ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 09.09.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 9 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Insulele Naxos si Santorini - eleganta si frumusete la superlativ (partea 1)

Ilustrație video-muzicală
Haris Alexiou - O Anthropos Mou


TIPĂREȘTE

M-am hotarat sa scriu acest review dupa o vacanta minunata in Grecia, intr-un circuit care a inclus Litochoro, insulele Naxos si Santorini, Atena si Nafplio.

Initial aveam in gand un concediu in insula Santorini, dar dupa o documentare temeinica atat pe AFA, cat si pe alte site-uri de specialitate, am hotarat, eu si prietenul meu, sa impartim timpul petrecut in Ciclade intre aceste doua insule si anume 4 nopti in Naxos si 5 in Santorini. De ce Naxos? Pentru singurul capitol la care Santorini nu straluceste: plajele intinse, cu nisip fin, neorganizate si lipsite de agitatie, pe care sa simti ca esti doar tu si marea.

A fost primul concediu in afara tarii cand am lasat masina acasa si am ales motocicleta, din mai multe motove: in primul rand de placere, apoi preturi mai mici la taxele de autostrada si la ferryboat, mai putina bataie de cap in insule cu parcarea, si in plus, Grecia este o tara foarte prietenoasa cu mijloacele de transport pe 2 roti.

Cazarile ni le-am rezervat inca din luna februarie, asa ca am obtinut preturi destul de bune. Pentru 4 nopti de cazare in Naxos Chora am platit 160 euro la pensiunea „Anna Studios”, iar in Santorini pentru 5 nopti am platit 275 euro la pensiunea „Galini Oia”.

Stiu ca e o intreaga discutie despre unde e bine sa stai in Santorini, in satele de pe caldera sau in statiunile de pe plaja, daca e bine sa-l vizitezi doar intr-o excursie de o zi, sau sa stai doar 2-3 zile ca nu ai ce face acolo mai mult timp etc. Noi am hotarat sa-l vedem mai amanuntit si sa ne cazam in Oia si acum stiu am facut cea mai buna alegere, o sa va explic mai incolo de ce. Biletul de ferry dinspre Pireu spre Naxos l-am cumparat de-acasa si l-am ridicat in seara cand am ajuns in Pireu, din port de la ghiseul companiei.

Am plecat cu gandul sa petrecem o vacanta mai dinamica, sa vedem multe locuri noi, sa facem excursii, dar sa avem totusi si vreo 2 ore pe zi de relaxare la plaja. O sa va prezint doar partea de Ciclade a concediului, unde am fost in fiecare zi, ce am vizitat, unde am mancat, cam care sunt preturile, ce consider eu ca merita vizitat si ce nu si cam la ce costuri se ridica o astfel de vacanta, fara a face excese de vreun fel.

Ziua 1:Dupa o noapte petrecuta in Litochoro si una in Pireu, ajungem pe Naxos in jurul pranzului, cu ferryboat-ul Blue Star Delos. Pensiunea noastra e aproape de orasul vechi dar si de plaja Agios Georgios, aflata in partea sudica a orasului si, desi e la doar 10 minute de mers pe jos de port, noi reusim sa facem vreo 30 de minute pana sa o gasim. Chora e destul de agitata in zona portului si a centrului vechi. Peste tot vezi scutere si atv-uri, multi turisti, multe cafenele, taverne si magazine de tot felul. Stradutele sunt inguste, multe cu sens unic, in panta, casutele majoritatea foarte asemanatoare intre ele, albe si cu geamuri albastre din lemn, imbracate in cascade de flori de bougainvillea, foarte vesele si cochete. In aer pluteste parca un iz de vacanta, de libertate si de buna dispozitie.

Dupa ce ne cazam si ne tragem sufletul cateva zeci de minute iesim in cautarea plajei. Plaja orasului, Agios Georgios se numeste, este bine organizata si destul de aglomerata, dar noi ne oprim undeva inaintea ei, intr-un mic golfulet unde nu sunt mai mult de 10 prosoape intinse. Plaja ok pentru prima baie, nisip fin, apa calduta si coborare lina. Ramanem aici pret de vreo 2 ore, dupa care, biruiti de foame, ne retragem catre o taverna vazuta in drum spre pensine, To Elliniko. Daca aveti drum pe acolo, nu o ocoliti, mancarea e delicioasa si preturile bune. Un beef stifado si peste spada la gratar + doua beri in jur de 25 euro, iar din partea casei primim si aperitiv si lubenita la desert.

Ne oprim si la una din zecile de agentii care vand excursii de o zi si cumparam pentru ziua urmatoare excursia la Delos si Mykonos, cu firma Panteleos Cruises. Mai puteti opta si pentru MS Alexander, si probabil pentru alte companii mai mici. Pretul excursiei este cam acelasi peste tot, 45 euro de persoana. In cazul in care vreti neaparat o excursie anume, este bine sa mergeti din timp sa va interesati pentru ca nu toate excursiile sunt disponibile zilnic.

Seara ne-o petrecem hoinarind prin orasul vechi, urcand pana la cetatea venetiana pe stradute in trepte, inguste cat de o persoana, flancate de ziduri. Densitatea de case e impresionanta: unele din ele transformate in mici magazine de suveniruri, bijuterii, cafenele boeme si restaurante de lux, iar altele pastrandu-si inca functiunea de locuiunte. Ce sa mai spun, capitala insulei este superba, numai si pentru asta ma bucur ca am ales Naxos.

Ziua 2: Aceasta zi este dedicata complet excursiei pe Delos si Mykonos. Plecarea se face la ora 09:15 din portul orasului, din zona pentru ambarcatiuni mici. Dupa aproximatix o ora ajungem pe insula Delos, insula sacra a grecilor antici, locul de nastere a zeilor Apollo si Artemis, unde stam 3 ore. Insula e oarecum amplasata in centrul Cicladelor, care stau asezate ca intr-un cerc in jurul ei, de aici si numele de Ciclade. Se spune ca aici nimeni nu are voie sa se nasca sau sa moara. Intrarea in situl arheologic costa 5 euro si include si muzeul, unde putem admira exponatele originale descoperite pe insula. Unul din cele mai celebre obiective ale insulei este Terasa Leilor, leii de afara fiind replici ale celor conservati cu grija in interiorul muzeului. Dupa 3 ore de bantuire in lungul si-n latul insulei, pe o caldura cumplita si fara pic de umbra ne intoarcem la vas si ne continuam drumul spre Mykonos.

Si aici avem la dispozitie tot 3 ore (timpul mi se pare un pic cam scurt aici si un pic cam lung pe Delos, dar probabil iubitorii de ruine si de muzee de arheologie nu rezoneaza cu mine ). Noroc ca in port gasim harta orasului, cu punctele lui „fierbinti” si ne alcatuim rapid un itinerar. Prima care ne apare in cale este celebra biserica Panagia Paraportiani, una din emblemele insulei. Unicitatea ei e data de modul in care a fost construita, din 5 capele alipite, 4 in partea de jos si una peste ele. In imediata apropieire gasim faimosul cartier Alefkanda, cunoscut si ca Mica Venetie, alt simbol al Mykonosului. Sirul de case in stil venetian aflat in bataia directa a valurilor apare pe majoritatea cartilor postale din Mykonos, alaturi de la fel de celebrele mori de vant aliniate pe colina din apropiere si de o alta figura indragita a insulei, pelicanul Petros, pe care, cu parere de rau, nu l-am zarit in scurta noastra vizita pe Mykonos.

Fiind deja ora pranzului si pentru ca tavernele din Mica Venetie sunt atat de pitoresti, ne asezam la una din ele pentru masa de pranz. Aici am parte cu certitudine de cele mai bune spaghete cu scoici si creveti din toata vacanta. Preturile insa pe masura, iar pentru spaghetele mentionate + un gratar de porc+ 2 beri platim 45 euro, mai mult decat oriunde in tot concediul nostru, chiar mai mult decat in Oia. Lasam Mica Venetie si ne pierdem putin pe stradutele intortocheate in drum spre morile de vant. Dupa cateva minute suntem pe deal, in fata sirului de mori, de unde ni se ofera o panorama superba asupra orasului. Dupa ce facem o groaza de poze, ne mai raman la dispozitie vreo 30 de minute, timp suficient sa coboram pe o poteca si sa facem o scurta baie chiar la baza morilor de vant, apoi ne intoarcem pe vas, iar in jurul orei 19:00 suntem din nou in portul nostru din Naxos. Daca timpul va permite, mai puteti opta pentru o multime de excursii de o zi cu plecare din Naxos: Santorini, Koufonissi, Amorgos, Iraklia.

Ziua 3: In ziua a 3-a plecam in explorarea plajelor din vestul insulei. Dupa ce ne indepartam putin de Chora intram pe un drum de pamant slab circulat. In dreapta drumului, plaje cat vezi cu ochii, si organizate, si linistite, unele mai imbietoare ca altele si ici colo cate-o taverna frumos impodobita cu flori si palmieri. Ramanem undeva in zona Plaka pentru vreo 2 ore, apoi pentru ca e deja ora pranzului, intram la o taverna din apropiere, Stelios cred ca se numeste si dupa ce mancam, ne continuam drumul inspre sudul insulei.

A doua oprire cred ca este la plaja Orkos, judecand dupa faptul ca la cateva sute de metri in dreapta se practica windsurfing si alte sporturi nautice, dar nu pot spune cu certitudine. Plaja parca si mai frumoasa, si mai linistita, nu mai plecam de aici decat dupa-amiaza, pe un drum ocolitor, prin interiorul insulei, drum de pe care se poate admira la un moment dat cel mai inalt varf al insulei, Varful Zas (1001 m).

Daca timpul va permite si aveti o conditie fizica cat de cat buna, puteti urca in plimbare pana sus. Sunt sigura ca panorama asupra insulei este superba. Seara o petrem la taverna Nikos, o alta taverna despre care auzisem numai de bine. Si pe buna dreptate, pot sa garantez pentru „lamb kleftiko, este absolut delicios.

in curand si zilele urmatoare...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Camelia19 in 14.09.14 14:35:40
Validat / Publicat: 14.09.14 20:35:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3809 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Camelia19); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Insula Mykonos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster22
[14.09.14 18:59:45]
»

@Camelia19: Review-ul tau este unul foarte frumos si va fi si foarte citit, insa te rog pe viitor sa incerci sa incadrezi corect randurile tale in rubricile deja existente cum ar fi: Descopera Naxos, Vacanta in Santorini, Descopera Athena sau Descopera Nafplio, noi ne vom ocupa sa punem link-uri de urmare intre review-uri pentru a putea fi citite la rand.

E foarte greu sa incadrezi un review in care se vorbeste despre o vacanta facuta in doua sau mai multe insule sau locuri diferite, e normal ca in ciclade sa incerci sa stai in cat mai multe insule, fiecare fiind diferita de celelalte, in acest caz specific vom incerca sa rezolvam cat mai repede posibil.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Camelia19AUTOR REVIEW
[14.09.14 20:19:11]
»

@webmaster22: multumesc, nu am fost sigura unde sa l incadrez pentru ca nu se refera la un singur loc. o sa l structurez in asa fel incat partea despre santorini sa o scriu separat

webmaster22
[14.09.14 20:32:38]
»

Intrucat in prima parte este vorba mai mult despre insula cicladica Naxos, am decis mutarea pentru moment la rubrica deja existenta: Descopera Naxos.

webmaster13
[14.09.14 22:41:42]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Admin
[14.09.14 22:46:57]
»

Mutat în rubrica "Vacanța în Ciclade, #TURUL CICLADELOR" (nou-creată pe sait)

-

Fain articol, faină vacanță -- și nu/i o remarcă "doar în trecere", să ştii

webmaster
[17.09.14 13:50:14]
»

Împreună cu continuarea sa (contiinuările? sale), Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Camelia19AUTOR REVIEW
[19.09.14 20:39:59]
»

@webmaster: multumesc frumos pentru aprecieri si pentru ilustratia muzicala

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Camelia19
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Ciclade:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066551923751831 sec
    ecranul dvs: 1 x 1