ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2012
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Stanisoara - Credinta din inima Muntilor Cozia

Ilustrație video-muzicală
.


TIPĂREȘTE

Iata-ne ajunşi in Statiunea Caciulata, ascultand susurul etern al Oltului curgandu-si legendele sub rugile sfiinte ale Manastirii Cozia. Dincolo de-aceasta, ridicandu-ne privirile spre inaltimi zarim crestele scaldate de soare ale Muntilor Cozia, avandu-si inaltimea maxima in varful Cozia, care mai este cunoscut si sub numele de Ciuha mare - 1668 m.

Intotdeauna mi-a placut aceasta senzatie de a vede de jos … obiectivul nostru si de-a avea sansa de a exclama: “ Vai, dar nu avem cum sa facem doar 7 ore pana sus…” Asadar… porneam cu “vai” inainte catre primul nostru obiectiv intermediar – Manastirea Stanisoara, acest loc sfant, inconjurat de munti, Manasatire ce a fost ridicata prima oara in anul 1747. Insa, blestemul otoman s-a indreptat si spre aceste meleaguri in anul 1788 cand lacasul de cult va fi pustiit de turci. Actualul asezamant monahal, in forma pe care o regasim si astazi, a fost reconstruit intre anii 1903-1908.

Dar este timpul sa ne pregatim rucsacii, sa respiram aer curat de munte si sa pornim la drum, bucurosi de seninul care avea sa ne motiveze. Pornim spre barajul Turnu, peste care vom trece, continuandu-ne drumul spre dreapta unde vom lasa in urma noastra asezamantul ruiniform Arutela si vechiul drum strategic roman. Aproximativ la 50 de m de cand vom depasi ruinele cetatii, ne vom orienta in padure, de unde vom alege drumul prafuit marcat cu dunga galbena. Din acest punct, pana la Poiana Musetel vom urca o panta sustinuta aproximativ 30 minute. Este primul nostru efort sustinut pe care-l vom depasi cu indarjire, fiind constienti si mai ales, motivati de feeria Coziei, feerie pe care o vom descoperi la fiecare pas facut.

Ajunsi in Poiana Musetel, vom gasi o lume pitoreasca, linistita si verde, locul ideal pentru o stana in care vacutele pasteau fara ca vreo urma de urbanizare sa le deranjeze. Stana din Poiana Musetel este locul ideal pentru un scurt popas, mai ales ca zarile ce ni se deschideau aveau sa ne imbie la lungi moment de contemplare. Privind inapoi aveam sa vedem diferenta de nivel pe care am strabatut-o si sa admiram de sus frumoasele lacuri pe care Oltul le formeaza in curgerea sa lina. Soarele parea ca-si clateste razele in oglinda stralucitoare a lacului Turnu. Dar dincolo de-acest lac, dincolo de-aceste salbe de apa, Oltul isi continua serpuirile fermecand ochii atatiora care vor strabate acest pitoresc defileu. Si ca sa fim sinceri cu voi, acest popas a durat atata si din cauza sau datorita… tufelor de mure si zmeura care ne-au rasfatat poftele. Mici, colorate, dulci si acrisoare... perfecte intr-o zi senina de toamna…

E timpul sa ne continuam drumul, ocolind prin stanga stana si ghidandu-ne dupa poteca care abia-abia se mai zarea prin iarba. Dar cu multa atentie ne descurcam si ajungem la bifurcatia a doua drumuri. De aici, vom continua traseul nostru, condusi de aceeasi dunga galbena, prin dreapta, intrand in lumea fosnetelor padurii. Pe-aici vantul poarta in valsuri nesfarsite frunzele care ruginesc si-si freamata finalul a toamna oara… Este o bogatie de culori, un rasfat cromatic de care ne bucuram, mai ales ca poteca este foarte clara iar terenul neted. Aici eforturile vor fi doar de-a prinde cat mai multe detalii tomnatice, detalii care ne incanta si ne fac sa admiram si mai mult aceasta imparatie salbatica a Coziei. Nici nu ne-am dat seama cand au trecut cele 40 de minute timp in care am ajuns de la stana din Poiana La Musetel, intr-un nou luminis, in mijlocul caruia gasim amenajat un refugiu si o troita. Este locul, numit sugestiv – Poiana La Troita. Nu pierdem prea mult timp in acest loc, deoarece am avut de parcurs un drum linistit, prin racoarea nesfarsita a padurii. De-aici, cu fiecare pas pe care-l faceam ne apropiam din ce in ce mai mult de altarul de stanca al muntilor Cozia. Iar acest lucru va fi foarte vizibil, fiindca, in unele portiuni indeparatandu-ne putin de traseu, ne cocotam pe stanci, dincolo de care vom descoperi adevarate puncte belvedere. Zarile ni se deschid, este locul ideal in care poti intelege suprematia muntilor, si tot locul ideal in care sa intelegi cam cat mai ai de mers (din fericire, sau din pacate). Dar frumusetea si salbaticia acestor zari ne fac sa continuam drumul, furand prin ochii mintii fiecare colt de stanca, fiecare zbor al vulturilor falfaindu-si in zboruri libertatea.

Ne continuam drumul si dupa aproximativ 1h si 30 minute de la plecarea din Poiana La Troita, ajungem in fata Manastirii Stanisoara. Aici este sfintenia muntilor Cozia, locul in care rugaciunea se impleteste cu ecoul muntelui, locul in care clopotele rasuna din inima padurilor, din sufletul stancilor… In jurul frumoasei manastiri se afla chiliile calugarilor.

Este vremea unui nou popas…pentru a intelege si mai mult linistea acestor locuri binecuvantate de religie, de natura si legende.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de private_rayen in 29.03.12 21:41:59
Validat / Publicat: 29.03.12 23:11:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.

VIZUALIZĂRI: 2948 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (private_rayen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Perspectiva spre Poiana La Musetel, locul primului nostru popas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[29.03.12 22:03:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[30.03.12 01:17:05]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Călimănești-Căciulata:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.12378883361816 sec
    ecranul dvs: 1 x 1