GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De bună voie şi siliţi de împrejurări anul acesta ne-am petrecut vacanţa în acelaşi loc ca şi anul trecut. De data aceasta am petrecut 15 nopţi, deşi rezervasem doar 14, graţie anunţului făcut de sindicatele maritime cu privire la o grevă ce ar fi trebuit să aibă loc în data de 30 iunie, fix ziua plecării noastre din frumoasa insulă.
Despre cazare am scris anul trecut şi nu e cazul să revin (vezi impresii), decât cu mici completări cu privire la amabilitatea şi disponibilitatea gazdelor care, pe lângă faptul că nu ne-au taxat pentru noaptea suplimentară, ne-au aprovizionat cam la două zile cu legume proaspete din grădina proprie (roşii, castraveţi, dovlecei, vlita) şi ne-au permis să culegem din curtea vilei, ori de câte ori aveam nevoie, lămâi, mentă, busuioc. Astfel, pe tot timpul şederii am avut limonadă home-made pe care am împărţit-o cu drag atât cu gazdele cât şi cu ceilalţi oaspeţi.
Ca şi anul trecut, ne-am dedicat timpul explorării sudului insulei pe care pot să îl numesc paradisul legumelor şi al fructelor şi locul în care am înţeles că natura este cel mai inteligent peisagist.
Pe stânga şi pe dreapta drumului cresc liber, printre stuf şi chiparoşi, lămâi, o specie care rodeşte tot timpul anului, portocali, bananieri, caişi, peri, piersici, vişini, o specie de pruni care face acele prune mari, sferice şi parfumate şi pe care grecii le numesc vanilies. Tot la capitolul fructe am văzut mure, dude, kiwi, kaki, pe care grecii îl numesc lotos, nespoles, nişte fructe ciudate, dulci, cam ca pepenele galben şi cu seminţe mari de forma unei castane mici.
Într-una din zile am decis să vedem satul Perivoli pe care anul trecut l-am văzut doar din maşină. Deşi de sus pare o aşezare măricică şi frumoasă, de la nivelul solului nu m-a impresionat prea mult, ba din contră, m-a dezamăgit în mare măsură din cauza aspectului neîngrijit al caselor, igrasiei ce le acoperea şi, de ce să nu spun, chiar a mizeriei care se vedea în partea din spate a curţilor.
Am părăsit repede satul, nu înainte de a savura un frappe la unul din numeroasele băruleţe din centru şi ne-am continuat drumul spre Kaliviotis, o localitate despre care nici măcar nu auzisem, dar care, potrivit indicatorului, avea o plajă la numai 1,5 km.
Drumul a fost uşor şi plăcut, plin de banaieri şi cactuşi în floare, iar pe stânga şi pe dreapta o mulţime de studiouri de închiriat.
Kaliviotis este un mic port pescăresc, cu trei plăjuţe cu nisip amestecat cu pietriş, cu o apă de culoarea smaraldului şi cu o privelişte superbă asupra coastei estice a insulei şi a Greciei continentale.
Singura amenajare este Taverna Arista unde am mâncat cel mai bun peşte (gavros şi peşte spadă) care mirosea a mare şi se topea în gură.
Deşi singura tavernă pe o rază de câţiva kilometri, porţiile sunt mari şi preţurile sunt rezonabile, 6-7 euro o porţie de peşte, 8-9 fructele de mare, 4-5 salatele.
Ce vreau să remarc este că în zona de sud cele mai multe taverne sunt deţinute de familii de pescari care valorifică propria pradă, iar legumele provin din grădinile localnicilor.
Pe drumul ce leagă Lefkimmi de Kavos, pe partea dreaptă se ajunge în câteva sate de munte care îşi păstrează autenticitatea: Kritika este un sat cu case frumoase şi, pe un drum forestier se ajunge la un băruleţ „Secret Paradise” care are o privelişte minunată asupra plajei Gardenos. Este singura modalitate de a ajunge cu maşina în acest colţ de rai care altfel este accesibil doar pietonal de pe plajă.
Urmează Paleochori, Neohori, Dragotina şi Spartera, ultimul desfăşurând o panoramă superbă asupra staţiunii Kavos pe care, mărturisesc că am văzut-o doar din maşină, dar mi-a fost suficient să constat că n-aş rezista acolo nici 10 minute. Cu siguranţă, vârsta îşi spune cuvântul.
Fiecare sat are propria presă de ulei unde localnicii aduc măslinele pentru a le transforma în licoarea atât de râvnită de turişti.
În lunile de vârf de sezon, iulie şi august, la taverna din satul Dragotina se organizează seri greceşti cu muzică şi dansuri tradiţionale.
Dacă se poate ataşa acest fond muzical, vă mulțumesc.
https://www.youtube.com/watch?v=Im97oLS4fhA
Trimis de almona in 27.07.15 17:53:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (almona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@almona - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@webmasterX - Mulțumesc mult.
Sunt doi renumiţi interpreţi corfioţi prezenţi la toate marile sărbători religioase ale insulei când în sate se face praznic.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Grecia, pentru mine a doua casă — scris în 22.02.24 de Bogdani97 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Corfu, între munte și mare — scris în 02.09.21 de glc.alexandra din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Punct și de la capăt! Vacanță în insula Corfu! — scris în 12.08.21 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Kerkyra - gradina cu măslini a Mediteranei — scris în 30.06.21 de miha48 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O experienta neplacuta — scris în 16.06.21 de ux120201 din RAMNICU SARAT - nu recomandă
- Jun.2019 Corfu dupa trei ani la rand — scris în 01.10.19 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Paște în Insula Corfu — scris în 06.05.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ