ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.05.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Tulcea
ÎNSCRIS: 23.10.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Delta Dunarii – un colt de rai

TIPĂREȘTE

Incep sa scriu acest review cu speranta ca cei ce n-au vizitat niciodata Delta Dunarii, dar totusi ar dori s-o faca se vor simti incurajati si vor lua atitudine cat mai curand.

Stiati ca aproape 80% din romani nu au vizitat inca Delta Dunarii? Daca va numarati printre ei, nu mai amanati si veniti vara asta sa vedeti toate obiectivele turistice pe care are sa vi le ofere! Si daca acum cateva zile am facut o plimbare cu barca in inima Deltei spre Crisan si Letea, mi-a trezit din nou interesul pentru minunatiile deltaice.

Tin sa mentionez inca de la inceput ca sunt o persoana de-a locului, nascuta si crescuta pe malul apei. Intamplator, sau poate nu, am cam vizitat toata Delta de-a lungul timpului. Stiu foarte multi oameni care-si doresc sa ajunga in acest loc deosebit cu peisaje salbatice, cu canale ascunse de ochii celor veniti cu sacul la pescuit, dar prima retinere este “teama de tantari”. Asa este, nu-i deloc placut sa tabare in roi de tantari pe tine si sa te basiti tot corpul. Dar hai sa va spun o chestie destul de interesanta pe care nu o stiti multi: tantarii nu roiesc cat e ziua de lunga, au o perioada de vreo 2-3 ore seara, cand se intuneca, cand se aduna cu totii si ies la “supt sange”, dupa care se linistesc. Deci, vara dupa ora 22:00 - 22:30 poti sta linistit afara la o terasa si sa asculti concertul broscutelor. Si daca mai sunt cativa tantari care au pierdut notiunea timpului, poti folosi lotiuni, spray-uri speciale– se gasesc la orice magazin sau farmacie. Si inca un lucru de tinut minte: daca optezi pentru o locatie pe malul apei chiar in inima Deltei iti va fi dat sa vezi in fiecare seara “perdea” de tantari. Dar nu e o zi la fel ca cealalta si daca mai pe inserat se starneste un pic vantul (ceea ce este foarte probabil, pentru ca in zona asta sunt rare zilele in care sa nu bata vantul), numarul de tantari se va diminua considerabil.

Bun… si daca tot am lamurit (sper!) problema asta sa trecem la lucruri cu adevarat importante si interesante.

Ce trebuie sa stim despre Delta Dunarii?

Delta Dunarii este cel mai tanar pamant din Europa, taram in continua transformare - datorita aluviunilor depuse de Dunare, ea creste in fiecare an cu 40 m; ca suprafata, Delta Dunarii se apropie de cea a Belgiei sau Olandei -Delta Dunarii s-a format in decursul a aproximativ 16000 de ani!

Delta Dunarii este a doua ca marime din Europa si cea mai bine conservata delta din lume. Delta Dunarii este situata pe teritoriul a 2 tari (Romania si Ucraina). Suprafata totala a Deltei Dunarii este de 580 000 ha, 82% pe teritoriul Romaniei si 18% pe teritoriul Ucrainei. Delta Dunarii isi trage denumirea de la litera greceasca D (delta), avand forma asemanatoare unui triunghi.

Delta Dunarii este rezervatie unicat in lume, inclusa in 1990 de catre UNESCO intre cele mai mari, mai frumoase si mai salbatice dintre rezervatiile biosferei -ca suprafata, ocupa locul 22 in lume si al treilea in Europa -in delta regasim doar 25 de asezari omenesti, tot aici gasim
 2 244 de specii de insecte, 86 de specii de pesti, 331 de specii de pasari si 42 de specii de mamifere.

Delta Dunarii reprezinta cea mai mare zona de stufaris compact din Europa. Aici intalnim deasemenea stejari de 30 m inaltime, copaci de peste 1000 de ani, liane...

20% din suprafata deltei este sub nivelul marii

Cum ajungem in Delta?

Este destul de simplu : din Bucuresti pana la Tulcea: A2 - Slobozia - Harsova - Tulcea. La intrarea in oras pe dreapta e o benzinarie Lukoil. Faceti dreapta pe langa ea si tineti varianta pana ajungeti la un sensul giratoriu. Acolo o luati la dreapta pe 222C pe traseul Malcoci - Nufarul - Victoria - Bestepe – Mahmudia – Murighiol – Dunavatul de Jos (capat de drum). Pentru cei ce nu dispun de un autoturism propriu, se poate ajunge cu trenul - sunt doua plecari din Bucuresti, una dimineata la 06:00 si una dupa amiaza la 14:00; pentru ambele se shimba in Medgidia, iar durata de timp este cam de 6-7 ore pana la Tulcea. Mai este si varianta mai rapida, mai variata si mai comoda de a ajunge cu microbuzul, 4 ore jumate.

Dinspre Moldova: trebuie sa ajungeti in Galati, unde veti trece cu Bacul spre Tulcea (sa stiti ca trece la fiecare jumatate de ora, iar noaptea se pot face si curse speciale), iar de aici o luati pe E87 pana in Tulcea si mai departe pe ruta mai sus mentionata. La fel, daca nu aveti masina, esential este sa ajungeti in Galati iar de aici dupa ce veti trece cu Bacul, sunt microbuze care pleaca spre Tulcea din ora in ora.

Unde mergem in Delta?

Pai, depinde ce vrem sa facem in Delta. Putem sa ne oprim in Tulcea in oras, sa ne cazam la vreun hotel sau pensiune (variante sunt multe), dar ar fi pacat sa nu mergem mai departe daca tot am ajuns pana aici.

Din Tulcea se fac curse regulate cu vaporul atat spre Chilia, Sulina sau Sfantu Gheorghe. Vezi mai jos detalii: http://www.navromdelta.ro/program-nave/

Daca esti cu masina si preferi sa ajungi undeva unde s-o ai la dispozitie, poti sa optezi pentru o locatie de pe malul drept la bratului Sfantu Gheorghe.

Unde ne cazam?

In ultimii ani, zona s-a dezvoltat foarte mult iar oferta este foarte variata, te poti caza acasa la localnici, poti sta cu cortul chiar pe malul apei, sau in campinguri, poti sa alegi din multele pensiuni turistice, iar pentru cei mai exigenti sunt chiar si hoteluri de 3*sau 4*.

Ce facem in Delta Dunarii?

Cum ce? Plimbari cu barca, birdwathing, pescuit, schi nautic, plaja, sa mananci peste, poti face un gratar pe malul apei (musai sa strangi si gunoiul cand pleci), sa vizitezi obiectivele turistice … … sau pur si simplu sa stai pe malul apei si sa privesti natura, sa asculti minunatul zumzet al insectelor sau cantecele broastelor.

Din motive lesne de inteles, ma voi opri un pic mai mult asupa zonei Murighiol. Localitatea cu acelasi nume se afla la 38 km fata de Tulcea, pe malul drept al bratului Sfantu Gheorghe. In ultimii ani, zona a avut si inca mai este intr-o continua dezvoltare. De aici se poate ajunge oriunde in Delta, la Chilia, Sulina, Sfantu Gheorghe, Portita chiar. Localitatea este una destul de ingrijita cu oameni gospodari, care in trecut traiau in special din pescuit, acum in schimb principala sursa de venit fiind turismul. Daca veti ajunge pe aici veti vedea inca de la intrarea in sat reclame si afise la tot felul de locatii, care mai de care mai colorate, mai traditionale sau nu decat altele. Este pacat ca s-a cam depasit limita traditionalului, termopanele betoanele si acoperisurile din tabla incet, incet iau locul specificului stuf. Dar cum ne aflam intr-o continua evolutie sa spunem ca era inevitabil. Sa stiti ca mai sunt (si nu chiar putine) case si pensiuni cu acoperis de stuf, case in stilul lipovenesc cu ferestre viu colorate in verde sau albastru, garduri din stuf.

De preferat ar fi sa va alegeti cazare la o pensiune turistica din zona, unde proprietarii sa va pregateasca cele mai bune bucate din peste din toata zona; sa mancati traditionala ciorba de peste la ceaun (acrita cu otet bineinteles! cei care cunosc stiu ei de ce….), in care se pun bucati mari de peste (inclusiv capurile de la peste), unde vi se va scoate separat pestele pe platou iar ceaunul ramane langa voi sa mancati cata ciorba incape, bineinteles servita cu mult mujdei de usturoi. Pe langa celebra ciorba de peste sa incercat musai un peste prajit (veti vedea ca nu seamana deloc ca cel prajit acasa – au ei secretul lor!!!), saramura din peste, plachia din peste, chiftelele din peste, salata de icre (ceea ce cumparati din magazine sunt 5% icre... restul ulei), peste marinat si peste afumat pragatite in curte la ei, nu cumparate de la supermarket! Iar cei ce nu se inteleg prea bine cu pestele, trebuie sa incercati neaparat mancarea pescareasca si daca tot nu si nu…. sa stiti ca se gaseste intotdeauna ceva din pui sau porc si pentru voi.

Cam toti proprietarii de pensiuni au macar o ambarcatiune cu motor sau la vasle (unii chiar mai multe) cu care sa-si plimbe clienti. Veti stabili impreuna traseele si durata excursiilor, putand negocia pretul bineinteles. Intotdeauna veti iesi mai bine la pret cu cei de la pensiuni (pentru ca sunteti oaspetii lor), decat cu asa-zisii samsari cu care va veti intalni inevitabil prin centrul satului. Acestia nu vor decat sa va storca de bani, pentru o tura de 2-3 ore, va ametesc putin si gata… ati vazut Delta. Nu vreti sa stiti cat platesc “saracii” europeni pentru o excursie cu barca de 2-3 ore in zona Uzlina, muuuult tare de tot. Ne mai miram de ce ne evita vest-europenii…. Daca am lamurit si aspectul asta, sa vedem ce facem mai departe. Locuri sunt “n” trebuie doar sa gasiti un barcagiu bun, dispus sa aiba rabdare si sa va arate Delta. Pe langa binecunoscutele destinatii ca Padurea Letea, Sulina, Crisan, Sfantu Gheorghe sunt foarte multe locuri de vazut. Mai multe despre obiectivele turistice deltaice voi reveni untr-un artilor, viitor separat.

Atentie! Pentru toate persoanele care nu au domiciliul pe raza judetului Tulcea este nevoie de achizitionarea unui permis de acces in Rezervatie, care se poate procura cel mai usor online de pe site-ul http://www.ddbra.ro/activitati/permise-online sau de la sediul ARBDD din Tulcea, Str Portului nr 34A. Mai sunt cateva automate de unde pot fi eliberate, unul dintre ele fiind la Hotel Delta in Tulcea.

Cand sa mergi in Delta Dunarii?

Delta Dunarii este minunata oricand. Da, oricand inclusiv iarna cand totul este inghetat, numai bine de un pescuit la copca. Dupa parerea mea, cea mai placuta perioada de a vizita Delta este primavara la sfarsit de aprilie- mai. In perioada asta totul este verde, trezit la viata, toti copacii sunt de un verde crud cum numai acum vezi, stufarisul, papurisul la fel, abia inverzite iti dau o senzatie de proaspat. Toate pasarile migratoare se intorc, incepand sa-si caute loc de cuibarit. Toate vietatile sunt active. Vara are farmecul ei, cand e cald si bine… dar parca prea cald, prea pline toate lacurile si canalele de ambarcatiuni care mai de care mai impunatoare si cu motoare cu cati mai multi cai putere. Toamna este preferata pescarilor cand teoretic vremea se mai raceste, incep ploile si asta este prielnica pescuitului.

Cat costa?

Este stiut faptul ca Delta nu este un loc in topul destinatiilor turistice din Romania si asta se va schimba cu certitudine in urmatorii ani, dar se stie de altfel si faptul ca nu este o destinatie tocmai ieftina. Dar se pot gasi solutii si pentru cei ce nu dispun de multi bani sau pentru cei ce nu doresc sa cheltuiasca mult. Ideal ar fi sa te cazezi la o pensiune pe malul apei, pe masura bugetului tau, gasesti fara problema o cazare de pana in 100lei/noapte/camera, sa mananci la localnici unde nu este scump cu 30-40 lei poti manca pe saturate o masa de pranz sau cina. Iar pentru plimbari, poti negocia la 50lei/pers cu un localnic sa te plimbe 2-3 ore prin imprejurimi, faci cateva poze, vezi niste pasari si…. gata, ai fost in Delta.

Daca ai ajuns sa citesti acest articol insemna ca intr-adevar esti interesat sa ajungi sa vezi aceste minunate meleaguri, pe care mai vesticii nostri europeni dau multi bani si timp sa-si indeplineasca acest vis. Deci, de ce sa nu incerci sa te convingi singur? Daca tot suntem binecuvantati cu aceasta bijuterie, de ce sa n-o vedem cu totii macar odata-n viata?

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de angela_tudose in 13.05.16 12:25:04
Validat / Publicat: 13.05.16 14:15:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 4887 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (angela_tudose); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster
[13.05.16 13:12:57]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ANILU
[13.05.16 14:59:48]
»

@angy12 - Fac parte din categoria celor 80% dintre români care nu au văzut Delta.

Din câte văd eşti din "inima Deltei" şi ai descris foarte bine toate aspectele privind o eventuală excursie în Deltă, chiar şi problema ţânţarilor ne-ai spus cum să o rezolvăm.

Poate datorită articolului -care a fost selectat ca MiniGhid - prin care ne inviţi să vedem Delta, vor fi mai mulţi turişti români care vor ajunge în Deltă.

Mulţumim pentru invitaţie.

Felicitări pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mireille
[13.05.16 15:49:00]
»

Interesant articolul... da, pentru multi dintre noi e mai greu să ajungem în Deltă, speram să ne răsfeți cu mai multe poze speciale.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.05.16 20:31:36]
»

Eu fac parte din categoria celor 20 % care au vizitat Delta de multe ori şi nu neapărat datorită faptului că tatăl meu s-a născut aproape de Deltă, în comuna Zebil, pe malul lacului Babadag.

Am mulţi prieteni pescari înrăiţi, care m-au cooptat şi pe mine în breasla lor, deşi eu sunt un "băţar" amărât, care nu a prins un peşte mai mare de 600 de grame (am "scăpat" însă mulţi de la 10 kg în sus ).

Am făcut sejururi la Periteasca, Maliuc, Partizani (Nufărul), Sf. Gheorghe, Mahmudia, Complex Lebăda, iar un prieten lipovean m-a plimbat cu barca lui pe multe braţe de pe Dunărea Veche. Am multe amintiri din Deltă, cea mai frumoasă, cu multe peripeţii şi greu de uitat, fiind cea din 1988 de la Periteasca.

angela_tudoseAUTOR REVIEW
[13.05.16 21:17:19]
»

@mireille - Multumesc pentru apreciere! In urmatorul articol, care sper sa am timp sa-l finalizez cat mai repede, voi atasa mai multe poze

gabriela29
[13.05.16 21:23:06]
»

Foarte bun articolul. Eu fac parte din cei 20% care au fost in Delta. Am fost anul asta in primavara, am stat la o pensiune draguta unde am mancat cea mai buna ciorba de peste. Am facut plimbari cu barca si intr-adevar Delta este un paradis! Foarte frumos!

Zoazore
[13.05.16 21:23:47]
»

@angy12 - Pot să te votez de mai multe ori? Da, știu că nu pot! Și eu sunt în cei 80 %

SUPERBĂ prezentare!

angela_tudoseAUTOR REVIEW
[13.05.16 21:27:35]
»

@Zoazore - Multumesc mult! Sper sa te decizi intr-un final sa ajungi sa vezi aceste minunate locuri. Iar daca crezi ca pot sa te sfatuiesc in vreun fel, nu ezita sa-mi cer sfatul!

Zoazore
[13.05.16 21:29:41]
»

@angy12 - Ok! Vedem! Mulțumesc mult!

koko48
[13.05.16 22:51:08]
»

Frumos articol. Mi s-a facut dor de Delta. Intr-adevar este un colt de rai. Am fost in urma cu ani buni dar linistea si pacea de acolo nu le-am gasit nicaieri. Am stat cu batul in balta pana la miezul noptii sau dimineata odata cu primele franturi de lumina. Cred ca ar fi cazul sa iau in calcul sa ma intorc acolo cat de curand. As fi vrut sa vad mai multe poze. Am inteles ca acum se gasesc pensiuni dragute care iti ofera tot confortul. Ai mai multe sfaturi?

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.05.16 22:51:41]
»

@angy12 - Felicitări! Și eu găsesc articolul tău foarte util și l-am lecturat cu plăcere, poate pentru faptul că și noi ne aflăm în categoria celor 80% dintre români care nu au vizitat încă Delta. Bine, am ajuns de curând până la Tulcea, ne-am uitat puțin peste gard ”în grădina Deltei”, dar nu ne-am planificat să pășim dincolo de poarta Deltei în acest minisejur.

Studiem totuși diverse variante pentru a trece în rândul vizitatorilor, iar zonele vizate pentru un prim contact al nostru cu Delta Dunării ar fi Mahmudia sau Murighiol (pentru început, vrem să alegem varianta mai comodă - cu mașina avută la dispoziție). Așa că așteptăm cu interes și alte eventuale articole de-ale tale, sigur ne vor fi de folos în luarea unei decizii bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
haiduc
[15.05.16 00:42:21]
»

angy12

- Ma numar printre cei 20% care au vizitat Delta si am cititit cu mare placere review-ul!

- Sper sa o mai vizitez odata dupa asa o invitatie frumoasa.

- Review-ul merita doua votari dar siteul nu permite!

Marius Sv
[11.07.19 22:07:34]
»

... da!

Un articol deosebit!

FELICITARI!

Am mai citit impresii chiar scrise de unii masteri de pe aici, dar m-au plictisit si enervat groaznic cand imi descriau camerele cu lux de amanunte sau dialogurile cu ospatarii.

AL TAU E SUPER.

Si eu am aceeasi parere: SA NE VIZITAM SI TARA

sunt oripilat de prostia romanului de rand care nu a vazut Transalpina sau Delta, Maramuresul sau Bucovina, dar pleaca sa isi duca taranca la Dubai.

Numai bine!

Concedii deosebite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
angela_tudoseAUTOR REVIEW
[11.07.19 23:14:01]
»

@Marius Sv: iti multunesc din suflet pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
angela_tudose, ANILU, gabriela29, haiduc, koko48, Marius Sv, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Deltă:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065369844436646 sec
    ecranul dvs: 1 x 1