ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 15.01.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Delta la Murighiol - raiul iubitorilor de natura

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Patru intr-o barca. Barca pneumatica cu motor de 15 CP. Eram pentru a doua oara in aceeasi formatie de patru in delta, de data aceasta la Murighiol, anul trecut, in iulie am fost la Dunavatul de Jos. La Galati am traversat Dunarea cu bacul, ajungand in scurt timp in comuna I. C. Bratianu, judetul Tulcea. Pana la Tulcea am mai parcurs 77 km, apoi inca 36 km pe soseaua laterala Dunarii, trecand prin sate cu denumiri turco-tatare: Bestepe, Mahmudia si ajungand in sfarsit la Murighiol.

Cu ce sa incep?

Barca - eram singurii din zona care circulam cu o astfel de ambarcatiune si nu o data am fost priviti superior de la inaltimea unor ambarcatiuni scumpe. Dar nu ma interesa, eu ma simteam bine in barcuta mea... Treceau pe langa noi in mare viteza, facand valuri care nu numai ca ne incarcau barca cu cate o galetica buna de apa, dar ne si puneau viata in primejdie...

Dar ce le pasa lor? Radeau si treceau mai departe... Ii vedeam mai tarziu la volanul unor masini inmatriculate in Italia sau Spania... Sa le explici ca si pe apa exista reguli de circulatie sau ca trebuie sa respecte natura?

Din pacate, din cele cinci zile programate pentru delta, doar in primele trei am mers cu barca. Intr-a patra zi, dimineata, cand am ajuns la ponton (cu plata si pazit zi si noapte!), nu mica ne-a fost dezamagirea cand am gasit barcuta cu partea din fata putin dezumflata. Fusese stransa intre alte doua barci inalte si cedase la o imbinare... Asa a fost sa fie... Noroc ca ne plimbasem si pescuisem in primele trei zile.

In prima zi am urmarit o barca cu turisti al carui conducator-ghid ne-a condus pe canalele intotocheate ale deltei - din canalul Murighiol am traversat Dunarea intrand in canalul Uzlina, apoi lacul Uzlina si lacul Isac - un drum destul de lung- vreo 14 km dus.

Dupa cum stiti, pe canale nu exista marcaje, te poti rataci atat de usor, asa incat este absolut necesar un ghid, daca vrei sa intri pe acele carari inguste de apa.

O frumusete nemaiintalnita te inconjoara- ostroave, garle, balti, grinduri sau mlastini, lagune, stufarisuri si plauri, miresme si zumzet de mici zburatoare, sageti de pasari proiectate pe cerul stralucitor de albastru. In aceasta plimbare am intalnit colonii de pelicani, dar nu ne-am permis sa ne apropiem prea mult de ei, respectandu-le intimitatea, doar un zoom sau binoclul ne-au ajutat sa-i observam mai indeaproape.

Egrete singuratice, lebede, rate, gaste salbatice, tot soiul de pasari cu denumiri curioase, pasari venite din departari sa cuibareasca aici sau altele care poposesc in delta pentru a-si reface fortele in zborul lor migrator - varietatea lor cred ca este unica in lume. Pentru a se reproduce, aici vin pasari tocmai din padurile Amazoniei sau din Africa de Sud!

O specie de insecte unica in lume o reprezinta fluturii cu anvergura aripilor de pana la 18 cm!

Urmatoarele doua zile ne-am plimbat pe canale si am pescuit in locuri care ne-au facut noua cu ochiul. Daca am prins si peste? Doar cateva trasaturi si cativa pestisori carora le-am dat drumul inapoi in apa. Chiar daca nu ne-am putut lauda cu vreo captura de invidiat, importanta a fost aceasta escapada de cateva zile in acest paradis al florei si faunei.

Ce se mai poate vizita in imprejurimile Murighiolului?

In apropierea lui se afla ruinele orasului Halmyris, precum si ruinele unei basilici paleo-crestine cu cripta pentru moaste de martiri. Vestigiile arheologice atesta existenta umana in Delta Dunarii inca din sec. VII-VI i. d C.

As vrea sa mentionez pentru cei care indragesc delta, cateva caracteristici-curiozitati pe care poate nu le cunosc:

-Delta Dunarii este cel mai tanar pamant din Europa, taram in continua transformare - datorita aluviunilor depuse de Dunare, delta creste in fiecare an cu 40 m. -ca suprafata, Delta Dunarii se apropie de cea a Belgiei sau Olandei -Delta Dunarii s-a format in decursul a aproximativ 16000 de ani!

-Delta Dunarii isi trage denumirea de la litera greceasca D (delta), avand forma asemanatoare unui triunghi echilateral cu latura de aprox. 80 km.

-Delta Dunarii reprezinta cea mai mare zona de stufaris compact din Europa. Aici intalnim deasemenea stejari de 30 m inaltime, copaci de peste 1000 de ani, liane... -20% din suprafata deltei este sub nivelul marii

-Delta Dunarii este rezervatie unicat in lume, inclusa in 1990 de catre UNESCO intre cele mai mari, mai frumoase si mai salbatice dintre rezervatiile biosferei -ca suprafata, ocupa locul 22 in lume si al treilea in Europa -in delta regasim doar 25 de asezari omenesti -in delta intalnim o flora variata reprezentata prin peste 16000 de soiuri de plante si fauna cu peste 80 de specii de pesti

Cele scrise de mine vor sa fie o invitatie pentru cei care doresc relaxare in mijlocul naturii, pe malul apei, care vor sa se bucure pe indelete de frumusetea deosebita a Deltei Dunarii, de blandetea oamenilor locului si de pitorescul ce te inconjoara...


[fb]
---
Trimis de Alina53 in 09.09.12 22:48:20
Validat / Publicat: 10.09.12 06:47:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3876 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ne pregatim sa traversam Dunarea cu bacul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Alina53AUTOR REVIEW
[10.09.12 00:10:44]
»

Webmaster, te rog www.youtube.com/watch?v=I5TFncDAMeQ Multumesc mult!


In acest moment videoclipul este indisponibil, vom reveni

webmaster
[10.09.12 06:47:14]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

dorgo
[10.09.12 07:37:06]
»

@Alina53: felicitari pentru review, ai multe fotografii excelente... cred ca pe la Murighiol este cea mai buna abordare a Deltei caci exista o sosea pana acolo si poti sa-ti lasi masina pe la sateni, exista si multe pensiuni cu preturi bune, pe acele canale intr-adevar e cel mai bine sa te lasi in voia localnicilor, caci parca fiecare canal seamana cu celalalt, din pacate, padurea Letea si Caraorman, unde am vrut eu mereu sa ajung, sunt departe de aici, si pretul unei barci cu motor dus-intors depasea 100 euro... voi incerca prin Sulina... am auzit ca la varsarea celor 3 brate in mare s-au format noi plaje de nisip, lungi de 1-2 km... teritoriul tarii noastre creste vazand cu ochii

Alina53AUTOR REVIEW
[10.09.12 08:46:04]
»

@dorgo - multumesc pentru aprecieri, ai dreptate, Murighiolul reprezinta una dintre localitatile in care poti ajunge cu usurinta cu autoturismul+barca pe peridoc. La cativa kilometri se afla Dunavatul de Jos - punct terminus pentru masina, de aici ai o multime de optiuni de intrari pe diferite canale mai mari sau mai mici sau pe lacurile din imprejurimi. @webmaster, te rog, mai incerci o data postarea clipului? Multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[10.09.12 09:07:49]
»

@Alina53: din pacate link-ul pe care ni l-ai dat duce catre un videoclip indisponibil pe site-ul Youtube.

Trimite link bun din nou.

Alina53AUTOR REVIEW
[10.09.12 09:37:34]
»

webmaster, te rog clipul: www.youtube.com/watch?v=hNrAWooy1e0&feature=related Multumesc

-----

Rezolvat.

nicoletass
[10.09.12 15:02:01]
»

@Alina53:

Mi-a placut review-ul, atat pentru descriere cat si pentru informatiile interesante pe care ni le-ai furnizat. Felicitari!

bessondm
[10.09.12 16:36:45]
»

@Alina53: Intr-adevar, Delta este un loc unic, destinat, mai cu seama, celor ce iubesc si respecta natura cu-adevarat. Imi place sa cred ca si eu ma numar printre ei.

Daca-mi permiti o corectura: suprafata Deltei, inclusiv complexul lagunar Razim-Sinoe, este ceva mai mare de 5.000 de kmp (din care aprox. 82% in Romania, restul in Ucraina - rezervatia de la ei este cunoscuta si sub numele de "delta secundara a bratului Chilia"). Tarile folosite de tine pentru comparatie sunt, totusi, ceva mai mari ca suprafata decat Delta Dunarii - Belgia cca 30.000 kmp, Olanda cca 37.000 kmp.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina53, bessondm, dorgo, nicoletass
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Deltă:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054201126098633 sec
    ecranul dvs: 1 x 1