ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Popas de o zi la Căciulata

TIPĂREȘTE URM de aici

În plimbările noastre din această vară am ajuns pe Valea Oltului şi am rămas pentru o zi la Căciulata. Cunoşteam destul de bine staţiunea deoarece în urmă cu doi ani am petrecut un sejur reuşit în această staţiune. Cu toate acestea, ne-am plimbat şi acum prin Căciulata pentru a vizita câteva dintre locurile frumoase de acolo.

La Căciulata am ajuns într-o zi de joi, iar staţiunea nu era foarte aglomerată. Am găsit repede cazare în apropiere de Cozia AquaPark (voi reveni cu un articol separat despre locul unde am rămas peste noapte) apoi ne-am gândit că ar fi păcat să nu profităm şi noi de piscinele cu apă termală existente în zonă. Prima noastră intenţie a fost să mergem la Cozia AquaPark, aşa că m-am oferit să merg în recunoaştere până când restul echipei se pregătea de bălăceală. Am intrat în parcare şi am aruncat din apropiere o privire curioasă – nu mi-a plăcut faptul că era mare aglomeraţie la tobogane, iar două dintre bazine fuseseră golite. Aşadar, am considerat că nu merită să mergem acolo în acea zi. Ca tarife, ar fi trebuit să achităm 65 de lei (câte 25 de lei/adult şi 15 lei/copil).

M-am reorientat repejor şi am propus alor mei să mergem la piscina de la Motelul Cozia. Văzusem că nu este mare aglomeraţie şi ne-a încântat faptul că puteam ieşi şi intra înapoi când doream, doar să păstrăm bonul de intrare (aşa ne-a comunicat doamna de la recepţia piscinei şi aşa avea să fie). Pentru accesul la această piscină am achitat 37 de lei (15 lei/adult şi 7 lei pentru cel mic); pot spune că a fost o alegere excelentă, ne-a plăcut acolo şi ne-am tot bălăcit, am înotat şi am făcut plajă de pe la 13.30 până pe la ora 18.00.

Piscina este destul de mare, o parte fiind acoperită, iar cealaltă permiţând înotatul în exterior. Înăuntru piscina porneşte de la 150 de centimetri adâncime, când se iese afară apa are cam 160 de centimetri, iar în colţul opus adâncimea se situează undeva pe la 175-180 de centimetri. Este excelentă pentru înotat, iar temperatura apei era de 35 de grade. În interior există şi o zonă delimitată pentru copii, cu adâncimea de 15-20 de centimetri, însă băiatul nostru a înotat alături de noi în piscina mare (cu ajutorul unei veste gonflabile). Existau suficiente şejlonguri libere, aşa că în prima parte a timpului petrecut acolo am stat înăntru pentru ca soarele să nu ne prăjească prea tare, iar pe la ora 16.00 am schimbat locurile şi am ieşit afară pentru o repriză de plajă.

Există acolo vestiare, duşuri şi grupuri sanitare, unde era destul de curat. În curte este un bar de unde am cumpărat bere (la doză şi pahar de plastic), respectiv îngheţată. Berea era 4-5 lei în funcţie de sortiment, iar pentru îngheţată am dat câte 4 lei. Noi ne-am simţit foarte bine la această piscină, aşa că recomandăm locaţia!

După ce am plecat de la piscină, am mers în cameră, am făcut duş şi ne-am schimbat, apoi am plecat pe jos spre Mănăstirea Cozia (aflată la aproximativ 10 minute depărtare). Este un lăcaş de cult pe care l-am mai vizitat şi cu altă ocazie (am scris în trecut un articol separat), însă ne place să revenim acolo atunci când ajungem la Căciulata. Erau mulţi oameni în curte, fie aşezaţi pe băncile din jur, fie plimbându-se pe aleile din preajma bisericii.

Această mănăstire (lăcaş de cult ctitorit în perioada 1386-1388 şi trecut apoi prin câteva ample restaurări) este un loc unde te poţi detaşa măcar pentru câteva clipe de alte griji. Am intrat şi noi în biserică pentru a admira frumoasele picturi interioare şi i-am arătat băiatului mormântul lui Mircea cel Bătrân, explicându-i că acolo îşi doarme somnul de veci o importantă personalitate a neamului românesc.

Un alt lucru care ne face plăcere atunci când ajungem la Cozia este să mergem în spatele mănăstirii pentru a admira curgerea molcomă a Oltului. Am zăbovit pe acea faleză cam un sfert de oră şi am făcut mai multe fotografii care să ne amintească peste ceva timp că amfostacolo.

După ce am ieşit din curtea mănăstirii, ne-am hotărât să servim masa de seară pe la una dintre terasele din zonă. Ne-a făcut cu ochiul Terasa DADA, locaţie aflată peste drum de Complexul Hotelier Cozia-Oltul-Căciulata. Mâncasem acolo şi în urmă cu doi ani şi ştiam că mâncarea fusese bună, iar preţurile rezonabile. Am găsit uşor o masă liberă, apoi terasa s-a aglomerat tot mai mult. Probabil că oamenii sunt atraşi şi de faptul că seara atmosfera este întreţinută de un solist care a cântat destul de bine.

Am comandat o pizza Capriciosa (16 lei), patru mici (2 lei bucata), cartofi prăjiţi (4 lei porţia), două chifle (0,50 lei bucata), un papanaş (aşa era porţia – 6 lei); un Pepsi la 0,5 litri (5 lei) şi două beri Timişoreana la halbă (4 lei fiecare). Mâncarea a fost bună, iar nota de plată a fost chiar ok – 50 de lei, incluzând un mic bacşiş.

După ce am terminat de mâncat, am studiat puţin oferta comercianţilor de suveniruri din apropiere care stau acolo până seara târziu, apoi ne-am retras către locaţia unde eram cazaţi. Fusese o zi plină şi frumoasă, aşa că eram destul de obosiţi.

A doua zi dimineaţă am servit micul dejun şi ne-am hotărât ca, înainte de a face decazarea, să ne plimbăm în direcţia opusă, către Hotelul Perla Oltului. Ajunşi acolo, am intrat în Parcul Căciulata, un loc frumos care arată mult mai bine decât în urmă cu doi ani. Au fost refăcute aleile, au fost plantate flori multicolore, există multe bănci şi un foişor. Am trecut pe lângă bustul compozitorului rus P. I. Ceaikovschi şi ne-am îndreptat spre faleza Oltului; pavajul a fost refăcut, iarba din apropierea aleii de promenadă era tunsă, aşadar se poate!

În această zonă există un mic ponton de unde pleacă un vaporaş în plimbări de câte 50 de minute pe râul Olt. Preţul afişat pentru o astfel de plimbare era de 20 lei/persoană, iar plecările se făceau la oră fixă (din oră în oră) în intervalul 09.00 – 20.00, condiţia fiind aceea de a exista măcar 4 doritori. Nu ne-am plimbat cu vaporaşul de data aceasta, mai trebuie să rămână şi câte o restanţă ca să ne dorim să revenim! :)

Ne-am întors la locul de cazare pe la ora 11.00, am împachetat rapid şi am plecat de la Căciulata. A fost un popas frumos, de care ne vom aminti cu plăcere şi pe care sperăm să îl repetăm şi cu alte ocazii! Aşadar, recomandăm această destinaţie!

Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 23.07.17 21:35:30
Validat / Publicat: 24.07.17 01:34:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.

VIZUALIZĂRI: 3268 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Staţiunea Căciulata - Oltul, omul, muntele!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

liviu49
[24.07.17 11:58:49]
»

@Crazy_Mouse: Iar imi revine onoarea de a scrie primul ecou la acest interesant articol. Asta se intampla atunci cand corupatoarea@mishu nu a fost pe faza. Despre Caciulata, dar mai ales despre motelul Cozia, am multe amintiri, ele fiind legate in special de multele excursii pe Transfagarasan. Toate excursiile pe Transfagarasan la care am fost ghid in perioada 1977-1981, aveau acelasi traseu. Plecam din Branesti, sau Bucuresti, pe traseul Pitesti, Curtea de Arges (de cele mai multe ori, Rm. Valcea, Calimanesti. Aici aveam mereu cazare, la inceput mai in centru, dar in ultima perioada la o vila de la marginea Calimanestiului, spre Caciulata. Cina si micul dejun, de a doua zi, le luam mereu la Motelul Cozia. Pentru ca trebuia dimineata sa plecam mai devreme, micul dejun l-am luat mereu sub forma de hrana rece, la pachet, de seara. Adoua zi ne cam grabeam pentru ca la ora 12, trecute fix, luam masa impreuna cu ursul din parcare. Am mai povestit aici, pe AFA, de multe ori, despre prietenia mea cu ursul si despre tristetea care m-a cuprins cand am aflat ca ursul fusese impuscat de un excursionist. Dar nu vreau sa imi mai amintesc, pentru ca si acum mi s-au umezit ochii. Manastirea Cozia, care era si ea in programul excursiei pe Transfagarasan, am revazut-o ultima oara in aprilie 2014, intr-un pelerinaj la cateva manastiri din Ardeal. Imi amintesc, ca in functie de timp, trageam o fuga pana la manastirea Turnu, sau castrul roman de la Arutella.

Ma bucur ca ati avut timp sa si colindati si sa va si destindeti.

Numai bine si calatorii placute!

Floryn81AUTOR REVIEW
[24.07.17 20:13:57]
»

@liviu49: Am lecturat cu plăcere acest ecou și m-am întristat alături de dvs pentru soarta ursului din acea parcare. Cunoşteam povestea dintr-un alt ecou... păcat! În ceea ce priveşte Transfăgărăşanul, din zona Călimăneşti-Căciulata se ajunge destul de repede acolo. După ce am plecat de la Căciulata, am străbătut Valea Oltului şi tot în aceeaşi zi am ajuns cu capul în nori, la propriu – sus, lângă superbul lac Bâlea (am urcat pe partea sibiană)! Transfăgărăşanul este regele drumurilor din ţara noastră şi ne-a atras din nou; nu mai ajunsesem de doi ani şi venise timpul pentru o nouă vizită... dar despre toate acestea voi scrie un articol separat. Chiar am ce povesti!

Mulţumesc pentru lectură şi ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Călimănești-Căciulata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 2.7075088024139 sec
    ecranul dvs: 1 x 1