GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Parohia Sfintii Apostoli Petru și Pavel - Eforie Nord I
E sambata (azi). Ce-ar fi potrivit sa povestesc intr-o zi (ploioasa pe alocuri) de sambata? … spre exemplu… ?? despre
Parohia Parohia Sfintii Apostoli Petru și Pavel - Eforie Nord I https://www.facebook.com/search/106090289429975/places-in/187714557925874/places/intersect/
De cum incep sa umblu pe drumuri, prin Eforie Nord, prima care imi iese in cale este Biserica Sfintii Apostoli Petru și Pavel - Eforie Nord,
Nu gasesc multe referinte la aceast frumos lacas de cult.
Apare de dupa un colt de strada si o descopar usor-usor in plimarea mea de explorare.
In curte gasim o cruce din lemn cu imaginea Mantuitorului Nostru Iisus Hristos precum si o cruce din piatra.
O alee ne duce intai spre o usa secundara ce are picturi murale pe tavan si pe pereti, deasupra acestei usi, pe tavanul exterior fiind o imagine cu Maica Domnului.
Inaintam pe alee pana la intrarea principala si descoperim o usa frumoasa dupa cateva trepte si o micuta terasa cu doua coloane si tavan pictat cu icoane.
Deasupra usii de la intrare, tot in exterior, pe tavanul micutei terase gasim o fresca ce infatiseaza pe Sfantul Emanuel sau cel putin asta inteleg eu din imaginea Sfantului reprezentat in pictura murala alaturi de care apar prescurtarile HC XC.
Sfant trebuie sa fie ca are aura. Incerc sa ma lamuresc sa vad care-i treaba cu aura si aflu:
”Prin canonizare biserica recunoaşte că persoana canonizată are darul sfinţeniei, iar aura pictată în jurul capului unui sfânt confirmă sfinţenia sau calitatea de mijlocitor al sfântului între om şi Dumnezeu. Toţi sfinţii sunt reprezentaţi în icoane ca purtători ai unei aure în jurul capetelor. Acesta este – în fapt – câmpul de lumină sau câmpul de energie prin care sfântul continuă să lucreze pentru oameni şi după moartea fizică. Este semnul recunoaşterii vieţii de după moartea corpului fizic şi al puterii sfântului de a mijloci legătura dintre omul care se roagă şi Dumnezeu. Câmpul de lumină rămâne viu, conştient, capabil de comuniune, dar şi de comunicare, deopotrivă cu omul care se roagă, cât şi cu Dumnezeu. Între om şi Dumnezeu se află sfântul şi aceasta-i, în fapt, misiunea lui. ”
sursa http://jurnalul.ro/editorial/aurele-sfintilor-567533. html
Deasemenea, semnificatia numelui Emanuel este revelatoare:
“Emanuel
– din ebraica: cu noi este Dumnezeu, acest nume amintindu-ne ca Dumnezeu este intotdeauna prezent in viata si in inima noastra. In orice clipa, in orice loc, Dumnezeu este cu noi, ocrotindu-ne de cele rele si indrumandu-ne spre toate lucrurile bune. Nicaieri si niciodata nu suntem singuri cu desavarsire: Dumnezeu ramane cu noi, iar daca vom privi adanc in sufletul nostru si vom rosti o rugaciune, vom simti prezenta Sa ocrotitoare, dragostea si harul Sau.
Derivate: Emanuela, Ema, Manea, Manole s. a.
Sfantul Mucenic Emanuel din Creta (+1821) este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 28 octombrie. ”
sursa: http://www.itsybitsy.ro/semnificatia-numelui/emanuel/,
Ca sa continui cercetarea, incerc sa aflu semnificatia literelor HC XC despre care stiu clar ca au un inteles cifrat. Gasesc replica, ce mi se pare revelatoare:
["Cand stati de va rugati, sa credeti ca ati si primit cele ce voiti sa cereti si le veti avea. " Xc. Hc. ], sursa http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16959
– aici insa diacriticile apar inversate – mai cautam…
Aflam astfel ca:
“IC înseamnă Isus acel C este un grafem alternativ pentru sigma grecesc.
XC înseamnă Hristos, X este chi, C, acelaşi sigma.
Deci IC XC este prescurtarea numelui Isus Cristos, cu un singur I, insist. Se pare că numai la noi se scrie cu doi I pe prescurile româneşti, ” sursa: http://mariuscruceru.ro/2010/06/25/ce-inseamna-ic-xc-ni-ka-p/ si ma intreb daca nu cumva diacriticile sunt de fapt IIC XC,
insa dizertatia ramane deschisa,
In jurul icoanei apare scris mesajul:
“PRIN MINE DE VA INTRA CINEVA SE VA MANTUI EU SINT USA”
Mesajul este evident…
La ambele maini, degetele sfantului sunt impreunate intr-o mudra ce se regaseste frecvent in reprezentarile sfintilor, inclusiv in reprezentarea pruncului Iisus in icoane si are si aceasta o semnificatie profunda ce, mie, deocamdata imi ramane ascunsa si o las asa o vreme…
Biserica este incantatoare si asa linistita, plina de pace! O curte frumoasa adaposteste multa verdeata, niste lalele din care am vazut peste tot pe unde m-am dus.
Intrarea in curte se face din strada Bucegi, pe la numarul 1, cumva dupa colt pentru ca biserica se etaleaza in toata splendoarea sa si poate fi admirata pe larg din Strada Spiru Haret spre care este orientata cu fata si se descopera dupa parculetul din fata cu arbori falnici, molizi, salcii si alte foioase precum si din Strada Alexandru Lapusneanu de unde se vede prin lateral.
Strada Bucegi este paralela cu strada Traian ce vine dinspre Constanta si duce spre Eforie Sud.
La data de 24 august 2013 site-ul
http://theodorosart.com/2013/08/24/sfintii-apostoli-petru-si-pavel-hramul-unei-noi-biserici-din-eforie-nord/
informeaza despre finalizarea proiectului de pictare de icoana la aceasta biserica: “Sfintii Apostoli Petru si Pavel- Hramul unei noi biserici din Eforie Nord!
ICOANE CU SFINTI APOSTOLI, ICOANE PENTRU VANZARE, ICOANE PICTATE PE LEMN, Uncategorized Add comments
Aug 24 2013
Aceasta icoana s-a pictat pentru Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Eforie Nord, jud Constanta, cu efortul si dragostea credinciosilor acestei parohii. ”
In urma cercetarilor aflam si de existenta Parohiei "Sf. Prooroc Ilie", Eforie Nord, pe Strada Daliei la numarul 11, strada perpendiculara pe strada Traia, spre nord-vest https://www.facebook.com/Parohia-Sf-Prooroc-Ilie-Eforie-Nord-528025770733894/
Ambele se implica in activitati sociale si educationale.
Aflam ca “ Începând cu data de 6.05.2017, orele 9.00, se reiau activitățile educaționale gratuite la Parohia Sf. Apostoli Petru și Pavel - Eforie Nord I. Elevii interesați în aprofundarea lb.română / lb. engleză sunt așteptați să participe.
• Intrare gratuită”
sursa: https://www.facebook.com/events/427950884226762/
Trimis de danaeldreny* in 13.05.17 18:37:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în EFORIE NORD.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danaeldreny*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 O experiență de nedorit — scris în 31.08.21 de Cosmin D din TâRGU MUREș - nu recomandă
- Aug.2021 Eforie Nord 2021 - un jeg de stațiune — scris în 21.08.21 de mihai_sebi din PLOIEşTI - nu recomandă
- Jul.2021 Cea mai nașpa vacanță — scris în 04.08.21 de ux121546 din ORADEA
- Sep.2020 Eforie Nord la vreme de Covid — scris în 07.09.20 de cosminp din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Evitati inca 5-10 ani statiunea Eforie Nord — scris în 15.06.20 de danielene din PLOIEşTI - nu recomandă
- Sep.2019 De evitat aceasta statiune — scris în 14.09.19 de DianaL11 din TIMISOARA - nu recomandă
- Aug.2019 Eforie Nord — gunoi cat vezi cu ochii — scris în 10.09.19 de dalina0004 din BRASOV - nu recomandă