GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca e sa asezi alaturi insula Cipru, bratul Kassandra sau Sithonia si insula Skiathos, vei observa ca toate au cam acelasi numar de atractii turistice, dar in primele 3, ele sunt raspandite pe o suprafata mare, astfel incat fara masina nu te descurci nicicum, insa pe ultima, adica pe insula, Skiathos, nu mai mare, ca intindere, decat Aradul sau Focsaniul, aceste atractii, au fost “ingramadite” pe o suprafata mult mai restransa. Avantaj.
La fel se comporta si insula Thassos, care are o centura de 100 de kilometri, de pe care "cobori", aproape pe fiecare plaja, si nici celelalte atractii ale insulei, nu sunt departe de aceasta sosea circuminsulara.
Din Kalitheea, intr-o zi mai inorata, ne-am hotarat s-o luam din loc si sa vedem ce mai e prin jurul nostru. Am pornit, dimineata devreme, mai intai spre nord, (Afithos, 3 Km) dar ne-am trezit dintr-o data pe o sosea pustie, anosta, cu campii golase in jurul nostru, peisajul nu ne-a placut deloc.
Facem drumul inapoi si o luam spre sud, spre localitatea Kriopigi, aflata la 4 Km. Ca s-ajungi acolo, ai de ales intre doua variante: una e pe sosea, a doua e de-a lungul plajei, care, la captul statiunii Kallithea se ingusteaza si devine pietroasa. E-o zona destul de greu de parcurs, sari din piatra-n piatra, dar e interesanta. Am ales-o pe aceasta. Undeva, pe la mijlocul drumului pietros de pe tarm, am intalnit niste mici “piramide aztece”, identice cu cele cu care-si marcau triburile sud-americane drumurile prin pustietati, inainte de inventarea: “drumului de fier” sau de asfalt.
Nu parcurgem nici 2 Km de drum pietros sau nisipos, si ajungem la resortul Pallini, (superb), resort de 13, stele, daca iei sa aduni toate stelele celor 3 hoteluri ce-l compun. Am ramas acolo si-am cascat gura la hotelurile de lux, la gradina, la bisericuta, la piscina si la plaja lui. Si la magazinele cu suveniruri. Nici nu ne-am mai dus pana la Kriopigi, ne-am intors in Kallithea si ne-am hotarat sa folosim autobuzul, mersul pe jos devenise deja prea anevoios.
Am ajuns in autogara locala, situata nu departe de unicul sens giratoriu din localitate. De fapt, “punctul zero” al statiunii, de unde incepe bazarul, tavernele, spatiile de cazare si cele trei sosele ce duc spre nord, spre sud si spre partea de vest a bratului.
Ne-am interesat de orarul curselor spre Sivri. Vroiam sa ajungem si pe partea opusa a bratului Kassandra, de care ne desparteau doar 8 Km. Dar, vai!... un autobuz tocmai plecase, si urmatorul venea de-abia peste o ora. Intr-o ora, ajungeam (aproape) si pe jos.
Am luat-o agale pe sosea in directia Sivri. Nici n-am iesit bine din Kallithea si o imensa plantatie de floarea soarelui, ne-a aparut in cale. Era un pic cam trista, ca-n acea zi, soarele era bine ascuns dupa nori.
Ajungem la un fel de producator de vinuri, cu vanzare. Era dupa ora 9, magazinul lui era deschis dar preturile erau cam mari. Ajungem, dupa alti 4 Km de sosea “fara istoric”, la o mica zona mai civilizata... o taverna, un mini-market, o benzinarie si o statie de autobuz. Bem o cafea si deodata, in statie apare autobuzul de Sivri. Ne-a prins din urma. Hop in el. Dupa nici 10 minute iata-ne in frumoasa localitate Sivri, despre care aveam referinte bune.
Sivri nu e o localitate mare dar e simpatica, curata, eleganta, colorata, relaxanta, pietonala, e ca un copil rasfatat al marii. Sivri e altfel decat statiunile in stil “copy-paste” de pe partea cealalta a bratului : Kallithea, Pefkohori, Chaniotis, Polychrono su Kriopigi, prin care am trecut in fuga, (de fapt intrai si ieseai cam repede din ele) si care mi s-au parut ca au cam toate, aceeasi structura (marea si plaja de-o parte si cazarea si tavernele, de cealalta parte a soselei).
Statiunea Sivri e diferita. E ceva ce te face sa te simti bine, imediat ce-ai vazut-o. La intrare, te intampina o mica piata centrala, un pod de lemn ce te poarta spre zona plajelor si pe sub care curge un parau prin care se balacesc cateva rate salbatice de care te poti apropia fara probleme (pana acum, acest inceput de statiune, seamana cu intrarea in rezervatia Koukounaries din Skiathos), si o plaja cu nisip fin si multe, multe sezlonguri, umbrelute, si baldachine.
Locurile de cazare, elegante, sunt foarte aproape de cele cateva taverne si terase ce coboara usor pe o mica faleza. In Sivri, nu s-a construit mult dar “cu gust”, aici nu domina cantitatea ci calitatea si totul e aproape... cazarea de taverna, taverna de faleza, faleza de baldachin si sezlong, sezlongul de plaja si plaja de mare. Sivri e-un fel de cafea Ness, dar nu “3 intr-unul”, ci “totul intr-unul”.
Ultima seara, s-a lasat cu muzica si chef. N-a durat mult, vreo 4 ore. Totul s-a petrecut la restaurantul unui frumos hotel de lux, “Macedonian Sun”. S-a mancat, s-a baut, a fost si-un spectacol artistic sustinut de greci si animat mai ales de patronul restaurantului.
Cateva dansuri grecesti au deschis serata (inclusiv dansul lui “Zorba Grecul”) dupa care a inceput muzica moderna. Inainte de miezul noptii, fiecare a fost retransferat in localitatea si patul lui.
Pretul? 30 de euro daca cumparai bilet din Kallithea sau alta localitate si 15 euro daca il cumparai direct de la hotel. Transferul pana la hotel si inapoi, era scump.
In drum spre casa, am facut un popas in frumoasa statiune Sarti. O ora si ceva. Insuficient ca sa cunosti o localitate ca lumea. Unii s-au retras la racoare, la o taverna, altii, printre care si eu, am facut cativa pasi prin mica statiune. De pe plaja din Sarti, se vede bine maretul munte Athos.
Intr-o parte a plajei, nu foarte amenajata, un grup de rusoaice, ce primeau binecuvantarea soarelui si-a muntelui Athos, ne-au reamintit ca “ortodoxele”, sunt cele mai frumoase femei din Europa.
Plaja, un talcioc prelung si-o agentie de turism, cu multe oferte, au fost cele cateva locuri ale statiunii, pe care le-am vizitat. Dar Sarti, inseamna mult mai mult de-atat.
Pana sa ajungi aici pe plaja din Sarti, timp de mai bine de-o ora, am strabatut un tinut muntos, impadurit si plin de serpentine. Nu vedeam decat soseaua, muntele, padurea, (de ambele parti ale drumului) si cerul. Marea disparuse complet. Doar din cand in cand, aparea cate un indicator si-un drum ce cobora spre cate o statiune, o ghiceai dupa o dunga alb-galbuie de nisip din care rasareau numeroase umbrelute. Acolo, pentru scurt timp, ne facea si marea cu ochiul. Apoi, se ascundea din nou, dupa o perdea vegetala. Sithonia, mi s-a parut cel mai atractiv brat al peninsulei Halkidiki.
Ne-am dus in Halkidiki, printre altele, pentru a o compara cu alte locuri din Grecia si pentru ca a fost ieftin. Si mancarea a fost buna si multa. Unde mai stai in Grecia, timp de o saptamana, la hotel, cu 200 euro/persoana si cu transport inclus?
Dar acuma revenit acasa si sedimentandu-mi gandurile si impresiile, n-as schimba o insula, fie ea chiar si Thassos (echivalenta ca pret) cu nici unul din cele trei Halkidi-brate. De ce? Pai, in Thassos, ai cateva atractii naturale unice, gen “Marble Beach”, o “piscina de piatra” (Giola), golful si capul Aliki cu cariera lui de marmura ce se pierde-n mare (superbe), manastirea Arhangelului Mihail, cocotata-n varf de stanca, cateva frumoase sate de munte (si de piatra) traditionale (Panaghia, Theologos), golful Golden Beach cu cei 3 Km de plaja de langa Skala Potamia, cateva muzee si o cetate in Limenas (dotat cu port de feribot), cat despre plaje frumoase, sa nu mai vorbim, exista destule si de toate felurile. Ajunge sa te-nvarti odata, cale de 100 de Km, in jurul insulei, si vezi toate aceste atractii turistice.
Plus ca aici, in Thassos, inchirierea unei masini, costa doar 25-30 de euro/zi (nu 45) si nu ti se cere nici o garantie. De pe o insula n-ai unde sa dispari cu masina. Plus ca meniul la taverne e scris si-n limba romana. Si-apoi Thassos e si mai aproape de noi, (si fizic si sufleteste), se vorbeste mai peste tot romaneste, romanii au devenit aici, macar peste vara, o minoritate nationala. Si-apoi, si-apoi... ar mai fi multe de spus si vad ca m-am ambalat cam tare, asadar ma opresc aici, caci subiectul este altul.
Oricum, chiar daca sejurul din Halkidiki a fost unul reusit, la anu', cred ca ma duc in Thassos!
 
@Web, te rog un filmulet cu Sarti, mersi!
https://www.youtube.com/watch?v=t-aNfpK-vgE
Trimis de dorgo in 19.08.17 12:49:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Zakynthos, Lefkada, Cipru, Santorini, Paros, Thassos, Skiathos, Skopleos
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Halkidiki, #EXCURSII și CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)
--
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@dorgo: Chiar daca s-au adunat ceva articole necitite macar am avut bucuria de a citi o adevarata radiografie a catorva zone din Grecia cu frumusetile ei. A fost o lectura placuta astfel incat spun felicitari, votat cu mare placere.
Am senzatia ca mi s-a cam adresat articolul, cel putin partea de incheiere... Simt ca nu avem o "afinitate turistica" de 100%, deci nu tin sa-mi dati dreptate.
Mi se pare normal sa avem pareri diferite. Eu, de exemplu, merg la mare pentru plaja, pentru soare, pentru gustul sarat al apei si nisipul de sub picioare. E o mare suparare pentru mine sa nimerim zile innorate si apa rece.
Am gasit plaje superbe, pentru mine de neegalat, foarte diferite intre ele si in acelasi timp frumoase, in Sithonia.
In insule (insulă, ca doar una am vizitat, desi anul acesta avem a 4-a vacanta greceasca), am vazut intr-adevar minunatii naturale, poate unice in lume, dar de regula nu te poti bucura deplin de ele - ba se ajunge cu vaporul, ba se sta putin, ba e mare aglomeratie, ba plaja e cu pietre sau nu e deloc etc.
E adevarat, simtim diferit pentru ca suntem diferiti si ajungem in momente diferite in aceleasi destinatii.
Mi-a placut Zakynthos si il recomand, macar o data in viata, vizitat pe indelete ca sa-i "simti gustul"... dar ape atat de limpezi, nisip asa fain, pini atat de batrani si inalti si pe plaja, eu nu am vazut decat in sithonia... (deocamdata, recunosc).
Si apropo de minunatii, are si Sithonia asta minunatiile ei - laguna albastra de exemplu (total diferita de cea din corfu, cautati poze pe net), pestera Petralona (e tot in zona Halkidiki, dar undeva in "palma", nu pe "degete") (la fel, cititi pe net ca sa vedeti de ce e unica in lume chiar), am gasit si un sat "fantoma" (drumul pana acolo a fost ca in zona toscana a italiei, cel putin eu asa l-am perceput), rasarit de soare din spatele lui Athos si apus vazut din neos marmaras (chiar in aceeasi zi ar fi ceva deosebit) etc.
Nu consider ca e off-topic, dar eu recomand chiar 100% Halkidiki. Oricum o vacanta/zona e frumoasa in functie de cine poarta ochii care o privesc... si cum spuneam - e perfect normal sa fie asa. Si conteaza cat de informati plecam la drum.
 
P.S. eu chiar ma bucur ca nu am meniuri romanesti si romani asa multi cand merg intr-o destinatie, ca in felul asta simt pulsul natural al zonei, simt ca sunt in grecia.
Niste cunostinte au fost prima data in grecia in thassos si desi le-a placut mult, au spus ca nu au simtit ca au iesit din tara, ca peste tot auzeau si vorbeau romana.
P.s. in plan sunt doua insule grecesti, creta si skiathos, asa ca nu ma intelegeti gresit, iubesc si insulele. Doar ca eu nu am simtit neaparat ca sunt pe o insula atunci cand chiar am fost pe una si poate de asta nici nu sunt asa entuziasta cu privire la ele...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 Vacanta in Grecia Halkidiki — scris în 17.07.19 de emaC din ROMANIA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Excursii optionale din Sithonia — scris în 11.02.18 de Denisa13 din GHIMBAV - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Explorând Halkidiki — scris în 21.06.17 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Gustul Greciei la taverne, în Halkidiki şi în Creta. Partea I: Halkidiki — scris în 29.05.16 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Croaziera - Laguna albastra, insula Ammouliani, insula Diaporos — scris în 11.08.15 de loreley din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Scurt rezumat al plajelor vizitate de noi in peninsula — scris în 25.08.14 de alisaL* din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2014 Traseul din Ormylia pana in Arnea — scris în 28.04.14 de Mixaela din ORMYLIA HALKIDIKI - RECOMANDĂ