ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.06.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 29.06.23
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 14 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 9 MIN

CUBA… sau, retraind frânturi din propria copilărie

TIPĂREȘTE

Buna seara! Cu ceva timp in urmă mi s-a propus de către niște prieteni dacă vreau sa merg in vacanță in Cuba.

Suna exotic, suna incitant așa că… de ce, nu? Am dat curs invitatiei. Doar ca, in afara de Fidel Castro și Caraibe și Guantanamo, nu știam mare lucru despre aceasta țară comunistă.

… …

Am avut zbor Toronto-Varadero, cu linia aeriana Air Canada Rouge. Un zbor de vreo trei ore și jumătate. La ora 6.00 dimineața in Canada erau vreo 6-7 grade iar la 10.00 când am ajuns in Cuba erau in jur de 32 de grade. Cuptor!

…...

Am aterizat pe aeroportul Juan G. Gomez din Varadero.

…...

Îmi voi trage puțin sufletul înainte de a începe descrierea despre Cuba. Este un pic dificil sa construiesti un narativ legat de aceasta țară. Voi încerca sa va transmit exact aceleași emoții pe care și eu le-am încercat.

In primul rând aeroportul.

Un sentiment de„învechit” am avut din prima secunda când am pășit in interiorul lui. Niște gherete din lemn așezate in linie și in care lucrătorii de la Border Control își făceau treaba. O camera minuscula îți era pusă in față și erai fotografiat înainte sa ti se verifice pașaportul. La mine au fost nu știu ce neclarități, cu toate ca îmi luasem viza de la ambasada Cubei de la Bucuresti. Astfel încât respectiva doamnă a simțit nevoia sa își cheme superiorul și sa ii prezinte pașaportul meu însoțit de o anumită problema pe care i-o spunea soptit la ureche. In fine, după câteva minute lungi, mi-au pus ștampila de intrare și gata. Eram oficial turist in Cuba.

Ne-am îmbarcat in autocare și drum întins către hotel. OCEAN VISTA AZUL.

Pe drum vedeam la intervale regulate pichete de control unde milițieni cu arma la piept făceau inspecția putinelor mașini care treceau. Nu a fost si cazul nostru deoarece noi eram turiști și aveam anumite privilegii. (aveam sa aflu ca turismul este o importantă sursa de venit in aceasta săracă țară).

Am înțeles ulterior ca oamenii de rând nu au voie sa călătorească dintr-o zonă in alta fără un permis de trecere și un motiv bine justificat.

Am ajuns la hotel unde un număr mare de recepționeri, chelneri și altfel de angajați pe diverse posturi încercau sa ne între in grații fiind dinainte instruiți despre cum sa se comporte cu străinii. Se spunea chiar ca nu oricine putea sa intre in personalul de deservire al hotelului și ca era o lupta acerba pentru a prinde unul din acele posturi.

In Cuba totul este controlat de stat și de armată care pana la urma este tot statul. Sărăcia și foamea, după ce treci de zidurile bine păzite ale acelor resorturi, sunt copleșitoare, sunt dureros de privit. Acei oameni nu au aproape nimic. Bun, voi reveni asupra acestui aspect și voi lăsa câteva poze elocvente.

După ce au fost făcute formalitățile de cazare, am așteptat pana in jurul prânzului in lounge-ul hotelului ca sa intram in sala de mese. Acolo, după ce s-au deschis ușile restaurantului, o armata de ospătari si bucătari, aliniați, ne-au întâmpinat aplaudăndu-ne sacadat si mimând o bucurie exagerată ca ne au de clienți. Toată regia asta a fost mai mult decât jenanta pentru mine personal. Oamenii aia făceau, fac foamea grav in continuare iar eu/noi eram tratati cu o opulență culinară dificil de înțeles. Homari, berbecuț, miel, purceluș de lapte, fructe de mare, deserturi, băuturi, totul„limitless” . Am avut doua zile in care nu reușeam sa înghit aproape nimic, știind ca oamenii aia care ma serveau erau controlați si in gură ca sa nu fure vreo îmbucătură, ca erau aduși la munca cu niște camioane asemănătoare cu cele ale jandarmilor când vin la intervenții, doar cu doua geamuri mici si acoperite de zăbrele. Deci ma simteam ca un invadator in țara lor, mancandu-le mâncarea, ok plătisem pentru asta, dar nu ma liniștea deloc gândul asta, iar ei, flamanzi, ma serveau uitându-se cum mâncam, fiind obligați in același timp sa ne aplaude. Fără sa forțez in vreun fel aceasta descriere va spun sincer ca am suferit un șoc emoțional.

… … ….

In Cuba exista doua monezi naționale. 1 CUC= aproximativ 1 euro. Aceasta moneda au voie sa o dețină doar turiștii. Și mai exista 1 CUP=…. aproape nimic si asta este a localnicilor. Știind acest lucru de la prietenii noștri româno-canadieni cu care venisem, apropo Cuba este o destinație foarte frecventata de canadieni, am schimbat o suma de bani in monede de 1 CUC. Nu mult vreo 20-30 de euro. Și fiecărui om care îmi făcea un serviciu, de la barman pana la camerista sau bucătar, ii pasam discret câte un CUC (monedă????) într-un buzunar mai ascuns.

Salariul minim in Cuba este de aproximativ 16 euro/ lună. Eu văzusem o șapcă foarte frumoasa la magazinul din receptia hotelului care costa 25 euro si pe care mi-o doream. Mi-am făcut niște procese de conștiința după ce am cumparat-o, punând in balanța cele doua sume si însemnătatea lor pentru un cetățean cubanez obișnuit.

Nu voi păstra aceasta notă de tristete asupra descrierii mele și voi ridica puțin ștacheta. Deci, eu nu am văzut oameni care sa simtă viața și sa se distreze mai bine decât cubanezii. Peste tot se aud ritmuri de samba peste tot vezi tineri care exersează pași din acest dans atat de frumos. Cred ca este in ADN-ul lor aceasta mișcare și cred ca este o forna de exprimare împotriva acestei vieți mai mult decât austere pe care o duc.

Despre ape și despre plaje toate cuvintele sunt la superlativ. Apele oceanului sunt de un turcoaz răvășitor și plajeje foarte curate și cu un nisip fin și alb care completează acest tablou exotic caraibian.

Aduce cu anumite plaje grecești diferența făcând-o siluetele ciocolatii pe care nu prea le găsești in țara lui Homer.

… … …

Indiferent de dificultățile vieții cu care se confrunta cubanezii, turiștii sunt in siguranța aici. Localnicii in sine sunt oameni pașnici in plus, se pare ca pedepsele sunt foarte aspre pentru cei care comit fărădelegi asupra turistilor.

Asadar am hotărât într-una din zile sa facem o excursie la Havana.

După un drum lung de vreo două ore am ajuns in capitala țării. Haideți sa va spun ce am văzut la intrare in oraș.

. Cozi lungi la benzinării, fiind totodata atat mașini cât și oameni cu canistre.

. Statii foarte aglomerate in așteptarea sosirii unui mijloc de transport in comun. Am prins chiar momentul in care o mare de oameni se înghesuia într-un autobuz, pe scările acestuia, se împingeau, își dădeau coate, in încercarea de a-și prinde un loc in acel vehicul. Peste tot, pe clădiri, pe ziduri, pe garduri, am văzut portrete de-ale lui Fidel Castro, cu pumnul in aer fiind însoțite de diverse pasaje extrase din cuvântările sale, bineînțeles despre revoluția cubaneza si despre bunăstarea ce va sa vină. Propaganda încă funcționează la cote maxime iar Fidel, un tip carismatic sa știți (am văzut filmul pe Netflix, Cuba si Cameramanul), încă este prezent in mintea oamenilor chiar dacă au trecut ani de la dispariția sa. Din loc in loc vezi portrete de-ale lui Che Guevara, celebrul medic argentinian care a făcut parte alături de Fidel din faimoasa Revoluție Cubaneza.

Am văzut de asemenea celebrele Classic Cars, am si mers cu ele. O desfătare, o experiența completa sa fii in aceste adevărate piese de muzeu încă funcționale. Cu banchete din piele, mirosind persistent a benzina înăuntru dar practic acest lucru dându-i farmec, aceste mașini construite prin anii ‘50, sunt adevărați magneti pentru turiștii străini veniti din toate colțurile lumii.

Am mers prin cartierele lor, unele adevărate ghetouri, am intrat in magazinele lor, goale... in aprozarele lor, la fel de goale, am mers in celebrul bar„Floridita” , unde celebrul scriitor Hemingway și-a petrecut mulți ani din viață și unde i s-a ridicat o statuie, un bust, la masa unde el obișnuia sa stea zilnic.

….

La un moment dat, învățat fiind de către prietenii mei cu care venisem in vacanța, am adus de acasa o punga mare cu Lollipop. (bomboane pe bat). Am început sa împart din mers puștilor foarte entuziasmați de acest„senor” care le dădea dulciuri.

-Domnu’, domnu’ dați-mi și mie…... pleca, dispărea in câte-un gang și apărea cu alt puștiulică mai mic decât el.

-Domnu’, dati-i și lui ca lui nu i-ați dat.

Wow! Retraiam vremurile când copil fiind înainte de revoluție, eram in fața hotelului Dunărea din Galati și vorbeam între noi:… „gașcă, gașcă, haideți repede ca a venit un autocar de polonezi, haideți poate primim ceva.”

La un moment dat s-a apropiat de mine un domn, un cetățean cubanez, mi s-a părut un pic cu… chef de vorbă. Și mi-a cerut doua bomboane. I-am răspuns ca le dau doar copiilor. A insistat ca are și el doi nepoți acasă. M-a apucat de braț și m-a strâns și m-a întrebat cum ma cheamă. Mi-am păstrat calmul și i-am răspuns ca Daniel. (Dănuț nu exista in limba lor)

-Daniel, … ce crezi tu ca faci cu treaba asta? Crezi ca poți schimba ceva in țara asta cu niște bomboane? Și-a plecat...

Am rămas oarecum rău, încărcat negativ, dar până la urma dacă vor sa schimbe ceva trebuie sa o facă ei înșiși, nu noi turiștii, ma gândesc și eu…. oricum am rămas puțin tulburat după treaba asta.

Intors la hotel, băiatul de pe plajă m-a întrebat dacă nu vreau sa ii dau lui pantalonii scurți de plajă pe care ii purtam. Știa ca a doua zi urma sa plec… i-am dat. Rămăsesem cu câteva produse de îngrijire personală, nefolosite (aparate de ras de unica folosintă, un after shave, o loțiune de plaja) i le-am dat oarecum fâstâcit de situație, deoarece ma gândeam sa nu se simtă jignit, sa nu se înțeleagă greșit, dar totul a fost ok. Și se pare ca exista o„modă” printre turiști ca sa doneze acest gen de lucruri inainte de plecare. Am fost foarte mirat când mi-a spus ca nu știe la ce folosește acel… aparat de bărbierit. „Dar tu cu ce te bărbierești?” l-am întrebat… „cu briciul” , mi-a răspuns zâmbind... ????

…...

Cuba, o țară exotică dar săracă cu un popor splendid, cu un spirit pozitiv și tineresc, cu poftă de viață și mai mereu cu zâmbetul pe buze. In foarte multe lucruri amintește de România de dinainte de ‘89, cu multă influența sovietica, încă, urându-i pe americani pe care ii considera responsabili de starea lor actuală dar cu toate astea făcându-si un țel din a emigra / fugi in Statele Unite.

Este o destinație turistică excepțională si recomand tuturor sa o bifeze cel puțin o dată. Istoria încărcată si tumultoasa a acestei țări, cladirile și străzile înghețate in timp, completate de peisajele deosebite fac ca acest obiectiv turistic sa fie unic in felul lui.

O seara bună!


[fb]
---
Trimis de Dănuț.Albu in 29.06.23 14:17:39
Validat / Publicat: 29.06.23 15:49:38
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CARAIBE

VIZUALIZĂRI: 2367 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dănuț.Albu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 Propaganda.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35800 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.06.23 15:47:44]
»

Bun review de debut, merită remarcat

@Dănuț.Albu: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

-

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Cuba, # EXC și CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[29.06.23 15:56:25]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

AZE
[29.06.23 16:44:59]
»

Bună ziua

Felicitări pentru această prezentare actuală despre Cuba.

De obicei scriu ecouri (înseamnă comentarii pe aici pe AFA) destul de rar și de obicei legate doar de articolele mele personale.

Dar citind articolul Dvs. nu pot să nu scriu despre acesta este pur și simplu extraordinar și realist. Așa și trebuie ca următorii care merg acolo să știe despre ce este vorba ce îi așteaptă, etc.

Cunoasc oarecum situația reală din Cuba (au fost în vizită ceva rude acolo în ultimii ani mai exact în 2020 înainte de pandemie, și mi-au povestit,dar nu prea cred că în ultimii ani s-au schimbat prea în bine condițile de acolo) dar am observat puține articole care descrie cât de cât real viața de acolo, condițiile de acolo.

Viața de turist este întotdeauna mai faină, mai ales în asemenea locuri. Mă bucur că ați descoperit și cealaltă latură a vieții de acolo și i-ați ajutat cum ați putut cu micile atenții (bacșișuri, obiecte rămase la final de vacanță, etc) S-ar putea ca acele mici lucruri să însemne foarte mult pentru ei.

Prin articolul Dvs am retrăit perioada comunismului din țara noastră de care am avut din păcate parte din plin. Și tot prin articolul Dvs îmi aduc aminte de cozile la magazine, magazinele goale, cozile la așteptarea autobuzului, diferitele restricții, și atunci când veneau străini să se cazeze undeva într-un loc unde eram și noi mergeam la ei că poate pică ceva (la Ocna Sibiului de ex eram cu cortul și veneau nemții din DDR care erau tot comuniști dar aveau acces la alimente, iar noi mergeam la ei și întrebam dacă nu au ceva alimente de vânzare, și chiar le cumpăram dacă aveau surplus)

Prin articolul Dvs am retrăit oarecum comunismul din țara noastră.

Călătorii faine încontinuare vă doresc

Rodel
[29.06.23 17:15:34]
»

Bun-venit în comunitatea AFA! Un articol bine scris în care ați surprins și redat realitatea vieții din Cuba, cu veselia oamenilor care trec în ritm de samba peste tristețea vieții cotidiene, bucurându-se de lucrurile mărunte. Frumos voiaj, felicitări pentru impresii și poze!

pitiPHONE
[29.06.23 17:19:47]
»

Am citit cu plăcere această mini radiografie a societății cubaneze.

Deși v-ați propus la un moment dat să abandonați impresiile negative/stânjenitoare ele tot au revenit din când în când. E și normal cred, am lăsat acest stil de viață/nivel de trai de curând și revederea ei mișcă mai mult în turiștii români decât în cei occidentali.

Frumos descris oricum. Și o invitație la cunoaștere/vizitare a acestei destinații unice.

Drumuri frumoase în continuare!

mprofeanuPHONE
[30.06.23 19:18:06]
»

@Dănuț. Albu: Am citit titlul si nu prea înțelegeam ce doreai să exprimi, apoi parcurcând articolul am înțeles. Copilăria ta coincide cu maturitatea mea, am retrăit perioada comunistă și nu aș mai fi vrut să mă mai gândesc la ea. Văzând și filmulețele parcă la noi cu excepția magazinelor nu era chiar așa... blocuri mai curate, mașini acceptabile, erau zone decente, clădiri frumoase...

Interesant tot ce ai scris și cu multe informații. Mi-a plăcut ce ai scris despre plajele cu nisipul fin și alb și marea turcoaz, o minune cred...

Felicitări!

mishu
[11.09.23 13:27:24]
»

@Dănuț. Albu: Bun venit si succes in continuare. Un articol care arata realitatea pe care nu o vedem in spatele zidurilor resorturilor in care stam, dar care exsta din pacate.

Un articol minunat, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dănuț.Albu, hlli, mishu, mprofeanu, piti, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Cuba:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080338954925537 sec
    ecranul dvs: 1 x 1