ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 7 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Vacanță în Sicilia – 3 – Catania

    Ilustrație video-muzicală
    TOTO CUTUGNO EMOTIONI
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Dupa doua zile petrecute in Taormina (vezi impresii) si altele patru in Cefalu, Castellammare del Golfo, Palermo si Erice (vezi impresii) a venit si ziua in care sa ne indreptam catre Catania, pentru o vizita de o zi si o noapte de somn, avand de aici avion catre Romania pe la ora 9 dimineata. Incercasem de cateva zile sa le sugerez prietenilor mei ca este mai bine ca din Castellammare sa mergem in Syracuse si sa incercam sa ajungem in Catania cat mai tarziu posibil, doar pentru a dormi. Vroiam sa sar Catania de pe lista oraselor de vizitat datorita mai multor impresii citit atat pe acest site cat si pe altele. Unul dintre cei mai dragi colegi de pe acest site numise orasul “Ferentariul Bucurestiului”, altcineva care locuia acolo de ceva vreme incerca sa ne faca sa renuntam la orice vizita in oras avertizandu-ne sa fim atenti la fiecare pas pentru a ne feri de orice pericol. Si tocmai de aceea doream mult mai mult sa vad Syracuse despre care citisem cu totul alte lucruri.

    Oricum, cu toate argumentele mele, prietenii mei obosisera si s-a decis sa ajungem in Catania pentru ca nu o sa ne manance nimeni intr-o zi si daca nu ne place orasul putem zabovi la o terasa (ca o exista una mai civilizata !! ) si ne putem culca mai devreme pentru a ajunge chiar si odihniti la casele noastre.

    Un pic cu botul pus, am gasit repede Katane Palace Hotel (vezi impresii), ne-am aruncat bagajele in camera si am plecat pentru a vedea orasul cu ochii nostri. Cu ochii prin vitrinele magazinelor, catre frumoasele biserici inserate printre cladirile de pe marile bulevarde, am ajuns foarte repede in Piata Domului unde am ramas muti de uimire. Catania este un oras sensational!

    Am alergat ca niste copii mici printr-un magazine de jucarii de la o atractie la alta si a fost pentru a doua sau a treia oara in viata cand mi-am dat seama ca aparatul foto nu imi va fi de nici un folos pentru ca nu va reusi sa cuprinda toata acea frumusete.

    Catania a fost un oras dominat pe rand de greci si de romani, apoi de bizantini, arabi si normanzi. Toate aceste influente au reusit sa dea orasului stralucire ca unui brad de Craciun. Chiar daca vulcanul Etnei a fost cel care a decis pina la urma cum sa arate orasul, arhitectul Giovanni Baattista Vaccarini a fost cel care a incercat sa repare tot ce pierise si sa readuca orasul la farmecul de altadata.

    Piata Universitatii este asezata inaintea Pietei Domului astfel incat incantarea turistului sa creasca odata ce paseste catre Dom. Impresionanta piata gazduieste Palatul San Giuliano care a fost construit in anul 1738 de catre marele Giovan Battista Vaccarini si care a fost pe rand casa de oaspeti a familiei regale, teatru sau hotel. Astazi el este folosit ca sediu al Administratiei Universitatii. Tot in aceasta minunata piata se afla si Palatul Universitatii, constructie realizata de mai multi arhitecti printre care si Vaccarini.

    Aceasta frumoasa piata este zona de promenada atat pentru turisti cat si pentru localnici.

    Catedrala ce se inalta in Piata Domului este o constructie uluitoare inaltata in sec. al XI-XII-lea de catre normanzi. Catedrala a fost restaurata (si remodelata) in sec. al XVIII-lea. In interiorul Catedralei se afla tezaurul Sfintei Agata ce se poate vizita doar 4 zile pe an cu ocazia sarbatorilor dedicate acestei sfinte (intre 2 si 5 februarie). La tezaur se ajunge prin Capela Sfanta Agata si ea inghisa in restul anului printr-un gard de fier. Aceasta capele magnifica adaposteste mormantul viceregelui Ferdinand de Acuna.

    In interiorul catedralei se mai afla mormintele lui Vecenzo Bellini, sarcofagul din epoca romana a unor membrii ai familiei regale aragoneze si sarcofagul Constanzei de Aragon.

    Catedrala se poate vizita gratuit (inchisa la orele dupa amiezei). Dar chiar daca intrati in interor va puteti minuna de frumoasa fatada si de sculpturile minunate din exterior.

    Fantana Elefantului este simbolul orasului Catania si se afla in mijlocul Pietei Domului, inconjurata de cele mai frumoase palate, Catedrala si Fantana lui Amenano. Fantana a fost proiectata de catre Giovan Battista Vaccarini, iar pentu realizarea elefantului s-a folosit chiar lava vulcanica. Acest mic elefant are o vechime de peste 2000 de ani si are si o legenda ce spune ca a apartinut unui templu si ca are legatura cu legenda magului Eliodor care l-a calarit inainte de a fi invins de catre episcopul Leon. Micul elefant poarta in spate un vechi obelisc egiptean, din granit, si este un talisman al orasului. Elefantul nu este o minune artistica, cel putin nu din punctul meu de vedere. Dar tinand cont ca ar putea avea puteri magice nu ma aventurez sa scriu mai multe despre el.

    Printre minunile ce se afla in Piata Domului, intr-un colt, mai retrasa, se afla Fantana lui Amenano, superba creatie a lui Tito Angelini din 1876. Apa fantanii, ce curge in cascade peste cele 3 statui, se scurge in raul Amenano, rau ce curge pe sub oras, fiind acoperit de lava create intr-una dintre eruptiile vulcanului Etna. Acest rau poate fi vazut doar in acest punct. Fantana este un loc cautat de toti turistii din Piata Domului atat pentru fotografii cat si pentru racoarea pe care o degaja in zilele toride.

    Teatrul Belini (ce este cunoscut si ca Teatrul Massimo) se afla in Piata Bellini, intre strazile Vittorio Emanuele si Di Sangiuliano si este imposibil de ratat intr-un tur al orasului. Teatrul a fost construit in sec al XIX-lea, fiind inaugurat pe 31 mai 1890 cu opera Norma a lui Bellini. Este o constructie impresionanta (mai ales in interior) si este una dintre mandriile orasului.

    Intre Piata Di Benedetto, Piata Pardo si strazile inconjuratoare, aproape de Piata Domului, se afla Piata de Peste, un loc incantator in care, de dimineata devreme, comerciantii incep sa isi expuna marfurile catre vinzare. Desigur marfa cea mai cautata este pestele astfel incat cei carora nu le place mirosul pot ramane sa viziteze alte obiective din oras. Si chiar daca un turist nu va merge niciodata sa cumpere peste, el va gasi acolo tot felul de mirodenii, fructe sau legume. Spectacolul este unic si fascinant si macar pentru o jumatate de ora merita sa va invartiti printre tarabe, printre negustori si printre zeci de alti turisti care admira, ca si voi, spectacolul Pietei de Peste.

    Intrarea pentru a vizita Teatrul Roman din Catania costa 6 euro. La Teatrul Roman se ajunge in 2/3 minute pe via Etna din Piata S. Placido, cea mai importanta din oras. Teatrul dateaza din perioada tarzie a Imperiului Roman si a fost construit peste un alt teatru ce data din sec. al V-lea I. Hr. Teatrul s-a pastrat surprinzator de bine. Se poate vizita atat interiorul ce pastreaza piese foarte vechi cit si exteriorul.

    Mi-a placut extrem de mult cand am gasit, in timpul vizitei mele acolo, o trupa de teatru ce repeta un spectacol ce avea ca tema Imperiul Roman. Am trait mult mai intens turul meu si am poposit pe treptele amfiteatrului mai mult de jumatate de ora urmarind tinerii actori. La iesirea din Teatrul Roman se afla in micut muzeu ce merita si el toata atentia. Chiar daca fatada dinspre strada a Teatrului este neimpresionanta, nu va lasati pacaliti si vizitati-l!

    Am vorbit doar despre cateva dintre atractiile pe care le-am vazut in Catania. Am mai intrat in biserici, m-am bucurat de farmecul stradutelor si al marilor bulevarde, am fost impresionat de multimea de oameni care inunda aceste bulevarde si in cele din urma am gasit chiar un oras sigur fara ca eu sau amicii mei sa avem incidente neplacute sau sa vad ceva asemanator in jurul meu.

    Dupa ce ne bucurasem de Piata Domului, iar prietenii mei imi tot repetau ca au obosit, am decis sa vedem orasul intr-un mod mult mai lejer: am ales, contra sumei de 5 euro, sa ne urcam in Katane Live (site oficial)– autobuze ce fac turul orasului, fara a va lasa posibilitatea sa coborati sis a urcati unde doriti. Este pur si simplu un circuit pe care il recomand tuturor celor care au prea putin timp la dispozitie pentru a face o vizita mai completa a orasului.

    M-am convins inca odata ca de multe ori review-urile nu prea ajuta. Ca este greu sa multumesti omul. Ca sunt oameni si oameni, ca gusturile sunt infinite. Mie mi-a placut Catania la nebunie si nu voi regret niciodata ca am ales sa imi petrec ultima zi de vacanta in acest oras.


    [fb]
    ---
    Trimis de vlado2 in 15.08.13 20:19:36
    Validat / Publicat: 15.08.13 22:14:47
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 8045 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Amfiteatrul roman din Catania
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 28 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    vlado2AUTOR REVIEW
    [15.08.13 21:23:56]
    »

    http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/toto-cutugno-emotioni

    multumesc

    --------------

    Rezolvat.

    santana*
    [16.08.13 06:22:32]
    »

    Ai dreptate, amice Vlado: eu am numit Catania ”Ferentariul Siciliei”, însă nu mai am aceeași părere. Mă rog, dînd timpul înapoi acum, privesc altfel orașul.

    Eram, la vremea aceea sub impresia ultimei întîmplări de care am avut parte în Catania. În ultima seară, de la Catane Palace unde am stat si eu, am plecat spre Piața Domului prin spate. Dacă știi, e acolo un chioșc (sau cum să-i spun?) cu bere rece. Ei, de acolo, prin cartierul de negri se ajunge lesne în centrul urbei. Aveam o paporniță d-aia de se ține pe umăr în care mai erau fix 10 euro și cartea de identitate. A trecut unul cu un scuter și a încercat să mi-o smulgă de pe umăr, însă nu a avut succes... Mă gîndeam că rămîn fără acte, dă-i încolo de bani. Mă și vedeam cerșind parale de alt avion sau de tren să ajung pînă la primul consulat să-mi fac un act provizoriu să pot ajunge acasă că și amicii mei își băuseră și ultimul cent și erau lefteri.

    Vlado, cine nu se dă prin piața de pește pierde jumătate din spectacolul Cataniei.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura*
    [16.08.13 09:49:34]
    »

    @vlado2:

    In cazul de fata, review-ul tau pe mine ma ajuta. Ma ajuta sa descopar inca un oras incantator din Italia. De fiecare data cand mai descopar inca unul cu ajutorul vostru, mai adaug un strop de incantare la frumusetea arhitecturala a Italiei.

    @ santana

    Cat despre oameni... Cred ca nu este oras plin cu turisti, unde sa nu existe riscul sa le fie furate gentile sau portofelele. Ca de... turistul tinde sa fie mult mai neatent, cand admira la tot pasul cate ceva, iar " profesionistii " stiu sa profite de orice situatie.

    webmaster
    [16.08.13 10:02:27]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    vlado2AUTOR REVIEW
    [16.08.13 17:58:16]
    »

    @santana: ma bucur ca esti cu ochii pe ceea ce scriu). Cum am spus, in scurta mea oprire in Catania, eu nu am vazut faze de genul asta. Dar asta nu inseamna ca in orice oras din lume nu se intampla.

    ion 1
    [16.01.17 14:18:22]
    »

    @santana: Bine expicata problema!

    ion 1
    [16.01.17 14:21:04]
    »

    Mi-au placut mult impresiile tale si am hotarat sa mergem in Catania! Multumesc frumos.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*, ion 1, santana*, vlado2
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Catania:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056761980056763 sec
    ecranul dvs: 1 x 1