GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În Japonia, cel mai frecvent mod de a călători este cu trenul. Japan Railways este o rețea complexă de căi ferate cu o lungime de 30.000 km. Cu circa 26.000 de plecări în fiecare zi și cu punctualitatea devenită legendară, trenurile japoneze sunt faimoase în lumea întreagă pentru securitate, confort și viteză.
Shinkansen
Trenurile Shinkansen ating 320 km/oră și circulă pe linii speciale, separat de celelalte trenuri. În 3 minute de la plecarea din stație, trenurile ating viteza de 270 km/oră. Primul tren Shinkansen (Bullet train sau trenul glonț) a circulat pe 1 octombrie 1964. Inaugurarea s-a făcut cu ocazia Olimpiadei de vară desfășurată între 10-24 octombrie 1964. Confortul din aceste trenuri este superior celui oferit de avion - scaunele din vagoane, sunt de fapt fotolii 😉.
Aceste trenuri sunt folosite zilnic de către 1 milion de persoane. Este interzis să vorbești la telefonul mobil - numeroasele afișe vă roagă să activați modul silențios. Panourile de pe peron îți indică exact unde să aștepți trenul, în funcție de vagonul și locul de pe bilet. Pe peroane este indicată poziționarea celor care așteaptă astfel încât să fie liber culoarul din mijloc pentru cei care coboară. Am folosit de 2 ori aceste trenuri, între Osaka și Hiroshima.
Distanța de 350 km dintre cele 2 orașe a fost parcursă în 80 de minute cu 2 opriri. Practic abia ne-am așezat, 2 poze, 2 filmulețe, ne-am minunat de una-alta și gata, am ajuns! Viteza maximă atinsă a fost de 296 km/oră. În trenuri puteți consuma fără probleme, mâncare sau băuturi. Le puteți cumpăra chiar din tren sau din gări, unde sunt numeroase magazine.
Transport în Tokyo
În zona metropolitană Tokyo (38 milioane locuitori), zilnic se înregistrează peste 20.000.000 de călătorii. Sunt 13 magistrale de metrou cu un total de 285 de stații. Cea mai lungă magistrală, Oedo Line, are 43 de km. Harta metroului și harta căilor ferate din zona Tokyo impresionează pe oricine - sunt peste 1000 de stații. Cardurile sau abonamentele trebuie validate atât la intrare, cât și la ieșire. Totul pare un haos, dar este unul perfect organizat, în care ordinea și disciplina ajung la superlativ.
La orele de vârf sunt vagoane de metrou sau de tren special destinate pentru femei. Multe stații au panouri care separă șina de pasageri, iar ușile panourilor se deschid doar după ce trenul a oprit. Numeroasele companii de stat sau private asigură bunul mers al trenurilor. În toate stațiile de tren și metrou sunt indicatoare și în limba engleză. La fel de eficiente sunt și autobuzele. Toți șoferii poartă uniformă și mănuși albe impecabile.
Mâncare și băuturi
În Japonia nu vei suferi de foame sau de sete. Peste tot vei vedea multe automate cu băuturi calde (etichetă roșie) sau reci (etichetă albastră). Poți alege între cafea cu sau fără zahăr, cu sau fîră lapte, cu sau fără cofeină, ceaiuri variate, limonadă sau multe altele. Aparatele arată impecabil fără vreo urmă de vandalism. La fiecare 150-200 m vei găsi un convenient-store (minimarket) deschis non-stop - găsești sandvișuri, gustări ușoare și diverse alte preparate.
Dar atenție - nu se mănâncă pe stradă, vei fi considerat... hai să zicem, nepoliticos 🙂. De altfel pe stradă, nu vei găsi vreun coș de gunoi, dar nici mizerie - japonezii sunt extrem de civilizați și gunoiul îl iau acasă (la hotel în cazul nostru). În oraș, în gări, pe autostrăzi (practic oriunde mergi) vei găsi toalete impecabile care strălucesc de curățenie. Peste tot, folosirea acestora este gratuită.
Trimis de BOGDAN DSN in 15.11.24 20:12:32
- A fost prima sa vizită/vacanță în JAPONIA
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
WOW!
Mulțumesc pentru review! Spectaculos!
Prețuri pt transport?
@BOGDAN DSN: O recenzie foarte bună, cu adevărat utilă! Felicitări!
Japonia- o altă lume, de pe altă planetă! Felicitări că ai ajuns acolo și ne împărtășești si nouă experiența numită Japonia!
@BOGDAN DSN
Scriu și eu wow aici, mulțumiri pentru descriere. Eu scriu foarte rar ecouri la articole, dar articole tehnice de acest gen îmi fac mare plăcere mai ales că este vorba de o țară cu oameni deosebiți Japonia.
Am experimentat și eu trenuri de mare viteză, nu prea departe de Japonia (ați ghicit, China) cu viteze de 300 km/h (afișate live în vagoane) și acea linie experimentală de doar 30-35 km lungime, cu levitație magnetică în Shanghai (450 km/h parcă) Cât despre punctualitate, curățenie și ordine am fost și eu surprins. Dar Japonia este mai mult de atât.
Am interacționat și eu o dată cu japonezi, să zicem indirect, firma unde lucrez livra produse în Japonia, produsele noastre erau prevăzute cu un sigiliu de plastic, iar între sigilii (așa cum veneau de la furnizor) exista o mică piesă de legătură tot din plastic de o mărime de cca 1 mm în fine japonezii ne-au întrebat ce reprezintă acea bucățică de 1mm din sigiliu. În fine noi am răspuns, ei s-au lămurit dar... no coment Atât de meticuloși sînt.
@Bujie: Prețurile variază în funcție de compania aleasă - sunt mai multe companii de transport, fiecare cu tipul propriu de abonament, iar cardurile/abonamentele nu sunt valabile la toate. Noi am folosit cardul Suica care poate fi încărcat cu valori de 1000-10.000 de yeni.
Acesta poate fi folosit pe liniile de tren locale, metrou, autobuze. O călătorie costă între 180 yeni/5,5 lei (distanțe între 1-6 km) până la 300 yeni/9 lei (distanțe între 20-27 km). Cardul Suica poate fi folosit și în alte regiuni - Hokkaido, Tokai, West Japan, Kyushu etc. https://www.jreast. co. jp/multi/en/pass/suica. html
Pentru trenurile Shinkansen sunt alte tipuri de abonamente - de exemplu Japan Rail Pass valabil 7 zile costă 315 euro, cel valabil 14 zile costă 503 euro. Acest tip de abonament este convenabil dacă alegi să te deplasezi între marile orașe. https://www.jrpass.com/
@Flaviu: Mulțumesc mult! Mă bucur că ți-a plăcut 🙂
@Rodel: Mulțumesc. Vor urma și alte articole despre Planeta Japonia 🙂
@AZE: Mulțumesc pentru completări. China este și pe lista mea, dar nu chiar în primele locuri de sus 🙂. Voi ajunge și acolo și desigur experiența călătoriei cu trenul nu va fi ratată. Acum să fiu sincer, i-am, prins, și pe japonezi cu întârzieri de 2-3 minute 😃 la trenurile locale și la metrou.
Trenul cu care am mers de la Osaka spre Hiroshima a ajuns în gara Osaka cu 7 minute întârziere și multe scuze la megafoane. Până la Hiroshima (350 km) a recuperat 😀 toată întârzierea... nu a fost vreo problemă.
@BOGDAN DSN: Foarte interesant și inedit! Partea cu trenurile am să i-o arăt și soțului... în rest nu prea ai ce comenta!
Și cu toate acestea, în țara soarelui răsare... în țara unde perfecțiunea este prezentă în orice activitate... în țara unde oamenii tind către perfecțiune... este țara cu cea mai mare rată de sinucidere!!! Probabil că nu este ușor să trăiești în asemenea condiții!
Altă lume...
Felicitari pentru vacanta! Intradevar Japonia e unica. Am fost in Corea de Sud la un an dupa ce am vizitat Japonia, dar nu se compara.
@ANILU: Japonia este o țară foarte interesantă, cum bine spui! Mi s-a părut atât de interesantă încât îmi doresc să revin 🙂. Așa este, în Japonia se tinde către perfecțiune în orice domeniu.
Rata de suicid a mai scăzut în ultimii ani - printre țările cu cea mai mare rată de suicid se numără și Ungaria și Lituania! Ca număr de sinucideri, China conduce detașat!
@patrice: Mulțumesc. Nu am fost în Coreea de Sud, dar am mai auzit ceea ce spui... că nu se compară. Fiecare țară cu frumsețea ei 🙂
Felicitări maxime pentru articol! L-am citit și răscitit cu mare atentie și, la final, privind cu ochii mari la fotografii am tras o concluzie: japonezii trăiesc pe altă planetă!
@ovidiuyepi: Mulțumesc. Cam așa este, o altă planetă 🙂
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 ,,Castelul Ciorii” din Matsumoto — scris în 18.08.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Japonia - o altă planetă — scris în 02.11.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Acestea sunt numai impresiile mele de călătorie, nu sunt sfaturi — scris în 16.01.24 de Jimmy1 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Minunata vacanta in Japonia — scris în 04.03.23 de patrice din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Japonia florilor de mai la schimbarea dinastiei — scris în 06.05.19 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 14 zile prin Japonia - Kyoto, Osaka si imprejurimi, prima parte — scris în 24.09.18 de mcnegoita din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Un circuit prin Japonia la un pret pentru toate buzunarele — scris în 24.01.21 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ