GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De mancat, de baut, de cumparat / Savoare si rafinament in Corfu
ATENTIONARE Acest review nu se adreseaza suferinzilor de colica biliara, doamnelor la regim. In acelasi timp recomandam precautie la cititul in doi acasa, mai ales domnilor cu o problema la capitolul shoping:)
Despre ce as putea sa va povestesc ore in sir fara sa ma opresc decat despre capitolul meu preferat-arta culinara?
Plecand in Corfu m-am inarmat cu tot felul de medicamente pentru colica mea biliara, ferm convinsa fiind ca nu ma voi putea abtine sa nu gust din minunatiile pe care voi, cei ce ati experimentat Grecia inaintea mea ati tinut mortis sa le expuneti pe site in ciuda stomacelelor goale a celor ce au citit de la serviciu.
Asa ca inarmata cu de toate si in primul rand cu multa curiozitate am purces la drum, iar ce impresie am capatat despre specialitatile corfiote aflati acum.
Pentru cei ce au ales sa isi petreaca vacanta in regim self catering vreau sa va dau niste detalii care va vor ajuta sa va gospodariti mai bine. In primul rand ce va face foarte mult diferenta este aprovizionarea, in cazul nostru am ales in prima zi sa facem cumparaturi de la magazinul din zona si diferenta a fost una substantiala. Deci, daca beneficiati de o masina in dotare, ideal ar fi sa mergeti la cel mai apropiat LIDL, sau sa incercati unul dintre supermarketurile mai mari sau magazinele pe care scrie Sconto. De asemenea fructele si legumele le puteti procura de la aprozarele in aer liber de pe marginea drumului, sunt o multime. Ca si preturi la macelarie daca mergi un kg de carne porc cotlet fara os 10 euro, pulpa de porc 8 euro, piept de porc 6-7 euro, la Lidl -5 euro un kg de cotlet si cca 4 un kg de ceafa feliata refrigerata, carnea de pui cca 5-7 euro kg, depinde de care cumperi, apa plata un bax de 6 sticle de 1, 5 l-cca 2 euro, branza feta la cutie de 1 kg 7-8 euro, mezeluri feliate la 200-300 de grame cca 3-4 euro, masline 5-6 euro kg, sucuri 2 euro sticla de 1 litru, dar eu ma raportez la preturi de la LIDL unde totul e mai ieftin decat la celelate magazine. Painea am luat de la un magazin de langa vila noastra si era 1 euro franzela foarte buna. Harbuzul sau lubenita 50 eurocenti kilogramul, Baclava la 1-2 euro bucata dar nimic nu te pregateste ptr adevarata baclava care e superba. Prajituri la kg 10 euro kg, dero -4-6 euro o cutie, desi eu am luat o punga de 450 de grame ceva produs in Grecia la 2, 5 euro detergent automat, ulei de masline 4-7 euro litrul si ulei normal 1-2 euro litrul. Am mai cumparat pasta de humus de la alimentara, foarte buna, la kg, ardei iuti umpluti cu feta si marinati, file de peste, iaurturi diferite, svaiter, cascaval. Ca si concluzie, peste tot in Corfu nu poti muri de foame, sunt foarte bine aprovizionati si desi pretul e mai mare si la magazinele mici de prin sate gasesti cam de toate. Apropo de magazine mici, daca esti intr-un satuc mai retras intereseaza-te unde poti cumpara paine, se pare ca ei nu pun mare accent pe paine si se cumpara cu rezervare, in cazul nostru. La capitolul fructe si legume, aprozarele de pe marginea drumului sunt foarte bine aprovizionate, noi am cumparat mereu de la unul din Dassia. Harbuzul 0. 50 euro kg, cirese uriase si super parfumate 4 euro kg, piersici, nectarine, caise, 5 euro kg, banane, 2-3 euro kg, rosii si castraveti-2 euro kg, ceapa rosie-vestita ceapa care nu e iute si pe care pana si eu am putut sa o mananc 1-2 euro kg, vinete, ardei gras, patrunjel-maidanos la legatura, telina si multe plante aromate-la ghiveci. Pe langa ele gasesti masline la kg –diverse feluri cca 4-5 euro kg, lamai proaspat culese din copac, portocale.
Daca v-am lamurit in oarecare masura cu cumparaturile la supermarket, sa trecem la capitolul taverne. Cea mai frumoasa experinenta pe care o poti avea este sa te opresti in plimbarile zilnice intr-un satuc uitat de lume si sa iei masa la taverna centrala pe care musai si cel mai mic catun o are. Imediat din casa apar mame, soacre, sotii, veri si diferite neamuri care se pun pe bucatarit si pe servit. Totul este home made, preturile sunt mai mult decat rezonabile si mancarea musai e proaspata. Nu te gandi niciodata ca ai sa fii inselat la nota de plata, sau ca ceva este expirat. Lamaile ce musai insotesc fiecare fel de mancare sunt atunci culese din copacul din dotare si uleiul de masline este facut de ei. Am avut ocazia, oprindu-ne intr-un astfel de satuc sa cumparam ulei de masline facut de proprietarul tavernei, la recomandarea parintelui Euharist de pe Pantokrator.
Ce am degustat?
Pe primul loc in topul meu se situeaza Saganaki –branza feta prajita intr-o crusta in ulei de masline, delicioasa, vestita salata greceasca cu rosii, castraveti, ceapa feta si ulei de masline. Am mai mancat cel mai bun miel din viata mea-lamb sto forno- facut in timp la cuptor, daca mergeti in Corfu urcati in Nord estul insulei in Kaminaki, satucul unde am fost noi cazati si pe malul marii este taverna lui Spiros, nu veti regreta. Am incercat toate specialitatile, pe primul loc fiind salata vestita tzatziki, din iaurt si castraveti si usturoi, superba si vestitele frigarui souvlaki care si acum fac obiectul unei glume pentru gasca noastra: tzatziki cu souvlaki!
Rand pe rand am luat cate o taverna la incercat in drumurile noastre, de la platourile cu preparate din peste, scoici, creveti, cotlete de miel la gratar, sofrito (un fel de tocanita de carne cu condimente), celebrul pastisio (paste cu carne de vita si sos-delicioase), stifado (tocanita cu acele mici cepe pe care noi le numim harpagic). La fiecare taverna gasiti meniul zilei, specialitatea zilei, asta fiind in functie de ce au prins pescarii in ziua respectiva. Sa nu uit de micul dejun, cel englezesc cca 8 euro cu ou ochi, fasole, costita, ciuperci. Ca si o curiozitate, de fiecare data cand te asezi la masa ti se aduce un cos cu paine si o farfurie cu cubulete de unt. Daca nu esti prea gurmand, nu te arunca sa comanzi si startere, care sunt foarte satiose si un fel principal de mancare, vei constata ca nu poti manca tot. Ca startere sunt tot felul de piftelute vegetale, saganaki, humus, salate de vinete, icre, aripioare picante sau nu, cartofi noi cu marar si capere, branza la cuptor cu diferite legume, picante sau nu. Cel mai bine pentru cei ce nu mananca picant sa intrebe sau sa solicite de la inceput sa nu se adauge ardeiul iute.
Toate felurile de mancare vin insotite de cartofi prajiti sau orez si salata, care sunt incluse in pretul felului de mancare. O masa pentru doua persoane ajunge undeva la 25-30 de euro cu un starter, doua felul doi si bere sau fresh, noi fiind 4 sarea mereu de 50 de euro.
La capitolul bauturi, ca sucuri recomand freshurile, superbe, cca 3 -5 euro, coktailurile de diferite fructe, delicioase. Sucuri gasesti ca pe la noi, fanta, cola, pepsi, iar ca bauturi alcoolice sa nu uitam de Ouzo, bautura traditionala, Metaxa, un coniac cu vechime si berea lor Mythos. La 3 euro halba, berea la draft este cea mai consumata, daca nu te incanta berea lor ai de unde alege printre marci vestite gen Heineken, Carlsberg, etc.
La capitolul fructe de mare si peste, preturile sunt putin mai piparate, daca te incanta sa incerci un homar proaspat prins pretul e la kg 80- 90 euro kg.
Regret ca desi am cautat asiduu, nu am gasit sa mananc Kokoretsi, o specialitate corfiota dar sper ca nu au intrat zilele in sac.
La capitolul dulciuri pe primul loc sta vestita baclava, iaurtul cu miere si nuci si placinta cu lamaie. Nu prea m-am strofocat la acest capitol, dulciurile nu sunt punctul meu forte din fericire.
DE CUMPARAT
Daca mai puteti sa va miscati dupa o masa asa de copioasa sau daca mai aveti bani prin buzunare, va invit la shopping.
Corfu abunda de magazine de unde poti pleca mai sarac si cu multe suveniruri. LA acest capitol magnetii de frigider cu diverse teme, ceramici sau de plastic cu preturi intre 1. 5 si 4 euro. Covorase de baie cu teme grecesti cu preturi intre 4-10 euro, produse de bucatarie personalizate, toate te imbie la cumparaturi. Peste tot vezi copii fidele ale parfumurilor celebre, cca 3 euro, nu va sfatuiesc sa le cumparati, sunt apa chioara.
La mare cautare sunt produsele mestesugaresti confectionate din lemn de maslin, de la tirbusoane, castronele, linguri pana la diferite suveniruri pentru prietene (veti vedea in poze). Peste tot sunt magazine cu produse din Kumquat, un fruct local ca o portocala mica, de la lichior, fructe confiate, dulceturi. Si aici abilitatea de a face comert s-a dovedit, gasesti sticlute cu lichior de diferite forme, care de care mai atragatoare, sub egida: cu cat e mai mare sticla, e mai ieftina! Plimbandu-te pe multele Kanfunia (stradute aglomerate din centrul orasului) dai de comercianti care te imbie sa degusti lichiorul de kumquat si fructele confiate sau dulceata. Imaginati-va starea de spirit dupa vreo 10 magazine de gen! De asemena nu poti pleca din Corfu fara un sapun facut din ulei de masline, o crema de corp sau un spumant de baie (cca 10 euro buc), fara o sticluta de ulei de masline de forme diferite si cu multe ierburi aromatice in ele. Maslinele sunt la mare cautare, poti cumpara la kg, la punga sau la borcan, zeci de arome si de marci.
Si daca iti mai raman bani dupa ce ai luat suveniruri ptr cei de acasa, capitala insulei si nu numai, te imbie la cumparaturi de suflet.
Pe langa zecile de magazine cu vestitele blanuri la mare concurenta sunt magazinele de incaltaminte. La mare arta te pui sa cumperi mai multe perechi, mai ales cand Adonis sau cum i-o fi chemand pe fiecare grec cu ochi negri si patrunzatori se pune in genunchi in fata ta si cu gratie te incalta, spre invidia sotilor din dotare. Preturile sunt pe gustul tututor de la 10 euro la infinit, iar la capitolul haine nimeni nu te trateaza aici cu replica: „marimea dumneavoastra? Nu avem asa de mari! ”, gasesti orice lucru pana la xxxxl.
Ca si un sfat, nu uitati sa va luati acasa cateva cutii din vestita feta, nu se compara cu nimic din ce gasiti pe la noi, cateva masline si ulei produs acasa, veti rupe gura musafirilor veniti sa va vada dupa vacanta.
In speranta ca nu v-am plictisit si ca v-a placut ce ati citit, va doresc spor la cheltuit bani in Corfu si daca nu am stiut sa va descriu pe larg anumite delicatese locale sunt sigur ca pozele mele o vor face, deci vizionare placuta
Trimis de Sanziana in 09.07.10 12:28:01
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sanziana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Primul vot - desi ma incadrez si eu oarecum la "avertizarea" de cod de nu stiu ce culoare de la inceput, l-am citit cu interes pana la capat. Felicitari !
Se pare ca azi avem multe review-uri foarte bune "made in Grecia".
Adevarul ca Lidl este mana cereasca pretutindeni in Grecia, preturile sunt nemaipomenite.
Ca idee, in Corfu cat era un bidon de ulei de masline, dar din ala bun, nu de la supermarket?
Avand in vedere ca sfaturile/atentionarile sunt date tocmai pentru a fi ignorate, de ce as face eu altfel? Si ca tacamul sa fie complet, nu stiu cum am reusit sa ajung sa citesc review-ul tau fix inaintea pauzei de masa.
Deja vad cu ochii mintii platourile cu peste si fructe de mare, vad cum ies aburi dintr-o musaka si cum sfaraie pe gratar souvlaki, bifteki si cotletele de miel.
Simtiti mirosul? Ca eu deja simt gustul.
Felicitari pentru review, Sanziana si te asteptam si cu impresiile mult promise despre Pantokrator.
PS. Kokoretsi se gaseste foarte greu, mai ales de cand a fost trecut pe lista neagra si interzis cu desavarsire in UE. Asta imi aduce aminte de o vorba mai putin magulitoare din copilarie, care spunea ceva de genul "Ce stie tembelul ce e ciocolata, mananca hartia si arunca bucata".
mi s-a blocat windows si nu mai pot atasa fotografii, web cum procedez?
Pai cand a vazut windosu' pozele astea normal ca s-a blocat.
imi face placere sa-ti dau SB (de la Sibiu). un rw interesant pt. cei gurmanzi si nu numai.
Ai uitat sa ne recomanzi pastilele de oprit pofta sau ne duci la plimbare in ........Corfu?
Un review documentat, pe care il citesti cu multa atentie. Bravo!
ai ajuns la angelokastro sa mananci?
acolo am mancat cel mai bine de pe insula si cu un peisaj... de vis (cei drept si un pic mai piperat la pret), felicitari pentru review.
Mariana, cand plecam? ca stii ca la mine nu e mult si, m-ar bate un gand.
pentru cei mai pudici, va pot spune ca obiectele din imaginea 8 se vindeau ca painea calda. Or fi avut respectivii multi prieteni frustrati pe acasa
Nu am ajuns acolo, @chelie d, am mai lasat unele locuri pentru tura viitoare cand merg cu Piti si Mariana
Va multumesc tuturor pentru voturi, @amfost16, bine ai venit in cooperativa, iti multumesc pentru o particica de Sibiu
@Sanziana gata cu visatul la tari straine,acum ai treburi mai importante
Mai bine spune cum a fost intalnirea cu Ovidiu si Ileana?
as vrea dar nu pot. La mica intelegere cu Ileana i-am trasat aceasta sarcina lui Ovidiu, suntem curioase sa vedem punctul de vedere al unui barbat ,mai ales ca el a fost la mijloc in miezul problemei si de talentul lui de povestitor "atarna "parerile si aprecierile voastre.
un vot binemeritat pentru un superb review care mie personal o sa-mi fie foarte util anul viitor (m-ai convins sa merg in corfu); felicitari.
Cod rosu, nu cititi, puteti face ulcer!
Grea provocare! Eu am mâncat kokoretsi anul trecut în Theologos, satul tradiţional din Thassos, nu ştiam că este specialitate din Corfu, însă nu aş putea spune că mi-a plăcut în mod deosebit. Tu ai un fel de-a povesti de îmi lasă gura apă, bravo!
sofrito si stifado as manca incontinuu........si mi-a mai placut skordalia
review-urile tale colorate si bogat asezonate cu platouri, garnituri, sosuri, bauturi, review-uri impregnate cu un puternic sos cu parfum culinar-turistic, ma trimit mereu la frigider, nu le pot citi pana la sfarsit caci mi se face foame...
@sanziana m,
Mie chiar ''feta saganaky'' e singurul fel de mancare care, chiar nu mi-a placut in Grecia. Se face la cuptor si se adauga si sos de rosii si ti-l serveste exact in castronelul de inox in care a fost la cuptor, dar manerele lui sunt invelite in servetel, sa nu te arzi!
Dar fiecare cu preferintele sale!
Mi-a placut mult acest review!
si cum sa lipseasca muzica? va propun sa ascultati aceste acorduri in timp ce cititi acest "delicios" review !
Norocul meu, dar ce, marele meu noroc este că nu fac parte din categoria pofticioşilor. Frumoasă prezentare atât în proză, cât şi în imagini. Că mâncărurile au fost şi gustoase, nu mă îndoiesc. Dar de băut, s-a consumat doar apă de izvor? O fi ea bună, nu zic ba, dar parcă la aşa mâncare ar mai merge şi ceva să ungă sufletul.
Se bea sigur ca se bea , nu se poate masa fara bautura. Se poate bea un lichior de kum quat sau un limoncello , un cognac metaxa, ouzo sau tzipouro in deschiderea unei mese si apoi la masa in functie de felul principal : vin sau bere ori retsina. Am observat ca grecii beau destul de putin fata de compatriotii nostri!
Aoleu sanziana ce scrisesi pe aici!!! si ce poze ''nelalocul lor'' !!!
abia acum am vazut/citit ''minunatia asta'' de review.
Merita un vot mare si mai inghitim in sec... putin.
Confirm si eu ca uleiul de masline produs de localnici este altfel decat cel de la supermarket, si merita cumparat.
de baut, ce sa zic? Noi am avut cu noi cca 4 l de palinca si 30 de litri de vin si nu prea am consumat de la ei bauturi alcoolice, ba din contra ,am imbatat si o italianca si vreo doi bulgari si am mai venit si cu bautura acasa.De la greci am servit un ouzo o data si bere,in rest sucuri si apa, a si sa nu uit la plimbarea cu vaporasul ni s-a dat vin alb si rosu dar spre dezamagirea mea era vin italian, cica e mai ieftin, ni s-a spus
Superb tot ce ai scris!
Incepe sa-mi para rau ca plec in Corfu peste 3 saptamani la all inclusive... !
@Sanziana: buna, branza Halloumi unde gasesc in Corfu (si in staiunea Gouvia mai ales)?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Grecia, pentru mine a doua casă — scris în 22.02.24 de Bogdani97 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Corfu, între munte și mare — scris în 02.09.21 de glc.alexandra din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Punct și de la capăt! Vacanță în insula Corfu! — scris în 12.08.21 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Kerkyra - gradina cu măslini a Mediteranei — scris în 30.06.21 de miha48 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O experienta neplacuta — scris în 16.06.21 de ux120201 din RAMNICU SARAT - nu recomandă
- Jun.2019 Corfu dupa trei ani la rand — scris în 01.10.19 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Paște în Insula Corfu — scris în 06.05.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ