GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
M-am intors acasa de cateva zile dintr-o vacanta pe insula Lefkada. Au trecut cativa ani de cand visam la plajele albastre, dar mereu a aparut cate ceva care m-a determinat sa-mi schimb planurile de vacanta si sa mai aman intalnirea cu frumoasa insula. Si cum poti renunta la un sejur in Corfu de 10 nopti cu demipensiune care ne-a costat pe fiecare anul trecut doar 128 E? iar anul acesta prin luna februarie dorinta de a vedea Lefkada s-a reaprins in mine.
Am solicitat catorva agentii un pret pentru noi. De 3 ori la rand s-a intamplat sa ni se spuna un pret, primit in scris pe mail, nu telefonic si cand sa platim avansul ni se spunea ca de fapt pretul e ,,cu ceva’’ mai mare. Dar asta nu din vina lor, a agentiilor ci a altora, a touroperatorilor, asa ni s-a raspuns. Eram atat de dezamagita. Simteam ca cineva, o fiinta nepamanteana ma opreste sa imi realizez visul si atunci am inceput cu mai multa inversunare sa caut oferte.
Si cand iti doresti cu adevarat ceva, pana la urma reusesti. Asadar norocul s-a ivit si pentru noi cand intamplator am gasit pe booking.com ceea ce cautam, o oferta speciala. Nu am stat mult pe ganduri, am facut imediat si rezervarea. Apoi am trimis un mic avans hotelului si in scurta vreme am plecat spre insula din visele mele.
Documentarea mi-am facut-o cu ceva vreme in urma, am citit mult, am intrat pe Google Maps, am intrebat in stanga si in dreapta si dupa cateva saptamani de munca ne-am facut un plan de vacanta. Cum altfel sa pornesti la drum daca nu stii de acasa unde mergi, ce ai de vazut, ce merita cu adevarat vazut si ce nu? Este destul de greu sa iti faci un plan de vacanta fiindca trebuie sa iti planifici calatoriile pe zile astfel incat sa nu fie obositor si mai ales sa iasa totul ca o relaxare, nu ca o mare alergatura.
Stiam deci destul de multe despre Lefkada, facusem cunostinta cu ,,printesa albastra’’ prin poze, impresii din vacante si mai ales prin acele fotografii in care culoarea marii, atat de albastra, ma facea sa tresar de emotie. Chiar m-am gandit dinainte daca exista cu adevarat acea culoare a apei marii sau sunt imagini editate, trucate ca sa apara frumoase la public si sa atraga turistii. Imaginati-va acum ca sunteti pictori pentru o clipa si amestecati culoarea albastru intens, adica cerneala, cu mult alb. Rezultatul : un albastru deschis, azuriu, un albastru unic, de neuitat de care m-am indragostit din prima clipa si pentru care acum pot sa spun ca da, nu este niciun trucaj la mijloc, acea culoare exista cu adevarat si nu am mai intalnit-o nicaieri in Grecia pe unde am fost. Lefkada asa este ea, frumoasa si unica prin tot ce are ea de oferit.
Cineva spunea ca ,,Lefkada este insula pe care daca ajungi iti trebuie timp ca sa o cunosti, dar numai o secunda sa te indragostesti pentru totdeauna de ea ‘’. Cat de adevarat!
Inainte de plecare de obicei eu nu prea dorm din cauza emotiilor dinainte de plecare. Porniti din Popesti Leordeni la ora 3,30 dimineata am ajuns in Lefkada la ora 18,30, dupa un drum greu cu pauze scurte si dese si datorita unor probleme la masina, dar si datorita oaselor noastre care cereau regulat o mica dezmortire. Acest drum lung si obositor de 1050 km eu personal nu mai doresc sai il fac dintr-o bucata pentru ca nu se merita sa ajungi acolo atat de obosit si cu picioarele umflate. Deci drumul facut din 2 zile este mai mult decat binevenit, iar cazare intermediara se gaseste ori la Sandanski ori la Promachonas ori chiar aproape de Salonic, la Halkidona de ex. unde am stat si anul trecut cand am mers in Corfu (vezi impresii). Ajunge pentru prima zi acest traseu. Iar pentru a doua zi restul traseului va fi cu mult mai lejer si ai mai mult timp sa savurezi peisajele din jurul tau deoarece spre Lefkada drumul este deosebit de pitoresc. Te simti ca intr-o excursie la munte.
Din tara am iesit foarte lejer. Pe podul Giurgiu-Ruse de care imi era groaza, acum nu era absolut nimeni decat noi. La mijlocul podului santierul prezent inca de atata vreme cat si si indicatoarele te avertizau ca se circula doar pe un singur sens. Fiind doar noi am trecut repede. Poate am avut noroc ca am pornit mai de dimineata. Am urmat apoi drumul cunoscut spre Sofia si am intrat in Grecia pe la Kulata chiar la pranz, la ora 12. Grecia ne-a intampinat la fel ca de fiecare data cu leandrii infloriti la tot pasul, drumuri bune, muzica greceasca ascultata in masina si prima intalnire cu marea vazuta departe in zare la Salonic ne-a facut pe toti cei din masina sa tresarim de emotie.
Inainte de Salonic am urmarit indicatorul de Athina care apare la sosea, este imposibil sa nu il vedeti, si am mers in continuare dupa acel indicator cativa km pana la primul post de plata, dupa care am luat-o in dreapta spre Veria. Apoi am intrat usor pe autostrada Egnatia Odos si am mers in continuare pe acest drum frumos presarat cu multe tuneluri si viaducte. Cand am ajuns la Ioanina ne-am incadrat pe drumul spre Arta si Preveza, drum inca necunoscut de noi. Treceam printre munti inalti, erau inaltimi ametitoare cu vai adanci, localitati micute, dar mereu am avut langa noi leandrii infloriti care ne-au bucurat privirile.
Intr-un tarziu am ajuns la tunelul subacvatic de la Aktio unde GPS-ul ne arata ca suntem inconjurati de apa. Aici se plateste 3 E trecerea prin tunel. Am mers in continuare si dupa inca 14 km facuti pe un drum drept care face legatura intre continent si insula am ajuns la podul mobil care de fapt este un mic ferry stationat peste care se face trecerea cu masina. Fara taxe, simplu si rapid.
Insula ni s-a aratat in toata spendoarea ei cu munti si dealuri inalte, paduri intinse de brazi si case care atarnau ca un ciorchine de strugure pe pantele sale abrupte. Cele mai multe case sunt facute din piatra si unele erau elegante, foarte aranjate, cu curti cu multe plante exotice si piscine. Stiam dinainte ca insula este muntoasa, foarte stancoasa si ca exista o singura sosea principala care o inconjoara, exact ca si pe Thassos. Lefkada ca marime este mult mai mica decat Corfu, ea fiind abia pe locul 4 in arhipeleahul insulelor ionice dupa Corfu, Kefalonia si Zakinthos.
De la podul mobil imediat am ajuns in capitala insulei Lefkada Town-primul oras al insulei, un oras frumos, plin de viata, un oras destul de maricel asezat la poalele unui masiv muntos si avand un port intins plin cu ambarcatiuni de tot felul, iahturi, etc. Turisti erau peste tot, unii se plimbau pe langa mare, altii erau la cumparaturi.
De aici spre Perigiali, destinatia finala, am luat-o pe partea estica (spre stanga) trecand prin capitala pe soseaua care ocoleste muntii chiar pe langa mare. Apoi au urmat cateva localitati mai mici si destul de izolate (prin care am trecut in toata vacanta de cateva ori): Kariotes, Lygia si Nikiana. Si intr-un final dupa 12 km facuti din capitala am ajuns la Perigiali.
Acum cand am revenit acasa din aceasta vacanta pot sa va spun ca inima insulei bate la Nidri, o statiune unde turistii de toate varstele chiar au ce face. In Nidri sunt 2 stradute mai lungi si paralele, una fiind aleea de promenada aflata langa mare si cealalta fiind imediat in apropiere. Pe aceste 2 stradute sunt magazine de tot felul, banci, farmacii, supermarket-uri unde numai bani sa ai, ca gasesti tot ce doresti. Pe malul marii de-a lungul plajei si al portului din Nidri dar si de-a lungul promenadei sunt multe flori de tot felul si la fiecare taverna sta la intrare cineva care incearca sa te ademeneasca inauntru sa servesti ceva. In centrul statiunii de-a lungul marii sunt palmieri si in mijlocul lor troneaza statuia miliardarului Onassis, cel mai bogat om al secolului 20 a carui viata tumultuoasa o afli luand o croaziera dintre multe altele. Si ai din ce alege, croaziere se fac zilnic si toate sunt interesante. Dar frumusetea portului din Nidri o reprezinta cel mai mult vaporasele ancorate la mal gata pregatite sa plimbe turistii si mai ales cele 3 insule care se vad in zare si care dau o nota aparte peisajului.
Croaziere se mai fac zilnic si din Vasilliki, o alta statiune animata si cautata mai ales pentru iubitorii sporturilor de apa, dar totusi Nidri ramane cel mai important punct al insulei. In celelalte localitati daca ajungeti sa va cazati, veti descoperi ca nu prea aveti ce face mai ales seara, este liniste, poate prea multa liniste pentru un concediu, nici magazine nu prea sunt, darmite sa mai vorbim de distractie seara. Localitatile sunt prea izolate de tot ce inseamna o vacanta reusita si perfecta si cand ai si adolescenti cu tine, vacanta lor poate fi compromisa cu adevarat.
Asta a fost si dorinta noastra, de a gasi cazare ori in Nidri ori f. aproape de aceasta. Asa ne-am decis sa luam cazare in Perigiali asta si datorita pretului gasit dar si fiindca se afla la doar 2 km de centrul statiunii Nidri si era usor de ajuns.
Dupa ce ne-am cazat in Perigiali (am sa va spun mai multe intr-un alt articol), ne-am pregatit pentru o prima dimineata pe insula. Eram deja acolo, fericiti dar f. obositi dupa atata drum. Am fost primiti cu inima deschisa de gazde, aveam camera cu vedere la mare, totul era perfect.
Ne-am aranjat in camera cat de cat si prima mea dorinta imediat dupa ce ne-am cazat, dorinta care a invins orice oboseala, a fost sa ies in micul port din Perigiali, unde am ajuns doar coborand de la hotel si traversand soseaua. Era atata liniste in jurul meu si o superba floare de Bougainvillea m-a intampinat imediat cum am ajuns langa sosea.
Mereu m-am gandit la aceasta floare, cum poate fi ea atat de deosebita, cu petalele ei ca de hartie si avand atatea nuante de la roz, mov, cyclam, alb. In portul mic din Perigiali erau cateva barcute dormitand pe mare si cativa pescari pentru care pasiunea de a sta in asteptare era mai puternica decat orice.
Priveam orizonturile albastre cu atata emotie, marea si muntii aceia superbi din fata mea pe care soarele isi arunca inca razele inainte de apus, iahturile care treceau in nestire si abia atunci am realizat cu adevarat ca da, sunt acolo si ca da, visul meu albastru de a ajunge in Lefkada s-a implinit.
Stiu ca fiecare insula sau particica din Grecia are ceva deosebit. Stiu asta si am vazut asta cu ochii mei. Am fost in Halkidiki pe bratele Sithonia, Kassandra, apoi in Thassos, in Corfu. M-au fermecat mereu plajele stancoase cu pini revarsati peste mare. Fiecare loc, recunosc, este un mic paradis. Dar ce am vazut in Lefkada, aceste plaje albastre nu le-am vazut nicaieri altundeva. Sunt unice si tocmai de aceea sunt deosebite.
In Lefkada am aflat ca cele mai frumoase plaje se gasesc pe partea vestica si una in sud, aproape de Vasiliki. Este vorba acum de plaja Agiofili care mie mi-a placut cel mai mult. Daca veniti cu masina proprie sunteti cei mai avantajati deoarece fara masina e mult mai complicat sa ajungeti la ele. Lefkada totusi sa stiti ca are aeroport, acesta se afla in Preveza si tot pe insula exista si o linie de autobuze locale bine pusa la punct. In fiecare statie gasiti orarul plecarilor, sosirilor si destinatiile respective.
Inca de acasa stiam deja ca daca ajung in Lefkada trebuie sa vad neaparat 5 plaje : plaja Milos, Kathisma, Porto Katsiki, Egremni si Agiofili. Toate 5 sunt importante. Restul, multe alte plaje erau prea putin importante, dar totusi in cele 8 nopti am reusit sa mai vedem cateva si dintre acestea.
Si acum cat sunt inca proapete impresiile mele de vacanta am sa incerc cum pot eu mai bine sa va prezint vacanta mea, pe care o consider oricand si cu mana pe inima ca una dintre cele mai frumoase vacante din viata mea.
1) 29 iunie - prima dimineata pe insula - plajele Milos si Kathisma
Dupa micul dejun care era platit impreuna cu cazarea, ne-am inarmat cu umbrelutele de soare, palarii, ochelari, rogojine, sucuri, apa rece, creme de protectie, papuci de apa, prosoape deci tot tacamul, am dat bice cailor si am pornit spre plaja Milos. Trebuie sa stiti ca in Lefkada sunt obligatorii papucii de apa datorita faptului ca toate plajele acestea frumoase sunt cu pietre sau pietris si pe plaja si in apa, pietre care dupa ora 11 se incing atat de tare la soare incat este practic imposibil sa mai pasesti pe ele cu piciorul gol. Si in apa la fel, pietrele deranjeaza mult picioarelor si neaparat va trebuie papuci. De asemenea trebuie sa stiti daca aveti copii, toate plajele astea frumoase au malul abrupt, practic dupa cativa metri si aproape de mal nu mai ajungeti la fund, sunt si valuri destul de mari, aveti mare grija mai ales daca aveti copii.
Pentru aceste 2 plaje trebuie sa ajungeti in Agios Nikitas N 38,788297 / E 20,608506. Plajele se pot face in aceeasi zi fiind despartite intre ele doar de 2,7 km. Aceste 2 plaje deosebite se afla pe partea cealalta a insulei, deci pe partea vestica fata de unde eram noi in Perigiali. Din Perigiali pana la Agios Nikitas sunt aprox. 25 km care se pot face in 2 feluri : fie pe soseaua de-a lungul marii care trece prin capitala, fie taind insula prin munti si urcand prin satul Karya. Afland de frumusetea acestui sat pitoresc am luat-o si noi prin Karya nu inainte de a opri pe traseu si de a admira de sus de undeva portul din Vlicho, vecin cu Nidri, un port deosebit plin cu barcute. Pentru Karya urcusul incepe undeva de pe centura statiunii Nidri, soseaua urca destul de abrupt pe serpentine, drumul este deosebit de pitoresc dar trebuie si atentie multa la volan. Si in Corfu dar si aici in Lefkada am intalnit aceleasi sosele inguste si multe fara parapet, urcusuri abrupte si coborari asemenea.
Ajunsi in satul Karya am lasat masina aproape de biserica si am facut o scurta plimbare. Taverne cu multa verdeata, flori, magazine cu souveniruri si artiole artizanale ne-au incantat privirile. Din sat spre partea cealalta a muntelui se pot zari culturi intregi de vie, zona fiind renumita pentru culturile agricole.
Din Karya am coborat apoi spre partea vestica si am ajuns in Agios Nikitas N 38,788297 / E 20,608506. . Aici stiam ca trebuie sa lasam masina undeva de-a lungul soselei la intrare in sat. Erau plin de masini, cele mai multe de romani, aliniate si pe dreapta si pe stanga soselei. Am cautat in partea stanga un loc fiindca acolo era umbra dar nici vorba sa gasim. Pana la urma am gasit pe partea dreapta, direct in soare un loc. Inapoi reintorsi la masina am constatat cu surprindere ca umbra se mutase invers si masina noastra era la umbra acum. Este bine sa stiti.
Apoi am luat lucrurile din masina si am pornit pe jos pre centrul satului. Acolo urmand indicatorul spre Milos Beach am trecut pe langa un bancomat si un supermarket si in partea stanga am inceput sa urcam. Va spun de la inceput ca sa stiti ca la plaja Milos este cel mai dificil de ajuns dintre toate cele 5 plaje, pt. ca trebuie sa urci pe jos un deal, pe niste scari destul de prost amenajate si apoi sa cobori mult pana la plaja, tot traseul este printr-o padure. Nu este mult de mers, cam 25 minute, dar nefiind drum drept ai impresia ca faci mult mai mult, avand de urcat mult apoi de coborat. Dar cand vezi pe altii, multi turisti straini, unii cu copii mici, chiar f. mici cum se aventureaza pe scarile padurii, parca prinzi mai mult curaj si treci peste caldura infernala de afara care te face sa-ti curga apele pe tine si uiti ca ai in spinare o sacosa cu toate cele necesare unei zile reusite la plaja. Iar cand am ajuns in varful dealului si am vazut cum arata plaja pentru prima data, cum se deschide in fata noastra si mai ales cand am vazut culoarea aceea albastra a marii va spun ca ni s-au luminat ochii de emotie, pielea mi s-a facut ca de gaina si am apucat sa spun doar ,,wow’’! alt cuvant nu am reusit sa mai rostesc, nici nu as mai fi putut. Traiam o senzatie ciudata dar extrem de placuta. Era prima mea intalnire cu o plaja albastra din Lefkada. Si ce albastru! iar fetele mele amutisera si ele, tin minte ca ma intrebau de la ce vine culoarea aceea fermecata si eu nu puteam sa le raspund…. a fost un moment magic. In acele momente apoi m-am gandit pentru o clipa la cei de departe care m-au indrumat cu sfaturi si datorita carora eram acolo, si le multumeam in gand.
Am inceput apoi coborarea spre plaja, cu mare atentie la picioare si mai ales la acele scari destul de abrupte. Este ceva mai mult de coborat decat de urcat iar invers, cand pleci de la plaja este si mai greu, deoarece intervine si caldura. Dar eu va garantez ca merita efortul.
Plaja Milos este sublima, valuri mari de 2-3 m si foarte inspumate ne mangaiau picioarele si ne bucurau privirile. Parca inotam intr-o mare de spuma alba. - youtu.be/i2Lt4dMLtfo
Plaja are pietricele marunte si este una salbatica, izolata, nefiind dotata cu toalete, taverne, sezlonguri, umbrelute, trebuie voi sa va aduceti de acasa tot ce va trebuie. Un singur vanzator ambulant am vazut pe plaja ca servea cateva bauturi si gogosi, dar fara prea mult succes.
Aici am stat cateva ore bune in care ne rugam la Doamne Doamne ca timpul sa stea in loc, sa nu zboare. Marea era calda, curata, pura si clara cum numai in vise mi-am putut imagina ca pot sa vad asa ceva. youtu.be/V_kB7_givi8
Erau momente cand veneau si valuri mai mari iscate din te miri ce si te luau pe nepregatite. Este o senzatie ciudata cand valul se retrage si parca vrea sa te ia cu el, te trage de glezne spre larg. Poate si din cauza malului abrupt apare acest efect. youtu.be/WoAQiXHNZOs
Dupa multa zbenguiala in apa marii spumoasa la mal si poze din belsug ne-am reintors la masina urcand iar pe acele multe scari care inapoi acum aveam senzatia ca nu se mai termina.
Din Agios Nikitas am luat-o apoi spre plaja Kathisma N 38,777631 / E 20,600835 . Coordonatele sunt de la parcarea de pe plaja.
Fata de plaja Milos, la Kathisma se ajunge comod putand intra cu masina exact langa plaja intr-o parcare larga. De aici avantaje dar si dezavantaje. Fata de Milos unde este un loc mai izolat si cu putina lume, aici erau plin de masini, turisti si zeci sau chiar sute de sezlonguri albastre frumos aliniate pe plaja. Nu mai spun de muzica, taverne si cateva locatii care ofera cazare. Deci este o plaja mult mai comerciala dar chiar si asa apa marii si plaja sunt la fel de frumoase. Plus de asta este bine sa stiti ca aici se fac zboruri cu parapanta si fiica mea a avut marea oportunitate cu ocazia apropierii zilei de nastere, de a incerca senzatii la inaltime. A ramas ceva de neuitat pentru toata viata ei. Pentru un zbor cu parapanta nu trebuie sa ii cauti tu, te gasesc ei, sunt cativa tineri care se plimba pe plaja si impart pliante. Pretul se discuta la fata locului, cu filmare sau fara, este un roman acolo, a fost deosebit de amabil cu noi si am scos toata distractia la 35 E cu filmare cu tot.
Dupa atata plaja si baie ne-am reintors obositi la hotel pregatindu-ne pentru o noua dimineata pe insula.
2) 30 iunie - a doua dimineata - taverna Oasis, plaja Porto Katsiki, farul de la Cape Ducato, plaja Afteli
Iata-ne asadar intr-o noua zi pe insula, la fel de insorita si de calda ca si cea anterioara.
Am pornit spre Porto Katsiki, (52 km din Perigiali) pentru care am luat-o prin partea sudica trecand de Vasiliki si indreptandu-ne spre satul Athani. Soseaua trece prin paduri intinse de brad iar printre crengile verzi se zarea marea cand si cand. Dupa satul Athani am oprit la taverna Oasis , renumita mai ales pentru balconul cu vedere la mare, ceva unic prin privelistile oferite. Pentru acel punct observator va dau coordonatele care va lasa exact acolo. N 38,628652 / E 20,561880. . Pana la taverna sunt 41 km din Perigiali. Langa taverna este o intersectie de drumuri si un indicator spre plaja Porto Katsiki dar tot de aici este bine sa stiti ca se merge si spre farul de la Cape Ducato, capatul cel mai sudic al insulei urmarind indicatorul ,,Akrotirio’’. Iar noi am luat-o spre plaja Porto Katsiki si este bine sa stiti ca daca ati ratat fara sa vreti acest punct observator, aflati ca mai este unul, ceva mai mic dar este tot pe partea dreapta cum se coboara in continuare de la taverna Oasis spre plaja.
Pentru plaja Porto Katsiki aveam coordonatele din parcarea unde am lasat masina ulterior N 38,602968 / E 20,549309. . Plaja se afla la 9 km de satul Athani.
Plaja Porto Katsiki (in traducere ,,portul caprei ‘’) este considerata simbolul insulei Lefkada si se situeaza pe locul 3 in topul plajelor din Grecia. Este una dintre cele mai frumoase plaje din Europa datorita peisajului incredibil de frumos care iti apare inca de cand ai coborat din masina in acea parcare. Un perete stancos vertical, pietrele albe de pe plaja, marea albastra, stancile din capetele plajei, toate acestea la un loc fac din peisaj unul deosebit. La mica distanta de Porto Katsiki se afla si plaja Egremni care acum este partial distrusa datorita cutremurului din anul 2015 cand s-au distrus cele peste 300 de scari care coborau la plaja si pe toata lungimea ei de 1 km pe portiuni intregi pamantul stancos este surpat peste plaja. La Egremni se poate ajunge acum doar de pe mare, intr-una din croazierele cu vaporasul pornind din Nidri asa cum am facut si noi. Totusi se poate face baie si plaja.
Cand am ajuns noi la plaja Porti Katsiki era ora 9 si inca am prins umbra pe toata plaja datorita peretelui vertical de stanca. Si umbra a fost pana aproape de ora 10,30. Pana la plaja se coboara pe niste scari. Aici am intalnit multi romani veniti dar si multi nemti, albanezi si bulgari. Marea a fost calda, curata, malul si aici este la fel de abrupt. Am fost inspirati sa luam si barca pneumatica cu noi si nefiind valuri ne-am bucurat in voie si dupa pofta inimii de mare, ne-am plimbat cu barca, am inotat, am facut plaja. Daca vi se face foame sau sete este bine sa stiti ca pe plaja se pimba niste tineri in tricouri galbene, sunt de la taverna Bilvi pe langa care treceti in drumul vostru de la parcare spre scarile ce coboara la plaja. Puteti sa le dati comanda si ei va aduc pe plaja tot ce va doriti. Este bine sa stiti ca gunoiul facut de fiecare dintre voi trebuie luat de pe plaja pentru a pastra locul curat, pe plaja nefiind cosuri de gunoi.
Intr-un tarziu de la plaja am pornit spre farul de la Cape Ducato. N 38,5630800 / E 20,5427116 . Pentru acest obiectiv interesant ne-am reintors la taverna Oasis si am luat-o spre ,,Akrotirio '’. Traseul cu masina spre far este spectaculos, pe mari portiuni nu exista parapeti de protectie si sunt prapastii destul de periculoase, mare atentie la drum. Dar peisajele te lasa fara cuvinte si merita mers pana acolo. Aproape de far se afla o intersectie de drumuri si tot in zona se afla si manastirea Sf. Nicolae. Trebuie sa stiti ca pe insula sunt 31 de biserici, singura vizitata de noi ramane manastirea Faneromeni despre care am sa va povestesc in alt articol.
Cape Ducato sau Cape Lefkada cum mai este numit reprezinta cel mai sudic punct al insulei. Candva aici sus pe stanci au fost gasite ruinele Templului lui Apollo care se mai vad si astazi. Pe aceste ruine in anul 1890 s-a ridicat un frumos far alb care se poate zari de departe, far care ajuta in ghidarea barcilor pe mare.
Locul este incarcat de istorie. In primul rand trebuie amintit ca aici se afla cele mai inalte stanci albe ale insulei (lefkas = stanca alba). Tocmai de aceea Lefkada este numita si insula stancilor albe. Ce poate fi mai frumos sa te plimbi pe mare si sa privesti in zare farul alb in varful unei stanci iar jos sa vezi marea cea albastra si cateva barci cu panze in zare? Multi recomanda excursia la far in ceas de seara pentru apusurile care le lasa fara cuvinte.
In al doilea rand se spune ca de sus de la far s-au sinucis in trecut cateva personalitati ale vremurilor printre care Afrodita si poeta Sappho, ambele din dragoste neimpartasita. Chiar daca locul este unul trist, peisajele sunt deosebite.
Am ajuns si noi cu masina aproape de far unde am oprit intr-o mica parcare si de acolo am urcat pe jos pana la far. Am ajuns imediat, maxim 10 minute. Curtea farului da direct spre o prapastie cascata de jur imprejur, tocmai de aceea este imprejmuita cu un gard de sarma pentru a evita accidentele. Iar despre inaltimi, cei care au rau de inaltime vor reusi cu greu sa priveasca in jos de acolo de sus de la far. Este un perete aproape vertical care se opreste direct in mare. Peisajele iti taie rasuflarea, merita facuta aceasta excursie.
La intoarcerea spre hotel am mers si la plaja Afteli N 38,6102599 / E 20,6568666 . Plaja se afla la 38 km facuti de la far spre Perigiali, mai exact este la iesirea din Evgiros (intre Vasilliki si Sivota). Din soseaua principala am coborat mult spre plaja, drumul este destul de abrupt si cat am coborat atat am avut apoi iar de urcat pana la drumul principal. Plaja Afteli, care chiar daca nu este in top intre cele 5 despre care v-am zis, totusi m-a vrajit inca de acasa prin peisajele ei : acele barcute care imi creau o iluzie optica dandu-mi senzatia ca ele plutesc in aer. Marea era atat de transparenta incat se vedea fundul apei si culoarea marii, mult asemanatoare cu a cerului, imi crea un miraj. Efectiv cand am ajuns la plaja am avut o revelatie. Era exact ca in poze si barcile erau legate in exact acelasi loc. O coincidenta neasteptat de placuta.
Plaja Afteli este mica, are ctiva metri dar este foarte pitoreasca. Aflata intr-un mic golf, plaja te vrajeste inca de la prima privire. Langa plaja se afla o taverna unde noi am mancat bine si la pret destul de bun. Tot acolo ne-am rasfatat si cu o portie de inghetata dulce si racoroasa. Iar pe mare aproape de tarm sunt ancorate acele barcute pe care le-am admirat dinainte atat de mult. Este f. frumos locul.
Asa s-a incheiat inca o zi frumoasa pe insula. Seara in camera imi reveneau in minte imaginile vazute in acea zi, peisajele si mai ales culoarea marii. Si visam ca sunt pe mare si imi doream ca visul sa nu se mai termine. Iar despre ce am mai vazut noi in vacanta si ce va urma va voi povesti in continuare.
Webmaster, te rog ataseaza acest videoclip, multumesc
https://youtu.be/gFpwA33JylE
Trimis de adryana in 11.07.16 17:12:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adryana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@adryana - Foarte frumos articol, foarte frumoasă vacanţă se pare că ai avut, iar Lefkada şi plajele sale sunt superbe! Iar pozele, ce să mai zic, vorbesc de la sine!
M-ai lămurit şi cu privire la plaja Egremni, în sensul că accesul de pe uscat nu mai e posibil. Eram foarte curioasă să văd cum arată în urma cutremurului de anul trecut. Sper să am şi eu ocazia s-o revăd mai pe la toamnă, încolo...
Felicitări şi vacanţe plăcute în continuare îţi doresc!
@irinad - da, din pacate Egremni nu mai este ce a fost odata. Eu am luat o croaziera, am ales-o special ca sa ajunga si la Egremni pentru plaja si baie. Am stat deci pe plaja Egremni. Apa era deosebit de rece, nu avea mai mult de 15-16 grade, era atat de rece incat cu greu ne-am udat si obisnuit cu ea. M-au incercat emotii mai ales ca si acum mai cad pietre, s-a intamplat chiar aproape de noi deci inca este periculos de stat la plaja. Si peretele este surpat din loc in loc, nu este doar intr-un singur punct. Asta se poate vedea foarte bine de pe vapor la plecare. Am inteles ca in anul urmator vor fi refacute scarile. Iti doresc si eu vacante cat mai frumoase!
Foarte frumos! Felicitări! Iată un vis împlinit! Mă bucur că realitatea a fost pe măsura așteptărilor... sau poate chiar mai mult? Aștept cu nerăbdare continuarea!
Împreună cu continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
super, Adriana... se pare ca anul acesta am avut cu totii o vacanta minunata in Lefkada ma bucur ca ai ajuns si la Afteli. Este plaja mea preferata, impreuna cu Agiofilli... sper sa mai colaboram si pe viitor, la organizarea urmatoarelor vacante...
Minunat articol. Si eu plec in Lefkada in septembrie si voi folosi unele din informatiile tale.
@adryana: Lefkada a fost un vis implinit si pentru mine! Anul 2012 a fost foarte generos cu mine in prima lui parte, mi-a daruit un nou inceput (pe care mi-l doream de mult) pt jobul meu, o vacanta incredibila in aceste conditii la izvoarele Dunarii (ocazie cu care am descoperit AFA) si... la final de vara, la "sugestia" colegilor de pe acest site, albastra Lefkada!... La intoarcere, eram hotarata sa dau inapoi ce primisem, sa scriu despre frumoasa mea experienta, dar... Anul 2012 isi terminase pt mine jucariile din sac, pierderea neasteptata a parintelui meu mi-a rapit pt multa vreme bucuria de a trai si a impartasi. Si acum cand ma gandesc le Lefkada, "un ochi rade, unul plange".
Articolul si fotografiile tale au facut sa rada in seara aceasta amandoi ochii mei! Multumesc, Adriana!
O vacanta deosebita, felicitari si multumim ca ai impartasit-o cu noi.
Am inteles ca ti-a placut mult insula si ca albastru este chiar mai albastru decat in Corfu
va multumesc mult tuturor! am sa continui sa va impartasesc aceasta frumoasa vacanta tocmai stiind ca pot sa ajut, a fost frumos totul.
@mogly, nu gasesti in Corfu o asa culoare albastra, de aceea trebuie sa vii in Lefkada.
@adryana - Superb articol, minunate fotografii!
@adryana - S-au împlinit trei ani de când nu am mai fost în Lefkada, totuși păstrez încă vie în memorie minunata vacanță petrecută acolo. Plajele spectaculoase și apele ei albastre nu se pot uita ușor.
Mă bucur că ați avut parte de un sejur plăcut și îți mulțumesc pentru frumoasele aduceri aminte și pentru răbdarea pe care ai avut-o împărtășind cu noi trăirile tale.
Anul acesta am sărit Grecia (după 4 vacanţe consecutive petrecute aici), am ales alte locuri, dar îmi este dor de albastrul mării din pozele 14 şi 15.
Felicitări pentru articol!
multumesc mult pentru aprecieri, vacante frumoase va doresc tuturor si ma bucur ca am starnit amintiri placute.
@adryana - Am obiceiul să văd pozele din fiecare săptămână și am descoperit ceva deosebit. Poze minunate și un review pe măsură!
Cred ca am inceput sa scriu un ecou si ca isteata cred ca nu l-am si trimis. Eram superincantata ca am putut acorda ZB-ul unui articol valoros.
Daca am sa ma hotarasc sa ajung acolo mi-ai facut documentarea, asa ca m-ai scutit de munca.
Cele 2 parti ale destinatiei sunt minunate dar si minunat povestite si illustrate.
Felicitari, votat cu mare drag.
Multumesc si tie, draga @mishu si va multumesc tuturor pentru aprecieri. Azi se implineste exact o saptamana de cand m-am intors. Imi amintesc acum cat de greu am plecat de acolo si cum, dupa tunelul de la Aktio mi-am luat la revedere de la Lefkada. Cum se vedeau muntii departe! am muncit, recunosc asta, in primul rand m-am documentat pentru mine, pentru vacanta mea si acum asta mi-aa fost dorinta, sa impartasesc si cu voi experienta avuta. Asa sunt eu, imi place sa scriu cat inca sunt proaspete toate amintirile, pentru ca odata trecuta vremea si amintirile se uita. Eu scriu rar, nu am mai scris nimic de anul trecut fiindca nici nu am mai fost plecata pe nicaieri si deci nu aveam ce scrie. Si nici nu imi place sa inventez ceva ca sa am apoi motiv sa scriu. Daca plec pe undeva scriu, daca nu plec, nu scriu. Si cand scriu, imi place sa iasa ceva frumos, util si prin care citind sa imi retraiesc vacanta. Am citit si eu cele 2 articole si pot sa spun ca mi-au iesit destul de bine. Mi-am revazut vacanta in ele. Le voi citi cu drag oricand, cand mi se va face dor de plajele albastre. Mai am doua articole de scris, ultimele zile in Lefkada si despre cazare. Sper in final sa reusesc sa va determin sa va faceti bagajele si sa plecati in Lefkada.
Este atat de frumos! tuturor din suflet va doresc vacante cat mai frumoase si pe unde mergeti sa va bucurati de fiecare clipa de vacanta!
@adryana - Ai dreptate, impresiile la cald sunt cele mai bune, asa am incercat si eu acum, si din cauza asta iar voi mai amana cateva restante.
Am aflat insa o veste buna, mai urmeaza, asa ca voi sti si mai multe.
@traian. leuca - multumesc mult, iar daca nu ati ajuns inca in Lefkada merita o incercare. Lefkada nu este Halkidiki sau Thassos, este altceva. Vacante frumoase!
De abia acum am avut timp sa va citesc articolul si sa admir pozele. Excelent... m-ati facut sa imi doresc sa ajung acolo! Felicitari si o vara cat mai frumoasa!
@GabrielaG - iti multumesc , intr-adevar Lefkada merita vazuta.
dragi turisti care alegeti alternativa de a ajunge in Agios Nikitas prin satul Karya. As avea de adaugat o mica observatie. Daca alegeti aceasta varianta de a ajunge prin Karya in Agios Nikitas, vreau sa va spun ca la coborarea din Karya pe sosea am intalnit pietre si bolovani cazuti pe sosea, care nu stiu de cand erau acolo, erau destul de mari dar se poate circula cu masina, atentie deci la pietre. Drumuri bune sa aveti!
@adryana - Mulţumesc Adriana pentru informaţiile deosebit de utile! Abia am încheiat sejurul în magnifica Lefkada.
@Vasile S -buna, daca ti-au folosit randurile mele tare ma bucur. Sper ca ati avut o vacanta minunata. Ai sa vezi cat de dor ti se va face si tie de Lefkada peste o saptamana, doua, trei. Asta simt si eu acum. Sper sa fac cumva la anul sa ma reintorc acolo in paradis, e prea frumos.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Apă frumoasă și cam atât — scris în 03.08.24 de Corina22 din ARAD - nu recomandă
- Sep.2023 Lefkada in sapte zile — scris în 25.09.23 de corneliualex din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Vacanta perfecta in Lefkada (1) — scris în 24.07.23 de raducannicolae din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Reintoarcere in Lefkada — scris în 08.08.22 de Versus din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Lefkada la control, după 3 ani — scris în 22.07.22 de Catalin Mate din ORADEA - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Lefkada, visul meu albastru (v) — scris în 13.02.22 de adryana din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Un mic colț de Rai - partea a doua! — scris în 09.10.21 de dancapy din BUCUREșTI - RECOMANDĂ