, etc.

In secolele 15 si 16, orasul a cunoscut o adevarata perioada de glorie, gratie marilor calatori ai lumii (Vasco da Gama sau Ferdinand Magellan), Lisabona devenind astfel capitala primului imperiu colonial modern. Cu începere din anul 1252, oraşul se bucură de statutul de capitală a Portugaliei.

Din pacate, in anul 1755, trei cutremure majore au lovit Lisabona, urmate de un tsunami si un incediu devastator. Toate acestea au dus la moartea a zeci de mii de locuitori si distrugerea partiala a orasului. Mare parte din oras a devenit o ruina, oprind astfel perioada de apogeu pe care Lisabona o avea pana in acel moment. Mare parte din cladirile zonei centrale sunt dovada  reconstructiei orasului de pe malul raului Tagus. Epoca descoperirilor, cuprinsă între secolul al XVII-lea şi secolul al XVIII-lea, a făcut din Portul Fermecat principalul punct de pornire al expediţiilor portugheze. Exploratorii navigau pornind din Lisabona către întreaga lume, descoperind noi teritorii în America de Sud, Africa, şi chiar şi un nou drum către India. Aceasta a făcut din Portugalia una dintre naţiunile cele mai puternice din Europa, în vreme ce Lisabona era cel mai prosper centru comercial al continentului.  

În secolul al XIX-lea, Lisabona a fost capturata de Napoleon Bonaparte, cea mai mare parte a tezaurului său fiind furata şi cele mai multe clădiri fiind jefuite sau pur şi simplu distruse. Lisabona a renăscut din nou după întoarcerea noului rege în capitală, extinzându-se spre nord, ca urmare a dezvoltării industriale. In secolul urmator Portugalia a fost condusa de mai multi regi, pentru ca din 1974 sa se instaureze democratia.

Astazi, Lisabona este una dintre cele mai turistice capitale europene, cu aeroporturi, infrastructură extrem de bine dezvoltata, servicii ireprosabile in toate domeniile si cu o clima care ii permite sa fie vizitata in orice perioada a anului.

Aeroportul unde am aterizat noi se numeste Lisabona Portela si este cel mai mare şi cel mai aglomerat aeroport din Portugalia. Zburând spre Lisabona, turiştii se bucură de avantajul de a avea cea mai scurtă călătorie spre capitala Portugaliei şi, adăugând faptul că aeroportul este situat la doar 6,5 kilometri de centrul oraşului, este evident că avionul este cel mai eficient mijloc de transport către această destinaţie.

Din aeroport cel mai comod și ușor poți ajunge in centrul orașului cu metroul, care are patru linii colorate diferit, care se intersecteaza in anumite statii, pentru cazare sau diverse obiective turistice.   Pentru aceasta, se cumpără o cartelă de 0,5 euro, valabilă un an, care este valabilă pe aproape orice mijloace de transport, nu doar pe metrou (mai puțin pe elevatoare sau funiculare). In rest, tramvaie, autobuze sau metrou e perfectă. Poate fi cumpărată direct de la automatele din aeroport sau metrou și tot acolo puteți să o și încărcați cu cate călătorii doriți; o călătorie pe metrou costa 1,80 euro, pe bus sau tramvai apăreau sume de la 3.10 euro în sus, dar dacă mergeam cu aceași cartelă, ne lua tot suma plătită la metrou. Explicatii nu am avut cui sa cer (șoferii nu prea știau deloc engleză) așa că mie mi-a convenit. :) Pentru aproape orice obiective turistice ați alege, aveți mijloc de transport până în apropiere, am fost uimiți cat de bine e organizat totul. Ce am vizitat noi?

1. Cartierul Alfama 

2. Catedrala Sé de Lisboa

3. Oceanariul Lisabona

4. Turnul Belem

5. Piata comertului (Praça do Comércio)

6. Arco da Rua Augusta

7. Muzeul Naţional al Trăsurilor

8. Mănăstirea Jeronimos 

9. Funicularele Gloria si Lavra

10. Elevatorul Santa Justa si Castello

Deoarece am stat in cartierul istoric, Alfama, am inceput cu catedrala, care era chiar langa cazarea noastra, Apartament Alfama.  Poate voi scrie un review și despre cazare, totul a fost ok, pentru prețul respectiv și era la doi pași de catedrală.

Catedrala Lisabona, oficial numită Santa Maria Maior de Lisboa (Catedrala Patriarhală Sfânta Maria Major), este cel mai vechi locaş de cult din Lisabona. Având în vedere vechimea sa şi multiplele lucrări de restaurare executate în timp, în prezent clădirea este o expresie compozită a mai multor stiluri arhitecturale: romanic, gotic, baroc şi neoclasic, combinate într-o structură robustă aureolată de o atotcuprinzătoare alură medievală. pe mine m-au impresionat mai ales vitraliile. Intrarea costa 5 euro. Spre seara, am iesit la o plimbare prin cartierul istoric, coborand pana la strada pietonala cea mai renumita: Rua de Augusta. Plina cu turisti, terase si magazine, aici simti cel mai bine energia turistica  a acestui oras. La capatul strazii, apare impozantul Arcul da Rua de Augusta care poate fi vizitat pentru 3 euro. Va sfatuiesc sa alegeti una din tavernele de pe strazile pietonale, mancarea este excelent gatita.  

Ziua următoare am pornit cu busul 728 care străbate aproape tot orașul, deci nu contează prea mult unde sunteți cazați, spre Oceanorium, unde am prins o reducere de 50 % dacă cumpăram bilete online (adică 12,5 euro) peste două sau trei ore. Fiind printre primele obiective vizitate ne-a cam speriat câtă lume era la intrare și atunci am preferat să amânăm, deoarece am ajuns în jur de 11. Am aflat acest amănunt direct de pe site-ul lor și sincer ne-am bucurat de reducere. Cu banii economisiți am mers în apropiere și am platit pentru o plimbare cu telegondola  (7 euro), doar dus. Traseul nu e prea lung, dar merita pentru privelistea pe care o aveti, cu turnul Vasco da Gama, langa care si opreste si cu podul suspendat cu acelasi nume.

Vasco da Gama este un pod suspendat care traversează râul Tagus în apropierea Lisabonei, în Portugalia. Este cel mai lung pod din Europa,  cu o lungime totală de 17.200 de metri; podul traversează estuarul râului Tagus legând orașele Sacavém și Montijo. A fost numit în cinstea exploratorului Vasco da Gama.

A fost proiectat să reziste unui cutremur de 4,5 ori mai puternic decât cutremurul care a lovit Lisabona în 1755 (estimat la 8,7 pe scara Richter).Poate rezista unei viteze a vântului de 250 km/h.Stâlpii de susținere îngropați cel mai adânc, de 2,2 și 1.7 metri diametru, ajung la o adâncime de 85 de metri sub nivelul mării.A fost proiectat să dureze 120 de ani.Din cauza lungimii sale, a fost nevoie să se ia în calcul și sfericitatea Pământului pentru a așeza corect stâlpii .Lățimea podului este de 30 de metri, iar deschiderea principală de 450 de metri.

La întoarcere, ne-am plimbat si am mâncat pe una terasele din apropierea râului Tajos o caracatița cu orez gătită excelent. Restaurantul se numea D'Bacalhau si avea un bucatar renumit din Lisabona. Am aflat acest lucru asteptand sa intram, dar chiar asa a fost. Dar asta voi povesti în alt articol. Și pentru că ne-a mai rămas timp până să intrăm la oceanorium, am făcut ceva poze cu o pisică enormă și am găsit un mall, Vasco da Gama parca ii spunea, unde erau reduceri foarte mari și atunci ne-a tentat sa facem și ceva cumpărături. La ora programată am pornit spre Ocenarium, unde era o puzderie și mai mare de lume, însă a mers neașteptat de repede cu biletele online. Exista o varietate enormă de pești și alte animale care trăiesc sub apă, însă era destul de întuneric și nu atât de mare cum mă așteptam să fie!  Dar merită să te relaxezi doua trei ore in acest fel, mai ales daca sunteti insotiti si de copii. Pentru ziua următoare aveam programată zona din partea opusă unde aveam de vizitat Turnul Belem, Mănăstirea Jeronimo, Muzeul Calestilor și Muzeul descoperirilor. Pentru toate acestea am achizitionat LISBOACARD, ca sa ne putem deplasa usor (era gratuit si transportul in comun) si pentru ca toate erau gratuite, iar intrarea era separata pentru cei cu card (de exemplu la manastire unde era o coada enorma). Despre acest card s-a mai scris, ca idee noi am luat doar pentru 24 de ore, chiar de langa turnul Belem, la ora 12, pentru 22 de euro. A doua zi pana la ora 12, cand a expirat cardul, am profitat de faptul ca funicularele erau relativ aproape unul de altul si erau tot gratuite cu acest card. Dacă sunteți norocoși cum am fost noi, in a treia duminică din luna se face schimbarea gărzilor la ora 11. Dar atunci veți avea de mers pe jos două stații deoarece e foarte multa lume și mijl de transport nu mai pot trece. Toate atracțiile turistice sunt relativ aproape, mergeți cu tramvaiul 15 E până la Turnul Belem și de acolo vă întoarceți pe jos la celelalte. Dacă doriți să nu prindeți cozi mari (la turn am stat aproape două ore, poate și pentru că era duminica) atunci ar fi bine să ajungeți cel târziu pe la zece acolo. La celelalte obiective, am stat in jur de maxim 10 minute, rezonabil zic eu. Despre fiecare dintre obiective s-a scris aici pe site, mie personal mi-a placut cel mai mult manastirea si Muzeul calestilor. Din apropierea turnului puteti sa va cumparati suveniruri, iar daca aveti rabdare sa mai stati la o coada si celebrele Pasteis de Nata, cica sunt cele mai reusite. Povestea acestei prajituri mi-a placut: cica demult demult calugarii din manastire isi apretau hainele cu albusuri de ou si le tot ramaneau galbenusuri o gramada, asa ca au inventat un aluat impaturit, apoi au facut acea crema delicioasa din galbenusuri, scortisoara, lapte si coaja de lamaie. Sunt minunate si le gasiti peste tot!

Pentru cea de-a treia zi, am hotărât să vizităm Castelul São Jorge și să luăm la rand funicularele și elevatoarele, cum le spun ei, ca să vedem orașul de sus și pentru că aveam cardul Lisboa, cu care puteam intra gratuit la mai multe obiective, sau cu reducere destul de mare.  Punct minus: orasul nu e tocmai curat, aveti grija pe unde calcati; cel putin in ianuarie, asa este. Si uneori te mai sperie statul la rand, dar merge mai repede decat te-ai astepta.

Toate ca toate, e un oras superb, plin de viata, colorat,   insa daca la ceas de seara vrei sa traiesti momente de neuitat, ar fi bine sa inchei cu o calatorie in celebrul tramvai 28, sa recapitulezi toate atractiile turistice, stradutele inguste, cu cladiri superbe; in acelasi timp si sa iti bucuri sufletul cu un apus de soare de pe cele sapte coline!

 


[fb]
---
Trimis de carina_10 in 25.01.24 22:14:34
Validat / Publicat: 26.01.24 06:51:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: Porto, Fatima

VIZUALIZĂRI: 2205 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (carina_10); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Tramvai 28 Lisabona
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.01.24 06:48:23]
»

Bun revenit pe site, cu impresii

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterX
[26.01.24 06:50:49]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Lisabona și împrejurimile sale, LISABONA [oraş]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: 'Must see' în Lisabona]

carina_10PHONEAUTOR REVIEW
[26.01.24 16:40:45]
»

@webmasterX: Vă mulțumesc!

saxonul
[27.01.24 13:39:02]
»

@carina_10: Foarte frumos articolul, mi-a adus aminte de locurile vizitate de mine în 2017.

Singura nelămurire a mea este faptul că eu m-am plimbat pe malurile lui Rio Tejo, așa îi spun portughezii. Tagus e denumirea latină, dată de romani; văd că se mai regăsește și pe wikipedia, dar în Lisabona nimeni nu-i zice Tagus, ci Tejo .

Pe la Sintra nu ai ajuns? Merita!

CATAASPHONE
[27.01.24 18:25:42]
»

Așteptăm și un review despre cazare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
carina_10, CATAAS, saxonul
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Lisabona și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.42489504814148 sec
    ecranul dvs: 1 x 1