GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Corfu - paradisul care m-a fermecat (partea 1)
Asa cum am promis revin cu cateva amanunte legate de plecarea cu ferry din portul Igoumenitsa. Eu nu am stiut asta de acasa dar in Igoumenitsa sunt 2 porturi si anume Portul Nou (International) -este primul port in care ajungeti de pe autostrada. Nu de aici se ia ferry spre Corfu, mai mergeti in continuare pe sosea inca aprox. 1,5 km si ajungeti in Portul Vechi (coordonatele GPS sunt N 39,7005169 / E 19,8380491).
Ajunsi in port am lasat masina undeva si ne-am dus la unul dintre ghisee sa cumparam bilet pt. traversare. Sunt mai multe ghisee, pe unul scrie Lefkimi, pe altul Kerkira. Stiam inca de acasa care sunt orele si durata traversarilor. Pe insula se poate ajunge cu ferry spre 2 locuri : 1) la Lefkimi, traversarea dureaza 50 minute, sau 2) la Kerkira, capitala insulei, traversarea dureaza 2 ore. Inca de acasa facusem planuri sa traversam spre Lefkimi fiindca citisem ca era mult mai ieftin.
Am mers deci la ghiseul respectiv unde am platit bilet pt. 3 adulti si masina, in total 47 E doar pt. dus. Cu biletul luat ne mai plimbam noi prin port cand imi vine ideea sa merg si la ghiseul celalalt, pt. traversarea spre Kerkira, sa vad si acolo ce preturi mai sunt. Ajunsa la ghiseu vanzatorul imi spune ca are o oferta pt. noi, 3 adulti, ne costa dus-intors pe toti 3 si cu masina 73,5 E. Un pret bun, zic eu. Acum ce sa facem, cum sa returnam biletul luat?
M-am prezentat iar la primul ghiseu, am spus ca renuntam la plecare si ni s-au returnat banii pe loc, fara probleme. Bucurosi ne-am dus iar la acel vanzator si am platit biletul oferit. Am primit si un pliant cu orele pt. intoarcere. Apoi nu dupa multa vreme ne-am urcat pe ferry. Fiind o firma particulara cred eu, care face concurenta celorlalte, noi am plecat cu ferryboatul pe care scria ELENE (scria EΛENH in greaca), totul a decurs fara probleme.
Drumul pe mare spre Kerkira, capitala insulei a durat 2 ore si a fost minunat, 2 ore de plimbare pe mare. Marea cea incredibil de albastra ne-a incantat cu valurile ei si cu cat ne apropiam mai mult de insula se putea zari de departe Fortareata Veche cu zidurile sale apoi Portul Nou cu vasele de croaziera, acele adevarate orase plutitoare, era si o MSC ancorata in port, ce minunata priveliste.
Ajunsi in port am dat GPS-ului coordonatele hotelului nostru care avea sa ne gazduiasca pe perioada vacantei. Despre hotel v-am povestit aici: vezi impresii.
Am ajuns la hotel intr-o vineri seara, ne-am cazat, seara am avut prima cina apoi ne-am odihnit si sambata 29 august 2015, urmatoarea zi si prima dimineata pe insula ne-am planificat vacanta pe zile cu ce aveam sa vedem si sa facem noi in vacanta.
Am sa va invit in continuare alaturi de mine la periplul prin frumoasa insula Corfu :
1) Prima zi – sambata 29 august.
Am ramas pe langa hotel, am mers pentru prima data la noi in statiune sa vedem plaja, am stat la plaja, am facut baie in mare. Apa era incredibil de calda, chiar prea calda, mai ales la orele amiezii, soarele dogora pe cer si dupa orele 12 era imposibil sa mai stai afara, erau 36-37 grade. Pe plaja se aduna lume tot mai multa odata cu apropierea pranzului si spre surprinderea mea cei mai multi stateau la plaja dupa orele 12, chiar ora 14 cand era cel mai cald afara. Probabil fiind greci cei mai multi erau mai obisnuiti cu caldurile mari decat noi.
Eram acum in Ipssos, o statiune frumoasa, aflata la 14 km de Kerkira, capitala insulei. Ipssos are marele avantaj sa fie situata la poalele muntelui Pantokrator, cel mai inalt masiv muntos din Corfu, 917 m, asadar turistii care se cazeaza aici au parte de o priveliste de vis avand si munti si mare impreuna la pachet. Ce minunat!
Ipssos, pe langa privelistile minunate este si o statiune pentru tineret, cu cluburi de noapte, terase, magazine de tot felul, toate frumos aliniate de-a lungul soselei care trece chiar pe langa plaja.
Plaja din Ipssos este mult intinsa.Statiunea se continua in partea dreapta cu Dassia si in stanga cu Barbati. Prin Dassia am trecut de fiecare data cand am mers spre Kerkira. La fel prin Barbati am trecut in plimbarea noastra la Kassiopi. Pe plaja din Ipssos sunt pietricele deranjante la picioare dar in apa este numai nisip fin si se poate inota linistit. Marea se adanceste treptat deci nu are malul abrupt ca si in alte parti. Aici in Ipssos marea este deci ideala pentru baie. Mai exista mici pestisori in apa care daca stai pe loc vin sa te ciuguleasca, nu va speriati, ei sunt folositi si in centre special amenajate unde vi se pun picioarele de la genunchi in jos in niste acvarii si ei vin sa va faca toaleta.
Aici la Ipssos puteti sa va bucurati si de sporturile pe apa, exista un ponton de unde se pot face plimbari cu salteaua, cu banana, zboruri cu parapanta, etc. Dar nu numai sporturile de apa sunt la mare inaltime. Aici de-a lungul plajei sunt multe centre de inchirieri scutere si ATV-uri, noua ni s-a facut o oferta mai mult decat tentanta, 50 E un scuter pentru o saptamana. Am vazut ca erau mai dornici sa iti inchirieze scuterul pentru o saptamana decat pentru o zi.
In capatul plajei spre Dassia se afla un mic port cu ambarcatiuni care se pot inchiria sau poti plati pentru a face o croaziera pe mare spre statiunile din jur. Tot spre acel capat se afla si un camping si un alt hotel frumos pe care l-am vizitat. Se cheama hotel Ipssos Beach.
Faleza are de-a lungul ei palmieri care iti bucura privirea. Pe faleza exista 2 bancomate, unul spre capat, spre Dassia si celalalt este in statia de autobuz, langa supermarket-ul Subway pe unde se merge spre hotelul Yannis. De aici eu personal am putut retrage direct suma de euro dorita, avand card VISA in Ron.
Prin statiune (dar de fapt pe toata insula) trece regulat un autobus (Green Bus) care seamana leit cu troleul nostru si face curse regulate intre statiuni. Am sa va atasez in poze si orarul plecarilor si sosirilor, poate sunt interesati.
Magazine sunt diverse, unele au preturi bune, altele mari, intai recomand sa dati o tura prin statiune sa va faceti o idee si apoi faceti cumparaturi. Sa stiti ca spre Barbati in capatul statiunii exista un supermarket AB unde puteti cumpara diverse lucruri.
Eu va recomand in primul rand supermarket-ul DIELLAS, aflat intre Ipsos si Kerkira, cam la 2 km dupa intersectia cu Paleokastritsa, mergand spre Kerkira. Aici gasiti sucuri ieftine si bune, neacidulate dar si ulei de masline la bidon metalic de 5 l la pretul de 23,8 E cel extravirgin. In alte locuri am gasit si cu 30 E bidonul de 5l. Un alt magazin pe care il recomand este LIDL, aflat dupa DIELLAS, spre Kerkira, (N 39,6303896 / E 19,8845493). Amatorii de chilipiruri vor fi poate bucurosi sa afle ca exista prin toata insula acele magazine China Town unde daca dati o raita sigur gasiti ceva frumos si ieftin.
Cam astea am dorit sa vi le spun despre Ipssos si despre plaja de care noi ne-am bucurat in vacanta. De ea dar si de altele... Asa a trecut prima noastra zi in Corfu.
2) a doua zi - duminica 30 aug.
Fiind o zi de duminica dimineata am mers iar la plaja langa hotel, iar dupa amiaza ne-am hotarat sa urcam Spre varful muntelui Pantokrator
Coordonatele sunt N 39,746859 / E 19,870762, adresa este ,,Drum fara nume, In apropierea Palaiokastrites’’.
Se urca din Ipssos, se merge spre stanga in directia Barbati, si se urca acel mic deal si in capat la o intersectie de drumuri se urca inspre stanga, (inainte se merge in continuare spre Barbati). Experienta asta m-a fascinat, a fost ceva unic, m-am simtit mai aproape de Dumnezeu. Pana atunci am vazut din balcon muntele, cu case aruncate pe stanci aproape verticale, noaptea luminat feeric si acum eram acolo, drumul ingust dar asfaltat urca printre acele case pe care le admiram eu inainte cu o zi.
Acest obiectiv turistic nu este unul usor, va trebuie neaparat o masina buna, soferul sa aiba rabdare si mare atentie la drum. Nici celor cu rau de inaltime nu le recomand sa urce acolo. Oricum pentru mine ramane unul dintre cele mai frumoase puncte atinse. Se merge 20 si ceva de km dar daca aveti rabdare si mergeti pana la capat nu veti regreta. Drumul este ingust, pantele sunt abrupte, drumul serpuieste, sunt serpentine, prapastii cascate chiar langa voi si masina, hauri in care nu te poti uita decat cu mare curaj,iar daca va intalniti cu vreo masina trebuie sa va faceti unul altuia loc. Oricum sa stiti ca pe insula toate drumurile prin sate sunt inguste deci trebuie mers incet si cu mare grija la drum. Drumul trece prin satul Strinilas un sat vechi traditional. Dupa ce iesiti din sat mai mergeti 200 m si trebuie sa o luati spre dreapta.
Pe parcursul drumului am oprit masina, era prea frumos sa nu oprim si am vazut statiunea Ipssos de sus de pe munte. Apoi am mers mai departe si intr-un final am ajuns in varf.
Aici sus ai senzatia ca esti in nori, locul este atat de frumos incat simti ca il atingi pe Dumnezeu. Nu pot descrie in cuvinte ce senzatii m-au incercat nu numai pe mine, cat si pe ceilalti. Chiar in varf exista un releu si biserica Ipsilos Pantokrator unde am aflat ca slujeste un calugar roman. Am intrat intr-o curte frumoasa care avea o clopotnita veche,apoi am zarit biserica,am intrat inauntru. Icoane vechi si altarul erau atat de frumoase,era atata liniste. M-am recules pret de cateva clipe apoi am iesit. De afara de pe terasa se poate vedea in zare Albania dar si tarmul Greciei continentale. Imaginea este ca din satelit, ca sa va imaginati cum este. Undeva in dreapta, marind cu zoom am vazut intr-o vale mai jos satul fantoma Palia Perithia, un sat unic venetian, parasit acum despre care am citit ca a fost construit candva de greci pentru a se refugia de pirati.
Tot sus aici exista un magazin cu souveniruri si o terasa unde puteti servi ceva rece.
Pantokrator ramane pentru mine o experienta unica, un loc care mi-a ramas in suflet, este un loc unde l-am simtit pe Dumnezeu, unde poti sa privesti in zare infinitul si sa te linistesti sufleteste. Nu se plateste nimic, nu este intrare, decat daca doriti sa cumparati ceva. Recomand din suflet acest loc.
3) a treia zi – luni 31 aug.
Vizita si baie la cateva plaje : dupa micul dejun am pornit la plimbare spre a) plaja Kalami N 39,744920 /E 19,934326 . Din Ipssos am mers spre stanga spre Nissaki si am ajuns in satul Kalami. Spre plaja se coboara pe un drum abrupt, atentie la masina. Plaja Kalami este frumoasa, deoarece se afla intr-un mic golf deosebit de pitoresc, apa marii este limpede si clara, dar frumusetea locului se opreste aici. Nu am putut face plaja si baie, nu este buna pentru asa ceva. Va bucurati privirea si cam atat. Pe plaja sunt pietre mari, la fel si in mare, descult e aproape imposibil sa pasesti si pe plaja dar mai ales in apa. De aceea nu v-o recomand pentru plaja si baie.
Dupa o baie scurta facuta cu greu am plecat mai departe spre plaja Kalamaki N 39,799275 / E 19,884716 . Consider plaja, eu personal, cea mai buna din Corfu pentru plaja si baie, dar nu si cea mai frumoasa. Plaja se afla dupa Kassiopi, in Apraos. De la soseaua principala drumul spre plaja este deosebit de abrupt si ingust, atentie mare la urcare si la coborare mai ales daca va intalniti cu masini. Plaja este lunga si foarte lata, numai din nisip foarte fin, are zone cu sezlonguri si umbrelute, un ponton, o taverna (numita Dimacos) care deasupra inchiriaza camere si mai sunt si 2 vile elegante aflate aproape de plaja care inchiriaza camere. Pe plaja mai exista un dus cu apa dulce, mai mult decat necesar la iesirea din mare.
In apa la fel, este doar nisip fin, marea este foarte curata, apa se adanceste treptat, nu am vazut nicio piatra in apa, nicio alga, a fost atat de bine si de placut incat toata ziua am stat aici. A fost singurul loc in care am putut vedea marea secata datorita secetei. Efectiv aveai ceva de mers pana in apa si trebuia sa treci printr-o zona de nisip malos, unde locul era candva ocupat de mare. Dar nu era namol,era doar nisip umed.
In zare se putea zari tarmul Albaniei. Aici la plaja Kalamaki vin periodic vaporase cu turisti care sunt dusi intr-o zona a plajei amenajata special pt. ei, din cate am vazut. Pe plaja am intalnit si multi romani, deci nu eram putini care stiam de aceasta plaja. Parcare este destula, am gasit un loc umbros aproape de plaja.
La intoarcere spre hotel am mers in recunoastere si la plaja Kerassia N 39,754552 / E 19,941949 . Plaja se afla langa Agios Stefanos, locul de unde Albania se vedea f. aproape.
Este o plaja deosebit de frumoasa, aflata intr-un golf linistit. Aici am stat putin pe plaja deoarece eram obositi si satui de plaja si scaldat . Plaja are pietricele marunte pe care le-am vazut si in apa. De-a lungul tarmului erau diverse ambarcatiuni, in zona in care am oprit noi nu se putea face plaja, tarmul era ocupat de barcute. Este o zona linistita si deosebit de pitoreasca.
Cam asa ne-am petrecut noi zilele de sambata, duminica si luni, iar despre ce va urma am sa va povestesc in continuare cu drag.
webmaster, te rog ataseaza aceasta melodie, multumesc
https://youtu.be/XnhLLxAvNpI?list=RDXnhLLxAvNpI
Trimis de adryana in 16.09.15 16:30:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adryana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@adryana:
Reviewul tău... fotografiile ataşate... mi-au trezit amintiri foarte dragi mie!!!
În această vară am petrecut primul meu sejur în Corfu, care a fost... "de neuitat"!
Plimbarea pe muntele Pantokrator şi minunata panoramă pe care am admirat-o de acolo... sunt încă vii în mintea mea!
În satul Perithia noi ne-am oprit la o frumoasă tavernă care aparține unei românce, unde am servit un prânz pe cinste!
Eu m-am simțit super în Corfu şi mă bucur să vad că şi tu îmi împărtăşesti impresiile!
Felicitări şi abia aştept să citesc urmarea!
Fotografiile sunt superbe!!!
Zona asta Ag. Stefanos, Kalami, Kerasia, mi-a plăcut și mie foarte mult. Am și fost cazat aici.
Pozele de la 117 la coadă sînt de la Ag. Stefanos, nu de la Kerasia. Coordonatele din text sînt corecte, trimit chiar pe plaja Kerasia, dar pozele pesemne le-ai încurcat.
@getty, multumesc. Urmareste-ma si in continuare, sa retraim vacantele la maxim.
@abancor, se poate sa le fi incurcat, voi avea mai multa grija in continuare.
@all, in text coordonatele de la plaja Kerassia sunt bune dar noi nu am mai ajuns la plaja respectiva, ea fiind mai departe ne-am oprit la plaja Agios Stefanos (ultimele poze). La plaja Kerassia se merge in continuare inca 1,5 km pe langa plaja asta Agios Stefanos. Noi. fiindca eram obositi si afara era f. cald, am facut acel mic popas pe plaja Agios Stefanos si pe urma ne-am intors.
Am incurcat si eu porturile aflat prima data in Igoumenitza si grabit sa prind ferryy pe la ora 6 seara, ajunsesem pe vechea sosea care pleca dupa Katerini din Volos spre Ioannina, prin Trikala, langa Meteore. Este drumul cu cea mai inalta trecatoare din Muntii Pind, langa Metsovo.
Am deviat, deci ajuns dupa un TransPInd alpin la Igoumenitza, intru print/o serie de bariere si ma trezesc in fatza cu tot felul de graniceri si politisti - era portul de plecare spre Italia, la Bari, Brindisi etc. Eram si cu cele 2 copile in masina si au fost foarte draguti sa/mi deschida barierele sa ies pe contrasens.
Apoi totul ok, ferry, minunata Kerkira etc. am scris pe AFA.
Ai o mica eroare! Satul se numeste Spartillas, se vede foarte frumos noaptea din Ipsoss!
@onisoru, buna, eu nu am amintit nimic de satul care se vede din Ipssos, adica frumoasele case care se vad de pe plaja, nici nu stiam ca se numeste Spartillas. Se poate ca tu sa ai dreptate si am aflat ceva nou. In schimb am amintit de satul Strinilas care este mult mai sus si am trecut prin el in drum spre varful Pantokrator.
@adryana - Ai dreptate, greseala mea! Rememorand drumul (au trecut3 ani), am trecut si eu pe acolo, insa nu am retinut numele acelui sat. Pot spune multumesc pt. ca am aflat si eu un lucru pe care nu il stiam!
Împreună cu continuarea sa, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
webmaster, sunt onorata, multumesc. Intr-adevar a fost o vacanta minunata.
@adryana - Un asemenea articol, (chiar dacă e o doar o primă parte dintr-o serie reuşită) nu poate fi împlinit fără un ZB pe care eu mă bucur să-l dau.
De Corfu mă leagă nişte amintiri super, fiind prima insulă grecească pe care mi-am petrecut o vacanţă întreagă în 2007, iar tu m-ai făcut să le retrăiesc. Dar, cum eram oarecum la început într-ale turismului în afara ţării, sigur mai am nevoie de o alta pentru a completa lipsurile în ceea ce priveşte Corfu.
Toate cele bune!
@irinad - iti multumesc pt aprecieri. Si noua ne-a placut mult in Corfu si ramane o vacanta de neuitat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Grecia, pentru mine a doua casă — scris în 22.02.24 de Bogdani97 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Corfu, între munte și mare — scris în 02.09.21 de glc.alexandra din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Punct și de la capăt! Vacanță în insula Corfu! — scris în 12.08.21 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Kerkyra - gradina cu măslini a Mediteranei — scris în 30.06.21 de miha48 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O experienta neplacuta — scris în 16.06.21 de ux120201 din RAMNICU SARAT - nu recomandă
- Jun.2019 Corfu dupa trei ani la rand — scris în 01.10.19 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Paște în Insula Corfu — scris în 06.05.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ