ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 8 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 15 MIN

    Catania în inima Siciliei

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    La o prima si superficiala lectura despre orasul pentru care optasem sa-l “adopt” in decursul celor 7 zile de sedere in primavara anului 2015 in Sicilia interesul meu turistic nu mi-a parut a fi deosebit. Un oras mic, situat pe malul Marii Ionice, al doilea ca marime al Siciliei, insula pe care de fapt doream sa o vizitez. Numele oraselor ca Taormina, Siracuza aveau o rezonanta magica pentru mine, reprezentand chintesenta istoriei Siciliei. Incepand insa sa ma documentez asupra modalitatilor de transport, a sigurantei orasului, caci deh vorbim de Siclia si aveam sa calatoresc “solo” prietenul meu internetul a inceput sa ma “bombardeze” cu date atat de complexe si complete incat m-am gandit ca imi va lua mult timp pentru a cunoaste acest oras cu istorie fabuloasa, pierduta in negura vremurilor.

    Variantele pentru descoperirea istoriei, geografiei si frumusetii baroce a Cataniei sunt pentru toate gusturile, pentru timpi alocati mai lungi sau mai scurti, pentru calatori mai comozi sau mai perseverenti. Catania se poate “selecta” conform aplecarii fiecaruia, se poate vizita la intamplare, haotic, fara un scop anume cutreierand zona veche istorica dar si dupa anumite “criterii” gen situri istorice, arheologice, palate, castele, peisaje frumoase si locuri inedite, stiluri arhitecturale si de ce nu puncte importante de relache si amuzament.

    DIN PORT SPRE DEAL o varianta pe care o puteti strabate la pas pe parcursul unei dimineti pana spre dupa amiaza tarziu, caci sincer chiar va fi o desfatare a fost o varianta pentru prima zi de cunoastere a zonei.

    Din Piazza Duomo in fata fantanii Amenano indreptandu-ma spre PESCHERIA- piata de peste sunt numai cativa pasi. Coborand spre Plazza Alonso di Benedetto unde simturile incep a fi asaltate de multimea de culori, sunete si mirosuri care vin de la bogatia pietei de peste, fructe, branzeturi, carne legume, condimente nenumarate alte produse alimentare, strigatele vanzatorilor concurand parca din plin cu parfumul inconfundabil al patrunjelului si busuiocului asezat pe langa gramezile de peste proaspat. Aproape totul da senzatia de piata arabeasca prin arome si vitalitatea prezentarii marfurilor.

    In apropiere este FANTANA CELOR 7 CANALE. Am trecut prin PORTA UZEDA si am ajuns in fata VILLEI PACINI. Parculetul asezat pe mlastini a fost numit initial parcul portului, dar acum se numeste Parcul Pacini. In parculet se afla si o statuie a compozitorului. De altfel acesta a fost singurul parculet al orasului pana in 1885 cand s-a deschis parcului Villei Bellini. S-a numit “ville varaggh” parcul “cascatilor” un rai al pacii si linistei pentru pensionari si varstnici carora le placea sa vina aici si inca o fac si in zilele noastre pentru a schimba opinii politice sau a juca jocuri de carti specifice siciliene precum scopa si briscola. Am poposit aici si am fost imediat “adoptata” de doi “tineri pensionari” gata sa ma impresioneze cu informatii totale despre orasul in care ma aflam, cu sfaturi utile sau mai putin utile, oricum cu o placere intensa de a se face utili si placuti, cu prietenie si umor. Dar cum calatorului ii sta bine cu drumul si mie cu “colindatul” am plecat spre PORT. In 1866 s-a construit Archi della Marina viaductul care desparte linia de cale ferata de faleza marii, asa incat este imposibila o plibare a locuitorilor direct pe malul marii. Intrarea in portul comercial si turistic se face trecand pe sub arcadele marine. Modernizarea portului s-a facut in prima jumatate a sec. XIX asigurand o puternica dezvoltare a acestuia. Portul vechi a fost construit din lava vulcanica. Mergand paralel cu marea pe langa port se ajunge in PIAZZA DEI MARTIRI unde in centru se afla statuia Sf. Agata, patroana spirituala a orasului. Placa montata in 1734 in varful coloanei a fost luata de la Teatrul Roman.

    Strabatand Via VI Aprile spre PIAZZA GIOVANNI XXII puteti admira fantana monumentala creata de sculptorul Giulio Moschetti care reprezinta rapirea Proserpinei fiica lui Zeus si a Demetrei pe care Pluto, zeul infernului a furat-o intr-un car imens tras de sirene si cai. Aici se afla si Stazione Centrale gara orasului construita in1866 pentru a face legatura cu Messina, acum fiind un adevarat punct de reper al orasului si pentru transportul urban.

    Intrand pe Viale Africa se ajunge in zona veche industriala a orasului unde sunt rafinariile de sulf dezafectate ale Siciliei. Acestea au fost aproape de port si calea ferata asigurand usor transportul si comercializarea produsului finit. Vechiul complex industrial a fost transformat pentru a gazdui acum LA CIMINIERE, centrul modern de expozitii si punct principal cultural al orasului.

    Continuand tot pe Viale Africa se ajunge in PLAZZA EUROPA care ofera o frumoasa vedere panoramica asupra tarmurilor de lava zimtate. In piateta se afla de asemenea un turn vechi cu ceas, construit in sec. XVI din lava vulcanica care servea odata ca post de observatie pentru navele sarazinilor care veneau spre cetate.

    Urmand Viale Ruggero di Lauria ale carei deschideri catre coasta sunt foarte frumoase se ajunge intr-un minuscul satuc pescaresc cu cateva cladiri vechi neatinse de vremuri si vreme care a fost inglobat in oras cu 15 ani in urma. Acest port micut SAN GIOVANNI LI CUTI cu barcutele sale viu colorate si casutele sale parca de poveste este un loc special care te indeamna la reverie.

    La mica distanta se ajunge in PIAZZA DEL TRICOLORE cu memorialul razboiului. Nu departe de aici este PIAZZA NETTUNO care da in catunul de pescuit OGNINA. Locul si-a luat numele de la raul Lognina care exista inainte de a fi acoperit de lava vulcanului Etna in timpul unei puternice eruptii a acestuia in 1381. In centrul micutei piatete se afla biserica SANTA MARIA DI OGNINA constructie din sec. XIV, reconstruita dupa cutremurul devastator din 1693 si arsa apoi in 1885. Constructia actuala dateaza din 1889 la fel ca si statuia Madonei atat de venerate care a fost lucrata la Paris si adusa aici la sfintirea actualei biserici in 1989. In fiecare an in data de 5 septembrie se serbeaza aici cu mare fast ziua patroanei spiritual a localitatii cunoscuta ca “a Bammina”, mica fetita Maria. Sarbatoarea ‘A festa d’a Bammina” adica sarbatoarea sf. Maria copila este organizata pe parcursul mai multor zile. In sambata si duminica dinainte are loc La Sagra del pesce azzuro”. Pescarii aranjeaza o masa mare si ofera tuturor peste fript... Madona este considerata un membru al echipajului si multi pescari pun de o parte, la uscat, in tot timpul anului o parte din pestele pescuit pe care il ofera apoi in timpul sarbatorii. Procesiunea barcilor pavoazate si illuminate feeric se spune ca este superba. Se arunca in apa buchete de flori pentru cei pierduti pe mare. La sfarsitul procesiunii religioase si a sarbatorii in sine se organizeaza o feerie a focurilor de artificii. Se mai poate vedea de asemenea si turnul sarazin. Mai sunt inca aici case de vacanta care apartin italienilor folosite pe parcursul lunilor de vara. Sunt multi turisti care inchiriaza aici pentru sejururi in timpul verii. Catunul are un aer patriarhal.

    Pe soseaua de centura intrand pe Viale Ulisse, Viale Marco Polo si apoi Viale Odorico da Pordenone se ajunge la PARCO GIOIENI de unde se pot admira acoperisurile orasului si cobora apoi pe Via Etnea aglomerata si zgomotoasa in inima orasului eventual pana in Piazza Duomo de unde am plecat initial. Parcurgerea acestui traseu este obositoare insa are un farmec aparte si chiar merita. Sentimentul transmis mie a fost al unei lumi patriarhale uitate parca in timp, vii in esenta si plina de miresme imbietoare.

    Daca va doriti sa vedeti CATANIA BAROCA veti fi incantati de multitudinea obiectivelor de exceptie ale orasului. A doua parte a sec. XVII a fost marcata de eruptia vulcanului Etna din 1669 si cutremurul din 1693 care au distrus aproape integral Catania. Numai apsele catedralei si Castelul normand Ursino si cateva cladiri au ramas in picioare. Giuseppe Lanza, duce de Camastra a refacut planurile orasului pentru a fi reconstruit cu drumuri drepte si largi ,intrerupt la intervale regulate cu piatete unde oamenii orasului puteau sa se refugieze in caz de cutremur.

    Via Uzeda actual Via Etnea si Via Lanza actual Via de Sangiuliano au fost construite in acea perioada. Mari arhitecti ai timpului precum Vaccarini numit in 1730 arhitectul orasului sau Antonio Battaglia au contribuit la reconstructia orasului.

    Din Via Dusmet mergand pe sub PORTA UZEDA ,construita in 1695 in onoarea viceregelui spaniol Paceco de Uzeda care a contribuit la reconstructia orasului pana in PIAZZA DUOMO totul reprezinta un triumf al barocului sicilian. In dreapta se afla PALAZZO DEI CHIERCI construit la sf. sec. XVIII. Vis-à-vis se afla PALAZZO DEGLI ELEFANTI acum primaria orasului construit de Vaccarini in 1741 cu coloane rustice si ferestre cu balcoane in timp ce in interior se afla incaperi vechi, aristocratice, frumoase si in prim plan statuia Sf, Agata.

    DUOMO inconjurat de balustrade de marmura decorate cu statui care au fost refacute in sec. XIX.este remarcabil. Catedrala a fost reconstruita dupa eruptia dezastruoasa a vulcanului Etna din 1669 pe ramasitele arheologice Terme Achilliane , trei abside si transeptul dateaza din vremea normanzilor. Fatada impresionanta a fost ridicata intre 1733-1761 sub atenta indrumare a marelui architect Vaccarini. Cupola a fost construita de Antonio Battaglia iar clopotnita de arh. Carmelo Sciuto Patti in 1868. Interiorul Catedralei este impartit de coloane si abside normande in 3 nave. Relicvele Sf. Agata patroana spirituala a orasului si o parte dintre odoare sunt atent depozitate in siguranta in capela protejata cu un gard de fier forjat. In catedrala se mai odihnesc de asemenea ramasitele pamantesti a unor celebritati locale precum compozitorul Vincenzo Bellini, cardinalul Giuseppe Dusmet diferiti membrii ai case regale aragoneze care au locuit in oras atunci cand in sec. XIV acesta a devenit centrul regatului lor.

    FONTANA DELL’ELEFANTE punctul 0 al orasului care a fost instalata in 1736 este un ciudat amestec de paganism si crestinism, trecut si prezent. Este lucrata de Vaccarini si inspirata de o lucrare similara din Roma a lui Bernini, elefantul Minervei. Fantana din Catania este lucrata din “liotru” elefantul din piatra vulcanica datand din perioada romana extrasa dintr-un obelisc egiptean de la Aswan. Pe 8 zone este acoperit de hieroglife care vorbesc despre cultul zeitei Isis. Conform legendei localnicii au asemanat elefantul cu magul Eliodorus care a trait in sec. VIII IH numele sau devenind Liotru in siciliana. Magicianul transforma oamenii in fiare, bestii si folosea elefantul pentru a calatori intre Catania si Constantionpole. Elefantul avea si el puteri magice si se spune ca a avut un rol essential in calmarea furiei vulcanului Etna. La baza statuii sunt reprezentari alegorice ale raurilor locale Simeto si Amenano. Obeliscul a fost montat cu o sfera si emblem Sf,. Agata protectoarea spirituala a orasului.

    FONTANA AMENANO din imediata apropiere a pietei de peste este si ea remarcabila Raul Amenano care odata strabatea orasului (caci a fost acoperit de lava vulcanului) si pe malurile caruia grecii au intemeiat orasul Katane este reprezentat de un tanar care dintr-un corn al abundentei varsa apa in bazinul fantanii. Fantana a fost construita la 1867 si este mai bine cunoscuta de catanezi ca “l”aqua ‘o linzolu” deoarece jeturile de apa care curg se opresc negresit in bazin.

    FONTANA DEI SETTE CANALI – 1642 din Piazza Alonzo di Benedetto a fost construita pe o parte a cladirii Seminario dei Chierici si este numai o fantana de la care populatia actuala ia apa de la Amenano celelalte doua despre care am vorbit fiind numai decorative.

    PORTA DI CARLO V care da in Piazza Pardo este si ea ridicata in purul stil baroc Sicilian.

    VIA GARIBALDI cuprinde cladiri aristocrate si biserici din sec. XVIII facand legatura cu PIAZZA MAZZINI pe aceasi parte cu piata saptamanala a orasului. Scuarul este cu porticuri sustinute de 32 de coloane parti aduse din basilica romana.

    Via Garibaldi se termina in PiazzA PALESTRO dominata de o zona populara PORTA GARIBLADI sau Ferdinandea. Numele este derutant caci poarta nu a fost niciodata parte din zidurile orasului dar a fost conceputa de Stafano Ittar in 1768 ca dar de nunta a cetatenilor din Catania pentru Carolina de Austria si regele Ferdinand IV. Localnicii o numesc PORTA ‘FORTINO’ confundand-o cu un arc al fortificatiei militare din 1674 la capatul Via Lacchero o strada laterala Via Garibaldi. Poarta este incoronata cu sculptura unei pasari cu aripile deschise. Nu este un vultur imperial ci o pasarea phoenix symbol al orasului care s-a ridicat de atatea ori din propria cenusa atat la propriu cat si la figurat. A fost lucrata din 2 materiale folosite in general de arhitectura cataneza piatra neagra din lava vulcanului si o piatra de origine calcaroasa, alba de Siracusa.

    Daca te intorci pe Via Vittorio Emanuele de la Piazza del RISORGIMENTO spre PIAZZA DEI MARTIRI vezi multe constructii seculare cu fatade baroci spectaculoase.

    Ajungi in Piazza Dante locul monumentalei Manastiri Benedictine care este azi sediul Facultatii de arte si filozofie. Trecand prin autenticul portal baroc se pot admira decoratiunile lui Antonio Amata care a creat de altfel si celebrele frize ale Palatului Biscari. Planul original includea 4 corpuri manastiresti cu o biserica centrala. Au fost construite numai doua iar biserica nu a fost niciodata terminata. Biserica San Nicolo l’Arena este cu siguranta una dintre cele mai mari din Sicilia. Constructia ei a inceput in 1558 dar eruptia vulcanului din 1669 si a cutremurului din 1693 au transformat-o in ruina. Reconstructia a inceput cu arh. Bataglia dar din lipsa de fonduri a ramas in 1736 cu aceasi fatada cu coloane care trebuiau sa sustina statuile frontonului si a aticului inca incomplete. Interiorul este impartit in nave si odata a gazduit o orga extraordinara cu 2916 tuburi la care mesterul renumit Donato del Piano din Cassini a lucrat mai mult de 13 ani.In timp a fost vandalizata de mai multe ori asa incat piesa originala nu mai este in biserica. Manastirea are si un cadran solar de la 1841 recent restaurant.

    Inapoi in Via Vittorie Emanuele se poate admira fatada PALAZZIO GRAVINA-CRUYLLAS unde se afla acum Muzeul Vincenzo Bellini si Muzeul de arta Emilio Greco amandoua avand acceasi intrare in palat prin Piazza San Francesco d’Assisi. In centrul scuarului se ridica monumentul Cardinalului Giuseppe Dusmet. In dreapta este biserica San Francesco d’Assisi .

    Trecand pe sub Arco di San Benedetto (se spune ca a fost construit pe furis si ilegal intr-o noapte in 1704 pentru a lega manastirea) se ajunge pe VIA CROCIFERI. Aceasta strada este un imens triumph de arhitectura baroca cu biserici spectaculoase, multe dintre ele ridicate de ordine religioase dupa cutremurul din 1693.Zona este coplesitor de impresionanta prin latura arhitecturala. M-am simtit mica si insignifianta printre atatea cladiri si biserici monumentale. Ce am mai vazut in imediata apropiere au fost BISERICA SAN BENEDETTO 1704-1713 legata de PALAZZO ASMUNDO FRANCIA NAVA constructie a lui Vaccarini, BISERICA SAN FRANCESCO BORGIA fost colegiu jesuit acum Institutul de arte sunt remarcabile.

    Vis-à-vis Biserica San Giuliano 1739-1751 baroc religios a lui Vaccarini si Manasterreo dei PADRI CRUCIFERI 1771-1780 arhitect fiind Battaglia merita de asemenea pe deplin vizitate. Pe aceeasi strada se afla Villa Cerami acum sediul Facultatii de drept.

    PIAZZA STESICORO cu Basilica dei Minoriti constructie Battaglia trebuie neaparat admirata de altfel este un punct de intalnire al catanezilor la ceas de seara si mai ales in zile de sarbatoare. Basilica Collegiata 1768 piesa de rezistenta a lui Stefano Ittar care a fost capela regala a casei regale aragoneze mi-a placut in mod deosebit. Nu este atat de monumentala precum mare parte a celorlalte biserici dar este eleganta si luminoasa.

    Pe Via Etnea impozanta Badia di San Agata de la 1742 al aceluiasi Vaccarini fiind architect o alta constructie notabila in pur stil baroc.

    PALAZZO DEI PLATAMONE cu balcoane superbe siPALAZZO BISCARI constructie din sec. XVIII care a fost ridicat pe resturile zidurilor orasului si in acelasi timp cu vedere spre mare. Fatada superba cu ornamente somptuoase a fost lucrata de arh. Local Antonio Amato .Pe langa camerele generoase palatul are o sala de ceremonii si un hol minunat in stil rococo.

    PIAZZA CUTELLI si CONVENTO CUTELLI sec. XIX construita de progeniturile familiilor nobile ale orasului fac un tot unitar foarte frumos.

    PIAZZA DEI MARTIRI care are in centrul sau coloane din anticul teatru roman. Coloanele sustin o statuie a sf. Agata zdrobind un dragon simbolul ciumei din 1743.

    Catania va poate oferi de asemenea si O PLIMBARE IN TIMP PRIN SECOLE DE ARHEOLOGIE daca sunteti interesati puteti descoperi vestigii deosebite ale unei vieti sociale, politice si culturale infloritoare.

    Orasul Catania a suferit schimbari profunde de-a lungul secolelor nu in ultimul rand pentru ca a fost distrus de 9 ori de dezastre naturale de fiecare data renascand insa din propria cenusa, la propriu si la figurat ci mai ales pentru ca a fost amprentat de trecerea atator popoare si dinastii care au vietuit pe acolo incepand din sec. VIII -IH , grecii, romanii, barbarii, gotii, bizantinii, spaniolii, reprezentantii imperiului habsburgic, bourbonii.

    Pamantul acesta generos strabatut de apele raului Amenao a fost ravnit si datorita pozitiei sale strategice situarii pe malul marii Ionice

    Plimbarea prin istoria cetatii am inceput-o din Piazza DANTE unde calugarii benedictini au construit manastirea San Nicolo. Aici primii colonisti greci conform istoricului Tucidide au stabilit mare parte a orasului antic cuprinzand viata politica si religioasa a cetatii. Aceste urme vechi au fost aduse la lumina in urma excavarilor din jurul manastirii San Nicolo efectuate dupa 1982. Aventurile grecilor pe aceste taramuri au fost povestite de Homer in celebrele sale opere literare.

    Romanii au cucerit si ei orasul in 263 DH si acesta a devenit colonie a lor. Imparatul Augustus a vrut sa infrumuseteze orasul si a construit aici o serie de cladiri remarcabile.

    In Plazza Dante se afla ramasitele unor bai romane autentice. In apropiere pe Via Terme della Rotonda se gasesc de asemenea alte ruine ale bailor romane din aceeasi perioada.

    Numeroasele bai romane existente in Catania sunt dovada civilizatiei romane si a generozitatii raului Amenano. Dar baile nu aveau numai un rol terapeutic si curativ erau locuri excelente cu rol social care facilitau intalnirile intre oameni, discutiile, si de ce nu ocaziile de a face politica.

    Intrand pe Via Vittorio Emanuelle se afla TEATRUL ROMAN SI Odeonul. Acesta a fost construit in sec.I-II DHristos pe o laterala a teatrului grec deja existent. Poate gazdui 7000 de oameni, spectatori ai reprezentatiilor de teatru . Vecinul Odeon are 1300 de locuri si a fost folosit pentru spectacolele corale si repetitii.

    Intorcandu-ma spre Plazza Duomo si mergand pe Via Etnea spre Plazza Stesicoro numita asa dupa un poet grec din sec. VI IH se poate vedea Amfiteatrul Roman descoperit in urma unor excavari arheologice din 1904-1906 Este construit in sec. II Dh. din lava, marmra si caramida. Poate adaposti cca 15000 oameni. Numai o parte se poate vedea restul se mai afla ingropat sub plaza Stesicoro, Via Manzoni si Via Penninello. Mare parte a structurii a fost refolosita la reconstructia unor cladiri publice.

    Crestinii au inceput sa se raspandeasca cam prin sec. IV cand povestile despre Santa Agata patroana spirituala a orasului si Sant’Euplio au inceput sa prinda viata. Cateva locuri au fost dedicate acesstor 2 sfinti. Basilica Sant’Agata al Carcere pe locul unde sfanta Agata a fost torturata si omorata sau Sf. Agata la Vetere, construita pe locul unor ziduri ale unei biserici crestine timpurii. Se mai poate vizita mormantul sf. Euplio aflat sub mica biserica cu acelasi nume distrusa in timpul bombardamentelor din 1943. Exista un perete remarcabil cu sculpturi in relief reprezentand figurile apostolilor.

    Sapaturi efectuate in 1924 sub cladirea biroulu Postei au scos la suprafata o necropola romana cu numeroase morminte.

    Intorcandu-ma pe Via Etnea inapoi in Plazza Duomo am admirat pe lateralele catedralei Sant’Agata resturi ale altor bai romane.

    Din 1071 normanzii au cucerit Catania iar zidurile catedralei sunt expresia “Ecclesia munite” fortareata-biserica. A fost plasata strategic pentru a controla portul dar si zidurile cetatii iar turnul sau inalt a fost post de observatie militara. A fost reconstruita dupa cutremurul devastator din 1669 si fatada sa restaurata de celebrul arhitec Giovani Batista Vaccarini.

    In evul mediu piateta catedralei a devenit centrul orasului, locul puterii religioase si militare, asa numita “platea magna”. Au fost ridicate aici palate administrative, cladiri comerciale iar o parte a zidurilor orasului au fost consolidate pana la malul marii pe zona actuala a Viei Dusmet.

    De aici am ajuns imediat in Plazza Curro pe ruinele bailor Indirizzo. Baile au fost partial incluse in zidurile Manastirii Santa Maria dell Indirizzio (astazi intrarea in scoala Vespucci).

    Urmeaza pe Via Zappala Gemeli, Via Transito si Via Castelor Ursino , Plazza Frederico si Svevia, locul unei fortarete normande – Castel Ursino. In 1239 imparatul Frederic II a ordonat constructia castelului. Se spune ca numele vine din latina CASTRUM sinus SAU CASTELUL DIN GOLF. Terminat in 1250 este un exemplu exceptional de castel medieval de forma rectangulara cu patru turnuri rotunde situate in golful catanez. Lava vulcanului care a erupt in 1669 a afectat structura castelului mutandu-l chiar din loc. Pozitia initiala a acestuia se poate vedea intr-o pictura din 1679 a lui Giacinto Platania care se afla in sacristia catedralei orasului.

    Castelul a servit apararii orasului dar totodata a reamintit populatiei ca imparatul nu tolereaza rebeliunea iar trupele acestuia vor distruge orasul daca oamenii se vor revolta precum in 1232. Un semn al amenintarii se afla chiar pe fatada principala a intrarii este un vultur cu un miel in gheare cu adresa clara la rebelii locali rasculati impotriva imparatului. A fost castel regal, inchisoare garnizoana. Aragonezii au redat maretia orasului stabilindu-si aici curtea regala si stabilindu-si capitala siciliana.

    Portul a fost redesenat in 1434 regele Alfonso V infiintand aici cea mai veche universitate siciliana. Noile ziduri ale orasului au fost ridicate de regele spaniol al Siciliei Vega care a urmat mai mult sau mai putin zidurile vechi (pe linia actuala a Viei Plebiscito) Una dintre cele 7 porti este inca vizibila. Porta dei Canali sau Porta di Carlo V asa cum este cunoscuta acum se afla in zona pietei de peste.

    Cam atat pot spune ca am avut timp si disponibilitate pentru a vizita in Catania. Desi initial m-am gandit ca nu voi avea foarte multe obiective de parcurs, orasul mi-a oferit posibilitatea unei experiente complexe si frumoase, rasplatindu-ma din plin pentru efortul de a-l strabate . Am vazut edificii deosebite, castele si palate despre care imi amintesc cu mare placere, biserici coplesitor de frumoase, unele opulente, altele mai modeste, dar toate impunandu-ti respect pentru secolele de istorie si cultura pe care le-au strabatut.

    Acum se cuvine sa imi cer iertare pentru un articol probabil cel mai lung din "cariera" mea pe AmFost Acolo, insa m-am gandit ca nu este cazul sa-l fractionez si daca este cineva interesat va gasi cu siguranta alternativa de vizitare care sa-l avantajeze.

    Va doresc tuturor calatorii frumoase

    surse: www.turismo.provincia.ct.it

    Ps. Il rog pe web daca poate introduce de pe you tube musica siciliana canti e tarantella siciliana in interpretarea gruppoaulos, multumesc.


    [fb]
    ---
    Trimis de amero in 10.10.15 18:24:47
    Validat / Publicat: 10.10.15 20:48:05
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 8092 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P06 In parcul - Villa Bellini, ceasul floral si fantana sunt obiective foarte vizitate si fotografiate
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 78700 PMA (din 63 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [10.10.15 18:42:04]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    ameroAUTOR REVIEW
    [10.10.15 19:38:49]
    »

    @webmasterX - multumesc

    Larissa
    [11.10.15 11:34:43]
    »

    Doamna mea dragă, un articol excepțional, care abundă în informații utile și interesante! Iar muzica te introduce în atmosferă!

    Mie mi-ați trezit deja interesul pentru destinație.

    Vă reamintesc rugămintea ca la următoarea călătorie să mă luați și pe mine în calcul!

    ameroAUTOR REVIEW
    [11.10.15 16:12:31]
    »

    @larissa2015 - Iti multumesc draga Larissa pentru ecou, nici nu iti inchipui ce mult inseamna. Sigur vom face o echipa buna impreuna. Spor iti doresc in noua ta activitate.

    mireille
    [11.10.15 17:31:45]
    »

    @amero

    Excelentă toată seria cu Sicilia, pe care eu o găsesc extrem de utilă, pentru că eu nu am ajuns încă, în acel triunghi de pământ, o găsesc încă misterioasă și stranie, și momentan e invadată de inundații ... m-am plimbat cu tine, cu trenul și busul, din cetate în cetate, din biserică în biserică, am gustat atmosfera italiană de pe străzi, m-am plimbat prin port și am mirosit marea, sper că pe viitor, mă iei și pe mine, nu numai pe Larisa, cu vaporul, atunci când vei porni din nou, motoarele... bine că nu m-am dus cu seniorii.

    ameroAUTOR REVIEW
    [11.10.15 20:15:54]
    »

    @mireille - multumesc ptr. ecou si apreciere. Zona e super frumoasa si interesanta gasesti la tot pasul relicve arheologice din negura vremurilor, la capitolul biserici chiar imposibil de vizitat toate mai ales ca stilul baroc te copleseste la majoritatea palazzo cum spun sicilienii cladirilor ridicate incepand cu secolul XVI-XVII. Sigur poate punem de o excursie impreuna iar la capitolul excursii cu seniorii uita ideea, o singura experienta am avut in Andaluzia acum 3 ani si nu mai vreau sa aud de "programe" de orice fel. Iti amintesti cum se spune"ce faci cu mana ta... se numeste lucru manual", cea mai buna organizare este ceea ce ti-o faci singur din toate punctele de vedere. Sa ne vedem si auzim cu bine

    alinaro
    [13.10.15 10:42:06]
    »

    @amero - Acest articol aștepta răbdător votul cel mare, care vine-vineeeee... Și eu aștept și cealaltă parte, și mai proaspătă, a Italiei, unde sper că realitatea a fost pe măsura așteptărilor.

    ameroAUTOR REVIEW
    [13.10.15 15:54:29]
    »

    @alinaro - multumesc draga Alina, stiu ca ai scris ecoul cu drag. Ce sa zic despre aventura mea toscana stai sa-mi rein m-a pluat 6/8 zile si acasa am luat-o de la capat. Am sa declar umbrela "obiect de mare valoare" dar sa nu crezi ca am ratat marile minuni precum Sienna, Pisa, San Gigminiano, Lucca, Fiesole si ce sa spun nu mai vreau muzee, palazzo si biserici pentru un an de acum inainte. Dar ce sa fac daca am mers in vizita la Michelangello, Rafaello, Giotto si atatia titani ai renasterii. E poveste lunga si frumoasa. Toscana e "speciala". Stai sa ma "usuc" si ma concentrez. Multumesc.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    GabrielaG
    [14.10.15 22:26:08]
    »

    Mi s-a facut dor de Sicilia... m-am lasat "purtata" de articolul dvs prin Catania, un oras pe care si eu l-am vizitat... incredibil... ma bucur mult ca ati avut o vacanta frumoasa in Sicilia

    ameroAUTOR REVIEW
    [15.10.15 09:31:08]
    »

    @GabrielaG - multumesc ptr. ecou si lectura si sa stii ca articolele tale despre Sicilia m-au inspirat.

    GabrielaG
    [15.10.15 11:05:36]
    »

    @amero - Ma bucur mult de tot sa aud ca am fost un fel de "ghid virtual" hehe si ca experienta mea si impartasirile mele v-au fost de folos.

    Citesc de fiecare data cu drag articolele dvs

    Radu Tudoran
    [25.11.15 09:24:37]
    »

    Excelenta seria italiana. Am pus deja Sicilia pe lista mea de prioritati.

    ameroAUTOR REVIEW
    [25.11.15 09:45:42]
    »

    @Radu Tudoran - multumesc pentru apreciere, Sicilia este speciala si chiar merita a fi vizitata pe indelete.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, amero, GabrielaG, mireille, Radu Tudoran
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Catania:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070355892181396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1